Spellforce 3 Review

To Spellforce είναι μια ιδιαίτερη σειρά παιχνιδιών που συνδυάζει δύο δημοφιλή είδη, τα strategy και τα RPG, ένα μίγμα που σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον. Με την υποστήριξη της THQ Nordic η Grimlore Games μας δίνει το Spellforce 3, με την ελπίδα ότι θα τύχει πιο δυναμικής ανταπόκρισης από τους παίκτες, αφού τα δύο προηγούμενα παιχνίδια δεν κατάφεραν να πείσουν το κοινό.

Μεσαίωνας. Δύσκολες εποχές, πόλεμοι, επαναστάσεις, αθεράπευτες αρρώστιες

και κυνήγι μαγισσών, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Σε μια εποχή σαν κι αυτή καλείστε να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας, ο οποίος είναι μέλος της βασιλικής φρουράς του Nortander. Τα πράγματα δεν αρχίζουν καλά για τον ήρωα, καθώς μετά από μια αποστολή στην οποία αρνήθηκε να ακολουθήσει διαταγές όπου έπρεπε να δολοφονήσει τους αθώους κάτοικους ενός χωριού, βρίσκεται στα μπουντρούμια του βασιλείου με την κατηγορία της προδοσίας. Η θέση του είναι αρκετά δύσκολη και η εκτέλεσή του μοιάζει αναπόφευκτη, όμως η κατάσταση παίρνει εντελώς διαφορετική τροπή όταν ο Rondar Lacaine, ο χαρισματικός ηγέτης της Purity of Light, μιας οργάνωσης θρησκευτικού χαρακτήρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων πιστών, τον επισκέπτεται στο κελί του.

Ο κόσμος μαστίζεται από μια πανίσχυρη πανούκλα και σύμφωνα με το όραμα του Lacaine μόνο εσείς μπορείτε να βρείτε την αιτία που προκάλεσε αυτή την πανούκλα και να τη σταματήσετε. Με την δύναμη που διαθέτει ο Lacaine σας ελευθερώνει και σας δίνει τις κατάλληλες πληροφορίες και τα μέσα για να ξεκινήσετε τον αγώνα σας. Εσείς με την εμπειρία σας και τις γνώσεις σας ως δεκανέας του στρατού, οφείλετε να ανταποκριθείτε στην δύσκολη αυτή αποστολή ώστε να δικαιώσετε αυτόν που σας εμπιστεύτηκε και να σώσετε τον κόσμο από τον λιμό που τον βαραίνει. Γεμάτο ανατροπές και αναπάντεχες εξελίξεις, το σενάριο διαθέτει την κατάλληλη επική ιστορία που ταιριάζει σε ένα μεσαιωνικού χαρακτήρα κόσμο. Επιπλέον, το παιχνίδι είναι prequel, οπότε δεν είναι απαραίτητο να έχετε παίξει τα προηγούμενα Spellforce για να καταλάβετε την ιστορία. To στοιχείο του RTS δένει πειστικά με αυτό του party RPG. Ξεκινάτε ως τετραμελής ομάδα και όταν χρειαστεί αναλαμβάνετε το στρατό μιας περιοχής για να τους βοηθήσετε να ξεμπερδέψουν με τα δικά τους προβλήματα, ώστε να αφοσιωθούν στο κοινό καλό, δείχνοντας παράλληλα τις ικανότητές σας ως ηγέτης αλλά και ως στρατιωτικός για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.

Οι μάχες έχουν την κατάλληλη ένταση.

Στον RPG τομέα του παιχνιδιού, επιλέγετε αλλά τρία μέλη για την ομάδα σας διαλέγοντας από χαρακτήρες που στρατολογείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Επιλέγετε ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε αποστολής, αλλά διαλέγετε και τα κατάλληλα μέλη ώστε να είναι ολοκληρωμένη η ομάδα σας, δηλαδή παίρνετε πάντα μάγο μαζί σας που μπορεί να θεραπεύει τους συμμάχους σας και να επιτίθεται από μακριά, μαχητές που πολεμάνε στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχουν μεγάλη αντοχή και άμα θέλετε επιλέγετε και τοξότη ώστε να σας καλύπτει από απόσταση. Κάθε μαχητής έχει τις δικές του ειδικές επιθέσεις ανάλογα με την κατηγορία του και από ένα αξιόλογο loot που σας παρέχεται αποκτάτε συνεχώς πρόσβαση σε νέα όπλα, πανοπλίες και εξοπλισμό για την ενίσχυση των πολεμιστών σας. Η ομάδα σας ανεβαίνει επίπεδο συγχρόνως κι εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας επιλέγετε πια στοιχεία του κάθε χαρακτήρα αναβαθμίζετε και ποιες νέες ιδιότητες η επιθέσεις ξεκλειδώνετε.

Λειτουργώντας σαν ομάδα οφείλετε να προσέχετε την υγεία των συμπολεμιστών σας και να τους βοηθάτε να σηκωθούν άμα πέσουν κατά την διάρκεια της μάχης. Πατώντας το κατάλληλο κουμπί πάνω από τους εχθρούς σας διακρίνετε τις αδυναμίες τους και μπορείτε να επιλέγετε την κατάλληλη επίθεση. Αντίστοιχα πατώντας το Alt με τον κέρσορα πάνω στους συμμάχους σας μπορείτε να τους θεραπεύετε η να ενισχύετε τις επιθέσεις τους χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ιδιότητα, δική σας ή των πολεμιστών σας. Καθώς πατάτε το Alt ο χρόνος κινείται αργά δίνοντάς σας την ευκαιρία να διαλέγετε ήσυχα τις επιλογές της αρέσκειας σας. Ο RPG τομέας του παιχνιδιού λειτουργεί ωραία, με την ομάδα σας να απαιτεί συνεργασία μεταξύ των μελών της για την αντιμετώπιση τεράτων, ανθρώπων, elfs και orcs όπου συναντάτε στο διάβα σας. Υπάρχει και πολύ μεγάλη ποσότητα κειμένου και συζητήσεων για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και του κόσμου και μια συμπαθητική ποικιλία δευτερευουσών αποστολών που άμα θέλετε μπορείτε να ολοκληρώσετε.

Περνώντας στο strategy στοιχείο, με την ομάδα σας ως αιχμή του δόρατος χρειάζεται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ιστορίας να οδηγήσετε έναν στρατό στην νίκη. Οι strategy μηχανισμοί πατούν πάνω στους βασικούς μηχανισμούς των παιχνιδιών του είδους, δηλαδή δημιουργία των κατάλληλων κτιρίων για συλλογή πρώτων υλών και παραγωγή πολεμιστών και μόλις συγκεντρώσετε την κατάλληλη ποσότητα υλικών μπορείτε να προχωρήσετε σε αναβαθμίσεις τόσο των κτιρίων όσο και των πολεμιστών. Φτιάχνοντας προχωρημένα φυλάκια μακριά από τον κεντρικό σας στρατώνα αυξάνετε τον πληθυσμό σας και μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα κτίρια για ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση πρώτων υλών.

Σύγκρουση γιγάντων.

Το παιχνίδι λειτουργεί συμπαθητικά ως strategy και το δέσιμο με το RPG στοιχείο που εξίσου στέκεται ικανοποιητικά δημιουργεί ένα αξιόλογο υβρίδιο που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Μόνο το strategy μέρος μπορώ να πω ότι ήθελε παραπάνω προσοχή, γιατί αν και περιέχει έναν ικανοποιητικό αριθμό μονάδων και η νοημοσύνη των εχθρών είναι αρκετά επιθετική, αφήνονται ελάχιστα περιθώρια για τακτικούς ελιγμούς και σχεδιασμό επιθέσεων. Δεν υπάρχει έδαφος για χρήση της φαντασίας σας στο σχεδιασμό της μάχης, όπως η κατάληψη ενός σημείου ή η υπεράσπιση ενός άλλου, ούτε ο περιβάλλων χώρος δίνει κάποια αφορμή ώστε να τον εκμεταλλευτείτε υπέρ σας. Η στρατηγική στηρίζεται κυρίως στην δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων και ισχυρότερων μονάδων, που πηγαινοέρχονται στον χάρτη εξοντώνοντας εχθρούς μέχρι να φτάσουν στον τελικό στόχο τους που συνήθως είναι να διαλύσουν το κεντρικό κτίριο του αντίπαλου στρατού.

Από ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείπει το multiplayer, όπως και οι skirmish μάχες ενάντια στην ΑΙ, όπου μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς τους περιορισμούς σε αριθμό και είδη μονάδων που υπάρχουν στο campaign. Μπορείτε αν θέλετε να παίξετε και το campaign με άλλους παίκτες, αν και προσωπικά δεν κατάφερα να βρω κάποιον γι αυτό το σκοπό. Πάντως το online λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει κόσμο. Ξεκινώντας ένα ματς ορίζετε κανόνες όπως μέχρι πόσους ήρωες μπορεί να έχει ο κάθε στρατός και πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των πρώτων υλών στο χάρτη. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές για τη νίκη: conquest, δηλαδή η πλήρης εξολόθρευση των αντίπαλων μονάδων και κτιρίων, capital destruction, όπου πρέπει να καταστρέψετε το κεντρικό κτίριο του αντιπάλου και domination, όπου νικητής είναι ο παίκτης ή η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στο τέλος. Καθώς προσφέρονται ελάχιστα περιθώρια για χρήση στρατηγικής, ο βασικός σας στόχος είναι να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παραγωγή μονάδων και η πλήρης εκμετάλλευση των ιδιοτήτων των ηρώων σας για να φτάσετε στην νίκη. Κάθε στρατός από τους τρεις συνολικά που μπορείτε να επιλέξετε (humans, elfs και orcs) έχει και το δικό του υπερόπλο, έναν γιγαντιαίο στρατιώτη που μόλις τον δημιουργήσετε μπορείτε να τον στείλετε να σκορπίσει τον όλεθρο στους αντιπάλους.

Με το campaign να διαρκεί κάτι παραπάνω από 30 ώρες αλλά και το αξιοπρεπές multiplayer, μπορείτε να αφιερώσετε δεκάδες ώρες στο Spellforce 3. Το multiplayer θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο αν υπήρχαν περισσότεροι χάρτες, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μόνο έξι συνολικά, που σε συνδυασμό με το πόσοι παίκτες μπορούν να παίξουν στον καθένα περιορίζει σημαντικά τις επιλογές.

Ο σχεδιασμός των πόλεων είναι εκπληκτικός.

Το Spellforce 3 αρχικά είχε αρκετά ενοχλητικά bugs, όμως έχουν βγει πολλά patch και αυτή τη στιγμή το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα. Τα γραφικά δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όμως δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα. Τα δάση και τα μπουντρούμια είναι κατάλληλα σχεδιασμένα, ενώ το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι στο σχεδιασμό των πόλεων όπου υπάρχει η απαραίτητη λεπτομέρεια και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Δυστυχώς οι υπόλοιπες περιοχές είναι άδειες και τεράστιες, αναγκάζοντάς σας να διανύετε μεγάλες αποστάσεις σε ένα μονότονο περιβάλλον. Ευτυχώς αυτό το φαινόμενο δεν είναι αρκετά συχνό ώστε να εκνευρίζει υπερβολικά, όμως έπρεπε μερικές περιοχές να ήταν μικρότερες με μεγαλύτερη ζωντάνια. Υπάρχουν κάποιοι οβελίσκοι που χρησιμεύουν για fast travel αλλά και για respawn του χαρακτήρα σας σε περίπτωση που πεθάνει, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα ώστε να προσφέρει ουσιαστική ταχύτητα. Χώρια που μέχρι να τους ανακαλύψετε πρέπει να διανύσετε αρκετές αποστάσεις. Ηχητικά, το παιχνίδι τα πηγαίνει καλά, με την απαραίτητη επική μουσική να σας συνοδεύει. Oι ερμηνείες των ηθοποιών κλέβουν την παράσταση, αφού ταιριάζουν ιδανικά με τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν. Χωρίς αμφιβολία, η πιο ξεχωριστή φωνή είναι αυτή του Doug Cockle, γνωστού από το ρόλο του Geralt στα Witcher.

Αν σας αρέσουν τα RPG και τα strategy, στο Spellforce 3 θα βρείτε ένα παιχνίδι που συνδυάζει με ωραίο τρόπο και τα δύο είδη. Μην διστάσετε να ταξιδέψετε στον κόσμο του.

ΔιάρκειαΩραίος συνδυασμός strategy και RPGΕρμηνείεςΙστορίαΕμφανής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμούΛίγοι χάρτες στο multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Grimlore GamesΕΚΔΟΣΗ:THQ NordicΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:RTS/RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://spellforce.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/12/2017

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα