Ε3 2012: Τράτζικ

Είμαι θυμωμένος. Για την ακρίβεια, απογοητευμένος. Ίσως και ελαφρώς ανήσυχος. Πάντως σίγουρα διχασμένος. Και για όλα αυτά φταίει η βιομηχανία μας. Αυτή του gaming. Που επέλεξε μια ετήσια γιορτή των gamers ανα τον πλανήτη, την E3, για να δείξει πόσο ανώριμη και αποπροσανοτολισμένη εν τέλει είναι. Προφανώς, αυτό το μήνυμα έλαβα εγώ και οι εκατομμύρια παίκτες που δε μπορέσαμε για τον ένα ή τον άλλον λόγο (τι λέω, αν είχαμε τα λεφτά όλοι εκεί θα είμασταν) να πετάξουμε στο Los Angeles και να “λιώσουμε” για μια εβδομάδα

– για το κοινό της έκθεσης τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Το μήνυμα αυτό λοιπόν, που μεταδόθηκε κυρίως από τους τρεις μεγάλους (Microsoft, Sony, Nintendo) είναι –σχεδόν ειρωνικά- ξεκάθαρο: το gaming δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται.

Τον χορό της φετινής, μέτριας έως κακής E3, ξεκίνησε κλασικά η Microsoft. Πρώτα απ’όλα, λίγα λόγια για την τωρινή κατάσταση του Xbox 360. Η κονσόλα ξεκίνησε όπως όλοι θυμόμαστε, με πολλή δυναμική, κερδίζοντας με το καλημέρα τον κόσμο του hardcore gaming. Τα χρόνια περνούσαν, τα δυνατά ονόματα (Gears of War 1&2, Halo 3, CoD4 κλπ) έλκυαν όλο και περισσότερο κοινό να αγοράσει το 360, ώσπου εγένετο το Kinect. Με μια τρομακτική καμπάνια πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων το αξεσουάρ κατάφερε και πούλησε τρελά και με το πείσμα της Microsoft να συνάψει συνεργασίες με πολλά μεγάλα ονόματα του αμερικάνικου prime time (Netflix, ESPN κ.α.) το 360 βρέθηκε να εξυπηρετεί δύο τύπους καταναλωτών: τους gamers που το αγόρασαν για τα «δυνατά χαρτιά» και το πιο… casual κοινό που βρήκε μία λύση όλα-σε-ένα για το καθιστικό του. Μόνο Blu-ray δεν παίζει στην τελική. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει.

Προφανώς, η παραπάνω κατάσταση δε συνέβη εν αγνοία της Microsoft. Αν κοιτάξει κανείς τις conferences της εταιρίας στην E3 τα τελευταία χρόνια θα καταλάβει ότι όλο αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Να κατακτήσει, μέσω του 360, ευρύτερο κοινό, πέρα από τα στενά όρια του gaming.

Ο ΜC κλήθηκε πάλι να σηκώσει στις πλάτες του την παρουσίαση (και τη χρονιά) της Microsoft.

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο κινήθηκε και η φετινή ενημέρωση του τύπου στην Ε3. Με ένα εντυπωσιακό και πανέμορφο Halo 4, δημιουργημένο από τα πιο δυνατά μυαλά της βιομηχανίας, η εισαγωγή προμήνυε πως η Microsoft θα το «γύρναγε» σε hardcore καταστάσεις, και ποιος ξέρει, ίσως σε κάνα… Xbox Next. Πέρα από το Halo 4, τίτλοι όπως το Forza Horizon, Fable: The Journey, Gears of War: Judgement, South Park δεν κατάφεραν να συναρπάσουν, πρώτον γιατί πάνω κάτω γνωρίζαμε τι θα δούμε, και δεύτερον, τους αφιερώθηκε πολύ λίγος χρόνος. Ο χρόνος αυτός αντιθέτως αφιερώθηκε στα Splinter Cell: Blacklist, Resident Evil 6 και Tomb Raider. Για τα δύο πρώτα, ισχύει μια παράξενη κατάσταση: ενώ φαίνεται πως είναι πολύ δυνατές παραγωγές, η τροπή που έχουν πάρει και τα δύο παιχνίδια ίσως αποξενώσει τους fans. Από την άλλη πλευρά, η νέα περιπέτεια της Lara Croft, παρόλο που έχει επίσης υιοθετήσει έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, φάνηκε εντυπωσιακή και ήταν σίγου

Keywords
Τυχαία Θέματα