Star Wars Jedi: Fallen Order review

Πάνω που πιστεύαμε ότι δεν θα βλέπαμε ένα πραγματικά καλό παιχνίδι Star Wars σε αυτή την γενιά, η Respawn Entertainment έρχεται σαν άλλος... Luke Skywalker να επαναφέρει την ισορροπία.

Το Star Wars Jedi: Fallen Order ανήκει στο canon του Star Wars, πράγμα αρκετά σημαντικό και διαδραματίζεται ανάμεσα

στο Επεισόδιο 3 και Επεισόδιο 4. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνετε το ρόλο του Cal Kestis, ενός Padawan που επιβίωσε από τη σφαγή των Jedi κατά το Order 66 και κρύβεται από την Αυτοκρατορία. Μόλις ανακαλύπτουν όμως τα ίχνη του, δραπετεύει παρέα με μια πρώην Jedi Master και ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης του πεπρωμένου του, ανασύστασης του Jedi Order και αντεπίθεσης στην Αυτοκρατορία. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από απλά την ζωή του Cal, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, να βρει τα πατήματά του και να έρθει αντιμέτωπος με φοβερούς εχθρούς, αν είναι να υπάρξει ελπίδα επιβίωσης των Jedi στο μέλλον.

Το σενάριο είναι αρκετά καλό. Οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί και καλογραμμένοι. Όλοι τους έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες τις οποίες ανακαλύπτετε προχωρώντας στο παιχνίδι και εξερευνώντας τον κόσμο. Ακόμα και η κακιά, μέλος των Inquisitors, είναι τόσο επιβλητική φιγούρα, όσο και τραγική προσωπικότητα. Όπως δηλαδή συμβαίνει κατά βάση στις ιστορίες του Star Wars. Το παιχνίδι μένει πιστό σε όλους τους πυλώνες που κάνουν το Star Wars αυτό που είναι. Διαθέτει χιούμορ σε στιγμές, είναι όμως σοβαρό και διατηρεί τον κατάλληλο τόνο στο μεγαλύτερο μέρος του όπως πρέπει. H προσωπική ιστορία του Cal είναι μία απ’ τις πιο ολοκληρωμένες που έχουμε δει σε οποιουδήποτε είδους περιπέτεια Star Wars τελευταία και αξίζει πραγματικά να τη βιώσετε. Έχει αρκετό lore, εμφανίσεις γνώριμων προσώπων και νέους χαρακτήρες αντάξιους των προσδοκιών των φαν. Αποφεύγω τα spoilers, γιατί αξίζει να παίξετε το παιχνίδι και να γνωρίσετε την ιστορία. Απλά θέλω να αναφέρω ότι πραγματικά η κορύφωση είναι κάτι το οργανικά όμορφο. Είναι απ’ τις ιστορίες που σε κάνει να νοιάζεσαι για την τύχη των ηρώων και να τους υποστηρίζεις.

Αυθεντική ατμόσφαιρα Star Wars.

Πέρα από τον βασικό κορμό της ιστορίας, δεν υπάρχουν side-quests. Οτιδήποτε άλλο μπορείτε να κάνετε στον κόσμο του παιχνιδιού βασίζεται στην εξερεύνηση των διαφόρων πλανητών που είναι διαθέσιμοι. Υπάρχουν αρκετά να ανακαλύψετε, όπως πληροφορίες, ενδυμασίες, αναβαθμίσεις και εξαρτήματα για το lightsaber. Γενικώς, το παιχνίδι ανταμείβει συνεχώς την εξερεύνηση και σε κάθε γωνία κάτι υπάρχει για να βρείτε. Κάποιες περιοχές δεν είναι προσβάσιμες απ’ την πρώτη στιγμή, επομένως αρκετές φορές επιστρέφετε στα ίδια μέρη όταν έχετε αποκτήσει κάποια νέα ικανότητα. Υπάρχει αρκετό backtracking και καθόλου fast travel στους χάρτες, αλλά δύσκολα χάνεστε και η επιστροφή σε προηγούμενες περιοχές δεν αποτελεί πρόβλημα. Ποτέ δεν καταντάει βαρετό να τρέχετε στους διαφορετικούς πλανήτες ψάχνοντας μυστικά που σας έχουν ξεφύγει, εκτός απ’ το τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει new game plus κι έτσι είναι λίγο άχαρο να σας λείπει μόνο ένα μπαούλο με εξοπλισμό κάπου στον χάρτη και να πρέπει να το ψάξετε. Κάνει το παιχνίδι να μοιάζει λίγο άδειο. Βέβαια, ο χάρτης είναι αρκετά βοηθητικός και σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένος ως προς το πού μπορείτε να πάτε.

Οι πλανήτες επίσης είναι διαφορετικοί σε ατμόσφαιρα και δομή ο ένας απ’ τον άλλο και αυτό προσθέτει στις προκλήσεις της εξερεύνησης. Τα περιβαλλοντικά παζλ είναι συχνά και έξυπνα σχεδιασμένα. Δεν είναι ούτε πολύ εύκολα, ούτε πολύ δύσκολα και σας κάνουν να νιώθετε ότι κάτι καταφέρνετε λύνοντάς τα. Εν γένει, η εξερεύνηση και πλοήγηση στον κόσμο είναι καλή και θα την χαρακτήριζα κάτι σαν metroidvania dungeon crawling με platforming στοιχεία. Να σημειώσω πως δεν είναι τέλεια όμως. Πολλές φορές δεν είναι εμφανές πού μπορείτε να πάτε χωρίς να πεθάνετε, από πιο πεζούλι να πιαστείτε χωρίς να πέσετε στο κενό και να φτάσετε για να προσγειωθείτε στην απέναντι μεριά. Αν πέσετε δεν χάνονται όλα βέβαια, καθώς επιστρέφετε στο ίδιο σημείο με μειωμένη ζωή. Αν όμως συμβαίνει συχνά αυτό χωρίς να ξέρετε τί κάνετε λάθος, σίγουρα θα σας εκνευρίσει. Η απόκριση και ο χειρισμός θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα επίσης. Θα ήθελα κάτι παραπάνω για να νιώθω πλήρως ευχαριστημένος με τον έλεγχο του χαρακτήρα.

Cal εναντίον purge trooper.

Πέρα από την εξερεύνηση, βασικό στοιχείο του Fallen Order είναι και οι μάχες. Πρέπει να νιώθεις σαν Jedi παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι και πραγματικά το νιώθεις. Το σύστημα μάχης έχει κάτι από Dark Souls. Είναι αργό και μεθοδικό και στηρίζεται περισσότερο στη σωστή διαχείριση των εχθρών και τη στρατηγική εξόντωσή τους με τη σειρά. Οι πολλές απερισκεψίες τιμωρούνται, γιατί οι εχθροί δεν διστάζουν να σας σκοτώσουν. Η άμυνα και οι αποκρούσεις επιθέσεων είναι σημαντικό θέμα. Τόσο o Cal όσο και οι εχθροί έχουν μια μπάρα άμυνας, πέρα από την μπάρα ζωής. Όταν σπάσει η άμυνα ενός εχθρού, μπορείτε να τον εκτελέσετε με τη μία ή να κάνετε μεγάλη ζημιά. Είναι απολαυστικό να αποκρούετε την μία επίθεση μετά την άλλη και να εξοντώνετε τους εχθρούς με μία κίνηση. Βέβαια, η απόκρουση πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο και αυτό πρέπει να το εξασκήσετε. Σαν Jedi, μπορείτε να αποκρούετε και τα βλήματα των όπλων ή να γυρίσετε πίσω πυραύλους με την Δύναμη ή ακόμα και να τραβάτε εχθρούς κοντά σας. Πέρα από το φωτόσπαθο, φυσικά υπάρχουν δυνάμεις όπως force pull, push και slow που σας βοηθούν στις μάχες. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι χρήσης του lightsaber, αλλά και διαφορετικά μοντελα του: με μία ή δύο λεπίδες, που ξεκλειδώνετε προχωρώντας το παιχνίδι ή εξερευνώντας. Το κάθε στιλ μάχης έχει θετικά και αρνητικά και η εναλλαγή ανάμεσα στα δύο όταν πια ξέρετε τί κάνετε, είναι ένα ωραίο συναίσθημα.

Υπάρχει και ένα ικανοποιητικό skill tree μέσω του οποίου μπορείτε να αναβαθμίσετε τις ικανότητές σας και τις αντοχές σας όσο έχετε τα απαραίτητα skill points. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία μόνο σε συγκεκριμένα σημεία διαλογισμού στον χάρτη, που λειτουργούν όπως τα bonfires στα Souls games. Είναι ωστόσο πιο συχνά και το παιχνίδι σας κάνει να νιώθετε πιο ισχυρός απ’ ότι στα Souls. Φυσικά, αυτά τα ξεκλειδώνετε αποκτώντας εμπειρία από τις μάχες και την εξερεύνηση. Αν πεθάνετε στο ενδιάμεσο, τα χάνετε. Αν τα ανακτήσετε, χτυπώντας απλά τον εχθρό που σας σκότωσε, επαναφέρετε και την ζωή και τις δυνάμεις σας στο φουλ επίσης.

Το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, εκτός αν επιλέξετε την μικρότερη δυνατή δυσκολία. Σε υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, το παιχνίδι πραγματικά σας δοκιμάζει. Οι τύποι των εχθρών είναι αρκετοί και οι επιθέσεις τους ποικίλες και ανελέητες. Ακόμη και τα πιο μικρά ζώα μπορούν να σας ξεκάνουν αν δεν προσέξετε. Οι μάχες γίνονται έτσι σημαντικές, ακόμη και αν είναι ουσιαστικά ασήμαντες. Ο κάθε εχθρός αποτελεί πρόκληση και γενικώς υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο πόσα μπορείτε να κάνετε και στο πόσο ευάλωτος είστε. Εκεί που η μπάλα χάνεται λίγο είναι σε στιγμές όπου το παιχνίδι σας φέρνει αντιμέτωπο με υπερβολικά πολλούς εχθρούς. Είναι μερικές φορές όπου οι εχθροί είναι τόσοι πολλοί, που μόνο να αγκομαχήσετε ως τη νίκη μπορείτε. Ευτυχώς οι μάχες δεν καταντάνε αγγαρία συχνά, όμως συμβαίνει είναι πραγματικά εκνευριστικό.

BD-1, ο πιο πολύτιμος συνεργάτης.

Το παιχνίδι είναι πανέμορφο. Όλες οι τοποθεσίες είναι ξεχωριστές και καλοσχεδιασμένες, με διαφορετική ατμόσφαιρα και ύφος. Τα animations, από τα ρεαλιστικά πρόσωπα ως το τρέξιμο, είναι άριστα και οι λεπτομέρειες εμφανείς ακόμη και στις πιο μικρές κινήσεις. Το να ενεργοποιείτε το φωτόσπαθο του Cal είναι απλά... cool. Ακόμη, υπάρχει πληθώρα από ενδυμασίες και εξαρτήματα για το lightsaber για να εξατομικεύετε τον Cal, τον BD-1, το σκάφος και να φτιάξετε το όπλο ενός Jedi όπως ακριβώς θέλετε. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και ότι βρίσκετε είναι αξιόλογα σχεδιασμένο. Υπάρχουν ελάχιστα τεχνικά παραστρατήματα. Παρατήρησα στιγμιαίες πτώσεις του frame rate, ενώ σε μερικές περιοχές το παιχνίδι κάνει “διάλειμα” για μερικά δευτερόλεπτα φορτώματος. Κάποιοι εχθροί σε συγκεκριμένες περιοχές ίσως κολλήσουν πίσω από έναν τοίχο ή μια πόρτα ή μετά από ένα γρήγορο respawn να τους δείτε σε t-pose να αιωρούνται στις προκαθορισμένες θέσεις τους. Δεν συμβαίνει συχνά, ούτε είναι κάτι τραγικό και σίγουρα μπορεί να διορθωθεί με patch. Όσο για τον ήχο, η μουσική και τα ηχητικά εφέ κάνουν το παιχνίδι να μοιάζει με ταινία Star Wars, όπως πρέπει. Γενικά, η όλη παρουσίαση του παιχνιδιού είναι άψογη και φωνάζει Star Wars.

Το Star Wars Jedi: Fallen Order είναι μια θαυμάσια singleplayer περιπέτεια, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον κόσμο του Star Wars και πραγματικά σε κάνει να νιώθεις σαν ένας μαθητευόμενος Jedi. Είναι πρόκληση και χάρμα οφθαλμών. Πάνω απ' όλα, είναι μια πνοή φρέσκου αέρα όσον αφορά τα παιχνίδια Star Wars, ειδικά σε αυτή την γενιά. Αν είστε φαν του Star Wars, επιβάλλεται να το έχετε στη συλλογή σας.

Ενδιαφέρουσα ιστορία με συμπαθητικούς χαρακτήρεςΚαλοσχεδιασμένο, ισορροπημένο και διασκεδαστικό σύστημα μάχηςΌλες οι δυνάμεις χρησιμοποιούνται έξυπνα σε κίνηση και παζλΑρκετές και όμορφες περιοχές, στις οποίες δεν χάνεσαιΤαιριαστή μουσική και ηχητική επένδυσηΠλούσιο περιεχόμενο προς ανακάλυψη/εξερεύνηση/ξεκλείδωμαΤο platforming μερικές φορές σε τιμωρεί χωρίς λόγοΑφού ολοκληρωθεί η ιστορία, το παιχνίδι φαντάζει απότομα άδειοΚάποια τεχνικά σκαμπανεβάσματαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:RespawnΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα