Resident Evil 0 HD Remaster Review

Το Resident Evil 0, ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά και καλύτερα παιχνίδια Resident Evil, κυκλοφόρησε το 2002 αποκλειστικά στο Gamecube. 13 χρόνια μετά, το Resident Evil 0 επιστρέφει ανανεωμένο και βρίσκει νέο κοινό σε κονσόλες και PC.

Το Resident Evil

0 σεναριακά είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα πριν το ξεκίνημα του πρώτου Resident Evil. Αναλαμβάνετε αρχικά τον ρόλο της άπειρης Rebecca Chambers, μέλος της ομάδας S.T.A.R.S. που καλείται να εξερευνήσει μια περίεργη υπόθεση κανιβαλισμού στα περίχωρα της Raccoon City. Μετά από μηχανική βλάβη, το ελικόπτερο που μεταφέρει την Rebecca και την ομάδα της αναγκάζεται να κάνει ανώμαλη προσγείωση στο δάσος. Εκεί ανακαλύπτει ότι ο κατάδικος Billy Coen κυκλοφορεί ελεύθερος και σαν να μην έφταναν όλα αυτα, μια σταματημένη αμαξοστοιχία στην μέση του πουθενά, ιδιοκτησίας της Umbrella, κρύβει πολλά περισσότερα.

Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι σας δίνεται η επιλογή να ενεργοποιήσετε αν θέλετε τις νέες προσθήκες της remastered έκδοσης που αφορούν τον χειρισμό και την απεικόνιση. Ο εναλλακτικός χειρισμός προσφέρει πιο μεγάλο εύρος και ελευθερία κινήσεων στους χαρακτήρες, έχοντας αποτέλεσμα καλύτερη και άμεση ανταπόκριση, κάτι αρκετά χρήσιμο στους στενούς διαδρόμους του παιχνιδιού. Η δυνατότητα απεικόνισης στην κλασική αναλογία 4:3 προσφέρει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ενώ η εφαρμογή της επιλογής για ευρυγώνια μόνιτορ και τηλεοράσεις εντυπωσιάζει. Το Resident Evil 0 είναι ένα κλασικό παιχνίδι περιπέτειας και δράσης τρίτου προσώπου, με κύριο στοιχείο του gameplay αυτό της επιβίωσης. Περισσότερα στοιχεία δανείζεται από τα κλασικά point and click παιχνίδια περιπέτειας παρά από τα παιχνίδια δράσης. Η δράση στο Resident Evil 0 υπάρχει μόνο για εκτόνωση της συσσωρευμένης μέχρι ενός σημείου αγωνίας και φόβου που χτίζεται κατά την διάρκεια περιπλάνησης στα αρκετά σκοτεινά, μουντά και στενά περιβάλλοντα. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ στην ζωή σας με τα Resident Evil της “παλιάς σχολής” και περιμένετε ασταμάτητο πιστολίδι και ορδές από ζόμπι να ορμούν κατά πάνω σας, θα απογοητευτείτε.

Συγνώμη, μπορώ να δω το εισιτήριό σας;

Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού και μέχρι το τέλος αυτού, κάθε νέα περιοχή που επισκέπτεστε προσφέρεται για εξερεύνηση, με πολλά μυστικά, παζλ, κλειδωμένες πόρτες και σκόρπιες πληροφορίες να βρίσκονται διάσπαρτα στα ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα καλοσχεδιασμένα επίπεδα. Για να ρίξετε φως σε όλα αυτα και να ξεδιαλύνετε το μυστήριο δεν είστε μόνοι, καθώς από τo ξεκίνημα σχεδόν του παιχνιδιού ο κατάδικος Billy όχι μόνο δεν είναι αυτός που παρουσιάζουν οι αρχές ως στυγνό και ανελέητο εγκληματία, αλλά αποτελεί έναν αξιόπιστο σύντροφο καθόλη την διάρκεια της περιπέτειας. Το σύστημα συνεργασίας δυο χαρακτήρων ταυτόχρονα ή ακόμα και η δυνατότητα χειρισμού των χαρακτήρων σε απομακρυσμένη θέση, λειτουργεί άψογα και απογειώνει το παιχνίδι. Για να γίνει αυτό, ο σχεδιασμός της δράσης αλλά και των επιπέδων έχει προσεχθεί αρκετά ώστε να υποστηρίζει των μηχανισμό συνεργασίας και είναι από τα αξιοσημείωτα στοιχεία του gameplay.

Κάθε χαρακτήρας προσφέρει κάτι διαφορετικό στην μάχη και όχι μόνο. Η αρκετά “εύθραυστη” Rebecca μπορεί να πεθαίνει αρκετά γρήγορα αν δεν προσέχετε και την αφήνετε εκτεθειμένη στην πρώτη γραμμή, αντίθετα με τον Billy ο οποίος έχει μεγάλες αντοχές στα χτυπήματα των εχθρών. Η επιλογή είναι δική σας στο ποιος ηγείται της εξερεύνησης και η συνεργασία των δυο χαρακτήρων στο ίδιο σημείο του επιπέδου σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς... όχι όμως για πολύ. Δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου το παιχνίδι διασπά την ομάδα σας και σας αναγκάζει όχι μόνο να εξερευνάτε τα επίπεδα με κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα να ανταλλάσσετε αντικείμενα μεταξύ τους για να βρείτε πάλι τον άλλο χαρακτήρα αλλά και να ξεκλειδώνετε απρόσιτες περιοχές. Στιγμές σαν και αυτές είναι που κλέβουν την παράσταση και δείχνουν ότι το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλεί αγωνία και τρόμο στον παίκτη. Προσθέστε σε όλα αυτά το υπερβολικά μικρό αποθετήριο και τα περιορισμένα πυρομαχικά, και καταλαβαίνετε γιατί η ο χαρακτηρισμός του Resident Evil 0 ως παιχνίδι επιβίωσης δικαιολογείται απόλυτα.

Ακόμα και ο μηχανισμός αποθήκευσης της προόδου σας κάνει να δεινοπαθείτε. Αντίθετα με τα σημερινά παιχνίδια όπου υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε save κάθε λίγα δευτερόλεπτα, στο Resident Evil Zero μπορείτε να κάνετε save σε συγκεκριμένα σημεία των επιπέδων που απέχουν πολύ μεταξύ τους. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ένα λάθος σας αναγκάζει να επαναλάβετε αρκετές ώρες παιχνιδιού, κάτι που σας κάνει να σκέφτεστε καλύτερα τη στρατηγική σας και πώς προσεγγίζετε κάθε νέα περιοχή. Πάντως η δράση δεν λείπει και σε αυτό συμβάλλει η σχετικά μεγάλη ποικιλία εχθρών. Οι δημιουργοί, σε μια προσπάθεια ίσως να ανασύρουν και να φέρουν στην επιφάνεια φοβίες που κρύβει ο καθένας μας μέσα του, δεν αρκέστηκαν μόνο στα ζόμπι, αλλά επιστράτευσαν σχεδόν ολόκληρο το... ζωικό βασίλειο, με αρθρόποδα, έντομα και πρωτεύοντα θηλαστικά, όλα μεταλλαγμένα και άκρως φρικιαστικά, να βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο για να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Στο νέο Wesker bonus mode παίζετε με τον Albert Wesker των πρόσφατων Resident Evil.

Η δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό κυρίως τομέα του Resident Evil 0 είναι εκπληκτική και δεν θυμίζει παιχνίδι... προπροηγούμενης γενιάς. Πέρα από τις κινηματογραφικές σκηνές που παραμένουν χαμηλής ανάλυσης και είναι κάπως “ξεθωριασμένες” και άψυχες, το γραφικά είναι απολύτως σύγχρονα. Υψηλής ανάλυσης προσχεδιασμένα περιβάλλοντα, ανανεωμένος φωτισμός και λεπτομέρειες που φτάνουν σε σημείο να κουράζουν το μάτι με την καλή έννοια, κάνουν το Resident Evil 0 ένα από τα πιο εντυπωσιακά remaster που έχουν βγει μέχρι σήμερα. Επίσης, η πολύ καλή επίσης και αξιοποίηση της χρωματικής παλέτας, είτε βρίσκεστε στο εσωτερικό μιας έπαυλης, είτε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις, δίνει στον κόσμο του παιχνιδιού μια συνοχή που συμβάλλει στην μουντή ατμόσφαιρα. Δυστυχώς ο ήχος δεν είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Ειδικά οι ερμηνείες έπρεπε να προσεχθούν περισσότερο, καθώς στις ελάχιστες φορές όπου ακούγονται φωνές χαρακτήρων οι ηθοποιοί μοιάζουν να κάνουν αγγαρεία παρά να βιώνουν όλα όσα διαδραματίζονται στον κόσμο του παιχνιδιού.

Το Resident Evil 0 remaster είναι ένα αμφίδρομο ταξίδι στον χρόνο. Έρχεται από το παρελθόν όχι μόνο για να ξυπνήσει μνήμες στους παλιούς, αλλά και να ταξιδέψει τους νέους σε μια εποχή όπου τα Resident Evil ήταν διαφορετικά και φτιαγμένα να παρασέρνουν τους παίκτες στο διεστραμμένο όραμα των δημιουργών. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους φαν της σειράς και του είδους γενικότερα.

Καθαρόαιμο παιχνίδι επιβίωσηςΕύστοχοι περιορισμοί που εκτοξεύουν αγωνία και τρόμοΜουντή, σκοτεινή ατμόσφαιραΜεγάλη ποικιλία εχθρώνΤο σύστημα χειρισμού και συνεργασίας δύο χαρακτήρωνΑρκετό περιεχόμενο μετά την ολοκλήρωσηΑδιάφορες ερμηνείες“Γερασμένες” κινηματογραφικές σκηνέςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CapcomΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media (δίσκος), ψηφιακόΕΙΔΟΣ:Survival horrorΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.capcom.co.jp/bio0hd/en/index.html?la=enHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:19/1/2016PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα