Professor Layton and the Azran Legacy Review

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι. Και το Professor Layton and the Azran Legacy είναι ένας αποχαιρετισμός. Δεν αποτελεί μόνο το τελευταίο μέρος της δεύτερης τριλογίας των παιχνιδιών Professor Layton, αλλά και τον τελευταίο τίτλο γενικότερα που φέρει το όνομα του πολυαγαπημένου καθηγητή. Ναι, σύμφωνα με τη Level-5, ο Hershel Layton, ο καθηγητής αρχαιολογίας που αρέσκεται στο να λύνει γρίφους και στην πορεία να σώζει και τον κόσμο, μας λέει οριστικό αντίο με το Azran Legacy. Ένα τετελεσμένο γεγονός, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχτούμε,

αφού το παιχνίδι προσφέρει ένα απίστευτα ολοκληρωμένο πακέτο.

Σε αυτήν την περιπέτειά του, ο Professor Layton, παρέα με τον πιτσιρίκο Luke και την Emma, της οποίας ο ρόλος επιτέλους ξεκαθαρίζεται πλήρως, λαμβάνει μια πρόσκληση από έναν άλλον καθηγητή ονόματι Desmond Sycamore (καμία σχέση με τον Augustine Sycamore των Pokemon X/Y). Ο Sycamore έχει ανακαλύψει μια “εν ζωή μούμια” και χρειάζεται τις γνώσεις και την εμπεριστατωμένη άποψη του Layton πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Με τα πολλά αποδεικνύεται πως η “μούμια” αυτή είναι απόγονος του αρχαίου λαού Azran (ο οποίος θυμίζει έντονα τους κατοίκους της μυθικής Ατλαντίδας εδώ που τα λέμε) και έμεινε ζωντανή όλες αυτές τις χιλιετίες μέσω κρυογονικού ύπνου. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν αποκαλύπτεται πως η απόγονος αυτή, με το όνομα Aurora πλέον, έχει τη δυνατότητα ξεκλειδώνει τη δύναμη κάποιων Azran αντικειμένων, που μπορούν είτε να καταστρέψουν, είτε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα.

Η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά όταν στο κόλπο μπαίνει και μια μυστική, παραστρατιωτική οργάνωση, η Targent, και ακόμα περισσότερο όταν, εντελώς απροσδόκητα (δεν κάνω πλάκα) εμφανίζεται και η αρχι-νέμεσις του Layton, ο Jean Descole. Όλοι θέλουν τα αντικείμενα των Azran για την πάρτη τους, αλλά αυτό το νήμα της ιστορίας μπαίνει σε δεύτερο πλάνο όταν το παιχνίδι φτάνει στο τελικό κρεσέντο, όπου οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τα αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας βρίσκουν την απάντηση τους και ο ίδιος ο Layton, φάρος ορθολογικής σκέψης και ακλόνητου ήθους, βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Στο τέλος όμως τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους και η γλυκόπικρη αίσθηση που πάντα αφήνει το τελικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών δηλώνει βροντερό παρόν στο φινάλε του Professor Layton and the Azran Legacy.

Ο Layton και οι άλλοι ανακαλύπτουν την "εν ζωή" μούμια.

Κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τη φύση του παιχνιδιού. Για εσάς που δεν ξέρετε, τα Professor Layton ουσιαστικά είναι παιχνίδια γρίφων. Για να προχωρήσετε στο παιχνίδι πρέπει να λύσετε μια σειρά από παζλ, που έχουν να κάνουν με (εύκολα) μαθηματικά, με χωροταξία (τύπου τάγκραμ), ή που απαιτούν να παρατηρήσετε καλά την αλληλουχία των χρωμάτων, λεκτικούς γρίφους και διάφορα άλλα. Μια ευρύτατη ποικιλία δηλαδή, που μετά από έξι παιχνίδια συνεχίζει να προσφέρει μεγάλο βαθμό πρόκλησης και, πιστέψε με, ευχαρίστησης. Οι 150+ γρίφοι που υπάρχουν με το “καλημέρα” στο Professor Layton and the Azran Legacy (και άλλοι 500 που είναι ή θα γίνουν διαθέσιμοι μέσω του 3DS eShop) παρόλο που δεν είναι εξωφρενικά δύσκολοι, δεν σας κάνουν ουδέποτε εύκολη τη ζωή. Είμαι σίγουρος μάλιστα πως θα υπάρξουν φορές που θα κάνετε όπως έκανε η Penélope Cruz στη διαφήμιση του Professor Layton and the Miracle Mask.

Πέρα από τους γρίφους αυτούς, που άλλοτε έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του ίδιου του σεναρίου και άλλοτε είναι παντελώς άσχετοι, το παιχνίδι προσφέρει και άλλα πράγματα να κάνετε, όπως mini-games. Τρία στον αριθμό, τα δύο από τα mini-games αυτά είναι ικανά να σας απασχολήσουν για πολλή ώρα. Δεν παρουσιάζουν κάποιο τρομερό ενδιαφέρον σαν κόνσεπτ, είναι όμως ωραίες σπαζοκεφαλιές. Στο τρίτο πρέπει να το παίξετε Gianni Versace και να διαλέξετε τον κατάλληλο συνδυασμό ρούχων για κάποιον “πελάτη” (ως επί το πλείστον έναν περαστικό που συναντήσατε).

Κατά τ'άλλα το gameplay του Professor Layton and the Azran Legacy είναι πολύ μινιμαλιστικό. Ο Layton και η κομπανία του επισκέπτονται διάφορες περιοχές, των οποίων τα σκηνικά πρέπει να ερευνήσετε με τη βοήθεια του stylus του 3DS και να ανακαλύψετε τα σημεία ενδιαφέροντος. Αυτά μπορεί να κρύβουν παζλ, διάφορες άχρηστες πληροφορίες ή hint coins, δηλαδή κέρματα που χρησιμοποιείτε εάν τυχόν κολλήσετε σε κάποιο γρίφο και χρειάζεστε απαραιτήτως μία κάποια οδηγία. Στην πάνω οθόνη του 3DS βλέπετε απλά τους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών και των χαρακτήρων που συναντούν να εξελίσσονται. Κατά καιρούς, υπάρχει μια μικρή έκρηξη δράσης, χρειάζεται δηλαδή να παρακολουθείτε τί συμβαίνει στην πάνω οθόνη και να αντιδράσετε άμεσα μέσω της οθόνης αφής, όμως η όλη διαδικασία έχει υλοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που δεν διαταράσσει τη γενικότερη ηρεμία που επικρατεί στο παιχνίδι.

Ένας "απλός" γρίφος.

Ναι, το Azran Legacy, όπως και κάθε Professor Layton, είναι ένα ήρεμο, “εγκεφαλικό” παιχνίδι. Δε υπάρχει αρκετό σασπένς (τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσετε αρκετά την ιστορία), ούτε χρησιμοποιούνται ποτέ οι κακοί έτσι ώστε να φέρουν τον καθηγητής και την παρέα του σε δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να παίζετε αργά και προσεκτικά τον τίτλο αυτό, για να εκτιμήσετε τις αρετές του και να απολαύσετε τους γρίφους που σας παρουσιάζονται. Και είναι από τα παιχνίδια που θα θυμάστε, ιδίως αν είναι το πρώτο σας Layton στο 3DS.

Γιατί, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και πανέμορφο. Οι γρίφοι μπορεί να μη μπορούν να αναδείξουν κάποια τεχνική ανωτερότητα (η φύση τους είναι πάντα δισδιάστατη), αλλά τα σκηνικά που παρουσιάζονται, τα μοντέλα των χαρακτήρων και φυσικά οι άψογες, πλήρως animated cutscenes, είναι κορυφή. Το 3D του 3DS εντωμεταξύ τονίζει διακριτικά την ομορφιά του παιχνιδιού, χωρίς ποτέ να εμποδίζει την παραδοσιακή παρουσίαση του τίτλου. Όμως αν είναι κάτι που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει, αυτό είναι ο ήχος του. Το soundtrack, επιμελημένο από τον κλασικό συνθέτη της σειράς, Tomohito Nishiura, για άλλη μια φορά ταιριάζει απόλυτα με το συνολικό κλίμα και τη διάθεση που επικρατεί. Οι φωνές των ηρώων, ιδίως στις cutscenes, είναι προσεγμένες όπως πάντα.

Κλείνοντας, δεν είμαι σίγουρος για το αν το Azran Legacy είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς Professor Layton, ούτε για το πού θα το κατατάξουν οι φανατικοί οπαδοί της σειράς. Αυτό που ξέρω είναι πως αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ξεχωριστά παιχνίδια του 3DS, και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα.

Μπόλικοι, έξυπνοι και χορταστικοί γρίφοιΕξαιρετική αισθητικήΩραία γραφικά, άριστος ήχοςΤα mini-games έχουν την πλάκα τους, αλλά ως εκείΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Level-5ΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ΓρίφωνΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.nintendo.co.ukHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:8/11/2013PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα