Watch Dogs 2 Review

Το καλοκαίρι του 2012 μείναμε όλοι άφωνοι με την παρουσίαση του Watch Dogs στην Ε3. Τα γραφικά και το gameplay έδειχναν εκπληκτικά, ενώ βιώναμε για πρώτη φορά την ενσωμάτωση stealth και hacking σε τίτλο τύπου GTA. Όταν όμως το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2014, αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών σχεδόν

σε κάθε τομέα. Η Ubisoft άκουσε τα παράπονα των παικτών και βελτίωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη συνταγή, προσφέροντάς μας ένα προσεγμένο sequel.

Η εισαγωγή στον κόσμο του Watch Dogs 2 γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο: μια ρετρό οθόνη... σφάλματος, που δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχουν χακάρει το σύστημά σας ή σας κάνει να αναρωτιέστε αν κάτι πάει στραβά με τα γραφικά. Η ιστορία ξεκινάει με τον νεαρό αφροαμερικανό χάκερ Marcus Holloway, γνωστό στον κύκλο του ως Retr0, να προσπαθεί να σβήσει τα προσωπικά του στοιχεία από το ctOS 2.0. Το λειτουργικό σύστημα αυτό, που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στο Watch Dogs 1, λειτουργεί σαν ένας άλλος Μεγάλος Αδελφός, που ελέγχει σχεδόν τα πάντα στην πόλη του San Francisco, από πληροφορίες που αφορούν τον κάθε κάτοικο της πόλης, μέχρι το σήμα κάθε κινητού. Με τη βοήθεια της Dedsec, μιας επαναστατικής ομάδας χάκερ που δυναμώνει όσο αυξάνονται οι followers της, ο Marcus αποφασίζει να καταστρέψει το ctOS.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Marcus είναι πιο προσεγμένος χαρακτήρας σε σχέση με τον Aiden Pearce του πρώτου Watch Dogs. Διαθέτει προσωπικότητα με πλήρες σετ χαρακτηριστικών, είναι ήρεμος, λογικός, με αίσθηση του χιούμορ και ευρεία γνώση γύρω από το hacking, όμως όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το ότι μπορεί να μετατραπεί, ανά πάσα στιγμή, σε ταλαντούχο σκοπευτή και στυγνό δολοφόνο. Είναι ένας hipster hacker (όσο κι αν ο ίδιος το αρνείται αρκετά νωρίς) με άριστες δεξιότητες οδήγησης και χρήσης όπλων, που χειρίζεται εξίσου καλά μια μηχανή ή ένα stun gun, όσο ένα λεωφορείο κι ένα rocket launcher. Όσο για τη Deadsec, αυτή αποτελείται από ευχάριστους χαρακτήρες, που όμως δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα του geek και του χάκερ ώστε να είναι αξιομνημόνευτοι. Μπορεί να μην δεθείτε με κάποιον από αυτούς, αλλά είναι όλοι τους αποδεκτοί. Το γεγονός ότι οι χαρακτήρες, και κυρίως ο Marcus, δεν είναι ιδιαίτερα πειστικοί, οδηγεί αρκετά νωρίς στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν πρέπει να πάρετε την ιστορία στα σοβαρά, με αποτέλεσμα να χάνετε σύντομα το ενδιαφέρον σας για την εξέλιξή της. Με άλλα λόγια, το Watch Dogs 2 αποβάλλει τον ίσως υπερβολικά σοβαρό τόνο του προκατόχου του κι έρχεται πιο κοντά στο Saints Row από πλευράς χιούμορ και τρέλας.

Ο χειρισμός είναι ο κλασικός χειρισμός ενός open-world action adventure, με ανάμειξη πυροβολισμών και οδήγησης, που όμως ξεχωρίζει με την προσθήκη στοιχείων hacking και stealth. Το σημείο που κάνει το Watch Dogs 2 να ξεχωρίζει από άλλους τίτλους τύπου GTA είναι το ότι μπορείτε να προσεγγίζετε σχεδόν κάθε αποστολή είτε με άμεσα, με ένα αυτόματο στο χέρι δηλαδή, είτε έμμεσα, μέσω προσεκτικών κινήσεων. Θεωρητικά. Διότι, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζετε καμία συνέπεια όταν αρχίζετε να σκοτώνετε αβέρτα όποιον βλέπετε μπροστά σας (δεν υπάρχει δείκτης ηθικής), αλλά το να εξολοθρεύετε φύλακες και εχθρούς κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

Τέλεια σύλληψη.

