Rime Review

Όσοι από εσάς τυχαίνει να είστε λάτρεις της αγγλικής λογοτεχνίας -ή ακόμη οπαδοί του συγκροτήματος Iron Maiden- είναι πολύ πιθανόν η φράση “Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού” να σας φαίνεται ιδιαίτερα γνώριμη. Kαι σίγουρα όχι άδικα, καθώς το ποιητικό αυτό αριστούργημα του πρωτεργάτη Samuel Taylor Coleridge έμελλε να πυροδοτήσει την αφετηρία ενός ολόκληρου καλλιτεχνικού κινήματος που από τον 19ο αιώνα και έπειτα του αποδόθηκε η ονομασία “Ρομαντισμός”. Το εν λόγω

έργο δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει αργά ή γρήγορα πηγή έμπνευσης και για τη βιομηχανία του gaming, παρέχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στην Tequila Works, την δημιουργό του Rime.

Ως γνωστόν η πορεία του Rime, μέχρι να φτάσει στα ράφια των κανονικών και ψηφιακών καταστημάτων, υπήρξε ταραχώδης. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις της Tequila Works με τη Microsoft γρήγορα έπεσαν στο κενό, καθώς ο αμερικάνικος κολοσσός, παρά το αρχικό του ενδιαφέρον, φαίνεται εν τέλει να μην ενθουσιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το παιχνίδι. Στην συνέχεια το Rime ανακοινώθηκε επίσημα το 2013 σαν μια από τις προσεχείς αποκλειστικότητες του τότε επερχόμενου Ps4. Προς μεγάλη μας έκπληξη το 2016 μάθαμε ότι και η Sony με τη σειρά της εγκατέλειψε το project επιστρέφοντας τα δικαιώματα του παιχνιδιού εκ νέου στην Tequila Works. Οι μέχρι τότε ενδείξεις σίγουρα δεν μας προδιέθεταν θετικά για την ποιότητα του Rime. Να που τελικά όμως, πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, το παιχνίδι είναι εδώ και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν να είναι απογοητευτικό, παραδίδει μια εμπειρία κυριολεκτικά συγκλονιστική.

Στο Rime, αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός μικρού αγοριού, βρίσκετε το σώμα σας, μετά το πέρας μιας θυελλώδους καταιγίδας, ξεβρασμένο στην χρυσαφένια αμμουδιά ενός ακατοίκητου νησιού. Σύντομα ο θόρυβος των γλάρων σας βοηθά να ανακτήσετε τις αισθήσεις σας. Όσο τινάζετε την άμμο από τα ρούχα σας βλέπετε στο βάθος να ξεπροβάλουν τα χαλάσματα ενός μισογκρεμισμένου πύργου. Με μια πρώτη ανάγνωση σας δίνεται η εντύπωση πως σκοπός σας στο παιχνίδι είναι να επαναφέρετε τη χαμένη σας μνήμη και παράλληλα να ανακαλύψετε τις ρίζες του αρχαίου και παρηκμασμένου πλέον πολιτισμού του νησιού. Ωστόσο σύντομα αντιλαμβάνεστε πως αυτή είναι μόλις “η κορυφή του παγόβουνου”, το οποίο αναπαριστά έναν κόσμο που μεταβάλλει συνεχώς τα περιβάλλοντα και τις θεματικές του ενότητες, όσο γίνεστε αυτόπτης μάρτυρας της εξέλιξης ενός εσωτερικού μονολόγου που ώρα με την ώρα σας βομβαρδίζει με μια ακατάπαυστη ροή εικόνων, σκέψεων και αναμνήσεων.

Η χαριτωμένη αλεπού σας καθοδηγεί στον κόσμο του παιχνιδιού.

Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για την πλοκή του παιχνιδιού ενέχει τον κίνδυνο να προδώσει βασικά στοιχεία του σεναρίου που καλό είναι να ανακαλύψετε μόνοι σας. Το Rime τη μία στιγμή μπορεί να φαίνεται ένα δημιούργημα λουσμένο στο φως, μα την αμέσως επόμενη δεν διστάζει να γίνει ζοφερό ή ακόμη και μακάβριο προβάλοντας σκηνές που ενδέχεται να σας κάνουν να νιώσετε ιδιαιτέρως αμήχανα όσο σταδιακά αντιλαμβάνεστε τη θλιβερή πραγματικότητα που βιώνει ο χαρακτήρας σας. Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως το παιχνίδι επιτυγχάνει να διηγηθεί μια υπέροχη ιστορία βασιζόμενο αποκλειστικά σε εικόνες, χωρίς να παρέχει ούτε μία γραμμή διαλόγου από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Τα collectables που είναι διασκορπισμένα στα συνολικά πέντε επίπεδα επεκτείνουν από την πλευρά τους το lore, καθώς ξεκλειδώνουν μια μοναδική σκηνή στο τελευταίο μέρος του παιχνιδιού.

Το gameplay του Rime αποτελείται από έναν συνδυασμό αλμάτων και μηχανισμών αναρρίχησης που συναντάμε σε ένα κλασικό παιχνίδι Tomb Raider και μια δόση περιβαλλοντικών γρίφων που απαντώνται στα παιχνίδια της Team Ico. Το παιχνίδι σας τοποθετεί σε αυτόν τον μαγευτικό κόσμο δίνοντάς σας ελάχιστες οδηγίες. Μπορείτε να στραφείτε προς πολλαπλές κατευθύνσεις και να πειραματιστείτε με τους βασικούς μηχανισμούς χωρίς κανένα βέλος ή ευρύτερα εικονίδιο να καθορίζει αν μια πράξη σας είναι σωστή ή λανθασμένη. Είστε ελεύθεροι να εκτελέσετε άλματα σε βράχους, να σκαρφαλώσετε σε αναρριχώμενα φυτά, να κολυμπήσετε ή ακόμη να καταδυθείτε στην γαλάζια θάλασσα. Οι προεξοχές από τις οποίες μπορείτε να κρεμαστείτε στο περιβάλλον είναι υπογραμμισμένες με ένα ελαφρώς λευκό χρώμα, ενώ κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης η περιφερειακή σας όραση μειώνεται όσο λιγοστεύουν τα αποθέματα του διαθέσιμου οξυγόνου. Συχνά ενδέχεται να σας ζητηθεί να παραμείνετε για ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να αντλήσετε αέρα από τα κοράλλια που βρίσκονται στο βυθό. Οι μηχανισμοί σε γενικές γραμμές λειτουργούν άριστα, με μοναδικό ψεγάδι την κάμερα, η οποία δυστυχώς αδυνατεί να κάνει διάφανα τα αντικείμενα στο χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να περιορίζεται η ορατότητα σας δραματικά.

Ότι απέμεινε από τον κάποτε κραταιό ανθρώπινο πολιτισμό.

Έπειτα από μια σύντομη περιπλάνηση στον κόσμο του παιχνιδιού βρίσκεστε σε ένα ξέφωτο, όπου βλέπετε στο κέντρο του ένα γλυπτό που αναπαριστά την μορφή μιας αλεπούς. Έχοντας συλλέξει έναν απαραίτητο αριθμό αντικειμένων-κλειδιών, η φωνή σας δίνει σάρκα και οστά στο άγαλμα, το οποίο απελευθερώνει από τα δεσμά του το χαριτωμένο ζώο αφήνοντας στην θέση του μια σπειροειδή σκάλα που σας οδηγεί στon επόμενο στόχο σας. H μικρόσωμη αλεπού σας συντροφεύει από εκείνη την στιγμή στο ταξίδι σας, καθώς το κλάμα της λειτουργεί σαν πυξίδα που σας πλοηγεί μέσα στα επίπεδα του παιχνιδιού προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν και τα επίπεδα είναι αρκετά ευρύχωρα, υπάρχουν σε αυτά διακριτά όρια που περιορίζουν την εξερεύνηση. Ωστόσο οι περιορισμοί έχουν τεθεί με τόσο έξυπνο και αρμονικό τρόπο με το περιβάλλον γύρω σας που σε καμία περίπτωση δεν διαρρηγνύουν το λεγόμενο “immersion”. Έτσι λοιπόν κολυμπώντας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση βλέπετε τοξικές μέδουσες να σας αποτρέπουν να στραφείτε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή περπατώντας σε μια πολυκαιρισμένη γέφυρα εκείνη γκρεμίζεται πίσω σας με αποτέλεσμα να χάνετε την δυνατότητα να επιστρέψετε σε προηγούμενη περιοχή.

Το περιβάλλον σας παρέχει τα απαραίτητα αντικείμενα και σας προκαλεί να αναγνωρίσετε μέσα από τον πειραματισμό σας με αυτά τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ώστε να συνθέσετε με την κατάλληλη σειρά τα απαιτούμενα βήματα για την επίλυση των γρίφων. Τα objectives χαρακτηρίζονται από μια σχετικά ικανοποιητική ποικιλία και προσφέρουν το απαραίτητο σχεδιαστικό βάθος, ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας σε υψηλά επίπεδα από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Παράλληλα διατηρούν την δυσκολία τους καθόλη την διάρκεια, εντός των πλαίσιων που ορίζουν οι κανόνες της λογικής, χωρίς ποτέ να γίνονται κουραστικά ή εκνευριστικά. Έτσι λοιπόν, όταν ένα μη συνεργάσιμο αγριογούρουνο, που αρέσκεται να καταβροχθίζει νόστιμες λιχουδιές, κλείνει την είσοδο προς μια πλευρά του επιπέδου, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πως οι καρποί των δέντρων που συναντήσατε λίγα μέτρα παραπέρα είναι ένας άριστος τρόπος να του αποσπάσετε την προσοχή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να εκσφενδονίσετε έναν καρπό μέσα σε μια περιοχή της οποίας δίοδος είναι αποκλεισμένη με ξερά κλαδιά, τα οποία το άγριο ζώο δύναται να καταστρέψει στην προσπάθεια του να φτάσει στην τροφή. Επίσης μέσα στα χαλάσματα του αρχαίου πολιτισμού συχνά έρχεστε σε επαφή με ένα ρομπoτικό είδος μεταλλικών ιπποτών. Τροφοδοτώντας τους με ενέργεια εκείνοι μετακινούν για χάρη σας πλατφόρμες αναρρίχησης, γκρεμίζουν τοίχους, είτε παρέχουν βοήθεια για την ολοκλήρωση συνεργατικών γρίφων.

Υπάρχουν γρίφοι που απαιτούν να μεταβάλετε τον κύκλο ημέρας-νύχτας.

Υπάρχουν γρίφοι, στους οποίους μεταφέρετε διασκορπισμένα στον χώρο πολύγωνα και στην συνέχεια βλέποντας τα εν λόγω σχήματα από την κατάλληλη προοπτική, σκιαγραφείτε πόρτες που σας οδηγούν στο επόμενο επίπεδο. Άλλες φορές για την επίλυσή τους είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα παλμικό κύμα που αλληλεπιδρά ταυτόχρονα με πολλαπλά αντικείμενα στο περιβάλλον ή καλείστε να ολοκληρώσετε μια σειρά ενεργειών που στρέφουν ένα κανάλι σε μια βάθια τρύπα στο έδαφος, η οποία γεμίζει με νερό, ώστε να μπορέσετε να βουτήξετε και να αναδυθείτε προς μια καινούργια έξοδο. Ακόμη, περιστρέφοντας έναν χρυσό κύλινδρο αλλάζετε τον κύκλο της ημέρας-νύχτας και έτσι λύνετε γρίφους παίζοντας με τις σκιές και το φως. Ορισμένοι γρίφοι σας ζητούν να παρατηρήσετε τοιχογραφίες ή να μελετήσετε τους αστερισμούς του διαστήματος.

Τα γραφικά του Rime ζωντανεύουν μέσω της Unreal Engine 4 και, ως προς το εικαστικό τουλάχιστον, είναι πανέμορφα, γεμάτα με ζωηρά χρώματα. Το παιχνίδι καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την ιδιαίτερη ομορφιά της Μεσογείου σε ένα νησί όπου η πλούσια βλάστηση και τα άγρια ζώα της φύσης έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν εκ νέου, εξαφανίζοντας χρόνο με το χρόνο τα τελευταία απομεινάρια της ανθρώπινης παρουσίας. Χαλάσματα βυθισμένα στο νερό, ανήλιαγες κατακόμβες, καταρράκτες που γλύφουν τα βραχώδη εδάφη και υγρά σπήλαια είναι μερικά μόνο από τα υπέροχα τοπία που αντικρίζετε. Είμαι σίγουρος πως ο νυχτερινός ουρανός, που είναι ντυμένος με νεφελώματα που περιέχουν έναν αμέτρητο αριθμό από άστρα, θα μαγνητίσει για μερικά λεπτά την προσοχή σας, μέχρι να αποκτήσει λίγη ώρα αργότερα το κόκκινο χρώμα της πρωινής αυγής. Το παιχνίδι τρέχει σε ξεκλείδωτο frame rate και ανάλυση 1080p στο απλό PS4, αλλά αν και με δυσκολία καταφέρνει να παραμείνει σταθερό στο στόχο των 60fps, τουλάχιστον δεν υπάρχουν μεγάλες πτώσεις που να επηρεάζουν αρνητικά την εμπειρία.

Τα κοράλλια του βυθού σας τροφοδοτούν με φρέσκο οξυγόνο.

Τα ορχηστρικά μουσικά κομμάτια του Rime αποτελούνται από πλήκτρα, κρουστά και έγχορδα που αναδεικνύουν άριστα τα συναισθήματα που επιχειρεί να αποδώσει η κάθε σκηνή. Όπως αναφέρω στην αρχή του κειμένου, οι δημιουργοί έχουν επιλέξει να μην υφίστανται διάλογοι στο παιχνίδι. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που το μελωδικό τραγούδι του μικρού αγοριού δημιουργεί μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση στην ατμόσφαιρα. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι της φύσης, όπως ο παφλασμός των κυμάτων, οι κραυγές των γλάρων και το θρόισμα των φύλλων σας πλημμυρίζουν με συναισθήματα γαλήνης.

Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ ίσως πομπώδης, οφείλω να αναφέρω πως ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του Rime, αισθάνομαι έντονη την επίδραση των συναισθημάτων που μου δημιούργησε. Δεν σας κρύβω πως κάθε φορά που ξεκινούσα να γράψω για το παιχνίδι φέρνοντάς το και πάλι στην μνήμη μου έβλεπα τον εαυτό μου να γίνεται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ένα ψυχολογικό ράκος. Το Rime μπορεί να παρομοιαστεί με ένα τρενάκι συναισθημάτων που, γεμάτο με απότομα σκαμπανεβάσματα, αλλάζει διαθέσεις εν ριπή οφθαλμού τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σας καλεί να γίνετε επιβάτης του. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Σύνθετοι, αλλά και απόλυτα λογικοί γρίφοιΜαγευτικό ορχηστρικό soundtrackΓραφικά που αναδεικνύουν την μεσογειακή ομορφιάΣυγκλονιστικό σενάριο που εξιστορείται αποκλειστικά μέσω εικόνων......αν και ενδέχεται να σας αφήσει συναισθηματικά συντετριμμένουςΕνίοτε προβληματική κάμεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Tequila WorksΕΚΔΟΣΗ:Grey BoxΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Puzzle adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.greybox.com/rime/en/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/5/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
εν λόγω, tomb raider, το φως, unreal engine, xbox one, iron, taylor, tequila, microsoft, ps4, sony, project, μνήμη, φως, team, ico, unreal, engine, frame, οφείλω, xbox, switch, puzzle, site, https, τελη κυκλοφοριας, προγνωστικα στοιχηματος, Ελιζαμπεθ Τειλορ, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αγριογουρουνο, μνήμη, γριφοι, εικονες, ζωα, θαλασσα, κοντρα, νησι, ομορφια, οξυγονο, παιχνιδια, ρουχα, φυτα, φως, χρωματα, ωρα, iron maiden, microsoft, ps4, sony, αστρα, αγριο, αλεπου, ασυλο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, διοδος, εδαφος, ενεργεια, εν λόγω, εξυπνο, ζοφερο, ζωο, ιδιο, ειδος, υποθεση, η φωνη, ηχοι, θορυβος, υγρα, κυμα, λιχουδιες, μεδουσες, μορφη, μπορειτε, νερο, ξεφωτο, ουρανος, ορια, οραση, οστα, οφείλω, περιβαλλον, πηγη, πυξιδα, ποιοτητα, πλατφορμες, ροη, πορτες, ραφια, ριπη, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρος, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνες, σωμα, σπηλαια, σχηματα, τοιχογραφιες, τοπια, το φως, φωνη, φορα, χρωμα, βηματα, δικαιωματα, engine, frame, γινετε, ico, ιδιαιτερα, iron, project, switch, κλαμα, κολοσσος, λευκο, παιχνιδι, site, σκηνη, ταξιδι, taylor, team, tequila, tomb raider, θετικα, unreal engine, unreal, υπεροχη
Τυχαία Θέματα