Συμπεράσματα από την E3 2016

Το κείμενο γράφτηκε σε συνεργασία με τον person.

Η E3 2016 δεν ήταν σαν προηγούμενες Ε3 που έχουμε συνηθίσει στην μέση της γενιάς. Στην επικαιρότητα κυριάρχησαν οι τρεις(!) νέες κονσόλες που έρχονται -Xbox Scorpio, PS4 Neo, Nintendo NX- παρόλο που δεν ήταν καν εκεί και βέβαια οι νέες τεχνολογίες όπως το virtual reality. Ευτυχώς είδαμε παιχνίδια, πολλά παιχνίδια

και αυτό είναι το πλέον θετικό της υπόθεσης. Ας συζητήσουμε για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την E3 2016.

Νέα τάξη πραγμάτων
Όπως σωστά σημειώνει και ο Phil Spencer, τόσο το Xbox Scorpio όσο και το PS4 Neo (παρότι δεν ήταν στην E3, ξέρουμε επίσημα πως υπάρχει), σηματοδοτούν την μετάβαση των κονσολών σε μια εποχή χωρίς γενιές. Το στοίχημα εδώ είναι αν οι Microsoft και Sony θα καταφέρουν να μας πείσουν πως υπάρχει σπουδαία ανάγκη να αλλάζουμε κονσόλες συχνότερα από ότι έχουμε συνηθίσει. Τα κινητά το έχουν πετύχει με σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό και με προσθήκες/βελτιώσεις σε κάθε νέο μοντέλο. Οι αναβαθμίσεις υπολογιστών κάποτε ήταν απαραίτητες κάθε τόσο, τώρα η κατάρριψη του νόμου του Moore τις έχει κάνει αμφισβητήσιμες. Οι κονσόλες τι δικαιολογία (θα) έχουν;

Το VR δεν πείθει (προς το παρόν)
Το Playstation VR είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για τη διάδοση του virtual reality gaming, όμως είχε ξεκάθαρα δευτερεύοντα ρόλο στην παρουσίαση της Sony. Η δε Microsoft δεν ασχολείται καν άμεσα με virtual reality. Ακόμα και στο PC το τοπίο παραμένει θολό, παρά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις τύπου Fallout 4 VR. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το virtual reality είναι μια φούσκα που έσκασε πριν καν κυκλοφορήσει, άλλα προς το παρόν βασίζεται κυρίως σε υποσχέσεις.

Μια ελεγεία για το Kinect
Όποιος το έχει με την ποίηση παρακαλείται να γράψει δύο-τρεις στίχους για να μνημονεύσουμε το πλέον άχρηστο περιφερειακό στην ιστορία του gaming, το Kinect. Όπως περιμέναμε, το Kinect έλαμψε δια της απουσίας του στην Ε3 2016. Κερασάκι στην τούρτα το γεγονός ότι το νέο Xbox One S δεν έχει καν θύρα Kinect και χρειάζεται... αντάπτορα για να δουλεύει με τον αισθητήρα. Και ξέρετε πως πάει: αν χρειάζεται αντάπτορας, τότε χρειάζονται και κόλυβα. Και εις άλλα με υγεία.

Πολλά παιχνίδια, λίγες εκπλήξεις
Δεν γνωρίζουμε αν τα παιχνίδια που είδαμε στην φετινή Ε3 θα κυκλοφορήσουν το 2016 ή το... 2026, όμως σίγουρα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες για την βιομηχανία. Κατά την προσφιλή της τακτική, η Sony ανακοίνωσε αρκετές μεσομακροπρόθεσμες κυκλοφορίες, αλλά είχε και περισσότερες εκπλήξεις σε σχέση με την Microsoft, η οποία ήταν πιο στοχευμένη και ανακοίνωσε παιχνίδια που στην πλειονότητά τους αναμένονται έως τον Μάρτιο του 2017. Πάντως, αυτό που έλειψε είναι οι μεγάλες εκπλήξεις. Ίσως και να φταίει η δύναμη του ίντερνετ και οι πολλές διαρροές των ανακοινώσεων των εταιρειών, που βγαίνουν ώρες και μέρες πριν την Ε3, ίσως να φταίει το γεγονός ότι πολλά παιχνίδια που είδαμε φέτος τα είχαμε δει και πέρυσι.

Αλλάζεις, αλλάζεις μα δεν με τρομάζεις!
Στην φετινή Ε3 παρατηρήθηκε μία τάση που δεν συνηθίζεται στην βιομηχανία του gaming. Είδαμε σειρές να επιστρέφουν πλήρως αλλαγμένες σε σχέση με το παρελθόν. Νέο God of War με έντονες επιρροές από... The Last of Us και Dark Souls, Watch Dogs 2 που θυμίζει ελάχιστα τον προκάτοχό του σε ύφος, νέο Prey που δεν έχει καμμία σχέση με τον προκάτοχό του και βέβαια Resident Evil 7 που μοιάζει περισσότερο με πνευματικό διάδοχο του P.T. παρά με κλασικό Resident Evil (φαίνεται ότι ο Kojima “δούλεψε” και για την Capcom). Αλήθεια, τί αντίδραση λέτε να είχε η αξιοθρήνητη Konami μόλις είδε το Resident Evil 7;

Ισχύς εν τη ενώσει
Ένα ακόμη σημείο των καιρών που φάνηκε έντονα στην E3 2016 είναι η προώθηση του συνεργατικού παιχνιδιού (co-op). Φαίνεται πως η επιτυχία των Destiny και The Division άνοιξε την όρεξη των εταιρειών, ενώ για την Microsoft είναι η απόλυτη ευκαιρία να προωθήσει το cross-play μεταξύ Xbox One και PC. Έτσι, είδαμε πολλά παιχνίδια που επικεντρώνονται στο co-op, όπως τα Ghost Recon Wildlands, Sea of Thieves, Scalebound, Gears of War 4, Forza Horizon 3 κ.ά. Βρείτε παρέα και απολαύστε τα όπως τους αξίζει.

Τα ζόμπι είναι ακόμα στην μόδα
Τα ζόμπι παραμένουν μία από τις πιο αγαπημένες θεματολογίες στο gaming. Πόσο μάλλον όταν πρωταγωνιστούν σε άκρως αναμενόμενα και εντυπωσιακά παιχνίδια, όπως τα Days Gone, Dead Rising 4, State of Decay 2 και Resident Evil 7. Παρά τον σχετικό κορεσμό στο είδος των ζομποπαίχνιδων, τα συγκεκριμένα μοιάζουν όλα τους ένα κι ένα και τα περιμένουμε με ανοιχτές αγγάλες.

Kojima is back
Η επιστροφή του θρυλικού Hideo Kojima δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της Ε3 2016. Ο Kojima εμφανίστηκε στην παρουσίαση της Sony, πήρε το χειροκρότημα που αξίζει και ανακοίνωσε το νέο παιχνίδι του, Death Stranding, με ένα ακατανόητο αλλά συγκλονιστικό τίζερ. Όπως φαίνεται, η αναμονή θα είναι και πάλι μακρά, αλλά θα αξίζει τον κόπο.

Nintendo... μας λείπεις
Το Zelda: Breath of the Wild προκαλεί ενθουσιασμό αλλά και μελαγχολία ταυτόχρονα. Η μαγεία που βρίσκεται σε κάθε παιχνίδι της μαμάς Nintendo είναι απερίγραπτη και είναι κρίμα που το νέο Zelda αποτελεί μία ηλιαχτίδα στο θολό τοπίο που έφερε η αποτυχία του Wii U. Tα τελευταία χρόνια, σε κάθε Ε3 η Nintendo δείχνει όλο και πιο περιθωριοποιημένη, είτε λόγω των εξελίξεων, είτε από δική της επιλογή. Ninty μας λείπεις και περιμένουμε να επανέλθεις δριμύτερη!

Πού είναι η Ubiart Framework;
Αντέξαμε την ακατάσχετη φλυαρία στην παρουσίαση της Ubisoft και τα περίεργα παιχνίδια όπως το Eagle Flight για virtual reality όπου οι παίκτες σουλατσάρανε γύρω από τον πύργο του Άιφελ χωρίς να καταλαβαίνουμε τί ακριβώς έκαναν. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τίποτα, είναι η αδιαφορία της Ubisoft να παρουσιάσει νέα παιχνίδια δημιουργημένα με την μηχανή γραφικών Ubiart Framework την οποία δείχνει να έχει ξεχάσει. Θυμόμαστε τί “διαμαντάκια” μας έχει δώσει η Ubiart (Rayman Origins και Legends, Child of Light, Valliant Hearts) και μας πιάνει μελαγχολία...

Επιτέλους The Last Guardian
Μοιάζει σαν ψέμα, αλλά το The Last Guardian είναι σχεδόν έτοιμο και κυκλοφορεί τον Οκτώβριο (εκτός απροόπτου βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις με αυτό το παιχνίδι). Ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για το μοναδικό ταξίδι που μόνο η Team Ico μπορεί να προσφέρει. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί.

Εσείς πώς βλέπετε το μέλλον του gaming μετά την E3 2016;

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα