SpongeBob SquarePants The Cosmic Shake review

Είμαστε έτοιμοι; Δεν σας ακούω! Ποιος ζει στην θάλασσα σε ανανά; Δεν έχω ιδέα. Κίτρινος είναι και είναι μπελάς; Ο Αραούχο της ΑΕΚ; Πάρε ένα ψάρι και πάμε κοντά. Να πάρω κουτσομούρα; Να δεις ένα σπόγγο μες τα νερά. Έχω καλέσει ήδη το Δαφνί, σάικο όλοι σας. Μετά από το απρόσμενα πετυχημένο SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated που τάραξε συθέμελα την βιομηχανία (μπορεί όχι των video games, αλλά μια βιομηχανία θα την τάραξε), ο Μπομπ Σφουγγαράκης

Τετραγωνοπαντελονής (το Σφουγγαράκης είναι μεσαίο όνομα ή πατρικό, δεν έχω καταλάβει) επιστρέφει με το SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake για να βάλει φωτιά στα θεμέλια των 3D platformers και να προσφέρει αδιέξοδες αναζητήσεις στις απρόσμενες διαδρομές της σύγχρονης κουλτούρας του Βυθού του Μπικίνι. Και ο Θεός βοηθός...

Ο Μπομπ με τον Πάτρικ τρίβουν ένα μαγικό λυχνάρι που αγόρασαν από την γοργόνα Κασσάνδρα (because, why not). Μετά από κάποιες λάθος ευχές ο Πάτρικ γίνεται μπαλόνι και το Bikini Bottom καταστρέφεται, καθώς η πραγματικότητα διαστέλλεται, οι φίλοι του Μπομπ χάνονται στον χωρόχρονο, με τον Βυθό του Μπικίνι να χωρίζεται σε διάφορα παράλληλα σύμπαντα. Ποιος θα το σώσει; Είναι έτοιμος, είναι έτοιμος, είναι έτοιμος!

Το Spongebob Squarepants the Cosmic Shake είναι ένα παραδοσιακό platformer με επτά πίστες, που έλκουν την θεματολογία τους από τα επεισόδια του γνωστού και αγαπημένου κίτρινου, με τρύπες καρτούν, από την άγρια δύση του μπικίνι, το χαλογουίν του μπικίνι ή τους πειρατές του μπικίνι, το μεσαιωνικό μπικίνι, το προϊστορικό μπικίνι κτλ κτλ. Φυσικά με την αντίστοιχη αλλαγή στην γκαρνταρόμπα του Μπομπ. Γιατί πού θα πας με το ίδιο ρούχο σε άλλη διάσταση; Μην σε πιάσει στο στόμα του ο Καλαμάρης. Το παιχνίδι είναι περισσότερο γραμμικό σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο. Οι πίστες έχουν συγκεκριμένη ακολουθία και μεταβαίνετε σε κάθε μία απ’ αυτές από το hub που είναι η βάση σας, όπου και επιστρέφετε μετά το πέρας κάθε αποστολής.

Αυτή τη φορά ελέγχετε μόνο τον Μπομπ (με τον Πάτρικ-μπαλόνι να τον ακολουθεί), ο οποίος έχει ανανεωμένο κινησιολόγιο, χωρίς να περιορίζεται στις τυπικές του μανούβρες αφού δεν πλαισιώνεται πια από άλλους playable χαρακτήρες για να τον βοηθήσουν. Εκτός του άλματος και της επίθεσης, ο Μπομπ πλέον έχει κλωτσιά καράτε που λειτουργεί και σαν homing attack, αποφυγή (που δεν θα πείραζε και κανέναν αν έλειπε), gliding και swinging (που λόγω έλλειψης της Sandy κάποιος έπρεπε να τα κάνει). Καθώς προχωράτε στα επίπεδα αποκτάτε διαφορετικές κινήσεις που βοηθούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι και να ανακαλύψετε φρέσκα μυστικά. Οι κινήσεις αυτές προστίθενται αρμονικά και σας βοηθούν να προσαρμοστείτε και τις συνηθίσετε. Το μεδούλι του παιχνιδιού είναι το platforming, το οποίο αν και δεν δυσκολεύει ιδιαίτερα καθώς προχωράτε, είναι αρκετά απολαυστικό. Οι πίστες είναι γραμμικές, χωρίς την ελευθερία της εξερεύνησης που είχαμε συναντήσει στον προκάτοχο του τίτλου. Είναι όμως και αρκετά μεγάλες και με αρκετή ποικιλία περιβαλλόντων. Με αποστολές στερεοτυπικές του είδους, fetch quests, riding ιππόκαμπου, fighting, περιφέρεστε στα επίπεδα συναντώντας γνωστές φυσιογνωμίες και διασώζοντας τους φίλους σας.

Ενώ το platforming είναι οικείο και ευχάριστο, η επίθεση είναι κάπως αργή και ο χειρισμός έχει ελαφρά καθυστερημένη απόκριση, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει αφού πρέπει να προσαρμόσετε τις επιθέσεις σας στην καθυστέρηση αυτή. Προφανώς γιατί ο Μπομπ αντί να χτυπήσει μια και έξω με την απόχη του τους εχθρούς, θέλει να παίρνει τις στροφές και εσείς αν θέλετε κοίταζετέ τον. Ως δευτερεύων μηχανισμός λοιπόν οι μάχες είναι λίγο... δεύτερες. Δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά κάνουν την δουλειά τους. Αφήστε που έμαθε και ο Μπομπ τώρα να περιορίζει την πίστα μέχρι να εξολοθρεύσετε όλους τους εχθρούς λες και παίζετε SpongeBob May Cry. Επίσης στις πίστες με το καβάλημα του ιππόκαμπου ο χειρισμός μοιάζει περισσότερο on-rails, χωρίς την αίσθηση της ελευθερίας που υπάρχει όταν καβαλάμε έναν ιππόκαμπο in real life. Γιατί Μπομπ; Γιατί; Οι μάχες με τα boss δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά τουλάχιστον δεν και είναι ένα ατελείωτο πάτημα της επίθεσης. Απλά έχουν μια ελαφρά δόση στρατηγικής. Οι εχθροί έχουν μια κάποια μικρή ποικιλία. ειδικά ως προς τον τρόπο εξόντωσης, αλλά είναι όλοι μωβ χαλώντας την αισθητική και το φενγκ σούι.

Τα collectibles αυτή την φορά είναι κάτι ροζουλί μπάλες ή αλλιώς cosmic jelly που βοηθάνε τον Μπομπ να επαναφέρει τον κόσμο στην αρχική του κατάσταση. Και πάλι μαζεύετε λευκά σώβρακα μινέρβα, με το τσεπάκι για κατούρημα, που είναι οι ζωές του Μπομπ. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα τις χάνετε και πιο εύκολα τις ανανεώσετε, αφού βρίσκονται παντού, λες και ανατινάχτηκε η λαϊκή αγορά του Βυθού του Μπικίνι και γέμισε ο κόσμος βρακιά. Το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά έχει replayability, καθώς προχωρώντας δυνατότητες που χρησιμεύουν σε προηγούμενες πίστες. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της γραμμικότητας είναι λίγο δύσκολο να ευχαριστηθείτε την επανάληψη της πίστας με το ίδια ακριβώς μοτίβο για να βρείτε απλά μια διαφορετική διαδρομή.

Οπτικά, το παιχνίδι είναι μια γλύκα. Ζωντανά χρώματα, εξαιρετικά περιβάλλοντα, υπέροχο animation, με εκφραστικούς χαρακτήρες. Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια στην γη του Μπικίνι, με κάπως ασταθές framerate στις μεγάλες περιοχές, κάποιες παύσεις-κολλήματα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και αρκετό loading που μοιάζει με αιωνιότητα. Ως προς τον ήχο, υπάρχουν γνωστές, χαλαρωτικές μελωδίες που προσαρμόζονται ανάλογα με τη θεματολογία του κάθε κόσμου που επισκέπτεστε και χαμηλώνουν αρκετά τον δείκτη νοημοσύνης ώστε να απολαμβάνετε ακόμα και τα αστεία του Πάτρικ. Εννοείται οι χαρακτήρες έχουν φάει γλιστρίδα, αφού δεν βάζουν γλώσσα μέσα τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Μπομπ μιλάει συνεχώς, αναλύοντας την ψυχοσύνθεσή του και κάνοντας βαθιές τομές στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Βυθό του Μπικίνι. Ο Πάτρικ φυσικά συμμετέχει ενεργά στις φιλοσοφικές/κοινωνικές ανησυχίες του Μπομπ. Πώς είναι ο Mimir στο God of War; Αυτό αλλά στο πιο ηλίθιο.

Το SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake προσφέρει ότι περιμένουμε από ένα παιχνίδι βασισμένο στον κόσμο του Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή, συμπεριλαμβανομένων και αυτοαναφορικών αστείων και 4th wall breaking που σε κάνουν να χαμογελάς ή έστω να θες να πιεις χλωρίνη κλινέξ με άρωμα λεμόνι - τι ωραία μυρωδιά. Απλά οι δημιουργοί, στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονίσουν τους μηχανισμούς του Rehydrated, περιόρισαν κάπως το παιχνίδι, ευτυχώς χωρίς να καταστρέψουν την εμπειρία. Αν είστε φαν του Σφουγγαράκη ή θέλετε ένα χαλαρό platformer, θα περάσετε καλά με το The Cosmic Shake.

Ευχάριστο platformingΌμορφα γραφικά και animationΔιασκεδαστικό και αστείοΓραμμικές πίστεςΣχετικά εύκολοΠροβληματικό framerate και κολλήματα (στο Switch τουλάχιστον)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Purple LampΕΚΔΟΣΗ:THQ Nordic

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα