Super Smash Bros. Wii U Review

Kαλό το Smash σε φορητό, αλλά κακά τα ψέματα, στην τηλεόραση είναι... άλλο πράμα. Το νέο Super Smash Bros., μετά το πετυχημένο ντεμπούτο του στο 3DS, έρχεται και στο Wii U για να μας παρασύρει όλους στην ξέφρενη κλωτσοπατινάδα. Ευτυχώς το Super Smash Bros. Wii U είναι αυτό ακριβώς που περίμεναν όλοι - ένα παιχνίδι μεγαλύτερο από τους προκατόχους του και με διορθωμένα τα λάθη του Brawl.

Σενάριο στο Super Smash Bros.

Wii U δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρχε εδώ που τα λέμε. Πολλοί εικάζουν, και όχι άδικα, ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι κάποιου παιδιού που έχει άπειρα κουκλάκια από τους αγαπημένους ήρωες της Nintendo και τους βάζει να πλακώνονται στο ξύλο. Εξού τα master και crazy hand. Στο πρώτο Smash για το Nintendo 64, είναι έκδηλο στην εισαγωγή ότι τα πράγματα έχουν έτσι. Και γιατί όχι; Τι να την κάνεις την ιστορία όταν έχεις ένα σωρό χαρακτήρες διαθέσιμους για μάχες.

Οι μαχητές του Super Smash Bros. Wii U ανέρχονται στους 52, αν θεωρήσουμε το κάθε είδος mii fighter ως ξεχωριστό χαρακτήρα. Κάποιοι από αυτούς είναι κλειδωμένοι και τους ξεκλειδώνετε σχετικά εύκολα στην πορεία. Πρόκειται για απίστευτα μεγάλο ρόστερ, ενώ οι χαρακτήρες-κλώνοι έχουν κρατηθεί στο ελάχιστο. Οι πίστες επίσης προέρχονται από την πλειάδα των παιχνιδιοών/σειρών εκ των οποίων προέρχονται και οι χαρακτήρες. Κάποιοι έχουν μόνο μία πίστα, άλλοι έχουν δύο-τρεις όπως ο StarFox και o Link. Ίσως γιατί στο ρόστερ υπάρχουν πολλαπλοί χαρακτήρες από την ίδια σειρά. Το καλό είναι ότι, όπως και στο 3DS, οι χαρακτήρες είναι αρκετά εναρμονισμένοι μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι είτε παίζετε με τον αγαπημένο σας ήρωα, είτε πειραματίζεστε με κάποιον άλλον, έχετε πιθανότητες σε όλες τις μάχες. Ακόμα και ήρωες που στα προηγούμενα ήταν λιγότερο μαχητικοί όπως ο Sonic, πλέον έχουν ίσες ελπίδες για νίκη, αν παίζετε σωστά.

Η αναβίωση της ιστορικής αντιπαλότητας.

Τα περισσότερα modes που υπάρχουν στο 3DS υπάρχουν και στο Wii U. Το αρχικό μενού δίνει έμφαση στο multiplayer, κρύβοντας τις single-player επιλογές μέσα στο games and more. Ο χειρισμός αφής στο μενού λείπει εντελώς, ασχέτως αν υπάρχουν παντού τεράστια κουμπιά. Αναγκαστικά λοιπόν κινείστε από επιλογή σε επιλογή με το σταυρό ή τον αριστερό αναλογικό. Βασικά το Wii U gamepad χρησιμοποιείται oυσιαστικά μόνο στο ελλειπέστατο και λίγο δύστροπο stage builder. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την οθόνη αφής για να κάνετε γραμμές και καμπύλες, αλλά αν κάνετε λάθος και προσπαθήσετε να σβήσετε μέρος από κάποια πλατφόρμα, η μονοκοντυλιά σας φεύγει ολόκληρη. Για έναν περίεργο λόγο δεν υπάρχει ούτε τρόπος να μοιράζεστε τις πίστες σας, πράγμα που καθιστά το stage builder πραγματικά άχρηστο για οτιδήποτε πέρα από τον πειραματισμό με τους κανόνες και το μοντέλο φυσικής του παιχνιδιού.

Στο single-player, αντί για το smash run που δεν άρεσε και πάρα πολύ στο 3DS, υπάρχει το smash tour που είναι στην ουσία ένα απλοποιημένο αδελφάκι του Mario Party, μόνο που αντί για mini-games, έχετε ξύλο όταν δύο παίκτες συναντιούνται πάνω στον πίνακα και αντί για αστέρια και νομίσματα, μαζεύετε boosts για τα στατιστικά σας και μαχητές. Στο τέλος κάθε παιχνιδιού, υπάρχει ένας αγώνας που παίζετε με τους μαχητές που κερδίσατε. Όπως καταλαβαίνετε, το smash tour, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των επιλογών, μπορεί να παιχτεί με πολλούς παίκτες τοπικά. Επίσης υπάρχoυν τα event matches όπου αντιμετωπίζετε εχθρούς σε διάφορα σενάρια και με διάφορες μεταβλητές πειραγμένες όπως η ταχύτητα ή το ποσοστό φθοράς που έχετε δεχτεί. Από αυτά κερδίζετε αντικείμενα, χρυσά νομίσματα και trophies.

Το παιχνίδι υποστηρίζει και οχταπλό multiplayer. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε οποιοδήποτε συνδυασμό από χειριστήρια Wii U ή Wii (ακόμα και χειριστήριο Gamecube μέσω αντάπτορα ή ακόμα και το ίδιο το 3DS) μπορείτε να μαζεύετε ΟΛΗ την παρέα σας και να απολαμβάνετε μάχες με οκτώ άτομα. Τα πράγματα γίνονται υπερβολικά μπερδεμένα όταν επί της οθόνης βρίσκονται οκτώ παίκτες και σε αυτό συμβάλλει το μεγάλο zoom-out που κάνει η κάμερα στην πίστα. Φυσικά, αν το συνηθίσετε λίγο ίσως να βρίσκετε πιο εύκολα τον χαρακτήρα σας, αλλά θα εξακολουθείτε να χάνετε την οπτική σας επαφή συχνά πυκνά μέσα στον όλο χαμό.

Στο online τα πράγματα είναι ακριβώς τα ίδια όπως στο 3DS. Υπάρχουν τα for fun και for glory modes, μπορείτε να παίζετε με φίλους ή με οποιονδήποτε στο internet ή ακόμα να κάνετε team smash με άλλον έναν παίκτη στην ίδια κονσόλα και να συνεργάζεστε εναντίον άλλων ομάδων online. Το voice chat υπάρχει πριν και μετά τις μάχες όπως και στο Mario Kart, κάτι που εν έτει 2014 είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Παίζοντας online συναντάτε ελάχιστα προβλήματα, αλλά όπως και στο 3DS, όταν το lag κάνει την εμφάνισή του, ένα τέλειο ματς καταλήγει να καταστρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, αφού ξαφνικά το παιχνίδι αρχίζει να σέρνεται. Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, τα προβλήματα εμφανίζονται σπάνια. Από τα ματς που έπαιξα online, σε ένα ή δύο παρατήρησα αυτά τα προβλήματα.

Εκεί που λαμβάνουν χώρα τα επικά μπουκέτα, πατάτε παύση και βλέπετε ακριβώς αυτήν την εικόνα.

Βασικό μέρος της εμπειρίας του Super Smash Bros. Wii U είναι βέβαια τα amiibo. Tα κουκλάκια αυτά “αναγνωρίζονται” από το Wii U gamepad μόλις τα ακουμπάτε στο ειδικό σημείο του χειριστηρίου. Ο in-game χαρακτήρας του κάθε amiibo δεν είναι playable, όμως εσείς τον εκπαιδεύετε παίζοντας μαζί του και παραμετροποιώντας τον με αντικείμενα που βρίσκετε, κάνοντας αλλαγές στα στατιστικά του. Στην ουσία πρόκειται για μια τεχνητή νοημοσύνη που παίζει ξεπατικώνοντας τις δικές σας στρατηγικές. Μπορείτε να προσθέτετε τoυς χαρακτήρες των amiibo στα ματς σας ή ακόμα και να κάνετε μάχες μόνο με αυτούς παρακολουθώντας τους να πλακώνονται. Μόλις τελειώσετε με τους αγώνες και τα στατιστικά, τα δεδομένα σώζονται στο κουκλάκι και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο Wii U κάποιου φίλου σας μεταφέροντας τον χαρακτήρα. Οι χαρακτήρες των amiibo ανεβαίνουν εύκολα level και στατιστικά αν ασχοληθείτε. Μπορείτε να τους φτάσετε πραγματικά ψηλά, σε σημείο να δυσκολεύεστε να τους νικήσετε οι ίδιοι. Οι μάχες με τους χαρακτήρες των amiibo έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειδικά αν είστε στην ίδια ομάδα.

Πάντως, αυτή η λειτουργία, κακά τα ψέματα, θα μπορούσε να γίνεται και χωρίς κουκλάκια. Θα μπορούσε να γίνεται με την εσωτερική μνήμη του Wii remote (αλήθεια θυμάται κανείς ότι αυτό το μαραφέτι είχε μνήμη και αποθήκευε mii;) ή με την αποθήκευση των χαρακτήρων στο Nintendo Network και το κατέβασμά τους σε άλλη κονσόλα. Αλλά προφανώς η Nintendo θέλει να εκμεταλλευτεί την αγάπη των gamers για τέτοια κουκλάκια και τον γενικότερο φετιχισμό που επικρατεί στο αγαπημένο μας χόμπι. Κατά τ' άλλα, το παιχνίδι περιλαμβάνει περισσότερα trophies, μουσική και πίστες από ότι στο 3DS. Μαζί θα βρείτε και το περιεχόμενο που υπάρχει ήδη στη φορητή έκδοση, αλλά με περισσότερη λεπτομέρεια ένεκα HD. Γι αυτό και στην αρχή του κειμένου αναφέρω ότι στην τηλεόραση είναι άλλο πράμα. Θα έχετε να ασχολείστε καιρό με το να ξεκλειδώσετε τα πάντα, αν και τα περισσότερα είναι εύκολα αν είστε βετεράνοι στο παιχνίδι.

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα που πραγματικά τα σπέρνει. Τα γραφικά είναι λεπτομερέστατα, “κινούνται” σταθερά στα 60 fps χωρίς ίχνος καθυστέρησης ακόμα και στις πιο χαοτικές στιγμές που με οκτώ παίκτες επί της οθόνης. Οι πίστες είναι προσεγμένες μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια με animation, εφέ φωτισμού που κόβουν την ανάσα, ενώ μερικές είναι τόσο όμορφες που πολλές φορές σας αποσπούν την προσοχή από την μάχη. Οι χαρακτήρες φέρουν και αυτοί αρκετές λεπτομέρειες ενώ είναι και εκφραστικότατοι. Μπορεί να μην φαίνεται στην μάχη, αλλά όταν κάνετε παύση το παιχνίδι και μπορείτε να δείτε πώς έχουν παγώσει και να γυρίσετε την κάμερα για να τους παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πραγματικά τρομερές εκφράσεις στα πρόσωπά τους και πάρα πολύ animation για όλες τις συνθήκες. Το Super Smash Bros. Wii U είναι από τα πιο όμορφα παιχνίδια του Wii U, αν όχι το πιο όμορφο.

Μiis εν δράσει.

Ο ήχος είναι και αυτός τρομερά καλοδουλεμένος. Η μουσική επένδυση, πέρα από το ΕΠΙΚΟ θέμα που παίζει στην εισαγωγή και είναι ίδιο με αυτό του 3DS, έχει περισσότερα κομμάτια, δεκάδες αγαπημένες μουσικές από όλα τα παιχνίδια των χαρακτήρων. Δεν περιορίζεται μόνο σε ένα ανά μαχητή. Μπορεί για παράδειγμα σε μια πίστα του Mega Man να παίξει το Willy's Castle ή το Sparkman's Stage. Άλλες φορές σε 8-bit, άλλες σε κάποια πιο μοντέρνα παραλλαγή. Όποιες σειρές και αν αγαπάτε, θα βρείτε τις κορυφαίες μελωδίες τους.

Το Super Smash Bros. είναι ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του Wii U. Καλοφτιαγμένο, όμορφο, έτοιμο να σας προσφέρει δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- ώρες διασκέδασης με φίλους στον καναπέ ή online. Αν έχετε ή σκέφτεστε να τσιμπήσετε Wii U, η επιλογή του Super Smash Bros. είναι πραγματικά μονόδρομος, με την έννοια ότι αυτήν τη στιγμή αποτελεί ίσως τον πιο “must have” τίτλο της κονσόλας.

Τρομερά γραφικά και ήχοςΑπίστευτα πολύ περιεχόμενο (modes, χαρακτήρες, πίστες, μουσική κτλ)Υποστήριξη μέχρι και οκτώ παικτών για τρελές καταστάσειςΣυμβατότητα με πολλά χειριστήριαΛειτουργικό online......εκτός από σπάνιες φορές που εμφανίζεται lag και καταστρέφει το παιχνίδιΚαμία ουσιαστική χρήση του Wii U Gamepad πέρα από το μέτριο stage builderΦωνητική επικοινωνία μόνο πριν και μετά από κάθε online ματς όταν παίζετε με φίλουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii U (review), 3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nintendo, Bandai NamcoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ΞύλοΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.smashbros.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/11/2014 (Wii U), 3/10/2014 (3DS)PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, super, bros, wii, super, wii, wii u, bros, nintendo, master, crazy, hand, fighter, σημαίνει, sonic, games, stage, builder, run, mario, party, online, fun, glory, team, voice, chat, lag, μνήμη, network, fps, animation, mega, castle, site, http, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μνήμη, ηχος, θεμα, ιχνος, μουσικη, ξυλο, παιχνιδια, τηλεοραση, ψεματα, chat, fps, games, game, mega, αγαπη, αγωνες, απιστευτα, απλα, αστερια, ασυλο, βρειτε, γινεται, γινονται, δειτε, εφε, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, εννοια, εμφάνιση, επικοινωνια, ερχεται, ετοιμο, ιδια, ιδιο, ειδος, ηρωες, εικονα, λαθη, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, λειπει, λογο, μπορειτε, νικη, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οθονη, οθονη αφης, οκτω, ολα τα παιχνιδια, ουσια, πιθανοτητες, προβληματα, σειρες, σειρα, φυσικα, ομορφα, ωρες, fun, αγωνας, animation, castle, crazy, εμφαση, network, fighter, glory, hand, χωρα, ιδιαιτερα, lag, mario, builder, mini, master, nintendo, παιχνιδι, player, party, run, sonic, σημαίνει, site, single, stage, σωρο, team, online, voice
Τυχαία Θέματα