Rayman Legends Review

Ας το παραδεχτούμε: το Rayman Legends το περιμέναμε σαν τρελοί και ξέραμε ότι είναι καλό. Προετοιμάζαμε τα... δάχτυλά μας γι αυτό. Ο Rayman, ή αλλιώς ο... "Mario" της Ευρώπης, επιστρέφει σε μια ακόμα πιο μεγάλη και τρελή περιπέτεια για να μας πάρει τα μυαλά.

Το Rayman Legends διαδραματίζεται 100 χρόνια μετά το Origins. Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια οι ήρωες του πρώτου παιχνιδιού έπαιρναν τον υπνάκο τους. Όσο ροχάλιζαν, το σκότος και οι εφιάλτες πολλαπλασιάστηκαν και κάλυψαν το Glade of Dreams. Ο Bubble Dreamer στέλνει τον Murfy, έναν

θεόμουρλο νεράιδο, να ξυπνήσει τους ήρωες για να ελευθερώσουν τις 10 πριγκίπισσες (στα μούτρα σου Mario, που τρέχεις μόνο για μία) και να τιμωρήσουν τα dark teensies που έχουν φυλακίσει τα υπόλοιπα teensies.

Προφανώς η ιστορία έχει περιορισμένη έκταση, αφού τον πρώτο λόγο έχει το gameplay και η δοκιμασία των αντανακλαστικών σας όσο επιδίδεστε σε platforming. Το Rayman Legends απλά βρίθει από περιεχόμενο. Έχετε έναν τεράστιο αριθμό πιστών για να ξεκλειδώσετε όσο προχωράτε αλλά και με πολλά πράγματα να κάνετε όπως time trials, μουσικές πίστες ("Platform Hero" όπως το περιέγραψε κάποιος) και αφεντικά που είναι εντελώς διαφορετικά από του Origins. Ακόμα και stealth σας βάζουν να κάνετε! To level design επίσης είναι τρομερά προσεγμένο, και σε μερικές περιστάσεις ιδιαιτέρα ευρηματικό. Πριν καλά καλά πείτε ότι μια πίστα είναι η αγαπημένη σας, έρχεται μια άλλη που είναι ακόμα καλύτερη.

Το multiplayer επιστρέφει και είναι πιο χαοτικό από ποτέ. Σε PS3 και Xbox 360 μπορούν να παίξουν μέχρι τέσσερις παίκτες σε local co-op, ενώ στο Wii U ένας πέμπτος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του Murfy και να βοηθάει. Βέβαια, σε περιοχές όπου ο ρόλος του Murfy είναι σημαντικός, όπως οι πίστες στις οποίες κόβει σχοινιά ή δημιουργεί πλατφόρμες από σάλτσα γουακαμόλε, μπορείτε να τον ελέγξετε ως ένα βαθμό με ένα έξτρα κουμπί και όλα τα υπόλοιπα τα κάνει αυτόματα. Αυτό βέβαια δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως το ότι ο Murfy δεν είναι πάντα εκεί που τον θέλετε ή κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμένετε την πρώτη φορά που φτάνετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οπότε χάνετε πολλές φορές καθώς δεν μπορείτε να προβλέψετε τί θα κάνει ο Murfy και το μόνο που σας μένει είναι η τεχνική της δοκιμής και αποτυχίας.

Eχμ, ωραίο το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Να τρέξουμε λίγάκι όμως;

Άξιο αναφοράς είναι το θεότρελα αστείο Kung Foot. Πρόκειται πολύ απλά για το ανταγωνιστικό μέρος του multiplayer και δεν είναι τίποτε άλλο από ένας αγώνας ποδοσφαίρου με... κλωτσιές και μπουνιές. Υποστηρίζει μέχρι τέσσερις παίκτες, εκ των οποίων οι δύο είναι οι επιθετικοί και οι άλλοι δύο είναι οι τερματοφύλακες. Κάθε φορά που κάποιος χτυπάει την μπάλα, αυτή επιταχύνει και το ματς γρήγορα μεταμορφώνεται στο απόλυτο χάος. Το Kung Foot προσφέρεται για μικρά τουρνουά αν έχετε παρέα και μπορεί να φάει μπόλικες ώρες από τον χρόνο σας.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει online multiplayer. Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού παιχνίδια αυτού του είδους είναι καλύτερα να παίζονται σε τοπικό επίπεδο. Αντ' αυτού όμως έχετε τα online challenges στα οποία συμμετέχετε μαζί με όλους τους παίκτες παγκοσμίως. Αυτά τα challenges είναι αρκετά και μερικη έχουν ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία. Τα εν λόγω challenges έχουν μηνιαία, εβδομαδιαία ή ημερήσια διάρκεια και σας αποφέρουν trophies.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα trophies, τα awesomeness levels και άλλα καλούδια που σας περιμένουν στο Rayman Legends. Πέρα από τα teensies που σώζετε στην κάθε πίστα για να ξεκλειδώσετε την επόμενη, λαμβάνετε και τρόπαια. Σε όλες τις πίστες, μπορείτε να λάβετε μέχρι τρία τρόπαια, αναλόγως πόσα teensies σώζετε, ενώ λαμβάνετε έξτρα τρόπαια αναλόγως του πόσα lums μαζέψατε. Αυτά τα τρόπαια συνεισφέρουν στο awesomeness level, το οποίο ανεβαίνει όσο σαρώνετε τα πάντα στο πέρασμά σας, δίνοντας σας πρόσβαση σε πιο δύσκολα challenges. Στην ουσία δείχνει πόσο τελειομανής είναι ο παίκτης. Το awesomeness level σας εμφανίζεται στα leaderboards μαζί με το ψευδώνυμο σας.

Το περιεχόμενο του παιχνιδιού δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν τα lucky tickets που σας απονέμονται αν έχετε μαζέψει αρκετά lums σε κάθε πίστα, τα οποία μπορείτε να ξύσετε και να αποκτήσετε περισσότερα teensies, να αποκτήσετε πρόσβαση σε πίστες του Origin ή να αποκτήσετε πλάσματα που καθημερινά δημιουργούν έξτρα lums. Είναι επίσης τα time trials που ξεπηδούν εκεί που λέτε ότι έχετε ολοκληρώσει τα πάντα, και άλλα πολλά. Γενικά το παιχνίδι θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό, καθώς η Ubisoft το έχει φορτώσει με περιεχόμενο και γι αυτό αξίζει πολλά μπράβο.

Εκεί που λέτε ότι τα έχετε δει όλα, εμφανίζεται αυτό το αφεντικό.

Περνάμε σε έναν από τους αγαπημένους τομείς όσων έχουν παίξει τίτλους Rayman: τον οπτικοακουστικό. Το Rayman Legends είναι απλά ΕΠΟΣ. Όποιος έφτιαξε όλο αυτό το αριστούργημα πρέπει να του απονεμηθεί nobel, pulitzer, χρυσή σφαίρα, χρυσός φοίνικας και χρυσά χαρούπια. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού και της UbiArt Framework engine αξίζουν συγχαρητήρια. Τα γραφικά, αν και κυρίως 2D ζωγραφισμένα στο χέρι, έχουν 3D στοιχεία τα οποία είναι τόσο καλά σχεδιασμένα, που δεν καταλαβαίνετε ότι είναι 3D. Τα πάντα έχουν καταπληκτικό animation, ενώ το στιλ και οι χαρακτήρες "ξεχειλίζουν" από την τηλεόρασή σας και σας βυθίζουν στον καταπληκτικό κόσμο του παιχνιδιού. Το δε χιούμορ (που είναι "οπτικό", καθώς δεν υπάρχει ίχνος διαλόγου) είναι απολαυστικό. Μιλάμε για τρέλα.

Η μουσική του Rayman Legends είναι εξίσου εκπληκτική. Οι μουσικές πίστες κλέβουν την παράσταση, αφού σε αυτές ακούτε μερικές από τις πιο τρελές εκτελέσεις πασίγνωστων κομματιών όπως το Black Betty και το Eye of The Tiger, με μπόλικη διάθεση διακωμώδησης, καθώς η προσθήκη οργάνων όπως το kazoo κάνουν την αναπάντεχη εμφάνισή τους και προκαλούν πολύ γέλιο. Τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά από τα καλύτερα που έχετε ακούσει. Aπό τις κραυγές και τους ήχους των εχθρών, μέχρι τις κατάρες που ρίχνουν στον Rayman τα dark teensies και τα περιβαλλοντικά εφέ, όλα προσφέρουν και ολοκληρώνουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ένα αριστούργημα.

Κοινώς, το Rayman Legends, όπως και ο προκάτοχός του, είναι ένα από τα καλύτερα platformer των τελευταίων ετών και αποτελεί απαραίτητη αγορά για τους λάτρεις του είδους. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και τσιμπήστε το!

Πολύ και ποιοτικό περιεχόμενοΤρομερά διασκεδαστικό multiplayerΑτέλειωτα online challengesΟπτικοακουστικός τομέας για βραβείο (ό,τι βραβείο υπάρχει για την ακρίβεια)Η υλοποίηση του Murfy (εκτός από την έκδοση του Wii U)Η απουσία online multiplayer ίσως απογοητεύσει κάποιουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), Xbox 360, Wii U, PC, PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://rayman.ubi.com/legends/en-gb/home/index.aspxHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/8/2013PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα