The Wonderful 101 Review

Όταν ένα παιχνίδι φέρει το σήμα της Platinum Games, αυτό σημαίνει πως η ξέφρενη δράση, οι επικές μάχες με αφεντικά και η ιδιαίτερη στιλιστική προσωπικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του. Και το The Wonderful 101 για το Wii U δεν αποτελεί την εξαίρεση. Το νέο δημιούργημα της Platinum Games

(Bayonetta) όχι μόνο υπόσχεται -και εν τέλει προσφέρει- όλα τα παραπάνω, αλλά καταφέρνει να είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς τίτλους της χρονιάς.

Ποιοι είναι όμως οι The Wonderful 101; Είναι μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών που βρίσκονται υπό μόνιμη κάλυψη και έρχονται στο προσκήνιο μόνο όταν η Γη αντιμετωπίζει έναν κρίσιμο κίνδυνο. Και η ώρα αυτή έρχεται όταν τον πλανήτη μας απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή οι εξωγήινοι ονόματι GEATHJERK (προσέξτε το δεύτερο συνθετικό). Το τί θέλουν οι GEATHJERK από τη Γη κανείς δεν ξέρει, μα όπως και να ’χει, οι The Wonderul 101 πρέπει να ανταποκριθούν στην περίσταση και να τους απωθήσουν μια για πάντα. Η ιστορία έχει διάφορες εξελίξεις, όπως την απρόσμενη εμφάνιση μιας δεύτερης απειλής, τις τριβές μεταξύ αρχηγών της ομάδας και ένα σωρό άλλες μικρές ιστοριούλες που θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε στα γέλια.

Ναι, το χιούμορ είναι πανταχού παρόν στο The Wonderul 101. Κάθε ήρωας, κάθε σκηνικό, καθε διάλογος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να σας προσφέρει μια απίστευτα διασκεδαστική εμπειρία. Ειδικά αν είστε αρκετά μεγάλοι για να θυμάστε τους Power Rangers (ή ακόμα και το Kamen Riders αν είστε φαν των anime) τότε θα βρείτε πολλά οικεία χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε. Το παιχνίδι ποτέ δεν κρύβει την έμπνευση του και το σκοπό του: να φέρει στον κόσμο του gaming όλες εκείνες τις τραβηγμένες-από-τα-μαλλιά καταστάσεις που βλέπαμε ανελλειπώς στα παιδικά του Σαββατοκύριακου. Και ίσως να έχετε δίκιο αν νομίζετε πως πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και δε θα βρείτε κάτι πέρα από ανούσια νοσταλγία στο The Wonderul 101, αλλά η Platinum καταφέρνει να πει έτσι την ιστορία της, που, πιστέψτε με, δε θα θέλετε να χάσετε ούτε μια στιχομυθία από το παιχνίδι.

Μπορείτε να διαλέξετε ακόμα και ένα revolver για κύριο όπλο.

To gameplay του The Wonderul 101 ακολουθεί την ίδια ξέφρενη λογική. Η ομάδα, που στην αρχή απαρτίζεται από καμια 20αριά άτομα και όσο προχωράτε προστίθενται και άλλοι, έχει μια πολύ ξεχωριστή ιδιότητα: οι ήρωες που την απαρτίζουν μπορούν να ενωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα σωρό από αντικείμενα, τόσο για επιθετικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς. Αντικείμενα που ονομάζονται Unite Morphs. Τα αμυντικά Morphs τα ξεκλειδώνετε εν καιρώ στο Wonder Mart (το νόμισμα του παιχνιδιού είναι οι πόντοι που κερδίζετε όσο παίζετε), ενώ τα επιθετικά Morphs καθορίζονται από τον ποιόν από τους έξι υπαρχηγούς έχετε επιλέξει να ηγείται της ομάδας. Οι έξι αυτοί ξεχωριστοί ήρωες είναι ουσιαστικά και οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, και ιδιαίτερα ο Κόκκινος που είναι και ο πιο νέος στην ομάδα.

Καθένας απ’αυτούς έχει ένα μοναδικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιεί, όπως ο Κόκκινος που μπορεί να επιτίθεται με μια τεράστια γροθιά ή η Wonder-Pink που κουμαντάρει ένα μαστίγιο. Το στοιχείο που κάνει το The Wonderul 101 να ξεχωρίζει βρίσκεται ακριβώς εδώ, στην εναλλαγή μεταξύ των υπαρχηγών, που γίνεται δημιουργώντας ιδιαίτερα σχήματα μέσω του δεξιού αναλογικού ή της οθόνης αφής του Wii U GamePad. Κάνοντας έναν κύκλο ορίζετε αρχηγό τον Κόκκινο και εμφανίζετε μια τεράστια κόκκινη γροθιά, ενώ κάνοντας ένα σχήμα τύπου “S” καλείτε στο προσκήνιο τη Ροζ και το μαστίγιό της. Όσο πιο μεγάλο είναι το σχήμα τόσα περισσότερα άτομα από την ομάδα ενώνονται, κάνοντας πιο δυνατό το όπλο. Υπάρχει και η επιλογή να ορίσετε μέχρι και τέσσερα όπλα να λειτουργούν ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται της ομάδας, αλλά αυτά δε μπορείτε να τα ελέγξετε, καθώς βαράνε αυτόματα, ενώ διαρκούν και λιγότερο από το όπλο του αρχηγού.

Η όλη διαδικασία είναι εντελώς άμεση αφού με το που κουνήσετε λίγο τον αναλογικό ή ακουμπήσετε την οθόνη, το παιχνίδι μπαίνει σε μία slow-motion κατάσταση, δίνοντας σας έτσι λίγο χρόνο να κάνετε καλύτερα το σχήμα που έχετε κατά νου. Κάτι που δυστυχώς δεν πετυχαίνει πάντα. Υπάρχουν φορές που άλλο πάτε να σχεδιάσετε, και άλλο όπλο καταλήγετε να βγάλετε, χάνοντας έτσι χρόνο και κυρίως πολύτιμη ενέργεια. Γιατί το να δημιουργήσετε ένα όπλο κοστίζει, και αν ξεμείνετε από ενέργεια (η οποία βέβαια αναπληρώνεται από μόνη της, απλά ελαφρώς αργά) τότε είστε ανήμποροι να δημιουργήσετε Morph της προκοπής. Πάντως, μετά από κάποιες ορισμένες αναβαθμίσεις -επίσης διαθέσιμες στο Wonder Mart- και αφού ασχοληθείτε σοβαρά με το παιχνίδι, η δημιουργία των επιθετικών Morphs σας γίνεται δεύτερη φύση καθώς παίζετε.

Ένα αφάνταστα χρήσιμο αμυντικό Morph.

Η χρήση του δεξιού αναλογικού για τη δημιουργία Morphs παρουσιάζει ένα εν δυνάμει πρόβλημα: πώς αλλάζει γωνία η κάμερα; Ε λοιπόν, δεν μπορείτε να αλλάξετε ποτέ το πώς παρακολουθείτε τη δράση, αφού το παιχνίδι ακολουθεί αυστηρά μία ισομετρική λογική. Προσωπικά, η επιλογή αυτή δε μου φάνηκε προβληματική, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπου ο χώρος που μπορεί να κινηθεί η ομάδα είναι πολύ μικρός και δεν μπορούσα να δω καθαρά το σχήμα που δημιουργούσα με τον αναλογικό. Από την άλλη, υπάρχουν και στιγμές που η ομάδα πρέπει να λύσει κάποιους γρίφους για να προχωρήσει στην πίστα. Η Platinum σκέφτηκε κάτι καταπληκτικό για να τους δώσει μια ιδιαίτερη χροιά, να χρησιμοποιήσει δηλαδή το GamePad και τη δυνατότητα αναγνώρισης κίνησης που διαθέτει για την επίλυση τους. Ναι, το ιδιαίτερο χειριστήριο του Wii U βρίσκει επιτέλους μία εφαρμογή που του αξίζει. Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι σχετικά εύκολοι και έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς τοποθετείτε στο χώρο το Gamepad, το οποίο ευτυχώς δεν πάει χαμένο σε ακόμα ένα παιχνίδι.

Φυσικά, κύριος σκοπός των The Wonderul 101 είναι να υπερνικήσουν τους GEATHJERK και όποιον άλλον εχθρό βρεθεί στο δρόμο τους, οπότε το παιχνίδι και οι γραμμικές πίστες του είναι γεμάτες εχθρούς. Εχθρούς ευφάνταστα σχεδιασμένους (αν και κάπως επαναλαμβανόμενους εμφανισιακά), που απαιτούν ιδιαίτερες στρατηγικές ο καθένας και που μπορούν να προσφέρουν μερικές αφάνταστα διασκεδαστικές μάχες. Μάχες στις οποίες, πέρα από τα επιθετικά, έχετε και τα αμυντικά Morphs, που ενεργοποιούνται με το πάτημα του κατάλληλου κουμπιού και σας βοηθάνε στιγμιαία. Έχετε αντικείμενα που σας ενισχύουν και ένα σωρό από μικρά τρικ που υπάρχουν στο Wonder Mart, όπως αυτό που μετατρέπει την περίσσεια ενέργεια που συλλέγετε σε ζωή για την ομάδα. Το The Wonderul 101 έχει δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν διάφορες στρατηγικές, και πράγματι, σε σημεία χρειάζεται να σκεφτείτε πριν παίξετε.

Ένα από τα προβλήματα του παιχνιδιού είναι πως όλα αυτά τα στοιχεία δεν εξηγούνται πουθενά. Σίγουρα δεν προτιμώ τα μακροσκελή tutorial ή τα συνεχόμενα μηνύματα που εξηγούν και το παραμικρό, αλλά εδώ η κατάσταση είναι υπερβολικά κουραστική. Το παιχνίδι θέλει χρόνο, υπομονή και ψάξιμο για να το απολαύσετε στο έπακρο, και δυστυχώς η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολύ λίγοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Υπάρχει πολύ βάθος στο gameplay, με κινήσεις και στρατηγικές που θα ζήλευαν πολλοί τίτλοι δράσης, αλλά οι περισσότερες μένουν αφανείς, έτοιμες να τις ανακαλύψετε μόνο αν χρησιμοποιήσετε απλά τη λογική.

Το παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστο οπτικά.

Και πέρα από όλα τα άλλα, το The Wonderful 101 είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι. Με ζωηρά χρώματα και διάθεση για πειραματισμό στα περιβάλλοντα, δεν θα βαρεθείτε ποτέ να χαζεύετε το παρασκήνιο. Από ζούγκλες μέχρι διαστημόπλοια, οι The Wonderul 101 ταξιδεύουν παντού, και εσείς βιώνετε παρόμοια σκηνικά με εκείνα τα παιδικά του Σαββατοκύριακου. Κάτι που φυσικά ισχύει και για τον ήχο, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Το πιο επικό στοιχείο του παιχνιδιού, είναι σίγουρα οι διάλογοι των ηρώων. Έξυπνοι, πλην όμως κάπως προβλέψιμοι, σατιρίζουν κάθε δυνατή κατάσταση και σας φτιάχνουν τη διάθεση στο άψε-σβήσε. Τέλος, άξια αναφοράς είναι και η καταπληκτική μουσική που συνοδεύει τέλεια τη δράση.

Το The Wonderul 101 είναι τελικά από εκείνα τα παιχνίδια που δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν μερικές ώρες χαλαρού gaming. Όχι, για να απολαύσετε πλήρως το The Wonderful 101 πρέπει να επενδύσετε σε αυτό. Αν το κάνετε, θα ανακαλύψετε έναν καταπληκτικό τίτλο που είμαι σίγουρος πως σε μερικά χρόνια θα τον θυμούνται όλοι με μόνο θετικές εντυπώσεις.

Απολαυστικό gameplay με βάθοςΚαταπληκτικό χιούμορΓραφικά και ήχοςΗ ιδέα των Morphs είναι πανέξυπνη......παρόλο που δε λειτουργεί πάντα τέλειαΘέλει υπομονή και χρόνο για να το απολαύσετε στο έπακροΠεριστασιακά θέματα με την κάμεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:Platinum GamesΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ΔράσηΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.thewonderful101.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/8/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, power rangers, games, σημαίνει, δραση, wii, εξωγηινοι, εμφάνιση, power, rangers, anime, revolver, ροζ, site, http, nintendo, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γριφοι, γωνια, μουσικη, παιχνιδια, χρωματα, ωρα, games, αξιζει, απιστευτα, απλα, ασυλο, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γροθια, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, ευχαριστο, υπαρχει, εμπνευση, ενεργεια, εμφάνιση, εξι, ερχεται, ερχονται, ζωη, ιδεα, ιδια, υπομονη, ηρωες, ισχυει, ηχο, μαλλια, μηνυματα, μπορειτε, ομαδα, παντα, οθονη, οπτικα, ουσιαστικα, παιδικα, ροζ, προβληματα, πρωταγωνιστες, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμενα, σχηματα, φυση, φυσικα, χιουμορ, ωρες, αφανεις, δικιο, εφαρμογη, γελια, ηρωας, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, χροια, nintendo, παιχνιδι, pink, player, power, power rangers, rangers, revolver, σημαίνει, σημα, site, σκηνικα, slow, σωρο, θεματα, wii, wii u
Τυχαία Θέματα