Wonderbook: Το Βιβλίο με τα Ξόρκια Review

Τον περασμένο Ιούνιο στην Ε3, στην press conference της Sony, γελούσα με τη “χοντρή” που είχε απλώσει τα ξύγκια της στο πάτωμα της πίστας και μάταια προσπαθούσε να κάνει μάγια με το Playstation Move μπροστά από μια οθόνη, στην παρουσίαση του Wonderbook. Πού να’ξερα ότι επτά μήνες μετά, θα ήμουν εγώ σε αυτή τη θέση, έχοντας μπροστά μου ανοιγμένο ένα βιβλίο με ασυνάρτητα σχήματα, κουνώντας

ένα φωσφοριζέ δονητή στο χέρι, σαν ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που πρωταγωνιστεί σε τσόντα και φωνάζοντας “ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ!”. Κάρμα ιζ ε μπιτς…

Σας αρέσει το σύμπαν του Χάρι Πότερ; Είστε από 5 έως 10 ετών; Λατρεύετε να σας αντιμετωπίζουν σαν ψυχοπαθή και να σας επιβραβεύουν για το παραμικρό; Μιλάτε μόνοι σας και θεωρείτε τον διασυρμό παρεξηγημένη έννοια; Τι σας έχω, τι σας έχω! Wonderbook: Το Βιβλίο με τα Ξόρκια. ΤΟ παιχνίδι! Το Βιβλίο με τα Ξόρκια μας δείχνει πώς θα ήταν αν μας έκανε ο Ντάμπλντορ ιδιαίτερα. Είναι αυτό ακριβώς, μαθήματα μαγείας κατ’οίκον. Ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) για να ζωντανέψει τον κόσμο της J.K. Rowling στο σαλόνι σας. Το Βιβλίο με τα Ξόρκια χρησιμοποιεί το PS Move και την κάμερα για να σας μεταφέρει μέσα στο παιχνίδι ή στην τηλεόραση σας τέλος πάντων. Ένα βιβλίο με ασυνάρτητα σχήματα, που έρχεται μαζί με το παιχνίδι, μεταμορφώνεται σε μαγικό βιβλίο στην οθόνη και το Move γίνεται μαγικό ραβδί.

Καλέ τι ωραία φλοκάτη είναι αυτή; Από Χυτήρογλου;

Μετά από τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον χώρο (φως, απόσταση κάμερας, βαθμονόμηση Move κλπ), διαλέγουμε ραβδί και κοιτώνα (Slytherin ρε μ**νιά!) και ξεκινάμε τα μαθήματα. Το παιχνίδι χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια με δύο μέρη το κάθε ένα. Σε κάθε μέρος του κεφαλαίου μαθαίνουμε δύο ξόρκια. Βλέπουμε την ιστορία του κάθε ξορκιού μέσα από ένα όμορφο σκηνικό που ξεπροβάλλει από το βιβλίο, που με καρικατούρες μας λέει ένα παραμυθάκι με το οποίο μπορούμε να αλληλεπιδράμε. Μετά πρέπει να πούμε τα λόγια του ξορκιού και να μάθουμε την ειδική κίνηση για να το ενεργοποιήσουμε. Στο τέλος του κεφαλαίου το βιβλίο μας δίνει μια δοκιμασία για να χρησιμοποιήσουμε το ξόρκι. Το ότι πρέπει να λέμε τα επιεικώς γελοία ονόμα των ξορκιών δυνατά (Πύριους, Γουινγκάρντιουμ Λεβιόσα, Πετεινό(;;;), Διαστέλειους, Τεμαχίσιους, Ντούρο, Θραύσιους, Καλώ τον Προστάτη (τίνος;)), σε συνδυασμό με τις κινήσεις “αλλάζω τένοντα”, κάνει τον μέσο αξιοπρεπή gamer να βγαζει φλύκταινες. Αλλά είπαμε, το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά, άλλο αν τον εξευτελισμό τον έζησε ενήλικας για τις ανάγκες του review…

Για όλες αυτές τις ενέργειες χρησιμοπούμε το Move-ραβδί. Γυρνώντας σελίδες στο βιβλίο προχωράμε το μάθημα και κουνώντας το Move-ραβδί κάνουμε μαγικά. Η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή και αυτό φαίνεται στα τεστ που μας βάζει το βιβλίο, όπου δράκοι, καλικάτζαροι και νεράιδες ξεπηδούν από τις σελίδες. Σε κάθε κεφάλαιο μαζεύουμε τρισδιάστατα συλλεκτικά αντικείμενα που μπορούμε να περιεργαστούμε κουνώντας το βιβλίο. Τα σχέδια που πρέπει να κάνουμε με το Μοve για να ενεργοποιήσουμε το κάθε ξόρκι είναι συνήθως απλές γραμμές ή σχήματα (κύκλοι, τετράγωνα κτλ). Κάνοντας τα μία φορά, ενεργοποιούμε το ξόρκι, που μπορούμε μετά να χρησιμοποιήσουμε είτε τινάζοντας το Move στην κατεύθυνση που θέλουμε είτε σημαδεύοντας και πατώντας τη σκανδάλη. Η απόκριση του Move είναι μια χαρά, σχεδόν πάντα καταλάβαινε τις κινήσεις μου και, αν και ο αφηγητής με έπρηζε για τον ελάχιστο φωτισμό (έπαιζα με κλειστά κουρτινοπαράθυρα, δεν θα ξεφτιλιστούμε και τελείως), δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Η κάμερα καμιά φορά έκανε κάτι ξεκάρφωτα ζουμ δείχνοντας το αγανακτισμένο πρόσωπό μου και το βλέμμα “ΤΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΩ;”, αλλά δεν χάλασε την εμπειρία του παιχνιδιού.

Τί βλέπει ο παίκτης…

Μετά το πέρας κάθε δοκιμασίας, το παιχνίδι μας δίνει πόντους για τον κοιτώνα μας, που είναι εντελώς διακοσμητικοί, γιατί είτε πάρουμε 5 είτε 15, δεν υπάρχει καμμία διαφορά (that’s what she said). Οι ιστορίες που μας αφηγείται το βιβλίο έχουν χιούμορ, ωραίο σχεδιασμό και σε πολλές περιπτώσεις μας δίνουν την δυνατοτητα να παρέμβουμε με διάφορους, άστειους συνήθως, τρόπους. Είναι προαιρετικές και μερικές έχουν αρκετή διάρκεια, αλλά σαν πτωχός, πλην τίμιος μαγκλ, τις είδα όλες με προσοχή. Το κακό με το Wonderbook: To Βιβλίο με τα Ξόρκια, εκτός του ότι φωνάζει από μακριά ότι δεν είναι για όσους ξυρίζονται και ξέρουν τι σημαίνει G spot, είναι ότι δεν ξεφεύγει από τη λογική των μαθημάτων. Μαθαίνουμε ξόρκια, τα χρησιμοπούμε σε τεστ αλλά ως εκεί. Δεν υπάρχει ιστορία ή έστω κάποια παραπάνω mini-games για να απολαύσουμε τους κόπους από το διάβασμα που ρίξαμε για να τα μάθουμε. Επίσης, πού είναι το Αβάντα Κεντάβρα; Ελλειπέστατο το βιβλίο…

Να τονίσω ότι τα πάντα στο Wonderbook: Το Βιβλίο με τα Ξόρκια είναι στα ελληνικά. Μενού, ιστορίες, αφήγησεις, ποιήματα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Μπράβο στη Sony. Πολλές και λεπτομερείς οι οδηγίες, με φωνές δυνατές και καθαρές. Μιλούν με κατανόηση και υπομονή και είναι ενθαρρυντικές. Πάαααααρα πολύ ενθαρρυντικές… Ευχάριστα νέα και για τους trophy hunters/whores, καθώς είναι το πιο εύκολο platinum έβερ. Απλά ολοκληρώστε το παιχνίδι.

Τί βλέπει ο γείτονας…

Το Wonderbook: To Βιβλίο με τα Ξόρκια ουσιαστικά δεν είναι παιχνίδι. Είναι μια πολύ καλή επίδειξη της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, που η Sony δείχνει να κατέχει, και θα εντυπωσιάσει σίγουρα το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Φυσικά, με ένα πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για όλες τις ηλικίες θα είχαμε και μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Για τους μεγαλύτερους, μια πολύ γαλήνια και κατευναστική φωνή που υπενθυμίζει συνεχώς τί πρέπει να κάνουμε και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την υπερκινητικότητα και την διάσπαση προσοχής, έχει τα ίδια αποτελέσματα με το να βλέπεις επεισόδια της Ντόρας της Εξερευνήτριας. Αν έχετε πιτσιρίκι που τρελαίνεται για Χάρι Πότερ, μόλις βρήκατε δώρο για τα Χριστούγεννα! Οι μεγαλύτεροι που το αγόρασαν το χρησιμοποιούν για άλλους λόγους.

+ Πολύ καλή χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας
+ Εντυπωσιακό (αν δεν έχεις βγάλει ακόμα το δημοτικό)
+ Προέρχεται από το σύμπαν του Χάρι Πότερ

- Απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά
- Περιορίζεται στα μαθήματα και δεν “κορυφώνει”
- Παιχνίδι που σε αναγκάζει να ανοίξεις βιβλίο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PS3 (PS Move)
Ανάπτυξη: SCE London
Έκδοση: Sony
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Augmented Reality
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://wonderbook.eu.playstation.com/el_GR
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/11/2012
PEGI: 7

Keywords
ξορκια, βιβλιο, augmented reality, ps move, press, sony, playstation, τσοντα, rowling, φως, τεστ, ζουμ, δυνατοτητα, σημαίνει, παντα, νέα, Χριστούγεννα, ps3, site, http, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, τι σημαινει, δυνατα, ποιηματα, τεστ, τηλεοραση, games, ps3, sony, απλα, βλεμμα, γινεται, δυνατοτητα, δειχνει, δρακοι, δωρο, ευκολο, υπαρχει, επτα, ερχεται, τεχνολογια, ζουμ, χαρι ποτερ, ιδια, υπομονη, καρμα, κεφαλαιο, κινηση, λογια, μαγια, μακρια, μηνες, νεραιδες, παντα, οθονη, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, παρουσιαση, ρυθμισεις, σελιδες, σιγουρα, συμπαν, σχεδια, σχηματα, φυσικα, φωσφοριζε, φωνη, φορα, χερι, χιουμορ, χαρα, http, ειπαμε, ελληνικα, επεισοδια, ιδιαιτερα, ξορκι, μια φορα, mini, μπροστα, παιχνιδι, press, ps move, rowling, σημαίνει, site, single, ωραιο
Τυχαία Θέματα