The Little Acre Review

Η ιρλανδική Pewter Games και ο Charles Cecil, γνωστός για τη δουλειά του στη Revolution Software (Beneath a Steel sky, Broken Sword κλπ), μας φέρνουν το The Little Acre. Πρόκειται για ένα point and click adventure

τρίτου προσώπου με μεγάλη καρδιά αλλά μικρή διάρκεια και μια χούφτα αναμνήσεις για τους “παλιούς” λάτρεις του είδους.

Η ιστορία έχει να κάνει με δύο παιδιά που αναζητούν τον εξαφανισμένο πατέρα τους στην ιρλανδική εξοχή, γύρω στα μέσα του 1950. Ο Aidan, χωρίς να το θέλει, αναζητά τον πατέρα του μέσα από μια άλλη διάσταση, ενώ η μικρή Lily αναγκάζεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για να βρει τον... Aidan που είναι ο δικός της πατέρας. Δεν δίνονται αρκετές πληροφορίες ως προς τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι χαρακτήρες κι έτσι εύκολα μπορεί κανείς να νομίσει πως ο Aidan και η Lily έχουν αδερφική σχέση και όχι σχέση πατέρα-κόρης, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται πάντα λογικά τα όσα πρέπει να κάνετε ή τα όσα αναφέρονται. Επίσης, το σενάριο δεν απομακρύνεται ποτέ από τον κεντρικό του κορμό και δεν ανατρέχει σε άλλα ζητήματα, πέρα από το γεγονός ότι ο κάθε πρωταγωνιστής ψάχνει τον γονιό του. Το φινάλε έρχεται πολύ πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε, με βασικές απαντήσεις να δίνονται μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά, τη στιγμή που θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα χωρίς καμία βιασύνη.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κόκκινο κουμπί.

Ο χειρισμός είναι point and click τρίτου προσώπου, με όλα να γίνονται με το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Τα hotspots εμφανίζονται κάθε φορά που περιφέρετε το ποντίκι κοντά σε αυτά, κι έτσι διακρίνονται πολύ εύκολα κάθε φορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντικείμενα είναι ευδιάκριτα, με μια μικρή δυσκολία ευκρίνειας να υπάρχει στα αντικείμενα του inventory, που είναι αρκετά μικρά.

Χειρίζεστε εναλλάξ τον Aidan και την αδέξια Lily, σχεδόν εξίσου χρονικά. Οι γρίφοι έχουν να κάνουν με τη χρήση αντικειμένων, συγχρονισμό και απλή λογική, όπως το να ρυθμίσετε έναν μηχανισμό με βάση κουκίδες που έχετε εμφανίσει νωρίτερα, και είναι αρκετά εύκολοι. Οι λιγοστές τοποθεσίες χωρίζονται σε δύο κόσμους, τον δικό μας, που είναι χρωματιστός και φωτεινός, και έναν άλλο, πιο σκοτεινό και μυστηριώδη, όπου περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Είτε στον έναν κόσμο, είτε στον άλλον, δεν υπάρχουν πολλά αντικείμενα για να πάρετε μαζί σας ή να διαδράσετε μαζί τους, ενώ δεν χρειάζεται ποτέ να συνδυάσετε αντικείμενα μέσα στο ίδιο το inventory που σχεδιαστικά είναι αρκετά λιτό. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή φτάνετε σε μια κουζίνα που επεκτείνεται σε σχεδόν δύο οθόνες παιχνιδιού, όμως το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε ένα πόστερ, να κοιτάξετε τον σκουπιδοτενεκέ, να μελετήσετε το φούρνο μικροκυμάτων ή να... βγείτε από το παράθυρο. Αν νιώσετε ότι “κολλήσατε” σε κάποιο σημείο, τότε μπορείτε να ανοίξετε τις ενσωματωμένες σημειώσεις, όπου σας δίνονται σταδιακά hints, ξεκινώντας από μια γενική αναφορά, όπως το ότι πρέπει να φτιάξετε πρωινό, και φτάνοντας στο “πάρτε ή χρησιμοποιήστε το τάδε αντικείμενο”.

Άλλη μια μέρα στη δουλειά.

Τα όμορφα σχεδιασμένα καρτουνίστικα γραφικά σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τον κόσμο του The Little Acre, όμως παρόλο που ξεκινούν αρκετά φωτεινά και χρωματιστά, μετά από τα πρώτα 20 λεπτά γίνονται μουντά και απλοϊκά. Το animation, σχεδιασμένο με το χέρι, φέρνει στο νου την παλιά, κλασική ομορφιά των adventure games και κάτι από Broken Sword, ενώ ο Aidan, η Lily και ο σκύλος τους Dougal αποτελούν φιγούρες που μένουν στο μυαλό σας μετά το πέρας της ιστορίας. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας γνωρίζετε και άλλους, χαριτωμένους, χαρακτήρες, όπως μια νυχτερίδα-σκίουρο και έναν σκύλο-σκουλήκι που γίνεται φίλος σας. Η μουσική υπόκρουση “δένει” κατάλληλα με το ύφος του τίτλου, πότε κυλώντας απαλά σαν νανούρισμα και πότε σε παιχνιδιάρικους τόνους. Τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ το voice acting των πρωταγωνιστών είναι αρκετά πειστικό και οι περιγραφές απολαυστικές, με τους υπότιτλους να αργούν να εξαφανιστούν από την οθόνη κατά ένα κλικ περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Το The Little Acre είναι ένα σύντομο και μινιμαλιστικό adventure, με καθαρή διάρκεια παιχνιδιού μόλις λίγο παραπάνω από μία ώρα. Εξελίσσεται αρκετά βιαστικά, το τέλος έρχεται πιο απότομα από όσο πρέπει ώστε να είναι αξιομνημόνευτο, είναι όμως αρκετά ευχάριστο στο σύνολό του. Απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, αρχάριους παίκτες και σε όσους αναζητούν ένα όμορφο και συγκινητικό adventure για να ολοκληρώσουν μέσα σε ένα απόγευμα.

Καλοσχεδιασμένα και όμορφα γραφικάΛογικοί γρίφοιΣυγκινητική ιστορίαΕξαιρετικό voice actingΓραμμική εξέλιξηΥπερβολικά σύντομοΛιγοστά μέρη και αντικείμενα προς εξερεύνησηΒιαστικό τέλοςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC (review)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Pewter GamesΕΚΔΟΣΗ:Curve DigitalΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.pewtergamesstudios.com/the-little-acre/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/12/2016PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα