Τελικά… μετράει το PlayStation Vita;

Παρά την όλη αρνητικότητα γύρω από το PSP, εξαιτίας της αδυναμίας του να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούριο, η Sony κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο που είχε θέσει με την κυκλοφορία του – να φτιάξει, αργά αλλά σταθερά, ένα όνομα στον κόσμο του φορητού gaming. Όμως ο χρόνος (και ο ανταγωνισμός) δεν περιμένει κανέναν. Από τη μία η Nintendo με το 3DS και από την άλλη η όλο και πιο “επικίνδυνη” Apple

που έχει τρελή ρέντα τα τελευταία χρόνια, απειλούν ευθέως το “οικοδόμημα” που έχτισε η Sony την περασμένη οχταετία.

Εδώ και πολύ καιρό ήταν προφανές πως είχε φτάσει η ώρα για τη Sony να βγάλει μια ολοκαίνουρια φορητή κονσόλα. Γνωστό αρχικά ως NGP, το PlayStation Vita ελάχιστη σχέση έχει με το PSP, πέραν της εμφάνισης. Aντί για μία απλή αναβάθμιση, η Sony επέλεξε να σχεδιάσει από την αρχή τη συσκευή – από την εσωτερική αρχιτεκτονική του hardware, μέχρι τον τρόπο που αλληλεπιδρά με το χρήστη, τα πάντα είναι δημιουργημένα από το μηδέν. Όσον αφορά τo ίδιο το PS Vita, τα πάντα δουλεύουν άψογα. Παρόλη όμως την προσπάθεια της Sony, υπάρχουν διάφορα θεματάκια με τη συνύπαρξή του με το PS3, με πρώτο και καλύτερο (ή μάλλον χειρότερο) την αλληλεπίδρασή τους μέσω PSN.

Καταρχήν, ισχύει το εξής παράδοξο: ενώ στο Vita ο χρήστης μπορεί να δει τον συνολικό αριθμό των trophies του , ενώ ειδοποιείται και βλέπει κανονικά τους online φίλους στο PS3 (μπορεί ακόμα και να τους στείλει μηνύματα), το αντίστροφο, για κάποιον μυστήριο λόγο, δε γίνεται. Από το PS3 κάποιος δε μπορεί να καταλάβει ότι ένας φίλος του είναι online στο Vita – δε φαίνεται στη λίστα φίλων, δε φαίνεται στα τρόπαια, δε φαίνεται πουθενά. Ακόμα και στην ανταλλαγή μηνυμάτων, ο χρήστης που είναι στο PS3 δεν καταλαβαίνει ότι ο άλλος βρίσκεται στο φορητό και σε συνδυασμό με τις ιδιοσυγκρασίες της αντίστοιχης εφαρμογής (για παράδειγμα, δε γίνεται άμεση ειδοποίηση για τη λήψη ενός μηνύματος, μόνο ανα ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) το messaging παρουσιάζει αρκετά θέματα. Ελπίζω με ένα μελλοντικό firmware η Sony να βελτιώσει κάπως την κατάσταση, γιατί είναι κρίμα να δίνεται η επιλογή για CrossPlay -που αποδεδειγμένα δουλεύει άψογα- και να κολύεται η επικοινωνία μεταξύ των δύο σε τέτοιες μικρές, πλην όμως σημαντικές λεπτομέρειες.

Η θέση των πλήκτρων είναι άψογη.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους είναι το γεγονός πως το PS Vita είναι τεράστιο. Μπορεί σαν κονσόλα να είναι απίστευτα στιβαρή και τα χαρακτηριστικά τoυ να δικαιολογούν πλήρως τις διαστάσεις του, σε έναν κόσμο όμως όπου ο μινιμαλισμός επικρατεί στο βιομηχανικό design, όλες οι όψεις του Vita φαντάζουν υπερβολικά φορτωμένες. Δεν είναι, βέβαια, αρνητικό για μια παιχνιδομηχανή, αλλά συγκρτικά με ένα Galaxy S II, ένα iPhone 4s, ακόμα και με ένα 3DS, το Vita φαντάζει τεράστιο, ιδιότητα μάλλον αρνητική για τους casual gamers.

Το μέγεθος αυτό, που μπορεί από μόνο του να είναι ελαφρώς αποκαρδιωτικό αρχικά, αλλά με τον καιρό συνηθίζεται και μάλλον θα εκτιμηθεί από τους hardcore gamers. Η εργονομ

Keywords
Τυχαία Θέματα