Resident Evil 7 Review

Το Resident Evil είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες και μακροβιότερες σειρές στο gaming, με έξι αριθμημένα βασικά παιχνίδια και διάφορα δευτερεύοντα που ανήκουν στο ίδιο σύμπαν. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι σταδιακά η σειρά Resident Evil 7 άρχισε να χάνει τόσο σε ποιότητα όσο και σε ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα το Resident Evil 6

που θύμιζε περισσότερο παιχνίδι δράσης παρά survival horror. Η πολυσυζητημένη αλλαγή οπτικής στο Resident Evil 7 από τρίτο σε πρώτο πρόσωπο είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά και ταυτόχρονα η τελευταία ελπίδα για να βγει η σειρά από το τέλμα. Ένα ρίσκο που στέφεται με επιτυχία καθώς αναζωογονεί σε μεγάλο βαθμό το μεγαλείο του Resident Evil και επαναφέρει την ατμόσφαιρα των πρώτων κλασικών τίτλων.

Το σενάριο του Resident Evil 7 αρχικά δεν έχει κάποια σύνδεση με τα γεγονότα των προηγούμενων Resident Evil, αλλά προς το τέλος της περιπέτειας καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι ανήκει στον κόσμο του Resident Evil, λαμβάνοντας χώρα λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του 6. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Ethan, ο οποίος λαμβάνει ένα βίντεο από την αγνοούμενη γυναίκα του και κατευθύνεται σε ένα αγροτόσπιτο στη Λουιζιάνα με σκοπό να την εντοπίσει. Το αγροτόσπιτο ανήκει στην οικογένεια Baker, μια οικογένεια ψυχοπαθών που κρύβει πολλά θανάσιμα μυστικά που ανακαλύπτετε σταδιακά. Το σεναριακό υπόβαθρο του Resident Evil 7 μοιάζει περισσότερο με spin-off παρά με sequel, καθώς όλο το καστ των πρωταγωνιστών είναι καινούριο, ενώ και οι εχθροί είναι διαφορετικοί σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει σε Resident Evil. Παραταύτα, το Resident Evil 7 σέβεται τις b-movie καταβολές των παιχνιδιών της σειράς και προσφέρει μία αξιοπρεπή ιστορία που διατηρεί το ενδιαφέρον σας μέχρι το τέλος.

Η μεγάλη αλλαγή στο Resident Evil 7 είναι η προοπτική πρώτου προσώπου και δεν περιορίζεται απλά στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα γύρω σας, αλλά εκτείνεται και σε όλη τη φιλοσοφία του παιχνιδιού, που επιστρέφει για τα καλά στο στιλ τρόμου των παλιών προκατόχων του. Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι αργός, οι εχθροί περιορισμένοι, τα περιβάλλοντα άκρως κλειστοφοβικά, η ατμόσφαιρα σας “ρουφάει” και σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στα survival horror. Αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας υλοποιείται κυρίως μέσα από δύο πετυχημένους μηχανισμούς.

Οι στιγμές που σας κυνηγάει κάποιο μέλος της οικογένειας Baker είναι αγχωτικές.

Ο πρώτος είναι το περιορισμένο οπλοστάσιο και τα λιγοστά πυρομαχικά και κουτιά πρώτων βοηθειών που έχετε τουλάχιστον στα τέσσερα πέμπτα της περιπέτειας. Σε αυτό τον τομέα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, καθώς νιώθετε συνεχώς την ανάγκη για περισσότερα πυρομαχικά και ψάχνετε με αγωνία σε κάθε μήκος και πλάτος του σπιτιού και των γύρω περιοχών που εκτείνεται ο κόσμος του παιχνιδιού για να βρείτε κάποιες λιγοστές σφαίρες για να επιβιώσετε. Δυστυχώς στο τελευταίο δίωρο η συνταγή χαλάει, καθώς πλέον έχετε βρει όλα τα όπλα και σας προσφέρονται ικανοποιητικά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσετε τις ορδές εχθρών που εμφανίζονται στο διάβα σας. Αυτή η αλλαγή σκηνικού προς το τέλος, από το αργό ατμοσφαιρικό τέμπο σε σκηνές ξέφρενης δράσης, “κλωτσάει” άσχημα θυμίζοντας λίγο σκηνικά από τα Resident Evil 5 και 6.

Ο δεύτερος μηχανισμός που προσδίδει αυτή την αίσθηση ανασφάλειας σε κάθε σας βήμα και κάνει απολαυστική την εμπειρία, είναι η ύπαρξη των μελών της παρανοϊκής οικογένειας Baker μέσα στο σπίτι, οι οποίοι σαν άλλος Nemesis πετάγονται τυχαία σε σημεία του σπιτιού και σας καταδιώκουν. Αυτό, πέρα από φόρο τιμής στο Resident Evil 3, είναι εμπνευσμένο σημαντικά και από το Alien Isolation, με την διαφορά όμως ότι εδώ η νοημοσύνη των εχθρών είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Πολλές φορές τα μέλη της οικογένειας δεν σας αντιλαμβάνονται ακόμα και αν είστε ορατοί από αυτούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κολλάνε σε έπιπλα του σπιτιού, γεγονός που απογοητεύει. Πάντως, παρά τα ψεγάδια στη νοημοσύνη, oι “συναντήσεις” με τους Baker λειτουργoύν καλά και σας προσφέρουν ισχυρές δόσεις αγωνίας και άγχους.

Η παρανοϊκή μάνα της οικογενειας σας δυσκολεύει παρά την αδύναμη νοημοσύνη της.

Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία των πρώτων Resident Evil ήταν οι εφευρετικοί για την εποχή γρίφοι, οι οποίοι στα επόμενα παιχνίδια της σειράς δυστυχώς μειώνονταν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Το Resident Evil 7 προς μεγάλη έκπληξη βάζει ξανά την επίλυση γρίφων σε πρώτο πλάνο. Οι γρίφοι δεν περιορίζονται απλά στην εύρεση ενός κλειδιού για να ανοίξετε μια πόρτα, αλλά πολλοί από αυτούς απαιτούν συνδυασμό κινήσεων μέσα στο σπίτι και στους γύρω χώρους, ενώ δεν λείπουν και γρίφοι που δεν διστάζουν να “παίξουν” μαζί σας. Οι γρίφοι ευνοούνται σημαντικά και από την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο level design, με τους χώρους του σπιτιού να συνδέονται σε σημεία με εφευρετικό τρόπο.

Το Resident Evil 7 επενδύει περισσότερο στην εξερεύνηση και λιγότερο στις μάχες και στους πυροβολισμούς, χωρίς όμως να λείπουν στιγμές έντονης δράσης, ιδιαίτερα προς το τέλος του παιχνιδιού. Το σύστημα στόχευσης είναι αρκετά άγαρμπο και βαρύ, χωρίς μεγάλη ακρίβεια, γεγονός που από τη μία σας αγχώνει περισσότερο, αλλά από την άλλη κάποιες φορές εκνευρίζει με την αναχρονιστικότητά του. Επιθέσεις μπορείτε να κάνετε και με το μαχαίρι σας, αλλά και σε συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού με αλυσοπρίονο, αλλά ούτε αυτές έχουν την ακρίβεια που θα έπρεπε. Γενικότερα η ποικιλία σε όπλα είναι ικανοποιητική για παιχνίδι του είδους. Αντίθετα, υπάρχει ένα παράπονο για τα περιορισμένα είδη εχθρών που συναντάτε στις 12 περίπου ώρες που κρατάει η πρώτη φορά που παίζετε. Οι μάχες με τα αφεντικά είναι απολαυστικές και πολλές από αυτές απαιτούν να ψάξετε καλά την περιοχή για να βρείτε τρόπο να εξολοθρεύσετε το εκάστοτε αφεντικό. Μοναδικό ψεγάδι το τελευταίο αφεντικό του παιχνιδιού, η μάχη με το οποίο είναι μάλλον απογοητευτική.

Οι περισσότεροι γρίφοι απαιτούν προσεκτική εξερεύνηση.

Διφορούμενα είναι τα πράγματα και σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα inventory, το οποίο είναι αναχρονιστικό και ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες ενασχόλησης ενδέχεται να σας εκνευρίσει. Οι θέσεις στο inventory είναι πολύ περιορισμένες και η μόνη λύση είναι να αποθηκεύετε τα αντικείμενα που έχετε λιγότερο ανάγκη στο σεντούκι που υπάρχει σε κάθε δωμάτιο που κάνετε save. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο περιορισμένος χώρος στο inventory, αφού δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος, αλλά το γεγονός ότι αν παρατήσετε κάποιο αντικείμενο στο έδαφος αυτό χάνεται(!) και δεν μπορείτε να το μαζέψετε στη συνέχεια όταν έχετε αδειάσει μέρος του inventory στο μπαούλο. Το γεγονός αυτό σας δένει τα χέρια και σας αναγκάζει να κάνετε αστεία πράγματα, όπως να πυροβολήσετε στον αέρα για να μπουν τα εναπομείναντα φυσίγγια στην καραμπίνα, ώστε να αδειάσει χώρος για κάποιο άλλο αντικείμενο και άλλα τέτοια τραγελαφικά. Στη πορεία ευτυχώς βρίσκετε τσάντες που προσθέτουν περισσότερους χώρους στο inventory και βελτιώνουν αισθητά την κατάσταση. Όπως και στα άλλα Resident Evil, έτσι και εδώ υπάρχει ένα υποτυπώδες σύστημα crafting, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε herbs με chem liquids για να φτιάξετε κουτιά πρώτων βοηθειών, πυρίτιδα με chem liquids για να φτιάξετε πυρομαχικά κλπ.

Το Resident Evil 7 μπορεί φαινομενικά να απέχει αρκετά από τη φιλοσοφία της σειράς, λόγω της έλλειψης ζόμπι και την προοπτική πρώτου προσώπου, αλλά στον πυρήνα του είναι το πιο “Resident Evil” που έχει βγει από το Code Veronica και μετά. Μάλιστα, μπορείτε να βιώσετε ακόμη περισσότερο old-school εμπειρία, παίζοντας στο επίπεδο δυσκολίας madhouse που ξεκλειδώνεται όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι στο normal. Στο madhouse υπάρχουν περιορισμένα checkpoints, έχετε περιορισμό στον τρόπο που αποθηκεύετε την πρόοδό σας αφού πρέπει να βρίσκετε συγκεκριμένες κασέτες για να αποθηκεύετε, οι εχθροί είναι πολύ ισχυρότεροι κλπ.

Στον οπτικό τομέα, η RE engine καταφέρνει να δημιουργήσει ένα απόλυτα ρεαλιστικό περιβάλλον, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, σε τέτοιο βαθμό που τα πάντα γύρω σας θυμίζουν πραγματικούς χώρους σπιτιού. Έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στους φωτισμούς εντός του σπιτιού που συμβάλλουν σημαντικά στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Καλοσχεδιασμένα είναι και τα μοντέλα εχθρών, με εξαιρετικό animation. Δυστυχώς όμως τα γραφικά έχουν και χτυπητές αδυναμίες, αφού σχεδόν κανένα αντικείμενο στο περιβάλλον δεν καταστρέφεται ή ούτε καν φθείρεται, ακόμη κι αν το πυροβολήσετε. Επίσης στους εξωτερικούς χώρους σε σημεία οι θάμνοι συμπεριφέρονται σαν πέτρες αφού δεν μπορείτε να περάσετε ανάμεσά τους, ενώ πολλές υφές στα εξωτερικά περιβάλλοντα “προδίδουν” την χαμηλή τους ανάλυση.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι απίστευτα ατμοσφαιρικοί.

Όσον αφορά τον ήχο, και εδώ η δουλειά που έχει γίνει στους χώρους εντός του σπιτιού είναι για σεμινάριο, αφού και μόνο τα ηχητικά εφέ μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε άβολα. Πατώματα που τρίζουν, κεραυνοί που ακούγονται από μακριά, τρομαχτικοί απότομοι γδούποι που ακούγονται ξαφνικά από κάποιο γειτονικό δωμάτιο, είναι μόνο κάποιοι από τους ήχους που σας κάνουν να ανατριχιάσετε. Ικανοποιητικό είναι και το voice acting και ιδιαίτερα των μελών της οικογένειας Baker, με μοναδική εξαίρεση την “άνοστη” ερμηνεία του ηθοποιού που παίζει τον πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν μεταδίδει όπως θα έπρεπε τα συναισθήματα που βιώνει ο χαρακτήρας στο παιχνίδι. Η μουσική είναι ελάχιστη και εμφανίζεται μεμονωμένα σε μάχες με αφεντικά, ενώ απολύτως ταιριαστοί είναι και οι ambient ήχοι που ακούγονται στην εισαγωγική οθόνη του παιχνιδιού.

Το Resident Evil 7, παρά τις αδυναμίες του, αποτελεί μία επιτυχημένη απόπειρα αναγέννησης της σειράς Resident Evil. Ένα πείραμα με ρίσκο που αναβιώνει εν μέρει την παλιά καλή εμπειρία Resident Evil. Αν σας αρέσει η σειρά και τα παιχνίδια survival horror γενικώς, μην το χάσετε με τίποτα.

Το πιο αυθεντικό Resident Evil από την εποχή του Code VeronicaΑξιοπρεπές σενάριο, συνεπές στις b-movie καταβολές της σειράςΑτμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό και αγχωτικόΑρκετοί καλοσχεδιασμένοι γρίφοιΆψογος σχεδιασμός επιπέδωνΕντυπωσιακά γραφικά, κυρίως σε εσωτερικούς χώρουςΑνατριχιαστικά ηχητικά εφέΑπολαυστικές μάχες με αφεντικά......με εξαίρεση το τελευταίοΆτσαλο πιστολίδι, χωρίς ακρίβειαΗ νοημοσύνη των Baker δεν είναι η ιδανικήΜικρή ποικιλία εχθρών ακόμη και για τα δεδομένα της σειράςΠροβληματικό σύστημα inventoryΤο τελευταίο μέρος του παιχνιδιού χαλάει εντελώς την ατμόσφαιραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CapcomΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Survival horrorΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://residentevil7.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/1/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
resident evil, resident evil, resident evil 6, xbox one, survival, sequel, nemesis, alien, design, συγκεκριμένο, λύση, engine, animation, voice, ps4, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, ξανα, δυνατα, φυσιγγια, βιντεο, βημα, γριφοι, γυναικα, δουλεια, επιπλα, μουσικη, παιχνιδια, ρυθμος, αγχος, αγωνια, απιστευτα, απλα, αργος, αστεια, ασυλο, ατμοσφαιρα, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δυστυχως, διωρο, εδαφος, εφε, υπαρχει, ελπιδα, εν μερει, εξι, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εχθροι, ζομπι, ιδιο, ηχητικα, ηχοι, ηχο, λύση, μακρια, μεμονωμενα, μηκος, μοντελα, μπορειτε, μυστικα, νοημοσυνη, παντα, οθονη, οικογενεια, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτα, ρισκο, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σκηνες, συνταγη, σπιτι, συμπαν, τσαντες, φορα, ωρες, αφεντικο, alien, ανηκει, animation, sequel, design, δωματιο, ειδη, engine, χωρα, ιδιαιτερα, μοιαζει, nemesis, παιχνιδι, resident evil 6, movie, school, site, σκηνικα, survival, θεσεις, χερια, voice
Τυχαία Θέματα