TxK Review

Πάνω που λέμε ότι θα το ρίξουμε στα σκληρά με αυτά που ακούμε και βλέπουμε στη βιομηχανία των videogames, εμφανίζονται ευχάριστες εκπλήξεις όπως το TxK για το PS Vita. Ευτυχώς να λέμε, που κάποιοι άλλοι όπως ο Jeff Minter τα έχουν ξεκινήσει ήδη τα ψυχοτρόπα και μέσα στη ρέκλα τους φτιάχνουν και εντυπωσιακούς κλώνους του Tempest, για να κρατηθούμε οι υπόλοιποι καθαροί.

Το TxK ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από ένας κλώνος του Tempest 2000. Δηλαδή κινείστε

δεξιά και αριστερά στην άκρη από ένα grid το οποίο παίρνει διάφορα σχήματα σε κάθε πίστα, πυροβολάτε τους εχθρούς που έρχονται από την απέναντι πλευρά μέχρι να τους εξοντώσετε όλους, αρπάζετε τα power-ups και προχωράτε στο επόμενο grid. Τα power-ups είναι σχεδόν τα ίδια σε κάθε πίστα. Το particle laser, το jump που σας επιτρέπει να πηδάτε ώστε να πυροβολάτε τους εχθρούς που έχουν φτάσει δίπλα σας και σας απειλούν, το AI drone και το maximum bullets, εμφανίζονται με διαφορετική σειρά και όσο τα αποκτάτε σταματάτε να επικεντρώνεστε στην επιβίωσή σας αλλά στο υψηλότερο σκορ.

Πέρα όμως από την συνταγή του κλασικού Tempest, το TxK παρουσιάζει κάποια νέα πράγματα. Πρώτα απ' όλα, τα τρία game modes: Pure, Survival και Classic. Η επιλογή τους εξαρτάται από την πίστα που θα ξεκινήσετε, αφού το παιχνίδι καταγράφει ποιες πίστες έχετε ολοκληρώσει και σας δίνει επιλογές έναρξης, καθώς και πόσες ζωές είχατε σε εκείνη την πίστα όταν την ολοκληρώσατε τελευταία φορά. Αν ξεκινήσετε από την αρχή, ξεκινάτε στο Pure mode με τρεις ζωές. Αν ξεκινήσετε από κάποια ενδιάμεση πίστα μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του Classic (με τις ζωές που είχατε στο τελευταίο πέρασμά σας από εκείνη την πίστα) και του Survival (χωρίς καθόλου ζωές). Η τελευταία πίστα στην οποία βρεθήκατε και χάσατε, ξεκινάει αυτόματα σε Survival, αφού σας δίνει μόνο μια ζωή.

Χάος. Απόλυτο ηλεκτρονικό χάος.

Οι άλλες αλλαγές εντοπίζονται στο bonus κομμάτι του παιχνιδιού. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα grid, περνάτε μέσα άπο ένα τούνελ (που θυμίζει hyperspace κατάσταση) και πρέπει να οδηγήσετε το soul spark (κάτι σπίθες στο κέντρο της οθόνης) κουνώντας το PS Vita μέσα από δαχτυλίδια την ώρα που τρέχετε με τρομερές ταχύτητες. Αυτό το κομμάτι σας δίνει πόντους. Όσα περισσότερα δαχτυλίδια περνάτε, τόσους περισσότερους πόντους παίρνετε. Το δεύτερο bonus κομμάτι έχει να κάνει πάλι με δαχτυλίδια αλλά μπορείτε να κερδίσετε πολλούς περισσότερους πόντους και είναι πολύ πιο δύσκολο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μαζεύετε warp triangles. Μόλις μαζέψετε τέσσερα, μπαίνετε σε μια bonus πίστα, στην οποία πρέπει πάλι να οδηγήσετε μέσα από δαχτυλίδια, όμως αυτή τη φορά είναι αργό και ταυτόχρονα ο χειρισμός είναι απίστευτα ευαίσθητος. Ένα δαχτυλίδι να χάσετε και βρίσκεστε εκτός bonus πίστας.

Το gameplay λοιπόν είναι αρκετά διασκεδαστικό. Τόσο η πετυχημένη συνταγή του Tempest όσο και οι νέες προσθήκες που δένουν όμορφα με το σύνολο, προσφέρουν μια απολαυστική arcade εμπειρία. Βέβαια σε κάποιους θα φανεί χαοτικό από ένα σημείο και μετά και εδώ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα του τίτλου που το κουβαλάει από την κληρονομιά του. Παρόλα αυτά, με λίγη καλή θέληση όλα στρώνουν. Ειδικά όταν δείτε το όνομά σας στις ψηλές θέσεις των online leaderboards του παιχνιδιού, θα ξεχάσετε τα πάντα.

Οι πίστες γίνονται τρομερά δύσκολες στη συνέχεια.

Ο τεχνικός τομέας του TxK απλά “σπέρνει”. Πρώτα απ' όλα θυμίζει στους νοσταλγούς τα διανυσματικά γραφικά τύπου Vectrex, αλλά πολύ πιο πολύχρωμα και φυσικά με νέες προσθήκες. Η όλη αισθητική διακατέχεται από neon φώτα, ευθείες γραμμές, έντονες αντιθέσεις σκοταδιού/φωτός και γενικά αυτό το retro/space sci-fi, μπασταρδεμένο με λίγο Tron στα σημεία. Βάζοντας μέσα και τα πολλαπλά εφέ θολώματος και τα particles που κάνουν πάρτι με το hardware του PS Vita, μιλάμε για την απόλυτη ψυχεδέλεια. Τον οπτικό τομέα συμπληρώνει απίθανα ο ηχητικός. Το soundtrack απαρτίζεται από εκπληκτικά electro, house και trans κομμάτια με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας για τα 90's και τα 80's. Μάλιστα, κάποιο από αυτά έχει φωνητικά αποσπάσματα από τη διαφήμιση του Commondore 64! Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το ΑΠΙΘΑΝΟ soundtrack του TxK, επισκευθείτε το link εδώ και ακούστε το. Όσο για τα ηχητικά εφέ, μιλάμε για 8-bitίλα σε όλο της το μεγαλείο, με κορύφωση το απελπισμένο ηλεκτρονικό βέλασμα του διαστημοπλοίου σας όταν σας πιάνουν κάποιοι εχθροί και σας τραβάνε προς το βάθος του grid.

Στο δια ταύτα, το TxK είναι το arcade διαμαντάκι που είχε ανάγκη το PS Vita. Ξέφρενο, trippy σε δυσθεώρητα σημεία και πάνω απ όλα εθιστικό. Θα σας καθηλώσει για ώρες, ειδικά αν έχετε σκοπό να σκαρφαλώσετε στα leaderboards. Φροντίστε να έχετε και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά γιατί η μουσική του είναι πραγματικά απίστευτη. Το TxK είναι αυτό που λέμε “instant Classic”.

Απίθανα όμορφο, ρετρό και ψυχεδελικόΤρομερό soundtrackΩραίες προσθήκες στην ήδη καταπληκτική συνταγή του TempestOnline leaderboards για ακόμα μεγαλύτερο κόλλημαΓια κάποιους ίσως παραείναι χαοτικόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:LlamasoftΕΚΔΟΣΗ:LlamasoftΔΙΑΘΕΣΗ:PS StoreΕΙΔΟΣ:Shoot 'em upΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://minotaurproject.co.uk/txk/index.phpHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:12/2/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα