Patapon 2 Remastered review

19:29 9/2/2020 - Πηγή: Game 2.0

Με κατατρέχουν, με εξουσιάζουν, φρικιά και patapon, πίσω μου τρέχουν και με προστάζουν, τα μυαλά μου έχουν γεμίσει ζάναξ και ντεπόν, patapooon, patapooon! Υπάρχουν ακόμα μουσικορυθμικά games; Δεν ψόφησαν όλα με το Guitar Hero και το Rock Band; Κι όμως είναι ακόμα εδώ, με την Sony να νεκρανασταίνει ένα ακόμα παιχνίδι του PSP, να του κάνει ένα ρεκτιφιέ και να το κυκλοφορεί

στο PS4. Το Patapon 2 και ο προκάτοχός του είχαν το δικό τους κοινό στην πρώτη φορητή κονσόλα της Sony και δικαιολογημένα. Είναι παιχνίδια ρυθμού με στοιχεία στρατηγικής μοναδικά στο είδος τους, που αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή και επιτυχία.

Απλά τα πράγματα στον κόσμο του Patapon. Είστε ένας θεός και παίρνετε τον έλεγχο μιας φυλής πολεμοχαρών, μονόφθαλμων οργανισμών, αποφοίτων ωδείου και τους οδηγείτε στην μάχη. Με συνδυασμούς των τεσσάρων μπροστινών κουμπιών του χειριστηρίου (το κάθε κουμπί είναι και ένα διαφορετικό τύμπανο) δίνετε εντολές στα μονόφθαλμα ώστε να προχωρήσουν στην μάχη, να επιτεθούν, να αμυνθούν ή να κάνουν κάποια ειδική επίθεση.

Επίθεσηηη!

Το παιχνίδι απαιτεί γρήγορες αποφάσεις, καλό -πολύ καλό- ρυθμό και αίσθηση του τέμπο. Όλα εξαρτώνται από το πάτημα των κουμπιών με τη σωστή σειρά και τον σωστό συνδυασμό combos. Αν είστε εντός ρυθμού και πατάτε τα κουμπάκια την σωστή στιγμή, όλα πηγαίνουν χάρμα και τα πάταπον προχωρούν και εκτελούν τις εντολές σας μες την καύλα και την τρελή χαρά! Αν όμως έχετε χειρότερο τέμπο και από ντουέτο του Sin Boy με τη Φιλιώ Πυργάκη σε death metal festival τότε χάνεται η καύλα, πάει και η χαρά και το μόνο που μένει είναι τα μονόφθαλμα πάταπον να σας κοιτάζουν ανυπόμονα και να σας κρίνουν καθώς τα μπινελικώνετε για την έλλειψη συνεργασίας και κατανόησης. Αν έχετε θέμα στην απομνημόνευση combo ή αν μπερδεύετε τους συνδυασμούς πλήκτρων όταν αγχώνεστε, καλή τύχη! Προχωρώντας ξεκλειδώνετε μαγικές δυνάμεις, μαζεύετε αντικείμενα και νέα όπλα για τα patapon, αναβαθμίσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε επόμενα επίπεδα. Πριν ξεκινήσετε την κάθε πίστα επιλέγετε τις μονάδες που θέλετε να στείλετε στην μάχη (τοξοβόλους, καβαλάρηδες, ξιφομάχους κτλ) και αναβαθμίζετε ή δημιουργείτε νέα patapon για να είναι πιο αποτελεσματικά στην μάχη.

Για να μείνετε στο ρυθμό ή θα ξεσβερκιαστείτε στο headbanging ή θα βγάλετε κάλους από το πολύ ταπ ταπ στην πατούσα. Το παιχνίδι θέλει φυσικά να σας βοηθήσει (το βλέπει δεν τραβάει η δουλειά) οπότε το πλαίσιο της εικόνας αναβοσβήνει στον ρυθμό για να πατήσετε το κουμπί την κατάλληλη στιγμή. Αυτό σε μια μικρή οθόνη, όπως του PSP, μπορεί να είναι ιδανικό, αφού με την περιφερειακή σας όραση παρακολουθείτε ταυτόχρονα και τα τεκταινόμενα στην μάχη και το πλαίσιο. Αλλά σε 50αρα τηλεόραση δυστυχώς σας κάνει να χάνετε ότι συμβαίνει στην μάχη, καθώς μόνο με τα μάτια του ιγκουάνα μπορείτε να προσέχετε και το κέντρο της οθόνης και το πλαίσιό της. Είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο για φορητή κονσόλα και "μικρές δόσεις" και η φορητότητα ήταν το ατού του, οπότε στην τηλεόραση μοιάζει λίγο έξω από τα νερά του! Το μενού του παιχνιδιού, επίσης ανεπηρέαστο από την μετάβαση στην μεγάλη κονσόλα, είναι λίγο “περίεργο” στην περιήγηση, καθώς υπάρχουν minigames και επαναλήψεις boss battles (οι οποίες επαναλήψεις παρεμπιπτόντως δίνουν powerups) που αν δεν προχωρήσετε “κατά λάθος” στις επιλογές δεν θα τα βρίσκατε καν! Είπαμε Sony, εδώ δεν είναι PSP, δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μεγάλα και σε δικό τους χώρο, δόξα τω Kaz Hirai υπάρχει χώρος να τα βάλεις όλα σε μια οθόνη και να τα βρίσκουμε χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στο Google Maps.

Γιατρέ βοήθεια, ακούω την εικόνα...

Πέρα από τα low-res cutscenes κατευθείαν από το PSP, τα γραφικά κατά την διάρκεια της δράσης είναι σούπερ-ντούπερ HD/4K και σε συνδυασμό με τα ζωντανά χρώματα και την απλοϊκή σχεδίαση κάνουν το παιχνίδι “κουκλάκι”! Εκνευριστικά εθιστική η μουσική, με τσιριχτές φωνές από τα μονόφθαλμα, που όμως κολλάει στο μυαλό και μετά το κλείσιμο της κονσόλας. Προτείνονται ακουστικά και για μεγαλύτερη απόλαυση, αλλά και γιατί στις προχωρημένες πίστες το παιχνίδι δεν συγχωρεί καθυστερήσεις αν δεν είστε ακριβώς εντός ρυθμού. Αλλά και στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας ακόμα και το παραμικρό λάθος κοστίζει την πολύτιμη ψυχική σας υγεία και την “υγεία” των πανάκριβων χειριστηρίων.

Για βετεράνους των rhythm games το Patapon 2 Remastered είναι... παράδεισος, παρά την δυσκολία του. Αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του παιχνίδι που αν είναι του γούστου σας θα λατρέψετε και θα κολλήσετε με το εθιστικό του gameplay. Αν όμως δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το κλειδί του σολ από το κλειδί της Ρούλας Σταύρου και το τελευταίο τέτοιο παιχνίδι που παίξατε είναι το Space Channel 5 του Dreamcast με guest τον Michael Jackson, καλύτερα προτιμήστε κάτι άλλο.

Εθιστικό gameplayΡυθμός με στοιχεία στρατηγικήςΑπολαυστική μουσικήΦτιαγμένο για "μικρές δόσεις"Δύσκολο σε μεγάλη οθόνη και μακριά από την πηγή ήχουΠερίεργο μενού που δεν εξηγεί πολλάCutscenes επιπέδου... PSP σε ποιότηταΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Japan StudioΕΚΔΟΣΗ:Sony

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα