Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 review

Πίσω στα 90s, το skateboarding ήταν άθλημα/υποκουλτούρα/ασχολία που δεν είχε περάσει ακόμα στο mainstream, αν και ήταν ξεκάθαρο πως όδευε προς τα εκεί. Δεν ήταν μία περαστική μόδα, ούτε είχε λίγους οπαδούς. Ίσα-ίσα, το αντίθετο. Είχε ήδη την δική του αφοσιωμένη σκηνή, καθιερωμένο ως κάτι “αληθινό”, βγαλμένο από τους δρόμους, γεμάτο με νεανική ενέργεια και ένα επαναστατικό πνεύμα, κόντρα στο σύστημα. Υπήρχαν ήδη αρκετά παιχνίδια που είχαν να κάνουν με το skateboarding, αν και απευθύνονταν κυρίως στους πιο φανατικούς με το άθλημα ή έγερναν πιο πολύ προς platformer. Όμως, το 1999 κυκλοφόρησε το

Tony Hawk's Pro Skater από την Neversoft. Με την σφραγίδα του διάσημου skater Tony “Birdman” Hawk, καλοσχεδιασμένες πίστες, ανενδοίαστα arcade και διασκεδαστική προσέγγιση, καθώς και υπέροχο soundtrack, ήταν το παιχνίδι που έκανε άπαντες να προσπαθούν να πετύχουν τα πιο εντυπωσιακά combos από κόλπα και ξαφνικά να μιλάνε για ollies, reverts, grinds και ένα σωρό άλλες skateboarding ορολογίες. Με λίγα λόγια, το THPS ήρθε από το πουθενά, τα πήρε όλα και έφυγε. To 2000 ακολούθησε το THPS 2, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία στο είδος του και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ever από πολλούς.

Αυτό οδήγησε στην δημιουργία μιας σειράς που μετράει 21 χρόνια και πάνω από 20 παιχνίδια. Δυστυχώς, τα πιο πρόσφατα παιχνίδια Tony Hawk είχαν μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά την ποιότητα τους, με αποτέλεσμα να “αμαυρωθεί” το καλό όνομα της σειράς. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει remake/remaster αυτών των τίτλων: το 2001 είχαμε το Tony Hawk's Pro Skater 2x στο Xbox και το 2012 το Tony Hawk's Pro Skater HD. Και τα δύο τους αποδείχθηκαν μέτρια και πλέον είναι ξεχασμένα. Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο 2020 και το Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2, το οποίο είναι remake των πρώτων δύο Tony Hawk, από τη Vicarious Visions (Crash Bandicoot N. Sane Trilogy). Πάμε να δούμε λοιπόν: αντέχει ακόμα η παλιά, αγαπημένη μας σανίδα;

Μην περιμένετε ιστορία ή σενάριο εδώ. Παίζετε ως Tony Hawk/κάποιος άλλος από την λίστα διάσημων skaters (ή δημιουργείτε τον δικό σας), τρέχετε μέσα σε διάφορες πίστες, κάνετε κόλπα για μεγάλα σκορ και ολοκληρώνετε συγκεκριμένους στόχους. Τόσο απλά, τόσο άμεσα. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία μέρη: τo THPS 1, το THPS 2 και το Range & Free Skate. Τα πρώτα δύο είναι τα remake, με μερικά έξτρα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν σε μετέπειτα παιχνίδια Tony Hawk. Η ιδέα έχει ως εξής: μπαίνετε σε μία πίστα, όπου έχετε μία ποικιλία από objectives, πχ να πετύχετε συγκεκριμένα σκορ, να μαζέψετε διάφορα collectibles, να κάνετε συγκεκριμένα tricks και combos κτλ. Κάθε φορά που παίζετε, έχετε δύο λεπτά στην διάθεση σας, οπότε μην περιμένετε να καθαρίσετε τα πάντα με την μία. Μόλις ολοκληρώσετε αρκετούς από αυτούς τους στόχους, ξεκλειδώνετε την επόμενη πίστα. Όλες οι πίστες των original είναι εδώ, ενώ έχουν προστεθεί και νέα objectives.

Όχι πια Karate Kid, μόνο Sk8er Boi.

Φυσικά, υπάρχουν οι απαραίτητες ανανεώσεις. Έχουμε πχ νέο σύστημα ελέγχου, όμως, αν ανήκετε στους hardcore τύπους και προτιμάτε το παλιό, κανένα πρόβλημα, αφού μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξετε μεταξύ του καινούριου, στο στιλ του THPS 1 ή του THPS 2. Επίσης μπορείτε να ενεργοποιήσετε mods, τα οποία ουσιαστικά είναι διάφορα cheats που σας κάνουν να μην πέφτετε ποτέ, να έχετε πάντα γεμάτη την μπάρα για τα special tricks και διάφορα άλλα. Μάλιστα, αν ολοκληρώσετε όλους τους στόχους σε κάθε πίστα, ξεκλειδώνονται και καινούργια mods. Βέβαια, αν τα ενεργοποιήσετε, δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε κάποια challenges. Τα challenges επίσης συγκαταλέγονται στις νέες προσθήκες και είναι διάφορες προκλήσεις όπως πχ να κάνετε πχ 10 κόλπα, να κάνετε συγκεκριμένα combo κτλ. Αυτά μετράνε σε οποιοδήποτε mode παίζετε και κάθε φορά που ολοκληρώνετε επιτυχώς ένα από αυτά κερδίζετε XP και χρήματα.

Όσα περισσότερα XP έχετε, τόσο ανεβαίνει το level του skater σας, που σημαίνει πως έχετε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα customisation αντικείμενα στο skater shop. Ανεξάρτητα αν παίζετε με κάποιον από τους διαθέσιμους skaters ή φτιάξετε τον δικό σας, μπορείτε να πάτε στο skater shop και να τον εξοπλίσετε με διάφορα ρούχα, νέες σανίδες με φρέσκα designs, ρόδες και ένα σωρό άλλα καλούδια. Με λίγα λόγια, όσα περισσότερα XP και χρήματα έχετε, τόσο το καλύτερο. Και με πάνω από 700 challenges, καταλαβαίνετε πως σας περιμένουν πολλές ώρες λιωσίματος. Από εκεί και πέρα, το τρίτο μέρος του παιχνιδιού είναι το Range & Free Skate, όπου όλες οι πίστες είναι διαθέσιμες από την αρχή (με τα δικά τους, ranked challenges), χωρίς χρονικό όριο και μπορείτε να χαβαλεδιάσετε ή να εξασκηθείτε με την άνεση σας, μόνοι ή παρέα με φίλους.

Το δύσκολο δεν είναι το κόλπο. Είναι η προσγείωση.

Το παιχνίδι διαθέτει ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας skate park και να το ανεβάσετε online, ώστε να παίξουν και άλλοι εκεί. Όπως αντίστοιχα μπορείτε να κατεβάσετε πάρκα που έφτιαξαν άλλοι παίκτες και να βουτήξετε με τα μούτρα στην παράνοια. Καθώς μιλάμε για online αλλά και multiplayer, να σημειωθεί πως υπάρχει τόσο local όσο και online multiplayer με ένα σωρό διαφορετικά modes, challenges και leaderboards. Κοινώς, αν το single-player έχει πολύ περιεχόμενο για να ασχοληθείτε, το multiplayer το διπλασιάζει εύκολα και προσθέτει άπειρες ώρες διασκέδασης παρέα με φίλους ή άλλους παίκτες.

