Steins;Gate 0 Review

Visual novel. “Οπτικοποιημένο” μυθιστόρημα. Άλλο ένα παράξενο είδος παιχνιδιών που μας έρχεται από την Ιαπωνία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν μπορεί να μετρήσει ως video game. Το ότι είναι visual novel τα λέει όλα: είναι σαν βιβλίο του οποίου οι διάλογοι και η αφήγηση συνοδεύονται από εικόνες και anime χαρακτήρες να μιλάνε ιαπωνικά. Το

πόσο μπορείτε να απολαύσετε ένα τέτοιο “παιχνίδι” μάλλον έχει να κάνει πολύ με το αν σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία φαντασίας και να βλέπετε anime. Γιατί το Steins;Gate βρίσκεται κάπου στην μέση αυτών των δύο και αρκετά μακριά από τα ιαπωνικά παιχνίδια.

Το πρώτο Steins;Gate, που έγινε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον χώρο των visual novel και ενέπνευσε την αντίστοιχη σειρά anime, αφηγείται την ιστορία του Okabe Rintaro και της παρέας του και τα μπλεξίματά τους όταν προσπάθησαν, και τα κατάφεραν κατά κάποιον τρόπο, να εφεύρουν μια χρονομηχανή χρησιμοποιώντας έναν φούρνο μικροκυμάτων και ένα κινητό στο “εργαστήρι” τους κάπου στην Akihabara του Τόκυο. Η ιστορία σύντομα εμπλέκει μεγάλες, σκιώδεις διεθνείς οργανώσεις, την αποτροπή ενός ζοφερού μέλλοντος και άφθονες δόσεις otaku χιούμορ και fan service. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τη συνειδητοποίηση των πρωταγωνιστών ότι κάποιες τραγωδίες της ζωής τελικά είναι της μοίρας τους και αδύνατο να αλλάξουν, ακόμα και στα ατελείωτα παράλληλα σύμπαντα τα οποία ξεδιπλώνονται όσο προχωράει η πλοκή. Το Steins;Gate είναι το Terminator 2, η Μέρα της Μαρμότας, το 12 Πίθηκοι και δύο-τρία slice of life anime της γραμμής, όλα μαζί στο μπλέντερ με πάγο και σερβιρισμένα με πασπαλισμένο ecchi.

Θα μπορούσαμε να πούμε ακριβώς τα ίδια για τη συνέχεια, το Steins;Gate 0. Συνεχίζει την ιστορία από έναν από τους έξι τερματισμούς του προκατόχου του (όχι το true ending βέβαια, αλλά ας μην επεκταθούμε). Στο Steins;Gate 0, η Kurisu, η κοκκινομάλλα ιδιοφυής 17χρονη επιστήμονας (γιατί είναι όλοι οι πρωταγωνιστές anime σε ηλικία που θα έδιναν πανελλήνιες;), έχει μετατραπεί σε τεχνητή νοημοσύνη η οποία χρησιμοποιεί τις ψηφιοποιημένες αναμνήσεις της και την προσωπικότητά της. Ο Okabe καταλήγει να διαδρά μέσα από το κινητό του μαζί της και να αναρωτιέται τί τελικά νιώθει για την πρωτότυπη αλλά και την ψηφιακή Kurisu, τι τελικά θέλει από τη ζωή του και πώς θα αποτρέψει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - με αυτή τη σειρά. Στο πιο φιλοσοφικό του κομμάτι, το παιχνίδι εξερευνά τι είναι η μνήμη, οι αναμνήσεις και η προσωπικότητα και αναρωτιέται: αν μια τεχνητή νοημοσύνη διέθετε τις ακριβείς αναμνήσεις σας και την προσωπικότητά σας, θα μπορούσε ποτέ να είναι εσείς; Στο λιγότερο φιλοσοφικό του, αναλώνεται σε μακροσκελείς και κουραστικές υποπλοκές οι οποίες θα μπορούσαν να λείπουν από την ιστορία και να μην άλλαζε τίποτα.

Μια διάλεξη στην αρχή του παιχνιδιού. Συχνά μπορεί να αισθανθείτε ότι παρακολουθείτε διάλεξη ενώ παίζετε.

Στα καλύτερα του, το Steins;Gate 0 είναι επιστημονική φαντασία Α’ ποιότητας με την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τα καλά ιαπωνικά έργα. Στα χειρότερα του πάσχει από τα ίδια χιλιοπαιγμένα κλισέ των anime και πολλών ιστοριών γραμμένων στην Ιαπωνία των οποίων η καταμέτρηση θα γέμιζε πολλές παραγράφους. Ενδεικτικά, οι μελοδραματικές σχέσεις, το “φίλοι για πάντα!”, ο κυνικός πρωταγωνιστής που μαλακώνει όταν γνωρίζει τί σημαίνει αγάπη, η εξαντλητική εξήγηση των πιο απλών πραγμάτων λες και το παιχνίδι απευθύνεται σε χαζούς από τη μία ενώ από την άλλη η πλοκή φλερτάρει με το ακατανόητο και αν έχει ορεξούλες το ξεπερνάει διαστημικά (λέγε με Neon Genesis Evangelion), είναι όλα συνήθειες που έγιναν λατρείες για ένα σεβαστό ποσοστό του κοινού αυτών των παιχνιδιών και της otaku/anime κουλτούρας. Οπότε εξαρτάται από εσάς και τα γούστα σας πόσο θα αντέξετε να πατάτε Χ κυριολεκτικά για ώρες περνώντας αράδα μετά την αράδα το κείμενο σχετικό (και) με cosplay και maid café χωρίς να έχετε οποιαδήποτε άλλη διάδραση με το παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι ότι γενικά το Steins;Gate 0 έχει λιγότερες επιλογές από το πρώτο και η αφήγηση είναι ακόμα πιο γραμμική. Πλέον το μόνο που επηρεάζει την ιστορία και τις διακλαδώσεις της για να φτάσετε στα διαφορετικά τέλη είναι το αν θα δεχτείτε ή θα απορρίψετε κλήσεις στο κινητό σας σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει πια ευτυχώς αυτό το πολύ κουραστικό του πρώτου Steins;Gate, επίσης αρκετά μαζοχιστικό χαρακτηριστικό αρκετών ιαπωνικών παιχνιδιών εδώ που τα λέμε, όπου έπρεπε να μυρίσετε τα νύχια σας και να απαντήσετε σε μια σειρά SMS με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να ξεκλειδώσετε το true ending. Αλλά όπως και να έχει, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, παίξτε το παιχνίδι με οδηγό χωρίς spoilers, εκτός κι αν θέλετε να περάσετε πολλές ώρες χρησιμοποιώντας την λειτουργία skip, που προχωράει το παιχνίδι σε 100x fast forward, για να μην βλέπετε τις ίδιες σκηνές ξανά και ξανά όταν φορτώνετε κάποιο αρχείο για να ακολουθήσετε διαφορετική διαδρομή. Όταν το ίδιο το παιχνίδι βάζει στις σκανδάλες του χειριστηρίου αυτή τη λειτουργία, καταλαβαίνετε πόσο μα πόσο απαραίτητη είναι.

Δεν είναι Viber, δεν είναι Skype, είναι η πρώην σας περασμένη σε τεχνητή νοημοσύνη.

Το Steins;Gate, εκτός από την ιστορία του, έγινε γνωστό για τα πολύ όμορφα anime γραφικά του και το στιλ του και την μουσική του. Επίσης για το ότι είχε μια εγκυκλοπαιδική προσέγγιση στο όλο θέμα “ταξίδι στο χρόνο”, με αρθράκια που μπορούσατε να ξεκλειδώσετε σχετικά με πραγματικές θεωρίες και επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής, οι οποίες σερβίρονταν μαζί με πάμπολλες αναφορές από τον κόσμο του φανταστικού στην Ιαπωνία και εκτός, αλλά και το πώς θόλωνε τα όρια μεταξύ υπαρκτού και φανταστικού (τρανό παράδειγμα η ιστορία του John Titor, ενός πραγματικού “χρονοταξιδιώτη” / ιντερνετικής φιγούρας των ‘00s ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή). Το Steins;Gate 0 κρατάει τη συνταγή της επιτυχίας, με πανέμορφα, λεπτομερή γραφικά που αναδεικνύονται σε HD, ένα καινούργιο και πολύ καλό soundtrack, πλούσια “βιβλιογραφία” αναφορών, ιδανική για τους περίεργους που αντί να σκρολάρουν το facebook περνάνε τον ελεύθερο χρόνο toyw σερφάροντας στη Βικιπαίδεια, και άλλη μια πολύ καλή μετάφραση από τα ιαπωνικά που διατηρεί αυτούσιο το χιούμορ του σεναρίου. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε τις πιο αστείες στιγμές, σίγουρα είναι αυτές όπου Αμερικάνοι χαρακτήρες μιλάνε στα Engrish -αγγλικά με ιαπωνική προφορά και αντίστοιχες ιδιαιτερότητες- ή μιλάνε ιαπωνικά με τυχαίες λέξεις στα αγγλικά και “αμερικάνικη προφορά”. Είναι προφανές ότι οι μεταφραστές το καταευχαριστήθηκαν όταν δούλευαν αυτά τα σημεία. Να σημειωθεί ότι για να απολαύσετε το Steins;Gate 0 χρειάζεστε καλές γνώσεις αγγλικών, αφού το παιχνίδι αποτελείται αποκλειστικά από ανάγνωση.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αν αγαπήσατε το Steins;Gate, το Steins;Gate 0 είναι άλλη μια γενναία δόση από όλα αυτά που σας άρεσαν. Το Steins;Gate 0 συνεχίζει την ιστορία κρατώντας το ίδιο ακριβώς στιλ με όλους τους αγαπημένους σας χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους. Αν πάλι, δικαιολογήμενα, θεωρείτε ότι έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε από το να διαβάζετε και απλά να βλέπετε στατικούς χαρακτήρες να μιλάνε για ώρες επί ωρών, προφανώς το παιχνίδι δεν είναι για εσάς. Από εκεί και πέρα, εφόσον σας αρέσουν τα βιβλία, η επιστημονική φαντασία, τα ταξίδια στον χρόνο και μπορείτε να ανεχθείτε ή ακόμα και να ευχαριστηθείτε τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής geek κουλτούρας, οι πιθανότητες να απολαύσετε και τα δύο Steins;Gate είναι μεγάλες. Μην ξεχάσετε όμως να βρείτε οδηγό, γιατί εμείς οι παίκτες δυστυχώς δεν διαθέτουμε χρονομηχανές.

Όμορφα, λεπτομερή γραφικάΩραία μουσική, ό,τι πρέπει για το είδοςΈξυπνη, φιλοσοφημένη πλοκή για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνηςΑπό τις καλύτερες ιστορίες ταξιδιoύ στον χρόνοΠλούσιες αναφορές σε πραγματικότητα και φανταστικόΧιούμορΤα τέλη είναι ευκολότερο να βρεθούν από ότι στο πρώτοΓεμάτο ιαπωνική geek κουλτούραΓεμάτο ιαπωνική geek κουλτούραΑνύπαρκτη διαδραστικότηταΚλισέ χαρακτήρεςΜακροσκελείς, κουραστικές, βαρετές υποπλοκές, σαν “filler” από animeΑπαιτεί οδηγό για να μην χάνετε το χρόνο σαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:MagesΕΚΔΟΣΗ:PQubeΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:Visual novelΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.pqube.co.ukHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/11/2016PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
ιαπωνια, video, game, anime, fan, terminator, life, μπλέντερ, πανελληνιες 2013, μνήμη, σημαίνει, genesis, επηρεάζει, sms, συγκεκριμένο, skip, forward, skype, john, facebook, μετάφραση, geek, ps4, site, http, τελη κυκλοφοριας, βικιπαιδεια, βιβλια, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, τι σημαινει, μετάφραση, μνήμη, εικονες, θεμα, μουσικη, νυχια, παιχνιδια, game, skype, αγαπη, αναμνησεις, απλα, ασυλο, αφηγηση, βιβλιο, βρειτε, βρισκεται, δαχτυλο, δυστυχως, εγινε, υπαρχει, εργα, εμφάνιση, εξι, επηρεάζει, επρεπε, ερχεται, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, θεωριες, ιαπωνικη, κειμενο, κινητο, κυνικος, λειτουργια, μακρια, μπλέντερ, μπορειτε, μυθιστορημα, νοημοσυνη, ορια, πιθηκοι, πιθανοτητες, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνες, συνταγη, ταξιδια, τι ειναι, τρια, φαντασια, χειροτερα, χιουμορ, ψηφιακη, ομορφα, ωρες, αδυνατο, anime, fan, forward, geek, genesis, γνωσεις, john, κομματι, λεξεις, life, παιχνιδι, σημαίνει, site, skip, sms, terminator, της παρεας
Τυχαία Θέματα