Uncharted 4: A Thief's End Review

Το Uncharted 4 (πρέπει να) ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Naughty Dog. Νέα γενιά και hardware, τεράστιες προσδοκίες, καθυστερήσεις και αναποδιές με σημαντικούς developers να αποχωρούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιχνιδιού. Η εταιρεία θα μπορούσε άνετα να βγάλει ένα Uncharted

ίδιο με τα προηγούμενα απλά με καλύτερα γραφικά, το οποίο θα ήταν εξαιρετικό και κανείς δεν θα της έλεγε τίποτα (τόσο υψηλό είναι το επίπεδο της σειράς). Κι όμως, με το Uncharted 4 η Naughty Dog ξεπερνάει τον εαυτό της για άλλη μία φορά, δίνοντάς μας την απόλυτη περιπέτεια της γενιάς και αποδεικνύοντας ότι δικαίως θεωρείται το κορυφαίο στούντιο στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή.

Το Uncharted 4 διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του Uncharted 3. Ο Nathan Drake έχει αποσυρθεί από την “ενεργό δράση” και προσπαθεί να έχει μια φυσιολογική ζώη παρέα με την Elena, με κανονική δουλειά κτλ. Τα πάντα αλλάζουν όταν επανεμφανίζεται ο αδερφός του, Sam Drake, τον οποίο ο Nate θεωρούσε νεκρό εδώ και πολλά χρόνια. Ο Sam ζητάει από Nate να τον βοηθήσει να βρουν τον μυθικό θησαυρό του πειρατή Henry Avery, για να ξεπληρώσει το χρέος που έχει σε έναν αρχιμαφιόζο. Ο Nate, έστω και με μεγάλο δισταγμό, δέχεται να βοηθήσει τον Sam για να σώσει τη ζωή του αδερφού του και έτσι ξεκινάει ένα ακόμα τρελό κυνήγι θησαυρού που τον οδηγεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από την Ιταλία και τη Σκωτία, μέχρι την Μαδαγασκάρη. Η ιστορία του Uncharted 4 είναι η καλύτερη της σειράς μέχρι τώρα, για ποικίλους λόγους: είναι πιο “προσγειωμένη”, πιο ενδιαφέρουσα όσον αφορά το όλο κυνήγι του θησαυρού και κυρίως πιο προσωπική για τον Nate, τόσο ως προς τον Sam, όσο και ως προς τον κακό που επίσης προέρχεται από το παρελθόν του ήρωα και κυνηγάει τον ίδιο θησαυρό. Υπάρχει επίσης μια δευτερεύουσα μίνι ιστορία με flashback, που παρουσιάζει τη στενή σχέση των αδερφών Drake από όταν ήταν νεαροί.

Δεν είναι ταινία δράσης, είναι καλύτερο από ταινία δράσης.

Το Uncharted 4 συνολικά παίζεται σαν κλασικό Uncharted, αλλά έχει πολλά και διάφορα στοιχεία που κάνουν την εμπειρία καλύτερη από ποτέ. Ως Nathan Drake, σκαρφαλώνετε και πηδάτε, αντιμετωπίζετε εχθρούς, λύνετε γρίφους και εμπλέκεστε σε κυνηγητά με οχήματα. Το πιο σημαντικό νέο στοιχείο είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας σας συνοδεύει ο Sam, ο οποίος βέβαια ελέγχεται από το παιχνίδι. Η συνεργασία των δύο αδερφών είναι πολυεπίπεδη. Ο Sam σας ακολουθεί απροβλημάτιστα, σας βοηθάει να φτάνετε απρόσιτα σημεία, σας τονίζει σημεία ενδιαφέροντος αν κολλήσετε και εχθρούς που ίσως δεν έχετε αντιληφθεί, πυροβολάει (και κάποιες φορές σκοτώνει) τους εχθρούς, τους “καθαρίζει” αθόρυβα με stealth kills αν βρίσκεται σε καλή θέση, ενώ σας βοηθάει ακόμα και στο ξύλο με συνεργατικά kills. Αντίστοιχο ρόλο με τον Sam έχει και η Elena προς το τέλος του παιχνιδιού. Όλα αυτά με συνεχείς και απολαυστικούς διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων. Η ενσωμάτωση και λειτουργία του συνοδευτικού χαρακτήρα στο παιχνίδι είναι πραγματικά υποδειγματική.

Το Uncharted 4 έχει πολύ σκαρφάλωμα, άλματα κτλ. Αυτή τη φορά ο Nate (όπως και ο Sam) έχει στη διάθεσή του και ένα σχοινί με το οποίο μπορεί να κρεμιέται και να φτάνει σε μακρινά σημεία, είτε σε οριζόντιο, είτε σε κάθετο άξονα, αλλά και να τραβάει αντικείμενα. Το σχοινί χρησιμοποιείται πολύ συχνά και έχει ενσωματωθεί άψογα στο gameplay χωρίς να κουράζει. Οι δε μάχες είναι ένας τομέας σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα Uncharted. Αντιμετωπίζετε τους μισθοφόρους του αρχικακού, είτε με πιστολίδι και ξύλο, είτε με stealth kills. Το πιστολίδι είναι εξαιρετικό, με τα όπλα να έχουν μεγάλη ποικιλία και άκρως ικανοποιητική αίσθηση και αρκετά περιβάλλοντα να καταστρέφονται. Εξίσου διασκεδαστικό όμως είναι και το stealth gameplay, με τα επίπεδα να είναι γεμάτα σημεία απόκρυψης και κάλυψης που σας επιτρέπουν να σκοτώνετε τους εχθρούς αθόρυβα. Τα πεδία μάχης προσφέρουν ελευθερία κινήσεων και πολλαπλά μονοπάτια για όλα τα παικτικά γούστα και στιλ. Οι εχθροί έχουν εκπληκτική νοημοσύνη, τόσο στο πιστολίδι, όσο και όταν περιπολούν και σας ψάχνουν. Κάθε αναμέτρηση με αυτούς είναι διαφορετική και αγωνιώδης.

Το πιο όμορφο παιχνίδι της γενιάς.

Όπως σε κάθε Uncharted, έτσι και στο Uncharted 4 συχνά νιώθετε σα να παίζετε ταινία δράσης. Highlight του τίτλου ως προς αυτό το θέμα είναι τα κινηματογραφικά κυνηγητά με οχήματα όπως τζιπ και μοτοσυκλέτες, όπου μάλιστα οδηγείτε εσείς για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς. Άλλοτε ο Nate τρέχει με τα πόδια να ξεφύγει από τους κακούς εν μέσω καταιγισμού πυρών, με το θέαμα να είναι επίσης εντυπωσιακό. Υπάρχουν κάποιες μάχες σώμα-με-σώμα με σημαντικούς κακούς, ενώ η τελική μάχη είναι απλή αλλά ιδανική για την τελευταία(;) περιπέτεια του Nathan Drake. Οι γρίφοι έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον με βάση το σενάριο, καθώς και ισορροπημένη δυσκολία. Δεν βρίσκετε τη λύση άμεσα, αλλά ούτε κολλάτε για πολλή ώρα κάπου. Ως συνήθως, υπάρχουν και διάφορα μυστικά και unlockables που σας δίνουν κίνητρο να ξαναπαίξετε. Προτείνω να επιλέξετε κατευθείαν υψηλό βαθμό δυσκολίας για μεγαλύτερη πρόκληση και απόλαυση, ειδικά αν είστε βετεράνοι της σειράς. Προσωπικά, έπαιξα στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας και με απενεργοποιημένες τις βοήθειες και χρειάστηκα περίπου 25 ώρες για να ολοκληρώσω το παιχνίδι.

Το multiplayer των Uncharted, από δευτερεύουσα προσθήκη έχει εξελιχθεί σε βασικό χαρακτηριστικό της σειράς και στο Uncharted 4 είναι και αυτό καλύτερο από ποτέ. Το παιχνίδι εδώ είναι καθαρόαιμο ομαδικό shooter τρίτου προσώπου, με πινελιές Uncharted όπως καθετότητα στους χάρτες και υπερφυσικά στοιχεία. Υπάρχουν οκτώ χάρτες και τέσσερα modes (team deathmatch, command, plunder, ranked team deathmatch) για 8-10 παίκτες. Κατά τη διάρκεια των μαχών ξεκλειδώνετε για άμεση χρήση (δηλαδή μέσα στο ίδιο το ματς) αναβαθμίσεις εξοπλισμού, βαριά όπλα, υπερφυσικές δυνάμεις, ακόμα και βοηθητικούς ΑΙ χαρακτήρες, που σημαίνει ότι καλείστε να κάνετε στρατηγικές επιλογές επί τόπου. Το multiplayer τρέχει στα 60 fps και φαίνεται – μπορεί να μην είναι τόσο όμορφο όσο το single-player, αλλά έχει ωραία, ρευστή δράση. Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλο το DLC του multiplayer είναι δωρεάν. Τα μόνα πράγματα για τα οποία πληρώνετε είναι διακοσμητικά, πχ στολές για τους χαρακτήρες κτλ. Αν δεν σας αρέσει το multiplayer των Uncharted δύσκολα θα αλλάξετε γνώμη με το multiplayer του Uncharted 4. Αν όμως είστε φαν, θα ασχολείστε για πολύ καιρό.

Οι αδερφοί Drake.

Τα προηγούμενα Uncharted έθεσαν νέα δεδομένα στα γραφικά στην προηγούμενη γενιά και το Uncharted 4 κάνει το ίδιο στην τωρινή γενιά. Το παιχνίδι είναι χάρμα οφθαλμών σε όλoυς τους τομείς. Λεπτομερέστατοι χαρακτήρες με τις εκφράσεις των προσώπων ειδικά να φέρνουν τα video games ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στις ταινίες, νέα animations, τεράστια, ποικίλα και σαγηνευτικά περιβάλλοντα που συχνά σας κάνουν να σταθείτε για να θαυμάσετε τη θέα, εντυπωσιακά εφέ κάθε είδους (το επίπεδο στη Μαδαγασκάρη με το τζιπ στις λάσπες βάζει τα γυαλιά ακόμα και στο Motorstorm). Το Uncharted 4 μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται νέο, πιο δυνατό PS4, όταν το αρχικό PS4 βγάζει τέτοια γραφικά. Εξίσου κορυφαίος είναι και ο ηχητικός τομέας. Ο Nolan North κλασικά ως Nathan Drake και ο νέος στη σειρά Troy Baker που παίζει τον Sam, αποδεικνύουν γιατί θεωρούνται οι Πατσίνο και Ντε Νίρο του gaming. Πολύ καλή η δουλειά και των άλλων ηθοποιών που παίζουν γνωστά αλλά και νέα πρόσωπα. Με τόσο καλό καστ (και διαλόγους) το παιχνίδι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ. Τέλος, η μουσική επένδυση είναι εξαιρετική, με το κεντρικό θέμα να έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και την μουσική κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να είναι δυναμική ανάλογα με τη δράση.

10/10 βάζεις σε ένα παιχνίδι γιατί δεν σου αφήνει περιθώριο να του βάλεις κάτι άλλο, γιατί ότι κάνει το κάνει τέλεια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τo Uncharted 4. Είναι όχι μόνο το καλύτερο Uncharted, αλλά το καλύτερο παιχνίδι του PS4 και ένα από τα καλύτερα action adventure όλων των εποχών. Και αυτό γιατί δεν είναι απλά παιχνίδι της Naughty Dog, αλλά παιχνίδι συγκεκριμένα των δημιουργών του The Last of Us, κάτι που φαίνεται από την αρχή ως το τέλος του. Το Uncharted 4 είναι ο λόγος για τον οποίο πήρατε PS4 ή ήδη ετοιμάζεστε να πάτε να πάρετε PS4 αυτή τη στιγμή.

Η κλασική συνταγή Uncharted καλύτερη από ποτέΥποδειγματική ενσωμάτωση και λειτουργία συνοδευτικού χαρακτήραΡευστή, κινηματογραφική δράσηΠολύ σκαρφάλωμαΑπολαυστικό πιστολίδι και ξύλοStealth που θα ζήλευε ακόμα και το Splinter CellΩραία, “τελική” ιστορίαΤο πιο όμορφο παιχνίδι της γενιάςΣυνολικά κορυφαίος ηχητικός τομέαςΔιασκεδαστικό multiplayer στα 60 fps και με δωρεάν όλο το DLCΣωστά μενού και υπότιτλοι στα ελληνικάΣπάνιες περιπτώσεις μη ρεαλιστικής συμπεριφοράς των εχθρώνOι κινήσεις του Drake με το σχοινί συχνά φαντάζουν εξωπραγματικέςΑν δεν σας αρέσει το multiplayer των Uncharted δύσκολα θα αλλάξετε γνώμηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Naughty DogΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.unchartedthegame.com/el-gr/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:10/5/2016PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα