Spelunky Review

Πριν κάποια χρόνια είχα παίξει λίγο το Spelunky, ένα freeware παιχνίδι που είχα πετύχει στην τύχη. Για κάποιο λόγο (ίσως εξαιτίας άλλων τίτλων, ίσως γιατί δεν του έδωσα τη δέουσα προσοχή) δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση τότε. Τώρα, του έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία στο ΧΒLA και συνειδητοποίησα τί διαμάντι είχα αγνοήσει. To Spelunky, ένα indie game από τον Derek Yu, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ευχάριστες φετινές εκπλήξεις, με τέτοιες επιλογές στο gameplay που θυμίζει GTA στα καλύτερα του,

δημιουργία τυχαίων επιπέδων που βάζει τα γυαλιά στο Diablo και επίπεδο δυσκολίας που απαιτεί προσοχή και ικανότητα αντάξια του Dark Souls.

Ο πρωταγωνιστής του Spelunky είναι ένας ανώνυμος τυχοδιώκτης/σπηλαιοδύτης, ένας μικρούλης Indiana Jones με κόκκινη μύτη, του οποίου η άφιξη στην είσοδο της μυστηριώδους σπηλιάς ξεκινάει και την “ιστορία” του παιχνιδιού. Η κάθοδός του είναι ένα ταξίδι στα έγκατα αυτού του στοιχιωμένου βουνού, όπου βρίσκονται χαμένες πόλεις, υπόγειες ζούγκλες, παγωμένες σπηλιές και χαμένοι ναοί σε αρχαίους, μοχθηρούς θεούς. Οι κίνδυνοι που κρύβονται στα βάθη των σπηλαίων αυτών είναι τόσοι πολλοί όσοι και οι θησαυροί που περιμένουν έναν γενναίο αρχαιοκάπηλο να τους “ελευθερώσει”. Ο ήρωάς μας λοιπόν, απτόητος, εξοπλισμένος αρχικά με λίγα σχοινιά και λίγες βόμβες (Τermi: “βόμπες, βόμπες!”) έχει σκοπό να βρει τον περιβόητο μεγάλο θησαυρό του βουνού.

Το Spelunky είναι ένα κλασικοφανές 2D action platform. Τo βουνό χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές, κάθε μια από τις οποίες έχει πίστες τις οποίες πρέπει να διασχίσετε χρησιμοποιώντας στην αρχή, σχοινιά και εκρηκτικά. Πολύ συντομά όμως μπορείτε να βρείτε αντικείμενα όπως αξίνες, αλεξίπτωτα, jet-packs, καραμπίνες, ακτινοβόλα όπλα, αρχαιότητες με μαγικές ιδιότητες και πολλά αλλά. Σε κάθε πίστα βρίσκονται εχθροί που ποικίλουν, από τις κλασικές νυχτερίδες, αράχνες και φίδια, μέχρι μούμιες, φαντάσματα, ανθρωποφάγα φυτά και τον χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με πάρα πολλούς τρόπους, καθώς και με αυτόν που έρχεται ενστικτωδώς σε κάθε gamer: πηδάτε πάνω στο κεφάλι τους. Οι θησαυροί, κυρίως χρυσάφι και πετράδια, προσθέτουν στο σκορ σας, ενώ υπάρχουν και δεσποινίδες που πρέπει να τις κουβαλήσετε μέχρι την έξοδο προκειμένου να κερδίσετε έναν πόντο ζωής και ένα φιλί.

Στην αρχή όλα φαίνονται απλά...

Οι πίστες είναι τυχαία φτιαγμένες. Κάθε φορά που φορτώνετε το παιχνίδι, βρίσκεστε σε μία αρκετά διαφορετική πίστα, ενώ υπάρχει σταδιακή άνοδος του βαθμού δυσκολίας όσο προχωράτε πιο μέσα στο βουνό. Παρόλο που η ποικιλία στη δημιουργία των πιστών είναι μεγάλη, ποτέ δε θα βρεθείτε σε αδύνατες καταστάσεις, πάντα υπάρχει μια λύση. Κάθε εμπόδιο που συναντάτε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, κάθε τετραγωνάκι χώματος ή τοίχου μπορεί να καταστραφεί με τα κατάλληλα μέσα (π.χ. αξίνα η εκρηκτικά). Η πραγματική εξερεύνηση βρίσκεται στην ανακάλυψη καινούργιων τρόπων να παρακάμπτετε/εξουδετερώνετε τους κινδύνους αυτούς. Το

Keywords
Τυχαία Θέματα