Toki Review

12:21 8/1/2019 - Πηγή: Game 2.0

Το κλασικό action platformer Toki το πρωτογνωρίσαμε οι περισσότεροι σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι η έκδοση των arcade, που υπήρχε σχεδόν οπουδήποτε υπήρχε μαύρη καμπινούλα-νανάκι με το παιχνίδι να τρέχει από πειρατική πλακέτα. Η άλλη είναι η arcade-perfect έκδοση για Amiga που μπορούσαμε να παίξουμε στο σπίτι μας χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα γλυκά μας 50δραχμα, εκτός από τις 200 δραχμές που έκαναν συνήθως οι πειρατικές δισκέτες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν το remake του Toki για το Switch.

Η ιστορία του παιχνιδιού σας βάζει

στο ρόλο του Toki, ενός νεανία που ζει χαρούμενος στην ζούγκλα με την μέλλουσα γυναίκα την πανέμορφη Miho (ή Wanda). Μια μέρα ο πανούργος μάγος με το ευφάνταστο όνομα... Vookimedlo, μεταμορφώνει όλη τη φυλή του Toki σε διάφορα ζώα και τον ίδιο σε γορίλλα και αποφασίζει να κλέψει την Miho και να ζήσει για πάντα στο χρυσό του παλάτι. Ο Toki πρέπει ανακτήσει την αρχική του μορφή, αλλά και να σώσει την αγαπημένη του.

Τί μπορεί να πάει στραβά σε μια παγωμένη τούνδρα;

Πριν προχωρήσουμε, να σημειωθεί ότι το παιχνίδι είναι περίπτωση πετυχημένου Kickstarter που είχε μείνει για λίγο στα αζήτητα, αφού μέχρι να ανακοινωθεί ως αποκλειστικότητα του Switch, δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής. Όμως κάτι τέτοιο εν τέλει δεν ισχύει, οπότε ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στα ενδότερα του παιχνιδιού. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε είναι η αλλαγή στα γραφικά. Το remake ακολουθεί το μονοπάτι του Wonder Boy, με τα πάντα ζωγραφισμένα στο χέρι με νέο πιο εκφραστικό animation. Συγκεκριμένα, όλοι οι χαρακτήρες και οι εχθροί έχουν περισσότερα καρέ, όλα ζωγραφισμένα στο χέρι, οι πίστες έχουν φτιαχτεί με περίσσια λεπτομέρεια, τόσο στο προσκήνιο που είναι γεμάτο πλατφόρμες, εχθρούς και διακοσμητικά στοιχεία, όσο και στο παρασκήνιο με τρεχούμενα νερά, ζούγκλα, ακτίδες του ήλιου και άλλα στοιχεία. Μεταξύ των πιστών υπάρχει πλέον χάρτης που προσφέρει συνοχή στον κόσμο, με ένα μικρό κείμενο και την τοποθεσία της εκάστοτε πίστας.

Κάτω όμως από την νέα μπογιά υψηλής ανάλυσης, το Toki παραμένει πιστή μεταφορά του αρχικού παιχνιδιού. Αυτό είναι ταυτόχρονα καλό αλλά και κακό πράγμα. Οι φτηνοί θάνατοι από την προβληματική τοποθέτηση των εχθρών επιστρέφουν, μαζί με το γεγονός ότι χάνετε ζωές με ένα μόνο χτύπημα, εκτός αν έχετε πάρει συγκεκριμένο power-up που σας δίνει μια ακόμα ευκαιρία και έρχεται με την μορφή ενός κράνους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ξέρετε ήδη το παιχνίδι σαν την παλάμη του χεριού σας, θα συναντήσετε αρκετά άδικη δυσκολία. Αν θέλετε μια πιο εύκολη εμπειρία, υπάρχει επιλογή δυσκολίας που σας επιτρέπει να σκοτώνετε εχθρούς με λιγότερες βολές, να έχετε μερικά παραπάνω power-up ή να λείπουν κάποιοι εχθροί σε μερικά σημεία. Όμως δεν αλλάζει ούτε η δομή του παιχνιδιού, ούτε το γεγονός ότι ένα ακόμα χτύπημα μπορεί να σας στείλει στα θυμαράκια.

Τα boss είναι μεγάλα και δύσκολα, αλλά με ξεκάθαρα μοτίβα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μόλις ολοκληρώσετε το παιχνίδι, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να κάνετε, πέρα από το να δοκιμάσετε τις μεγαλύτερες δυσκολίες και να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε το προηγούμενο σκορ σας, καθώς δεν υπάρχουν online leaderboards. Μαζί με το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά το αρχικό παιχνίδι με τα παλιά γραφικά μέσα στο προσφερόμενο πακέτο, το Toki απευθύνεται σε όσους θέλουν να ξαναζήσουν την κλασική εμπειρία με μια σύγχρονη πινελιά ή στους νεότερους που θέλουν κάτι πιο ξεκάθαρα old-school. Βέβαια, να σημειώσω ότι μερικοί old-school-άδες σαν και του λόγου μου, βρίσκουν το over-animation των εχθρών και των χαρακτήρων να αφαιρεί από το παιχνίδι και θεωρούν ότι το παλιό pixel-art είναι, μακροπρόθεσμα, πιο όμορφο και στιλιστικά άρτιο. Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε στο γούστο του καθενός.

Ααν είστε διατεθειμένος να βουτήξετε στα arcade νερά του Toki (ή και να τσιμπήσετε την υπέροχη ρετροσυλλεκτική έκδοση με το ξύλινο cabinet για να τοποθετείτε το Switch σας), τότε δεν πρέπει να το χάσετε. Αν πάλι δεν αντέχετε τους άδικους θανάτους που προέρχονται από την μακρά ιστορία του παιχνιδιού ως... κερματοφάγο, υπάρχουν δεκάδες άλλα παρόμοια παιχνίδια με σαφώς πιο δίκαιη δυσκολία για να ασχοληθείτε.

Πανέμορφα γραφικά και μουσικήΠιστή μεταφορά του αρχικού παιχνιδιούΛεπτομέρειες δεξιά και αριστερά που δίνουν ζωή στον κόσμο του TokiΕπιλογή δυσκολίας......η οποία δυσκολία παραμένει μεγάλη και άδικη λόγω των arcade ριζώνΚαθόλου έξτρα περιεχόμενοΔεν προσφέρεται το αρχικό Toki σε κάποια μορφήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:MicroidsΕΚΔΟΣΗ:MicroidsΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:Action platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.microids.com/EN/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/11/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα