Wipeout Omega Collection Review

Τα remakes/remasters δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό. Ακόμα και τα reviews του site να κοιτάξετε, θα δείτε πολύ... “blast from the past” με τις εταιρείες να επανακυκλοφορούν παλιά παιχνίδια ώστε να τα ξαναχαρούν οι παλιοί, αλλά και να τα μάθουν οι νεότεροι χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με τα γραφικά και την λογική της παλιάς εποχής. Aυτή τη φορά η Sony αναβιώνει τη σειρά Wipeout με το Wipeout Omega Collection, remaster του Wipeout

HD, του Fury expansion του και του Wipeout 2048, που δεν μετράνε καν δεκαετία. Τα εν λόγω παιχνίδια βρέθηκαν σε πλατφόρμες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν μπόρεσαν να τα αναδείξουν όπως θα έπρεπε ή όπως θα ήθελε η δημιουργός Studio Liverpool που δεν είναι πια κοντά μας.

Το Wipeout Omega Collection δεν έχει σκοπό να “διδάξει παρελθόν” αφού μιλάμε για τα δύο πιο πρόσφατα παιχνίδια της σειράς. Αυτό που έχει σκοπό είναι να δώσει ένα καλό boost στην οπτική ευχαρίστηση δύο εξαίσιων τίτλων του PS3 και του PS Vita. Βέβαια, το Wipeout HD διαθέτει ήδη περιεχόμενο από τα Wipeout Pulse και Wipeout Pure του PSP, οπότε έχετε αρκετά πράγματα για να ασχοληθείτε σε αυτήν την “γεμάτη” συλλογή. Ο χαρακτηρισμός “γεμάτη” είναι αρκετά ταιριαστός, σε περίπτωση που κάποιος κατηγορήσει τη Sony για την κυκλοφορία μόνο δύο παιχνιδιών μαζί. Κρίνοντας όμως από το μέγεθος αλλά και προηγούμενες στρατηγικές της εταιρείας, θα μπορούσε άνετα να είχε κυκλοφορήσει το Wipeout HD + Fury μόνο του. Όμως αυτό θα στερούσε την ευκαιρία από το Wipeout 2048 να “λάμψει”, αφού το Vita το πήρε μαζί του στον τάφο.

Η φουτουριστική αισθητική είναι το κάτι άλλο.

Το Wipeout Omega Collection λοιπόν περιλαμβάνει όλα τα modes των αρχικών παιχνιδιών, όπως το eliminator (combat στο 2048) και zone battle και detonator του Fury. Φυσικά τα κλασικά single race, tournament, zone, speed lap και time trial είναι επιλογές που μοιράζονται όλοι οι τίτλοι WipeOut. Δεν θα εξηγήσω τί κάνει το κάθε mode αφού είναι λίγο πολύ γνωστά και μερικά από αυτά υπάρχουν από το Wipeout 3. Το “ζουμί” είναι ότι η συλλογή προσφέρει μοναδική ποικιλία από modes που ικανοποιεί τόσο τους βετεράνους που θέλουν να “ξύσουν την φαγούρα” της έλλειψης νέου Wipeout, αλλά και τους νεότερους που έχουν στην διάθεσή τους πληθώρα επιλογών για να εξοικειωθούν με τη σειρά αλλά και το είδος των φουτουριστικών αγώνων ταχύτητας.

Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο gameplay δεξιά και αριστερά, κυρίως μεταξύ του Wipeout 2048 και των modes του Fury, αλλά όπως είναι λογικό σε αυτές τις συλλογές, το βασικό gameplay όπως τα drifts, τα barrel rolls και τα physics, είναι το ίδιο και στους τρεις τίτλους. Αυτό βοηθάει την μετάβαση από mode σε mode. Από την άλλη, η στόχευση μερικών όπλων είναι αρκετά πιο δύσκολη απ' ότι στο παρελθόν και ειδικά στο Fury. Το πρόβλημα που ίσως έχουν κάποιοι είναι ότι σε προχωρημένες πίστες πρέπει να έχετε τον νου σας όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται άμεσα μπροστά και πίσω σας, αλλά και στους υπόλοιπους, διότι μπορεί να δεχτείτε επίθεση από τον οποιονδήποτε. Ειδικά στις πιο άγριες μάχες που δεν έχουν ξεκάθαρο νικητή μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα. Φυσικά, υπάρχει επιλογή για οχταπλό online και διπλό split-screen, οπότε ετοιμαστείτε για μερικούς από τους πιο σκληρούς multiplayer αγώνες που έχετε παίξει ποτέ.

Απαράμιλλη αίσθηση ταχύτητας.

Στο όλο πατιρντί συμβάλλουν τα γραφικά, αφού το Wipeout Omega Collection είναι πανέμορφο και τρέχει σχεδόν μόνιμα στα 60fps. Από το καθαρά αστικό τοπίο των Wipeout HD και Fury που είναι γεμάτο νέον χρώματα και περίπλοκα κτίρια, έως το άγριο τοπίο του Wipeout 2048 (το οποίο είναι prequel), έχει δοθεί αρκετή προσοχή στη λεπτομέρεια. Αν και δεν είναι παιχνίδια που βγήκαν τόσο παλιά ώστε να χρειάζονται βαρβάτο makeover, το frame rate και η προσθήκη λεπτομερειών δεξιά και αριστερά είναι πράγματα που βοηθάνε ώστε να δείχνουν υπέροχα. Ακόμα καλύτερα, στο PS4 Pro μπορείτε να χαρείτε το Omega Collection σε 4K, όπου δείχνει πραγματικά εκπληκτικό. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω, εφόσον το Wipeout είναι μια σειρά που φημίζεται για τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τους έντονους αγώνες και αυτά φροντίζει να τα χαρίζει σε κάθε του καρέ. Η μουσική είναι αξιόλογη, με παλιά αγαπημένα κομμάτια, αν και περιμέναμε κάτι πιο hardcore με βάση τα δεδομένα της σειράς Wipeout. Παρ’ όλα αυτά, τα κομμάτια που ακούγονται έχουν αρκετή ενέργεια για να συνοδεύσουν την δράση, ενώ και τα ηχητικά εφέ συνεχίζουν να δίνουν ρέστα όσο παίζετε.

Όπως και το πρόσφατο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, το Wipeout Omega Collection είναι μια κορυφαία remaster συλλογή. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν μια δόση από Wipeout, τουλάχιστον μέχρι η Sony να βγάλει -αν βγάλει ποτέ- ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι Wipeout ή έστω κάτι παρεμφερές.

Αρτιότατος τεχνικός τομέαςΩραίο gameplay με πολλές επιλογέςΤεράστιος αριθμός πιστών και οχημάτωνΟρισμένα από τα καλύτερα Wipeout σε μία συλλογήΠεριμέναμε περισσότερα από την μουσικήΜερικοί ίσως δεν αντέξουν την δυσκολία και το γενικό χάος των αγώνωνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sony XDev, Clever Beans, Epos Game StudiosΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/el-gr/games/wipeout-omega-collection-ps4/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/6/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα