Tomb Raider PC: TressFX και τρίχες κατσαρέX

Η Nvidia επιτέλους έβγαλε νέους drivers για το Tomb Raider, οπότε ήρθε η ώρα να δούμε πώς τρέχει το παιχνίδι στο PC. Την εν λόγω έκδοση του Tomb Raider ανέλαβε η Nixxes Software,

η εταιρεία που μετέφερε και τα Deus Ex: Human Revolution και Hitman: Absolution στο PC. Μολονότι το DE: HR υπέφερε από κάποια προβλήματα με stuttering (που δεν υπήρχαν στην έκδοση για review και εξομαλύνθηκαν κάπως μετά από μερικά patch), σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή μεταφορά ενός multiplatform παιχνιδιού. Το Hitman: Absolution, από την άλλη μεριά, υπέφερε από διάφορα θέματα στο optimization, ενώ τα reflections υπολογίζονταν από τη CPU κι όχι από την GPU. Αναμενόμενο λοιπόν ήταν να έχω κάποιους ενδοιασμούς για το Tomb Raider στο PC. Όπως φαίνεται, και αυτός ο τίτλος της Nixxes υποφέρει από διάφορα θέματα στο optimization. Ευτυχώς τουλάχιστον αυτή την φορά δεν χρησιμοποιείται η CPU για την επεξεργασία γραφικών εφέ.

Η δοκιμή του Tomb Raider PC έγινε σε έναν Q9650 (4.2Ghz) με μια Nvidia GTX690, 4GB RAM, Windows 7-64Bit και την τελευταία έκδοση των GeForce ForceWare οδηγών. Όπως γνωρίζετε, η Nvidia είχε κάποια προβλήματα με το συγκεκριμένο παιχνίδι (καθώς η Nixxes άλλαξε τον κώδικα της τελικής έκδοσης την τελευταία στιγμή χωρίς να ενημερώσει την Nvidia), κι έτσι αποφάσισα να περιμένω λίγο μέχρις ότου οι “πράσινοι” βγάλουν νέους beta οδηγούς που διορθώνουν τα προβλήματα (ή τουλάχιστον έτσι με είχε ενημερώσει η Nvidia). Και μολονότι υπάρχει μια αξιοπρόσεχτη αύξηση των καρέ, το παιχνίδι “κρασάρει” -σε τυχαία διαστήματα- όταν είναι ενεργοποιημένο το tessellation.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι χρήστες καρτών Nvidia χρειάζεται είτε να απενεργοποιήσουν το tessellation (σε περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το default profile του Tomb Raider), είτε να προσθέσουν το αρχείο εκτέλεσης στο profile του Hitman: Absolution. Το κακό της δεύτερης λύσης, όμως, είναι ότι δεν θα χαρείτε τα επιπλέον καρέ που προσφέρει το πρώτο profile, παρόλο που το παιχνίδι δεν κρασάρει ακόμα κι όταν είναι ενεργοποιημένο το tessellation. Κοινώς, κουλουβάχατα τα έχει κάνει η Nvidia. Προσωπικά προτείνω να μείνετε με το default profile και να απενεργοποιήσετε το tessellation.

Ένας Q9650 στα 4.2Ghz είναι αρκετός όπως φαίνεται και στο γράφημα (κλικ για πλήρες μέγεθος).

Το Tomb Raider είναι ένας τίτλος που βασίζεται κυρίως στην GPU που έχετε. Ακόμα και με το TressFX απενεργοποιημένο, η GTX690 χρησιμοποιείται στο μέγιστο. Το SLI scaling είναι υποδειγματικό επί των πλείστων, αν και υπάρχουν σκηνές γεμάτες bugs, στις οποίες η αξιοποίηση της κάρτας πέφτει στο 40%. Περισσότερα γι αυτό αργότερα όμως. Το benchmark του Tomb Raider μου έδωσε 90 fps (μέσο όρο) σε 1080p με ultimate settings (και με τις σκιές στο ultra, όχι στο normal). Στην προσπάθεια να πιέσω περισσότερο την κάρτα, δοκίμασα και τις δύο επιπλέον επιλογές για AA. Έτσι, με 2xSSAA είχα 65 fps, ενώ με 4xSSAA είχα 53 fps, με την αξιοποίηση της κάρτας να βαράει κόκκινο. Παρά ταύτα, το benchmark δεν είναι αντιπροσωπευτικό του πώς τρέχει το παιχνίδι, καθότι είχα μεγαλύτερες πτώσεις όταν έπαιζα και ήταν ενεργοποιημένο το 2xSSAA.

Δοκίμασα επίσης να δω πως θα έτρεχε το Tomb Raider μια GTX680 (single-GPU mode στην GTX690) και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά για όσους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με TressFX και ΑΑ. Το benchmark πρόγραμμα του Tomb Raider έτρεξε με 34 fps (TressFX + 2xSSAA), με minimum frame rate τα 24 fps. Ναι, αυτές οι επιδόσεις είναι σχεδόν όμοιες με εκείνες των κονσολών (αν εξαιρέσουμε ότι δείχνει καλύτερο και δεν έχει πτώσεις στα 15 fps) και είμαστε σίγουροι ότι οι PC gamers με τις συγκεκριμένες high-end κάρτες δεν θα αρκεστούν σε κάτι τέτοιο. Όταν χαμήλωσα το AA από 2xSSAA σε FXAA, είδα μια αύξηση στα 45 fps, ενώ όταν χαμήλωσα τις σκιές από ultra σε normal είδα μια επιπλέον αύξηση στα 49.9 fps. Με απλά λόγια, μην περιμένετε να τρέξετε με 60 καρέ το δευτερόλεπτο το TressFX, ακόμα κι αν είστε κάτοχοι μιας GTX680.

Στη σκηνή με τον Roth, η συνολική αξιοποίηση της CPU είναι μόλις 60% (κλικ για πλήρες μέγεθος).

Όπως ανέφερα παραπάνω, το Tomb Raider υποφέρει από θέματα στο optimization. Προτού συνεχίσω, να αναφέρω ότι η διαφορά μεταξύ ενός dual-core και ενός quad-core είναι της τάξεως των 14 fps, γι αυτό και προτείνω να έχετε έναν τετραπύρηνο, αφού θα δείτε μια σεβαστή αύξηση των καρέ. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν σκηνές όπου όλα πάνε κατά διαόλου με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή αξιοποίηση της CPU (και της GPU) και το frame rate να γκρεμοτσακίζεται. Ως παράδειγμα θέτω την περιοχή μετά την cutscene όπου βρίσκετε για πρώτη φορά τον Roth (μετά την μάχη του με τους λύκους). Αυτή η σκηνή έτρεχε με μόλις 39 fps (και με μόλις 40% αξιοποίηση της GPU). Όπως είναι αναμενόμενο, αρκετοί θα υποθέσουν ότι είμαι CPU-limited. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται με την CPU.

Από τα παραπάνω γραφήματα, είναι φως φανάρι ότι ο Q9650 δεν ζοριζόταν καθόλου στην συγκεκριμένη σκηνή, καθότι χρησιμοποιούταν κατά μόλις 60%. Θεωρώ αστείο το ότι το παιχνίδι τρέχει τόσο άσχημα στην συγκριμένη σκηνή, χωρίς να ζορίζει ούτε την GPU, ούτε την CPU. Όπως φαίνεται, το καμάρι της Crystal Dynamics έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να εκμεταλλεύεται κυρίως τους δύο πυρήνες, με αποτέλεσμα οι άλλοι δύο να υποχρησιμοποιούνται. Όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα κι οι δύο κύριοι πυρήνες δεν χρησιμοποιούνται στο 100%, κάτι που παρατηρήσαμε σε άλλα παιχνίδια όπως το Crysis 3 και το Far Cry 3. Προκειμένου να αποφύγω κάποιο πιθανό πρόβλημα με το SLI scaling του Tomb Raider, έτρεξα την ίδια σκηνή και σε single-GPU mode. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο. Αυτή είναι απτή απόδειξη των θεμάτων με το optimization που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι PC gamers με το Tomb Raider, που, όπως είναι αναμενόμενο, ενδέχεται να μην παρατηρηθούν από όσους διαθέτουν καλύτερους επεξεργαστές (πάλι καλά δηλαδή που ένα παιχνίδι χρειάζεται τριπλάσια ισχύ CPU απ’ότι κανονικά θα χρειαζόταν).

Ακόμα και σε single-GPU mode, τα πράγματα είναι επιεικώς απαράδεκτα.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Tomb Raider τα πάει καλά. Το tessellation έχει χρησιμοποιηθεί έξυπνα και είναι αισθητή η βελτίωση κατά την διάρκεια των cutscenes και το TressFX είναι ένα ενδιαφέρον εφέ (αν και παρατήρησα κάποια θέματα με flickering και clipping ακόμα και με το τελευταίο patch). Παρά ταύτα, δεν ξέρω αν αξίζει η πτώση στην απόδοση που επιφέρει (αφού μιλάμε για 30 fps). Η Nixxes ισχυρίζεται ότι η έκδοση του PC χρησιμοποιεί μέχρι και 16x καλύτερα textures από τις κονσόλες. Αυτό ισχύει εν μέρει, αν και θα δείτε αρκετά textures χαμηλής ανάλυσης εδώ κι εκεί. Αξίζει δε να σημειώσω ότι η Lara κουνάει τους θάμνους καθώς τρέχει (α ρε Crysis ζημιά που μας έκανες), ενώ υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα οπτικά εφέ (όπως η θολούρα των αντικειμένων που είναι κοντά στην κάμερα όταν είναι ενεργοποιημένη η καλύτερη έκδοση του DOF εφέ). Ναι, το Tomb Raider δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το Crysis 3 (ενώ υπάρχουν και αρκετοί αόρατοι τοίχοι). Εντούτοις, είναι ομορφότερο από τα περισσότερα τωρινά ΑΑA παιχνίδια.

Με 2xSSAA και TressFX, ακόμα και μια GTX690 αρχίζει να ζορίζεται. 52 fps με 97% αξιοποίηση της GPU.

Εν τέλει, το Tomb Raider είναι -σε γενικά πλαίσια- πολύ καλό όσον αφορά τον οπτικό του τομέα. Το TressFX δείχνει αρκετά ενδιαφέρον, αν και χαντακώνει σχεδόν όλες τις κάρτες Nvidia, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε μια πάρα πολύ δυνατή κάρτα γραφικών ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι με όλες τις γραφικές του επιλογές (αν θέλετε 60 fps και TressFX με 4xSSAA, τότε μιλάμε για 2xTitan). Παρόλα αυτά, ομολογώ ότι με απογοήτευσαν τόσο η Nvidia, όσο και η Nixxes. Η πρώτη κυρίως εξαιτίας των crashes που υπάρχουν ακόμα στους τελευταίους drivers, και η δεύτερη επειδή αρκετές σκηνές υποφέρουν από θέματα στο optimization. Ας ελπίσουμε να μπορέσουν κι οι δύο εταιρείες να διορθώσουν κάπως τα πράγματα το συντομότερο δυνατό.

Πλατφόρμα: PC (δοκιμή), Xbox 360, PS3
Ανάπτυξη: Crystal Dynamics, Eidos Montreal (multiplayer)
Έκδοση: Square Enix
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action adventure
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: https://www.tombraider.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/3/2013
PEGI: 18

Game20.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα