Street Fighter 6 beta preview

To Street Fighter 6 έχει προκαλέσει ντόρο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε και όχι τυχαία. Με την RE Engine να προσφέρει έναν ολόφρεσκο οπτικό τομέα, το gameplay να είναι πλήρως ανανεωμένο, νέα πολύ ενδιαφέροντα modes, και επιλογή απλού συστήματος ελέγχου για τους νεοφερμένους στα fighting games,

το παιχνίδι δείχνει κάτι παραπάνω από πολλά υποσχόμενο. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πάρω μία γεύση από αυτό μέσω της closed beta του στο PS5 και να διαπιστώσω από πρώτο χέρι αν εκτός από στιλ έχει και ουσία. Πριν ξεκινήσουμε, να θυμίσω κάτι πολύ σημαντικό: αρκετά πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέχρι να κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Άλλωστε για αυτό διεξάγονται τα beta tests, για να μπορούν οι developers να δουν τί λειτουργεί, τί όχι, τί προτιμούν οι παίκτες και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές. Να προσθέσω επίσης, πως το μόνο mode στο οποίο υπήρχε πρόσβαση είναι το Battle Hub, με multiplayer μόνο.

Ξεκινάτε δημιουργώντας τον χαρακτήρα με τον οποίο κινείστε μέσα στο lobby του Battle Hub. Tο character creator προσφέρει πολλές δυνατότητες customisation, εφάμιλλες αυτών που έχουμε δει σε τίτλους όπως Dark Souls, Elden Ring, Bloodoborne κτλ. Πιστέψτε με, μπορείτε να φτιάξετε από πολύ όμορφους και cool χαρακτήρες, μέχρι και εκτρώματα της φύσης βγαλμένα από τους χειρότερους εφιάλτες. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε τον χαρακτήρα σας, επιλέγετε τον server της προτίμησής σας (Αμερική, Ευρώπη, Ασία κτλ) και μπαίνετε στο Battle Lobby. Ακόμα, μπορείτε να σετάρετε το player profile σας, όπου διαλέγετε με ποιον χαρακτήρα θα παίζετε ματς και αν προτιμάτε casual, ranked ή και τα δύο. Υπάρχουν επιλογές customization μέχρι και για το πώς εμφανίζεται ο μαχητής σας στα VS screens και προφανώς μπορείτε να ξεκλειδώσετε και περισσότερες αργότερα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε στο φανταχτερό lobby, είναι τα πολλά arcade machines στα οποία μπορείτε να κάτσετε και να περιμένετε μέχρι να σας προκαλέσει σε μάχη κάποιος παίκτης. Όσο περιμένετε, μπορείτε να μπείτε στο training mode, όπου προπονείστε με τον χαρακτήρα σας, μαθαίνετε τις κινήσεις του, τα combos κτλ. Για τους πιο ψαγμένους, μπορείτε να τσεκάρετε και τα σχετικά frame data, ώστε να αποκτήσετε πλήρη επίγνωση των καλύτερων επιλογών σας στις μάχες. Φυσικά, μπορείτε να πάτε εσείς σε κάποιον άλλον που περιμένει για μάχη. Αν παίζουν ήδη δύο άτομα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ματς τους. Στην κεντρική, τεράστια οθόνη του Battle Hub, μπορείτε να δείτε ποιοι παίκτες έχουν τα μεγαλύτερα σερί νικών και να παρακολουθήσετε διάφορα highlights από μάχες. Αλλά εκτός από τα ματς, υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνετε! Σε άλλο σημείο του Battle Hub, μπορείτε να δοκιμάσετε τα Extreme Battles, όπου παίζετε ενάντια σε άλλους παίκτες, όμως αλλάζουν οι κανόνες της μάχης με διάφορους τρόπους. Μπορεί πχ ενώ παίζετε ξύλο, να τρέχουν ταύροι μέσα στην αρένα, τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε αν δεν θέλετε να σας χτυπήσουν και ο αντίπαλος σας να έχει το άνοιγμα για ένα καλό ξυλοφόρτωμα. Ή ακόμα, μάχη όπου νικητής είναι όποιος καταφέρει και ρίξει τον άλλον κάτω πέντε φορές. Εννοείται πως δεν συμβαίνουν μόνο αυτά και πολλές φορές οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Υπάρχει επίσης χώρος όπου μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από το ξυλίκι και να αράξετε, παίζοντας κάποιο παλιό arcade game της Capcom, που ενδεχομένως να είναι διαφορετικό κάθε μέρα. Προσωπικά πέτυχα το Magic Sword, το Final Fight και το Super Street Fighter 2 Turbo. Στο Event Hub μπορείτε να γραφτείτε σε τουρνουά και υποθέτω διάφορα άλλα events μελλοντικά. Τέλος, υπάρχει ένα μαγαζί όπου μπορείτε να αγοράσετε νέα ρούχα και customizations για τον χαρακτήρα σας. Μάλιστα, πέρα από την εμφάνιση σας, μπορείτε να κάνετε διάφορα emotes, όπως χαιρετισμούς, πανηγυρισμούς κτλ, αλλά και κινήσεις διάφορων μαχητών, όπως hadoken, shoryuken και spinning bird kick μεταξύ άλλων. Καθώς θα εξερευνάτε το lobby, μπορείτε να κάνετε chat και να αλληλεπιδράσετε με τους άλλους παίκτες, είτε πριβέ, είτε με όλους. Συναντάτε επίσης μέρη με σκηνικά και χαρακτήρες από διάφορα παιχνίδια της Capcom, όπου μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία (και ναι, υπάρχει photo mode). Μέχρι και DJ deck υπάρχει, όπου μπορείτε να παίξετε μουσική, να χορέψετε και να το ζήσετε στο έπακρο! Το παιχνίδι περιλαμβάνει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμα στη beta, οπότε περιμένουμε τις εκπλήξεις που σίγουρα μας επιφυλάσσει η Capcom στην τελική έκδοση.

Το «ζουμί» του παιχνιδιού βέβαια είναι οι μάχες. Οι βασικές αρχές του Street Fighter δεν αλλάζουν. Μάχες 1v1, best out of 3 και είθε ο καλύτερος να νικήσει. Αυτό που έχει αλλάζει όμως είναι το σύστημα μάχης. Για αρχή, οι χαρακτήρες κινούνται πιο «βαριά». Φυσικά, αυτό διαφέρει ανάλογα με ποιον χαρακτήρα παίζετε, αλλά σίγουρα υπάρχει μία έμφαση στην πιο στιβαρή, μεθοδική κινησιολογία. Επίσης, υπάρχουν δύο επιλογές χειρισμού: το classic, με τρεις μπουνιές και τρεις κλωτσιές, που χωρίζονται σε light, medium και fierce επιθέσεις, και το modern, το οποίο απλοποιεί τόσο τον χειρισμό, όσο και τις ειδικές κινήσεις και προσθέτει δυνατότητα αυτόματων combo με το πάτημα μερικών κουμπιών. Το modern θα βοηθήσει πολύ παίκτες που είναι καινούριοι στα fighting games αλλά και όσους θέλουν κάτι πιο χαλαρό. Προφανώς, οι παλαίμαχοι αλλά και όσοι κινούνται σε πιο competitive μονοπάτια, θα προτιμήσουν το classic, καθώς προσφέρει περισσότερες επιλογές χειρισμού στην μάχη. Όμως επιλογή προσβασιμότητας σε ένα βαθύ και περίπλοκο fighting game όπως το Street Fighter 6 είναι κάτι που χρειάζεται, καθώς υπάρχει αρκετός κόσμος που θα ήθελε να ασχοληθεί με τέτοια παιχνίδια, αλλά αποθαρρύνεται από το ταλέντο που απαιτείται. Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι πολλοί αυτοί που θα κάτσουν να λιώσουν με τις ώρες στο lab, για να μάθουν πως να εκτελούν όλες τις κινήσεις, τα combo, τα frames, τα mix-ups, τα cancels κτλ. Οπότε, το να υπάρχει μία επιλογή και για τους υπόλοιπους, μόνο καλό είναι.

Κάθε μαχητής, έχει δύο μετρητές στην διάθεσή του. Ο πρώτος, είναι ο μετρητής super, που γεμίζει όταν κάνετε ειδικές κινήσεις ή δέχεστε επιθέσεις. Μπορεί να γεμίσει μέχρι τρεις φορές. Αν κάνετε μία απλή super κίνηση, ξοδεύει ένα επίπεδο και σας μένουν τα άλλα δύο. Όμως μπορείτε να κάνετε και μία πιο δυνατή super, η οποία ξοδεύει και τα τρία επίπεδα. Ο δεύτερος μετρητής, το drive, είναι ίσως και ο πιο σημαντικός. Βλέπετε, η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι το drive system, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο του συστήματος μάχης. Κάθε μαχητής, κάτω από την μπάρα ζωής του, έχει έξι πράσινες μπάρες. Αυτές οι μπάρες μπορούν να ξοδευτούν με διάφορους τρόπους και γεμίζουν ξανά, σίγα-σιγά από μόνες τους. Αν τις ξοδέψετε όλες, τότε ο μαχητής σας μπαίνει στην κατάσταση burnout, όπου μπορεί να ζαλιστεί αν δεχτεί αρκετά χτυπήματα και να δεχτεί chip damage όταν μπλοκάρει επιθέσεις.

Πώς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήστε ακριβώς το Drive; Έχουμε και λέμε: Overdrive art (EX κινήσεις) - όπως και σε προηγούμενα SF, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία ενισχυμένη έκδοση κάποιας ειδικής κίνησης, δίνοντας της έξτρα χτυπήματα ή νέες δυνατότητες. Παλιότερα, αυτό «έκαιγε» μέρος της super μπάρας. Εδώ ξοδεύετε δύο drive μπάρες. Drive Reversal – ξοδεύοντας δύο μπάρες, μπορείτε ενώ μπλοκάρετε κάποια επίθεση, να κάνετε μία δικιά σας αντεπίθεση, η οποία έχει χαμηλό damage, αλλά μπορεί να σας γλιτώσει από κάποιο βάρβαρο combo. Drive parry – μπορείτε να αποκρούσετε μία ή περισσότερες επιθέσεις (αναλόγως με το πόσο θα κρατήσετε πατημένα τα πλήκτρα). Όσο περισσότερο το κρατάτε, τόσο ξοδεύονται οι drive μπάρες. Όμως για κάθε χτύπημα που αποκρούετε, γεμίζουν λίγο. Αν καταφέρετε να κάνετε μάλιστα το perfect parry (κάτι όχι εύκολο, αφού το παράθυρο γι αυτό είναι δύο frames), η επίθεση του αντιπάλου σταματάει και μπορείτε να τον τιμωρήσετε σκληρά.

Συνεχίζουμε: Drive Rush – μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο dash προς τον αντίπαλο και να εκτελέσετε οποιαδήποτε κίνηση θέλετε. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας cancel από drive parry, ξοδεύοντας μία drive μπάρα ή από κάποια απλή μπουνιά η κλωτσιά ξοδεύοντας τρεις drive μπάρες. Περιττό να σας πω πως αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το drive rush μπορεί να οδηγήσει σε επικά combo και να αυξήσει κατά πολύ την πρέσα στον αντίπαλο. Drive Impact – θυμάστε τα focus attacks στο Street Fighter 4; Ε, αυτή είναι η επιστροφή τους, στο περίπου. Ξοδεύοντας μία drive μπάρα, πραγματοποιείτε μία δυνατή επίθεση, η οποία μπορεί να απορροφήσει μέχρι και τρία αντίπαλα χτυπήματα, πριν κοπεί. Μπορεί επίσης να σταματήσει, αν ο άλλος παίκτης σας κάνει λαβή. Αν λοιπόν χτυπήσετε τον άλλον με αυτό, του κάνετε stun για λίγο και μπορείτε να συνεχίσετε με κάποιο δικό σας combo. Ακόμα και αν ο αντίπαλος αμυνθεί, σπρώχνεται προς τα πίσω. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε γωνία, τότε χτυπάει στον τοίχο και σπάει η άμυνα του, αφήνοντας τον ανοιχτό για εσάς. Να αναφέρω όμως, πως αν κάνετε drive impact και ο αντίπαλος απαντήσει με το δικό του, τότε επικρατεί αυτός, αφήνοντάς σας εκτεθειμένο.

Όποιος είναι φανατικός της σειράς, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως το σύστημα μάχης συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από προηγούμενα Street Fighter και πως το drive system, δίνει πολλές επιλογές και ακόμα περισσότερο βάθος στην μάχη. Αν λάβουμε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις κινήσεις του κάθε μαχητή, μπορείτε να φανταστείτε εύκολα τις δυνατότητες που έχετε στα χέρια σας και σίγουρα θα περάσετε πάρα πολλές ώρες με πειραματισμούς πάνω στο τί μπορείτε να κάνετε. Στην beta υπήρχαν οχτώ χαρακτήρες διαθέσιμοι: οι βετεράνοι Ryu, Ken, Chun-Li, Guile, Juri, Luke και οι νεοφερμένοι Jamie (ο οποίος μάχεται με drunken kung fu) και η Kimberly (μαθήτρια του ninja Guy). Όλοι οι παλιοί χαρακτήρες διαθέτουν νέα εμφάνιση, νέες κινήσεις και νέα στιλ μάχης. Πχ ο Ryu είναι αρκετά πιο αργός αλλά πιο δυνατός, ενώ ο Ken είναι σαφέστατα πιο ευκίνητος και βασίζεται στα γρήγορα και εντυπωσιακά combo. Οι καινούριοι κάνουν δυναμικό ντεμπούτο και στέκονται επάξια δίπλα στην παλιά φρουρά, προσφέροντας φρεσκάδα και ανανεώνοντας πολύ ωραία το roster. Οι μάχες έχουν πολύ ωραία αίσθηση και έλεγχο. Τα χτυπήματα και οι επιθέσεις είναι καλοζυγισμένα και δυναμικά, οι ειδικές κινήσεις και τα combo είναι στα καλύτερα τους και οι super κινήσεις είναι πιο βίαιες και εντυπωσιακές από ποτέ.

Όπως προαναφέρθηκε, στη beta υπήρχε μόνο δυνατότητα για multiplayer. Ευτυχώς το παιχνίδι διαθέτει rollback netcode, οπότε οι μάχες στην πλειοψηφία τους τρέχουν καλά, με λίγο lag να σκάει μία στις τόσες. Αλλά -και αυτό είναι σημαντικό «αλλά»- φροντίστε να παίξετε με καλώδιο ethernet. Δοκίμασα να παίξω και με wi-fi και δεν πέρασα καθόλου καλά, αφού με το ζόρι έμπαινα στον server και όταν τα κατάφερνα εκεί το lag έκανε το παιχνίδι unplayable. Επίσης, θα ήθελα να δω βελτιώσεις στα διάφορα μενού και υπό-μενού του παιχνιδιού, τα οποία είναι λίγο πιο περίπλοκα από ότι περίμενα και με παίδεψαν αρκετά μέχρι να βρω κάποιες επιλογές έψαχνα (δεδομένου πως υπάρχουν μπόλικες από αυτές). Ελπίζω το user interface να βελτιωθεί και απλοποιηθεί στην τελική έκδοση.

Ας πούμε δυο λόγια και για τον τεχνικό. Οπτικά, το Street Fighter 6 συνδυάζει ρεαλισμό με την δυναμικότητα και την εκφραστικότητα του πιο «φανταχτερού» anime στιλ των προκατόχων του. Ξεχωρίζουν ο ωραίος σχεδιασμός και τα πολλά και έντονα χρώματα, σε όλες τις πτυχές των γραφικών (ειδικά στις πίστες και στις drive κινήσεις), μαζί με τα εξίσου πολλά, νέα και δυναμικά animations (με έμφαση στις εκφράσεις προσώπων των χαρακτήρων) που κάνουν ακόμα καλύτερη την συνολική παρουσίαση. Βέβαια, όταν είστε εκτός ματς και περιφέρεστε στο lobby του Battle Hub, εκεί τα μοντέλα των χαρακτήρων διαθέτουν σαφέστατα λιγότερη λεπτομέρεια. Από την άλλη, το lobby είναι πολύ όμορφο, με αισθητική που παραπέμπει σε esports events, αλλά και φέρνει στο μυαλό τα παλιά, κλασικά «ουφάδικα» που αγαπήσαμε. Όσον αφορά τον ήχο, η μουσική κινείται σε electronica/funk ρυθμούς ως επί το πλείστον και δεν απογοητεύει. Υπάρχουν νέα μουσικά themes για τους παλιούς χαρακτήρες (αν και πιστεύω θα προστεθούν και τα κλασικά αργότερα), ενώ αυτά των νέων χαρακτήρων είναι εξίσου καλά στο αυτί. Το voice acting παραμένει σταθερή αξία, με όλες τις πολεμικές κραυγές και τα παραδοσιακά ηχητικά εφέ να δίνουν το παρών.

To Street Fighter 6 διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία προηγούμενων SF και προσφέρει πολλές επιλογές τόσο για παλιούς όσο και για νέους παίκτες. Ανανεώνει τη φόρμουλα της σειράς, χωρίς όμως να γκρεμίζει τις βάσεις που έχουν χτιστεί τόσα χρόνια. Δίνει έμφαση στην κοινότητα και στο πώς να την μεγαλώσει. Το κυριότερο, ξεκάθαρα προσπαθεί να κάνει διασκεδαστικές τις ώρες που περνάτε μαζί του, κάτι που φαίνεται από τον πλούτο επιλογών τόσο εντός όσο και εκτός μάχης (και όλα αυτά με βάση μόνο ένα από τα modes που περιλαμβάνει). Αν λάβουμε υπόψιν πως σίγουρα θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες προσθήκες και βελτιώσεις στην τελική έκδοση, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι το Street Fighter 6 έχει λαμπρό μέλλον. O βασιλιάς επιστρέφει.

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fighter, fighter, kung fu, engine, νέα, fighting, games, hub, lobby, ring, server, player, frame, data, extreme, game, capcom, magic, sword, fight, super, turbo, εμφάνιση, kick, chat, photo, classic, light, drive, system, burnout, chip, art, perfect, rush, impact, focus, ninja, guy, lag, user, anime, themes, voice, βασεις, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, ξανα, γωνια, μουσικη, ξυλο, παιχνιδια, ρουχα, φωτογραφια, χρωματα, chat, games, game, rush, ups, αισθητικη, αμυνα, αργος, ασια, ασυλο, αυτι, γευση, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δυναμικο, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, εξι, ευρωπη, εφιαλτες, εχουμε και λεμε, ζησετε, ζωης, υπηρχαν, ηχητικα, ηχο, κινηση, λογια, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, οθονη, οπτικα, ουσια, παρουσιαση, σερι, σιγουρα, τρια, φυσικα, φορμουλα, χερι, ωρες, anime, art, super, capcom, chip, classic, data, drive, extreme, engine, εμφαση, fight, photo, fighting, focus, frame, server, hub, impact, user, kick, κλωτσια, lag, light, lobby, magic, ninja, παιχνιδι, player, perfect, ring, σκηνικα, system, sword, themes, turbo, burnout, χερια, voice
Τυχαία Θέματα