Εκτός από τα όπλα των εχθρών, μπορείτε να φτιάχνετε δικά σας στον 3D εκτυπωτή της βάσης σας, όπως πιστόλια, αυτόματα, grenade launchers και άλλα, εφόσον πληρώσετε μία φορά για τα σχέδιά του. Δεν χρειάζεται να είστε άσσοι στα headshots, αφού οι περισσότεροι εχθροί σκοτώνονται με λίγες σφαίρες, ενώ οι θωρακισμένοι, που εμφανίζονται αρκετά αργότερα στην ιστορία, βγαίνουν εκτός μάχης με ένα απλό takedown. Μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας εναέρια και επίγεια drones, μπορεί να υπάρχουν αρκετές θέσεις για κάλυψη και μπορεί κάμερες, πόρτες και ρομπότ να χακάρονται με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως όταν σας εντοπίζει κάποιος φρουρός τότε χτυπάει ο συναγερμός και όλοι οι φρουροί του επιπέδου αρχίζουν να σας ψάχνουν. Ακόμη και αν μπορείτε να βγάλετε αθόρυβα κάποιον νοκάουτ από κοντά ή να τον κοιμίσετε με μία από τις άπειρες σφαίρες του stun gun, δεν μπορείτε να τον σύρετε σε διπλανό δωμάτιο ή να τον κρύψετε κάπου κι έτσι ρισκάρετε να γίνετε τσακωτοί αν αυτός εντοπιστεί από τους συναδέλφους του. Από τη στιγμή που μπορείτε απλά να “μοιράζετε” σφαίρες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου auto-aim, μειώνοντας τραγικά τον χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε αποστολής, τότε η επιλογή του stealth δεν φαντάζει τόσο ελκυστική. Ουσιαστικά, η νοημοσύνη είναι πολύ πιο ευαίσθητη και σε εγρήγορση κατά τη stealth προσέγγιση, παρά όταν επιτίθεστε στα ανοιχτά, αποτρέποντάς σας από το να διασκεδάζετε κατά τη διάρκεια του stealth. Πράγμα παράξενο, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για τίτλο περισσότερο σχετιζόμενο με το hacking παρά το shooting.

Οι κεντρικές αποστολές διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ποικιλίας ως προς το περιεχόμενό τους, όπως να ψαχουλέψετε τα γραφεία της φανταστικής Nudle (βλέπε Google), να χακάρετε το στέρεο κάποιου αντιπαθητικού τύπου, να βρείτε μυστικά σε φρουρούμενες επαύλεις ή να κλέψετε ένα βαν. Οι δευτερεύουσες αποστολές διαθέτουν εξίσου μεγάλη ποικιλία και αποτελούνται από αγώνες καρτ και μοτοσυκλέτας, selfie σε διάφορες τοποθεσίες του San Francisco για την απόκτηση περισσότερων followers, την ενασχόληση ως οδηγός Uber για χρήματα και άλλα. Παρόλα αυτά, μετά το πρώτο μισό του παιχνιδιού οι περισσότερες αποστολές μοιάζουν περισσότερο με “δουλειά” που πρέπει να γίνει, καθώς γνωρίζετε τί πρέπει να κάνετε και με ποια μέθοδο θα φέρετε εις πέρας την αποστολή, απλά ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές φορές μέχρι να τα καταφέρετε. Το σχέδιο δράσης σπάνια αλλάζει: πειράξτε το ρεύμα, ανοίξτε τις κλειδωμένες πόρτες, βγάλτε τους φρουρούς από τη μέση, γυρίστε τον διακόπτη για να χακάρετε τον server και τελικά ξεφύγετε από τους διώκτες σας τρέχοντας ή οδηγώντας έξω από την ακτίνα της αποστολής. Επαναλάβετε τη διαδικασία.

Ας βάλουμε λίγη μουσικούλα...

Το ορμητήριό σας και το μέρος όπου ξεκινούν πολλές από τις αποστολές, είναι το κλασικό υπόγειο ενός geek κάτω από ένα fantasy shop. Αν και αρχικά σάς δίνεται η εντύπωση ότι μπορείτε να μιλήσετε με οποιονδήποτε στο San Francisco, καθώς έχετε αυτή τη δυνατότητα μέσα στο ίδιο το fantasy shop, ωστόσο αυτό δεν επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη και η διαδραστικότητα εκτός μαγαζιών και αποστολών είναι περιορισμένη. Όσους περισσότερους followers αποκτάτε ολοκληρώνοντας αποστολές και βρίσκοντας bonus σημεία στον χάρτη, τόσα περισσότερα research skills ξεκλειδώνετε για τον Marcus. Με τον καιρό, ξεκλειδώνετε skills όπως το να μετακινείτε αυτοκίνητα από απόσταση τρομάζοντας τους οδηγούς τους, να μεγαλώνετε τη διάρκεια ζωής του Botnet ή να αλλάζετε γεμιστήρες πολύ πιο γρήγορα. Όσο για τα bonus σημεία καθεαυτά, αφορούν κατά κύριο λόγο paint jobs αυτοκινήτων, research points και είδη ρουχισμού.

Η μπαταρία που υπήρχε στο Watch Dogs, απαραίτητη για την εφαρμογή κάθε τύπου hacking, επιστρέφει στο Watch Dogs 2 ως Botnet, όμως κάτι που έχει προστεθεί εδώ είναι η διαδικασία παράκαμψης δικτύου (network bypass). Πρόκειται για έναν γρίφο λογικής, όπου καλείστε να ευθυγραμμίζετε σωλήνες έτσι ώστε να επιτρέπουν τη ροή δεδομένων (data flow) κυριολεκτικά διαμέσου τους. Από τη μία πλευρά, το network bypass είναι ένα “ευχάριστο διάλειμμα” κατά τη διάρκεια της αποστολής, αλλά από την άλλη δεν παύει να είναι ένας γρίφος που απλά επαναλαμβάνεται κάθε τόσο, πότε με περισσότερους σωλήνες προς ευθυγράμμιση και πότε με περιορισμένο χρόνο πριν την επαναφορά των σωλήνων στην αρχική τους θέση.

Σχετικά με την οδήγηση, οι εκρήξεις που πυροδοτούσατε στην πόλη κατά τις καταδιώξεις στο πρώτο Watch Dogs, όπως και η διαφυγή σας από την αστυνομία, πλέον, γίνονται με πολύ πιο απλό και εύκολο τρόπο. Ίσως το να κρύβεσετε από το ελικόπτερο της αστυνομίας να είναι ζόρικη δουλειά, όμως έυκολα κοροϊδεύετε τα περιπολικά, τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ εκτός δρόμου για να σας φτάσουν. Τα περισσότερα αυτοκίνητα φτάνουν αρκετά (αν όχι υπερφυσικά και σε βαθμό Wipeout) υψηλές ταχύτητες, φέρνοντάς σας σε όποιο σημείο του χάρτη θέλετε χωρίς ταλαιπωρία, ενώ φρενάρουν εξίσου (υπερφυσικά) γρήγορα κι όταν είστε ο πεζός που πετάγεται μπροστά τους, δίχως να σας σκοτώνουν ακαριαία. Η κάθε κατηγορία οχήματος έχει το δικό της στιλ οδήγησης, με την μοτοσυκλέτα που μόλις κλέψατε να μεταμορφώνεται στο τέλειο όχημα που σας φέρνει στην κορυφή του λόφου στη στιγμή, ή το αγωνιστικό αυτοκίνητο που μόλις αγοράσατε από την αντιπροσωπεία να μην ανταποκρίνεται στις κλειστές στροφές τόσο καλά όσο αναμένατε. Όσο για τους πεζούς, σε μεγάλο βαθμό φροντίζουν να σας αποφεύγουν όταν το σανιδώνετε, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που αντί να φύγουν μακριά, τρέχουν καταπάνω σας.

Drones εναντίον εγκληματιών.

Όσοι από εσάς δεν συγκινείστε από την οδήγηση ή απλά την θεωρείτε αναγκαίο κακό των open-world παιχνιδιών, η επιλογή fast travel, σε διάσπαρτα hotspots επάνω στον χάρτη, σας λύνει τα χέρια, μεταφέροντάς σας αυτόματα στο πλησιέστερο σημείο της τοποθεσίας που θέλετε να φτάσετε. Στα αρνητικά της οδήγησης είναι το ότι τα οχήματα που παρκάρετε εξαφανίζονται μετά το ξεκίνημα και μετά το τέλος κάθε αποστολής κι έτσι αναγκάζεστε συχνά είτε να κλέψετε κάποιο άλλο, είτε να ζητήσετε να σας φέρουν κάποιο από αυτά που έχετε αγοράσει ή ξεκλειδώσει. Εξάλλου, δύο ζητήματα χειρισμού που θα μπορούσαν να είναι κάπως πιο φιλικά προς τον παίκτη είναι το ότι η παύση δεν είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή και τα checkponts είναι αρκετά αραιά και αυστηρά, σε βαθμό που σχεδόν τιμωρούν την αποτυχία και ενίοτε σας αναγκάζουν να επαναλάβετε ολόκληρα τμήματα και γρίφους.

Το multiplayer, το οποίο άργησε να ενεργοποιηθεί κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα από την κυκλοφορία του παιχνιδιού, αποτελεί μια προσθήκη που ανεβάζει τον χρόνο ενασχόλησης. Όπως και στο πρώτο Watch Dogs, οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να χακάρει τα δεδομένα σας κατά την περιπλάνησή σας στο San Francisco, αρκεί να είναι αρκετά κοντά σας.Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον αμυνόμενο παίκτη, αφού έχει στη διάθεσή του gadgets που τον βοηθούν να εξερευνήσει γρήγορα τη γύρω περιοχή μόλις μάθει ότι δέχεται επίθεση. Στα διάφορα modes φέρνετε εις πέρας ξεχωριστές αποστολές είτε μόνοι είτε με έναν ακόμη παίκτη που δεν αργεί να εμφανιστεί. Ελευθερώστε κρατούμενους, διαφύγετε μαζί, καταστρέψτε υπολογιστές ή κλέψτε πληροφορίες για την απόκτηση περισσότερων followers και συνεπώς περισσότερων skill points. Η ολοκλήρωση προαιρετικών στόχων, όπως να εξουδετερώσετε όλους του εχθρούς ενώ περιμένετε να κατέβουν δεδομένα, είναι ένα ακόμη κίνητρο που σας ανταμείβει. Φυσικά, δεν λείπουν οι “συμπαίκτες” που αντί να επιθυμούν να συνεργαστούν προτιμούν απλά να παρακολουθούν την εξέλιξη της αποστολής ως αμέτοχοι συνοδηγοί, ή εκείνοι που θεωρούν πως το να παίξουν συγκρουόμενα α-λα-Watch Dogs, πέφτοντας καταπάνω σας, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να ακολουθήσουν τα objectives της κάθε αποστολής.

Τα γραφικά και πρωτίστως η ολοζώντανη πόλη του San Francisco, εντυπωσιάζουν. Με εξαίρεση το σημείο όπου η οθόνη θολώνει σε κάθε ξεκίνημα αποστολής, βγάζοντάς σας από το κλίμα του παιχνιδιού, δεν υπάρχουν σημαντικά οπτικά προβλήματα. Περπατώντας σε αυτήν τη συνεπτυγμένη έκδοση του San Francisco, συναντάτε ανθρώπους σε διάφορες φάσεις, όπως ζευγάρια που έχουν χαθεί αλλά διστάζουν να ρωτήσουν το δρόμο, κάποιον μανιακό που διαλύει ένα αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου χωρίς προφανή λόγο, ή ακόμη, γίνεστε μάρτυρας δολοφονίας. Τα φύλλα των δέντρων παρασύρονται από τον άνεμο, τα οχήματα λερώνονται με τη χρήση, ενώ το animation είναι αρκετά ομαλό ακόμα και κατά το τρέξιμο ή την αναρρίχηση, με τα frames να πέφτουν μόνο σε ορισμένες καταδιώξεις στο κέντρο της πόλης. Ορισμένα σημεία του χάρτη αποτελούνται μόνο από νερό ή πάρκα μεγάλων εκτάσεων, όμως στο σύνολό της η εξερεύνηση διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Η υπόθεση εξελίσσεται κατά πρώτο λόγο μέσα από cutscenes, με τους υπότιτλους να είναι δυστυχώς παράλογα δυσδιάκριτοι. Εντόπισα ένα bug στο multiplayer, όπου ο συμπαίκτης αιωρούνταν παρόλο που ήταν καθισμένος, και ένα στο single-player, όπου φορτώνοντας το τελευταίο checkpoint ο Marcus βρέθηκε να αιωρείται με χαλασμένα γραφικά ολόγυρά του. Στην πρώτη περίπτωση δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, ενώ στη δεύτερη χρειάστηκε επανεκκίνηση του παιχνιδιού και συνέχεια από το ίδιο checkpoint.

Πάμε για το χρυσό.

Η μουσική που περιβάλλει τις αποστολές και τον κόσμο του Watch Dogs 2 είναι αρκετά ατμοσφαιρική και συμβαδίζει με τις hip-hop προτιμήσεις του Marcus. Οι διαφορετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ικανοποιούν τα περισσότερα γούστα, ενώ το voice acting είναι αρκετά πειστικό και αντάξιο του κάθε χαρακτήρα, με πρώτο και καλύτερο τον Ruffin Prentiss που υποδύεται τον πρωταγωνιστή. Στα μείον του ήχου είναι τα ηχητικά εφέ των όπλων, που ακούγονται σα να βγαίνουν από πλαστικά παιχνίδια, αν και οι πυροβολισμοί ακούγονται με διαφορετικό τρόπο όταν πυροβολάτε σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο.

Με περισσότερες από 30 ώρες δράσης, το Watch Dogs 2 προσφέρει σχεδόν όσα περιμέναμε από το πρώτο Watch Dogs. Ο πρωταγωνιστής, αν και όχι τόσο ξεχωριστός όσο θα μπορούσε να είναι, υπερέχει του Aiden Pearce, το San Francisco είναι πολύ πιο ζωντανό από το Chicago (τουλάχιστον στη σειρά Watch Dogs) και η υπόθεση προχωράει ομαλά παρόλο που δεν κάνει την υπέρβαση. Δυστυχώς, η ολοκλήρωση των αποστολών είναι πιο εύκολη και ευχάριστη με τη χρήση βίας και όπλων παρά με μια stealth-tech προσέγγιση, κάτι που δεν θα ήταν απαραίτητα αρνητικό αν δεν είχαμε να κάνουμε με τίτλο που, τουλάχιστον θεωρητικά, εστιάζει στην τεχνολογία και το hacking. Αν σας άρεσε το πρώτο Watch Dogs ή αν θέλετε μια πιο stealth εκδοχή του GTA, δώστε του μια ευκαιρία.

Σημαντικά βελτιωμένο από το πρώτο Watch DogsΠανέμορφο, ζωντανό San FranciscoΙκανοποιητική διάρκειαΕκτύπωση των δικών σας όπλων και gadgetsΠολλές αποστολέςΟλοκλήρωση αποστολών είτε με stealth, είτε με πιστολίδιΑυστηρό σύστημα checkpointΕπαναλαμβανόμενοι γρίφοι hackingΣτερεοτυπικοί χαρακτήρεςΤο multiplayer περιορίζεται στα βασικάΥπεραπλουστευμένο σε σχέση με τις δυνατότητές τουΑνεπαρκώς ανεπτυγμένο stealthΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Open-world actionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://watchdogs.ubisoft.com/watchdogs/en-gb/home/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/11/2016 (PS4, Xbox One), 29/11/2016 (PC)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
watch, dogs, dogs, watch, xbox one, καλοκαιρι, hacking, gta, ubisoft, sequel, σετ, hipster, hacker, gun, geek, row, adventure, συλληψεις, grenade, google, βαν, uber, server, shop, bonus, botnet, jobs, network, bypass, data, travel, gadgets, animation, bug, voice, chicago, ps4, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, steve jobs, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θηκη κινητου, βγαινουν, hipster, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γνωση, γριφοι, δουλεια, μουσικη, παιχνιδια, ραδιοφωνικοι σταθμοι, gta, ubisoft, αγωνες, απλα, ασυλο, βοηθεια, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, γριφος, δυνατοτητα, δυστυχως, εγρηγορση, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εβδομαδα, εμμεσα, ενιοτε, εμφάνιση, εξελιξη, ερχεται, ερχονται, ευθυγραμμιση, εχθροι, τεχνολογια, ζευγαρια, ζωη, ζωης, χακερ, ιδιο, υπολογιστες, υποθεση, ηχητικα, καμερες, κλιμα, λεωφορειο, λογια, λογο, μακρια, μπορειτε, μυστικα, νερο, νοημοσυνη, ξεκινημα, παντα, οδηγος, οδηγηση, οθονη, οπτικα, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πιστολια, πλαστικα, ροη, πορτες, προβληματα, ρετρο, ρευμα, ρομποτ, σετ, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλληψη, συνταγη, σχεδια, σχεδιο, σωληνες, ταλαιπωρια, τρεξιμο, φυσικα, φυλλα, φορα, χερι, χιουμορ, ωρες, aim, animation, auto, βαν, bonus, botnet, bug, bypass, chicago, sequel, adventure, δωματιο, εφαρμογη, ειδη, network, φυλακες, server, gadgets, geek, γινετε, grenade, gun, hacker, hacking, hop, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, jobs, shop, κλειστο, μια φορα, μπροστα, travel, πεφτοντας, παιχνιδι, player, πληροφοριες, row, σημα, site, single, tech, uber, θεσεις, world, χερια, voice
Τυχαία Θέματα