Όσον αφορά τα γραφικά, δεν είναι κάτι σούπερ εντυπωσιακό ή φανταχτερό. Και δεν χρειάζεται, κατά την ταπεινή μου άποψη. Η ουσία εδώ είναι το gameplay, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο οπτικός τομέας αφέθηκε στην μοίρα του. Τα πάντα έχουν φτιαχτεί από την αρχή και όπου χρειάζεται υπάρχουν ανανεώσεις τόσο στην γεωμετρία και τον σχεδιασμό των πιστών όσο και στην αισθητική τους. Μάλιστα, για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν μερικά πολύ ωραία εφέ φωτισμού, που προσδίδουν ακόμα περισσότερο στη συνολική εμπειρία. Α και μία λεπτομέρεια που μου άρεσε πολύ: οι αρχικοί skaters εμφανίζονται όπως είναι τώρα και όχι όπως ήταν πριν από 20 χρόνια. Ωραία πινελιά που αναγνωρίζει το πέρασμα του χρόνου και το γιορτάζει. Αν έχω ένα παράπονο, είναι πως τα διάφορα μενού και ο σχεδιασμός τους είναι λίγο περίεργα και ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο παραπάνω για να βγάλετε άκρη. Δεν είναι κάτι που ενοχλεί τόσο, αλλά αρκετά ώστε να μου κάνει εντύπωση. Μόλις τα συνηθίσετε όμως, δεν θα έχετε πρόβλημα.

Νυχτερινή ζωή στην σανίδα.

Τώρα, πολλοί από τους παλιούς οπαδούς της σειράς TH, θα αναρωτιούνται τι γίνεται με το soundtrack. Η pop/punk/alternative μουσική επένδυση των αρχικών παιχνιδιών θεωρείται θρυλική και τα soundtracks είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της σειράς. Είναι χαρά μου να σας πω πως σχεδόν όλα τα original κομμάτια επιστρέφουν και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν προστεθεί 37 νέα τραγούδια που ταιριάζουν πολύ στο παιχνίδι και ενδεχομένως να σας κάνουν να επεκτείνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να τροποποιήσετε την μουσική όπως θέλετε εσείς και να φτιάξετε την playlist που προτιμάτε, καθώς θα παίζετε. Υπάρχει μέχρι και ειδικό κουμπί για να παρακάμψετε το κομμάτι που παίζει εκείνη τη στιγμή.

Πάμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: αντέχει ακόμα η παλιά, αγαπημένη μας σανίδα; Ξεκάθαρα ναι. Όταν ένα παιχνίδι είναι τόσο καλοσχεδιασμένο, μπορεί να αντέξει το τεστ του χρόνου. Εδώ έχουμε δύο τέτοια παιχνίδια, πακέτο σε ένα remake όπου η αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων που το δούλεψαν είναι ηλίου φαεινότερα. Εννοείται πως η Vicarious Visions δεν βασίστηκε μόνο στο αρχικό περιεχόμενο και έχει προσθέσει πολλές απαραίτητες ανανεώσεις και μπόλικες νέες προσθήκες σε όλους τους τομείς, χωρίς όμως να θυσιάσει κάτι από το πνεύμα των original. Το αντίθετο, χτίζει και προσθέτει επάνω τους, με αποτέλεσμα να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα που συνδυάζει εξαιρετικά παρελθόν και παρόν. Και έτσι πρέπει να φτιάχνεται ένα σωστό remake, μία τέχνη την οποία η VV αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως κατέχει εξαιρετικά. Οπότε, οι παλιοί ετοιμαστείτε να ροκάρετε ξανά και οι νέοι να ανακαλύψετε την μαγεία, την διασκέδαση και τον χαβαλέ του THPS 1 + 2. Πάρτε τις σανίδες, τον εξοπλισμό σας και το boom box. Τα λέμε στο πάρκο.

Οι κλασικές, εξαιρετικά σχεδιασμένες πίστες επιστρέφουν ανανεωμένεςΕθιστικό gameplay με βάθος, διασκέδαση και arcade τρέλαΜπόλικες νέες προσθήκες που κάνουν ακόμα καλύτερη την όλη εμπειρίαΠολύ περιεχόμενο, πολλές ώρες παιχνιδιού, replayabilityΦανταστικό soundtrackΗ περιήγηση στα μενού ίσως φανεί λίγο περίεργη στην αρχήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Vicarious VisionsΕΚΔΟΣΗ:ActivisionΔΙΑΘΕΣΗ:IGE

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα