Pokemon Mystery Dungeon: Gates to Infinity Review

Δεν είναι μυστικό πως η Nintendo βασίζεται υπερβολικά στις κλασικές και πετυχημένες σειρές της, δίνοντας πολύ λίγο χώρο σε νέα ονόματα. Τα Pokemon είναι μία από τις σειρές αυτές και οι συνεχόμενες επιτυχίες της ανά τις γενιές δε θα μπορούσαν παρά να γεννήσουν ένα σωρό από παρακείμενα παιχνίδια, που σπάνια προσφέρουν κάτι πραγματικά αξιόλογο. Παραδόξως, η πέμπτη γενιά, που ξεκίνησε με τα Black

και White, προσέφερε αρκετά λιγότερα παιχνίδια απ' ότι περιμέναμε και κλείνει, λίγους μήνες πριν καταφτάσουν τα μεγαθήρια X και Y, με το Mystery Dungeon: Gates to Infinity. Πρόκειται για το τρίτο παιχνίδι της αντίστοιχης σειράς και το πρώτο παιχνίδι Pokemon σε φορητή κονσόλα που απεικονίζει τρισδιάστατα μοντέλα Pokemon.

Και κάπου εκεί τελειώνουν οι καινοτομίες του παιχνιδιού. Πέρα από τα τρισδιάστατα μοντέλα, που μας ανοίγουν την όρεξη για το μέλλον της σειράς, το Gates to Infinity παίρνει τη συνταγή των προηγούμενων παιχνιδιών Mystery Dungeon, την απλοποιεί ελαφρώς και καταλήγει να είναι ένα αφάνταστα βαρετό παιχνίδι που δύσκολα θα βρει οπαδούς. Η συνταγή αυτή λειτουργεί κάπως έτσι: Αντί να πιάνετε και να εκπαιδεύετε Pokemon, αυτή τη φορά γίνεστε εσείς ένα Pokemon, σε έναν παράλληλο κόσμο όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι. Υποτίθεται πως βλέπετε ένα όνειρο, και όταν ξυπνάτε, συναντάτε ένα άλλο Pokemon που σας εξηγεί τί και πώς. Στην πορεία, το Pokemon αυτό γίνεται ο καλύτερος σύντροφός σας, και μαζί του γνωρίζετε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Τόσο το Pokemon που χειρίζεστε εσείς, όσο και αυτό που σας συντροφεύει, μπορείτε να τα διαλέξετε από πέντε επιλογές: τα τρία αρχικά της πέμπτης γενιάς (Snivy, Oshawott, Tepig), τον Pikachu και τον Axew. Δε καταφέρνετε να εξελίχθείτε στην πορεία της περιπέτειάς σας, οπότε πρέπει να διαλέξετε με προσοχή. Η επιλογή που κάνετε δεν επηρεάζει καθόλου την ιστορία, παρά μόνο τις επιθέσεις που έχετε διαθέσιμες στις μάχες με άλλα Pokemon. Η ιστορία, παρόλο που κατά καιρούς γίνεται ενδιαφέρουσα, και σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη και με μεγαλύτερο βάθος, καταλήγει να είναι παιδιάστικη, προβλέψιμη και εν τέλει βαρετή. Για άλλη μια φορά, τα θαρραλέα βήματα της Gamefreak στην ιστορία των Black και White αγνοούνται. Παρόλο που το παιχνίδι αναπτύχθηκε από άλλη εταιρία, τη Spike Chunsoft, και έτσι θα μπορούσε να απαγκυστρωθεί από τις τυπικότητες, δεν καταφέρνει να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον σενάριο.

Τα μοντέλα των Pokemon είναι πανέμορφα.

Το γεγονός ότι η όλη ιστορία παρουσιάζεται από υπερβολικά μεγάλους διαλόγους μεταξύ των Pokemon δε βοηθάει καθόλου. Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση κακογραμμένοι ή άστειοι (με την κακή έννοια), δεν σώζουν την κατάσταση. Βέβαια, τα μοντέλα των χαρακτήρων στο παιχνίδι, όπως και ο κόσμος του είναι καλοσχεδιασμένα, πολύχρωμα και, γενικά, προσεγμένα, οπότε μπορείτε απλά να απολαμβάνετε αυτά αντί να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο τί παίζει με το σενάριο. Αλλά και πάλι, η απογοήτευση σχετικά με αυτόν τον τομέα, όσο προχωράτε στο παιχνίδι γίνεται όλο και πιο έντονη.

Δυστυχώς, ούτε το gameplay του Pokemon Mystery Dungeon: Gates to Infinity είναι τόσο καλό, ώστε να καλύπτει εύκολα τα παραπάνω. Στο παιχνίδι, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο τίτλος του, εξερευνάτε διάφορα dungeons, τα οποία δημιουργούνται τυχαία. Τί εννοώ: Μπαίνετε σε ένα επίπεδο ενός dungeon (υπάρχουν σαφώς πολλά επίπεδα στο καθένα) και έχει μία άλφα διαρρύθμιση. Αν βγείτε από το επίπεδο αυτό και ξαναμπείτε, τότε θα έχει μία εντελώς άλλη διαρρύθμιση. Αυτό δεν είναι κακό, ίσα ίσα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά το παιχνίδι περιορίζει πολύ τον εαυτό του. Πέρα από άλλα Pokemon που κυκλοφορούν στα dungeons και πρέπει να αντιμετωπίσετε, το τελικό boss και κάποιες παγίδες που διαλύονται πανεύκολα, κανένα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πρόκληση.

Δεν ανησυχείτε αν το επόμενο βήμα μπορεί να είναι μοιραίο, αν πρέπει να αποφύγετε την τάδε μάχη επειδή ο εχθρός είναι πολύ δυνατός. Ναι, στα μετέπειτα επίπεδα, ίσως υπάρχει κάποια δυσκολία, ενώ το γνωστό σύστημα με τις PP των επιθέσεων από τα βασικά παιχνίδια Pokemon υπάρχει και εδώ (και τα PP δεν αναπληρώνονται μετά από κάθε μάχη). Συνολικά όμως το Gates to Infinity δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Το concept της Hunger, που όταν τελείωνε έπεφτε λίγο η ζωή του Pokemon, λάμπει δια της απουσίας του - και μιλάμε για την ιδέα που έδινε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στα παιχνίδια Mystery Dungeon. Συν τοις άλλοις, τόσο τον αρχικό σας σύντροφο όσο και τα Pokemon που κατά καιρούς προσκαλείτε να έρθουν μαζί σας για εξερεύνηση, δεν τα ελέγχετε άμεσα, όπως τους ήρωες του Fire Emblem λόγου χάρη, απλά σας ακολουθούν και δρουν ανάλογα με μερικές γενικές εντολές.

Κάπως έτσι εξελίσσονται οι μάχες.

Πάντως, δεν είναι όλα μαύρα στο παιχνίδι. Κατά καιρούς υπάρχουν dungeons που θα σας αρέσουν πάρα πολύ και στιγμές που απολαμβάνετε την περιήγηση σε αυτά. Ειδικά τα Magnagate dungeons είναι επίπεδα των οποίων το μέγεθος ορίζετε εσείς, μέρω AR. Σκανάροντας σφαιρικά αντικείμενα με τις κάμερες του 3DS, δημιουργείτε πύλες μέσα σε ένα dungeon που σας μεταφέρουν σε κάποιο άλλο επίπεδο, και αυτό μπορεί να γίνεται επ' αόριστον, μέχρι να βαρεθείτε ή να χάσετε (εξού και το “Infinity” του τίτλου). Πολύ καλή είναι και η ιδέα του Pokemon Paradise, μίας έκτασης δηλαδή της οποίας την εξέλιξη ορίζετε εσείς. Στο μέρος αυτό δημιουργείτε νέα μαγαζιά, που πουλάνε διάφορα αντικείμενα, ή ανοίγετε άλλα, που περιλαμβάνουν μερικά τυπικά mini-games.

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, το Pokemon Mystery Dungeon: Gates to Infinity περιέχει πολύ λίγα καλά στοιχεία. Μπορεί μεν να είναι το πρώτο παιχνίδι που διαθέτει πλήρως τρισδιάστατα μοντέλα Pokemon σε φορητό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να υπερκαλύψει το τυποποιημένο και επαναλαμβανόμενο gameplay του και την αδιάφορη ιστορία του με τους άπειρους διαλόγους. Καλύτερα να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα Pokemon Black/White 2, μέχρι να βγουν τα Pokemon X και Y αργότερα φέτος.

Τρισδιάστατα μοντέλα PokemonΟι ιδέες των Magnagates και Pokemon ParadiseΕπαναλαμβανόμενο gameplay χωρίς πρόκλησηΒαρετή ιστορία και διάλογοιAδιάφορα dungeonsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Spike ChunsoftΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.pokemonmysterydungeon.com/gates-to-infinity/en-gbHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/5/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα