Rogue Legacy Review

To Rogue Legacy βγήκε αθόρυβα πριν από περίπου ένα χρόνο στο PC και ήταν μία από τις ευχάριστες indie εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς. Το παιχνίδι της Cellar Door Games κατάφερε να συνδυάσει επιτυχημένα διαφορετικά είδη gameplay σε ένα νοσταλγικό 16-bit περιτύλιγμα και έλαβε θετικές κριτικές. Το Rogue Legacy τώρα έρχεται στα PS4, PS3 και PS Vita (με υποστήριξη cross-buy και

cross-save) και για άλλη μια φορά δικαιώνει όσους ασχοληθούν πραγματικά μαζί του.

Το Rogue Legacy ανήκει στην κατηγορία των roguelike παιχνιδιών, με πιο γνωστούς εκπροσώπους τα Don’t Starve, The Binding of Isaac και Spelunky, ενώ έχει αρκετές επιρροές και από 2D platform παιχνίδια. Επί της ουσίας κεντρικό σενάριο στο παιχνίδι δεν υπάρχει και η ιστορία βασίζεται στις προσπάθειες ηρώων διαφορετικών γενεών να εξερευνήσουν τα μυστικά του κάστρου Hamson. Πάνω σε αυτήν την ιδέα ακριβώς πατάει και το gameplay του παιχνιδιού αφού στη διάρκεια της περιπέτειας παίζετε με τους απογόνους του αρχικού ήρωα!

Αρχικά διαλέγετε τον ήρωά σας μέσα από τρεις διαθέσιμες επιλογές που ανήκουν σε διαφορετικές classes, δηλαδή ένας ειναι paladin, άλλος mage κλπ. Προσπαθώντας να σκοτώσετε τα τέρατα του κάστρου είναι αυτονόητο ότι πολύ σύντομα θα πεθάνετε. Ο θάνατος του ήρωά σας είναι μόνιμος και στην αρχική οθόνη πρέπει να διαλέξετε έναν από τους τρεις απογόνους του για να ξεκινήσετε να παίζετε από την αρχή στο ίδιο κάστρο, το οποίο όμως έχει αναδιαμορφωθεί. Αν χάσετε πάλι, διαλέγετε έναν από τους απογόνους του τελευταίου ήρωά σας και πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή σε ένα κάστρο πλήρως αλλαγμένο ξανά! Τα πράγματα, αν και αρχικά φαίνονται ιδιαίτερα βάναυσα, στην πορεία γίνονται σχετικά ομαλά καθώς κανένας θάνατος δεν πάει χαμένος.

Καρφιά, ζόμπι και... ο θάνατος είναι κοντά.

Συγκεκριμένα, με τον κάθε σας ήρωα συλλέγετε νομίσματα με τα οποία μπορείτε είτε να αγοράζετε εξοπλισμό, είτε να αναβαθμίζετε τις ικανότητές σας, όπως τη δύναμη των χτυπημάτων, την μπάρα υγείας, την ζημιά που κάνουν οι μαγικές επιθέσεις κλπ. Επιπλέον, με την εξαργύρωση σεβαστού ποσού νομισμάτων μπορείτε να ξεκλειδώνετε και πιο ισχυρές classes όπως lich, shinoby και άλλες, ή ακόμα και να αναβαθμίζετε τις υπάρχουσες classes. Όλες οι αγορές σας, είτε πρόκειται για εξοπλισμό, είτε για αναβάθμιση ικανοτήτων, δεν χάνονται με τον θάνατο κάθε ήρωα και αποτελούν επί της ουσίας παρακαταθήκη για τους επόμενους ήρωες. Πέρα από την συλλογή χρυσών νομισμάτων, σκοτώνοντας εχθρούς ανεβαίνετε level τα οποία επίσης μεταβιβάζονται από τον κάθε νεκρό ήρωα στον απόγονό του. Επίσης, δίνοντας το 60% του χρυσού που μαζεύετε, μπορείτε να παίξετε στο κάστρο χωρίς αυτό να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη φορά, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα χρησιμοποιώντας και τις πύλες τηλεμεταφοράς που υπάρχουν διάσπαρτες στο κάστρο να βρίσκεστε στο σημείο όπου είσασταν με τον προηγούμενο ήρωα. Τέλος, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μπορείτε να μειώσετε το ποσό που δίνετε στον χάρο, που βρίσκεται μπροστα από την πύλη του κάστρου και μηδενίζει τα χρήματα που έχετε κάθε φορά που εισέρχεστε σε αυτό.

Η σωστή διαχείριση όλων αυτών των δυνατοτήτων που αποκομίζετε από τους διαδοχικούς θανάτους των ηρώων που ελέγχετε σταδιακά, αποτελεί ουσιαστικά την ραχοκοκκαλιά του Rogue Legacy. Αυτό ακριβώς το γεγονός σας εθίζει στο σημείο να παίζετε ξανά και ξανά με κάθε νέο ήρωα, δοκιμάζοντας κάθε φορά διαφορετικές classes, προσπαθώντας να δείτε τον αντίκτυπο που έχει η καινούρια σας πανοπλία και προσπαθώντας μανιασμένοι να βρείτε νομίσματα από τα σεντούκια και τα κουφάρια εχθρών για να μπορέσετε να αναβαθμίσετε τον επόμενο ήρωα! Πέρα από νομίσματα, στην πορεία της περιπέτειας βρίσκετε διάφορα runes τα οποία πρέπει να συλλέξετε για να μπορείτε να αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως δαχτυλίδια, οι ιδιότητες των οποίων όμως χάνονται με τον θάνατο του ήρωα.

Τρεχάτε ποδαράκια μου!

Ένα από τα πιο πρωτότυπα στοιχεία του Rogue Legacy είναι οι διάφορες “γενετικές ανωμαλίες” που έχουν οι απόγονοι και ο αντίκτυπός τους στο gameplay. Για παράδειγμα κάποιοι ήρωες δεν μπορούν να δουν χρώματα (με αποτέλεσμα να παίζετε σε ασπρόμαυρη οθόνη μέχρι να πεθάνει ο ήρωας), κάποιοι τα βλέπουν όλα ανάποδα (οπότε αντίστοιχα έρχονται τα πάνω κάτω και στην οθόνη σας), κάποιοι έχουν πρόβλημα με την μνήμη τους (οπότε δεν μπορείτε να δείτε την μπάρα υγείας σας) κλπ. Επιπλέον πέρα από πνευματικές ανωμαλίες συναντάτε και σωματικές, με μερικούς ήρωες να είναι δυσκίνητοι γίγαντες που διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ άλλοι να είναι νάνοι, οι οποίοι όμως κινούνται γρήγορα.

Συνολικά πρέπει να εξερευνήσετε τα τέσσερα διαφορετικά τμήματα του κάστρου, δηλαδή το κύριο μέρος του, τον πύργο που βρίσκεται στα ψηλότερα τμήματα, το δάσος που βρίσκεται στα ανατολικά και τέλος τα υπόγειο τμήμα του κάστρου που είναι μία πραγματική κόλαση. Κάθε ένα από τα διαφορετικά τμήματα έχει και ένα αφεντικό, του οποίου ο θάνατος είναι μόνιμος, δηλαδή το σκοτώνετε μία φορά και παίρνετε ένα κλειδί που μπαίνει αυτόματα στην αντίστοιχη θέση στην κεντρική πύλη με το που εισέρχεστε στο κάστρο. Όταν μαζέψετε και τα τέσσερα κλειδιά, τότε αντιμετωπίζετε το τελευταίο αφεντικό για να ολοκληρώσετε την ιστορία. Πέρα από τα βασικά αφεντικά, στην πορεία σας συναντάτε και διάφορα άλλα προαιρετικά, τα οποία έχουν την μορφή των αφεντικών που ήδη έχετε θανατώσει, αλλά είναι πλέον πολύ πιο ισχυρά (και χαρίζουν πάρα πολλά νομίσματα για να μην τα αφήσετε ατιμώρητα).

Με την πρώτη ματιά το Rogue Legacy θυμίζει αρκετά τα πρώτα δυσδιάστατα Castlevania του SNES. To 2D ύφος του, τα είδη των εχθρών όπως ζόμπι και σκελετοί, αλλά και οι παρόμοιες μαγικές δυνάμεις όπως ιπτάμενα τσεκούρια, μαχαίρια και άλλα, παραπέμπουν στα Castlevania. Όμως ο πυρήνας του παιχνιδιού ενδεχομένως είναι εμνευσμένος από κάτι νεότερο, τη σειρά Dark Souls. Οι μηχανισμοί του Rogue Legacy θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιχνίδια της From Software και αυτό το ανακαλύπτετε όλο και περισσότερο καθώς βυθίζεστε στον κόσμο του τίτλου.

Πέρα από τη δυσκολία του παιχνιδιού, έχετε να αντιμετωπίσετε και τις "ανωμαλίες" των ηρώων!

Καταρχήν η δυσκολία του Rogue Legacy, ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες ενασχόλησης, είναι μεγάλη, χωρίς όμως το ίδιο το παιχνίδι να είναι άδικο προς τον παίκτη. Οι εχθροί πολλές φορές επιτίθενται κατά κύματα σε μεγάλους αριθμούς και πρέπει να αποστηθίσετε τα μοτίβα των κινήσεών τους για να μπορείτε να τους εξολοθρεύετε χωρίς απώλειες. Μπαίνοντας στην λογική του παιχνιδιού βλέπετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονταν στην αρχή και σταδιακά το παιχνίδι σας δίνει το κίνητρο να συνεχίσετε με αμείωτη ένταση. Επιπλέον, η λογική της αποκομιδής οφελών μετά από κάθε θάνατο αποτελεί σημείο αναφοράς της σειράς Souls, όπως και οι πολλές περιπτώσεις όπου βρίσκεστε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και σκοτώνεστε από εχθρούς πολύ πιο ισχυρούς από ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τέλος πολλές ομοιότητες υπάρχουν και στον τρόπο που ανακαλύπτετε από μόνοι σας πληροφορίες για το κάστρο, μέσα από διάφορα ημερολόγια που βρίσκετε στις πίστες. Αρχικά δεν γνωρίζετε το μέρος που έχετε επισκεφτεί, κάτι που συμβαίνει και στα παιχνίδια Souls παιχνίδια, με την διαφορά ότι εκεί μαθαίνετε πληροφορίες κυρίως μιλώντας με διάφορους χαρακτήρες.

To Rogue Legacy, με τους πολύ έξυπνους μηχανισμούς του πραγματικά καταφέρνει να σας εθίσει και να παίζετε για ώρες χωρίς να το καταλαβαίνετε. Υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά στοιχεία που ενδεχομένως χαλάνε την εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι. Πρώτο και πιο βασικό είναι ότι σας αναγκάζει να επιδοθείτε σε ατέλειωτο grinding, καθώς η διαφορά δυναμικότητας των εχθρών στο ένα τμήμα του κάστρου σε σχέση με το άλλο είναι χαοτική. Το χειρότερο είναι ότι το παιχνίδι από μόνο του σας σπρώχνει να κάνετε grinding κυρίως στο αρχικό, εύκολο τμήμα του κάστρου, αφού τα νομίσματα που συλλέγετε εκεί δεν μειώνονται όσο βελτιώνονται οι ικανότητές σας. Το αποτέλεσμα είναι ότι από κάποια στιγμή και μετά σκοτώνετε πολύ εύκολα τους εχθρούς που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα και συνεχίζετε να μαζεύετε χρυσό, χωρίς να ρισκάρετε να επισκεφθείτε τα πιο δύσκολα τμήματα του κάστρου.

Ένα μικρό θέμα υπάρχει και σε κάποιες πλατφόρμες του παιχνιδιού. Αν και ο χειρισμός του ήρωα είναι απολύτως ομαλός (είτε χρησιμοποιείτε d-pad, είτε αναλογικό μοχλό) όσον αφορά τα άλματα και τα χτυπήματα, ίσως αντιμετώπισετε σοβαρό πρόβλημα με τα άλματα στα οποία πρέπει ο ήρωας να χτυπήσει με το ξίφος του, με φορά προς τα κάτω, κάποια πλατφόρμα για να ανοίξει, ώστε να αποφύγει την πτώση του στα καρφιά. Όταν χρειαστεί να ανοίξετε με αυτόν τον τρόπο απανωτές πλατφόρμες για να περάσετε μεγάλους χώρους γεμάτους καρφιά, είναι πραγματικά αδύνατο να μην πέσετε στα καρφιά και να μην χάσετε μέρος την ενέργειας σας, γεγονός που κάνει τις συγκεκριμένες στιγμές μία βάναυση εμπειρία.

Η ανάγκη για grinding αδικεί την ποιότητα του παιχνιδιού.

Οπτικά το Rogue Legacy μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι κονσόλας 16-bit. Yπάρχουν όμως και αρκετές λεπτομέρειες που τουλάχιστον όσοι είναι εξοικειωμένοι με indie ή retro games θα βρουν συμπαθητικές, όπως για παράδειγμα το πώς μεταφράζονται στην οθόνη σας οι γενετικές ανωμαλίες των ηρώων, αλλά και το ότι όλες οι αλλαγές στον εξοπλισμό σας είναι ορατές με γυμνό μάτι. Προσωπικά θεωρώ θετικό και το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται έντονο εφέ pixel στα γραφικά, όπως σε πολλά άλλα indie games, με τα sprites να απεικονίζονται καθαρά στην οθόνη σας. Στα του ήχου, τα μουσικά θέματα κρίνονται συμπαθητικά, χωρίς να συγκινούν, ενώ τα όποια ηχητικά εφέ του σπαθιού σας είναι απολύτως ταιριαστά με την retro αισθητική του τίτλου.

Συνοπτικά, το Rogue Legacy αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε ένα αρκετά δύσκολο, αλλά και άκρως εθιστικό παιχνίδι, που ταιριάζει απόλυτα στο PS Vita. Οι 17-20 ώρες που θα σας απασχολήσει είναι ότι καλύτερο αν θέλετε να “λιώσετε” με το φορητό σας.

Η κεντρική ιδέα όπου ελέγχετε τον απόγονο κάθε νεκρού ήρωαΒαθύ σύστημα levelingΟι “γενετικές ανωμαλίες” των ηρώωνΕθιστικόΠολλές ώρες ενασχόλησηςCross-buy και cross-save στις κονσόλες της SonyΑπαιτεί πολύ grindingΕίναι δύσκολο να ανοίγετε διαδοχικές πλατφόρμες με το σπαθί σαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS3, PS Vita (review), PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Cellar Door GamesΕΚΔΟΣΗ:Cellar Door GamesΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:Roguelike platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://roguelegacy.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:Ιούνιος 2013 (PC), Ιούλιος 2014 (PS4, PS3, PS Vita)PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
ps vita, games, ps4, ps3, vita, μπροστα, μνήμη, software, retro, site, http, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, οι απογονοι, μνήμη, ps vita, θανατος, θεμα, παιχνιδια, πυλη, χρωματα, games, ps3, ps4, vita, αισθητικη, ασυλο, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γιγαντες, δαχτυλιδια, δασος, δυναμη, δειτε, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ερχεται, ερχονται, εχθροι, ζημια, ζομπι, ιδεα, ιδιο, ηρωες, υφος, ηχητικα, θετικο, θυμιζει, κυματα, λαθος, λεπτομερειες, ματια, ματι, μαχαιρια, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυστικα, ξιφος, παντα, οθονη, ουσιαστικα, ποιοτητα, πλατφορμες, πυλες, σεναριο, συντομα, σειρα, τμημα, φαινονται, φορα, ωρες, αδυνατο, αφεντικο, αγορες, ανηκει, buy, cross, ειδη, ημερολογια, ηρωας, ιδιαιτερα, ιουλιος, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, pad, παιχνιδι, πληροφοριες, retro, site, software, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα