PES 2018 Review

Είναι αλήθεια ότι η σειρά Pro Evolution Soccer κάθε χρόνο παρουσιάζεται συνεχώς βελτιωμένη, ιδιαίτερα μέσα στο gameplay, όπου η απόλαυση του ποδοσφαίρου έχει επιστρέψει για τα καλά μετά από τα ανεπιτυχή πειράματα στην προηγούμενη γενιά. Εκεί που υστερούσε πάντα η σειρά και εξακολουθεί να πονάει είναι στις επίσημες άδειες και στο βάθος των modes, τα οποία στο PES 2018 για μία

ακόμη χρονιά είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το PES 2018 είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Οι αλλαγές στο παικτικό κομμάτι δεν είναι διακοσμητικές, όπως συμβαίνει συνήθως σε ετήσια παιχνίδια, αλλά είναι εμφανέστατες και αποτελούν ξεκάθαρα βήματα προόδου. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, το φετινό Pro είναι με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι της σειράς ως προς το gameplay, με βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Πρώτα απ’ όλα ο ρυθμός του αγώνα γίνεται πιο γήινος, όντας ένα κλικ πιο κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα, γεγονός που δίνει μεγαλύτερο ρεαλισμό. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την εκπληκτική ροή των φάσεων και το βελτιωμένο animation των παικτών (σε τέτοιο σημείο που μπορείτε να ξεχωρίζετε τους παίκτες βλέποντας μόνο τον τρόπο που κινούνται στο γήπεδο) κάνει την εμπειρία πέρα για πέρα ρεαλιστική. Σε αυτό συνδράμει και η εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει στις κινήσεις των συμπαικτών, ιδιαίτερα όταν επιτίθεστε, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εκάστοτε συστήματος και ψάχνοντας συνεχώς διαδρόμους για να ελευθερωθούν.

Ο ρυθμός του αγώνα πλέον είναι πιο ρεαλιστικός.

Στο PES 2018 έχει αλλάξει σημαντικά ο τρόπος που αμύνεστε, αφού για να κλέψετε την μπάλα πρέπει αφενός να έχετε παίκτη με αμυντική ικανότητα και αφετέρου να πατήσετε το κουμπί σε συγκεκριμένο timing και έχοντας σωστή θέση ως προς τον επιτιθέμενο. Η αλλαγή αυτή επιτέλους δίνει έναν λόγο ύπαρξης στα πιο βαριά κορμιά που έχουν αυξημένη αμυντική ικανότητα, αφού μέχρι σήμερα το κριτήριο της ταχύτητας ήταν το Α και το Ω στην κατάρτιση 11άδας. Στα πρώτα λεπτά αυτή η αλλαγή ίσως σας ξενίσει, αφού οι αντίπαλοι καταφέρνουν πιο εύκολα να σας βγάζουν φάσεις, αλλά σταδιακά μαθαίνοντας να μαρκάρετε σε σωστό χρόνο και μαθαίνοντας να καλύπτετε χώρους και όχι μόνο παίκτες, συνειδητοποιείτε ότι το παιχνίδι έτσι γίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό.

Η φυσική του παιχνιδιού όσον αφορά τα μαρκαρίσματα μεταξύ των παικτών ήταν ήδη κορυφαία, αλλά στο PES 2018 πιάνει ταβάνι όσον αφορά τον ρεαλισμό των τζαρτζαρισμάτων. Και αυτό γιατί δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην σωματοδομή των παικτών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Εκεί που βλέπετε άλματα προόδου είναι στην φυσκή της μπάλας, τόσο στα σουτ όσο και στις σέντρες του επιχειρείτε, αφού οι... αερόμπαλες των προηγούμενων τίτλων έχουν εκλείψει πλέον οριστικά. Πλέον η τροχιά των σουτ που επιχειρείτε είναι ρεαλιστική, ενώ είναι πολύ πιο δύσκολο οι σέντρες να βρουν στόχο, καθώς απαιτούν σωστό συγχρονισμό και ισορροπία για να βγάλετε την σέντρα στο σημείο που θέλετε. Μοναδική παραφωνία που πρόσεξα είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός δοκαριών στα παιχνίδια.

Τρομερά βελτιωμένη παρουσιάζεται και η αντίπαλη νοημοσύνη όταν παίζετε στον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα όσους αρέσκονται στο single-player. Η αλήθεια είναι ότι στο PES 2017 πιέζοντας τους αντίπαλους αμυντικούς και μέσους εύκολα κλέβατε μπάλες και βγάζατε φαρμακερές αντεπιθέσεις στα νώτα της άμυνας. Πλέον οι αντίπαλοι δεν πουλάνε την μπάλα στο κέντρο, πόσο μάλλον έξω από την μεγάλη περιοχή όπως γινόταν στον προηγούμενο τίτλο. Αντίθετα, οι αντίπαλοι είναι πιο υπομονετικοί αλλάζοντας συνεχώς πάσες για να σπάσουν την πίεση σας, ενώ χρησιμοποιούν βαθιές μπαλιές αν έχετε την άμυνα σας ψηλά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ξεκλείδωμα έξτρα βαθμού δυσκολίας (legend), αφού παίξετε κάποια παιχνίδια στο superstar, στο οποίο η πρόκληση είναι πραγματικά δυνατή ακόμη και για τους πιο έμπειρους παίκτες.

Οι τερματοφύλακες έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουν ακόμα αδυναμίες.

Σοβαρές βελτιώσεις γίνονται αντιληπτές και στους τερματοφύλακες, ιδιαίτερα στις πετυχημένες εξόδους τους στις στημένες φάσεις, που ήταν βασικό πρόβλημα στον προηγούμενο τίτλο. Πέρα από τις καλύτερες εξόδους, οι τερματοφύλακες αντιλαμβάνονται ακόμη καλύτερα τις φάσεις λειτουργώντας πολλές φορές σαν λίμπερο μπροστά από τους αντίπαλους επιθετικούς. Αυτό που δεν διορθώθηκε και εξακολουθεί να υφίσταται σαν πρόβλημα, είναι η αδυναμία τους να προστατέψουν την κλειστή τους γωνία, ιδιαίτερα αν ο επιθετικός πάρει κεφαλιά στο πρώτο δεκάρι, αλλά και η συνήθεια να αποκρούουν την μπάλα και να την στέλνουν στον αντίπαλο επιθετικό που έρχεται σαν τρέιλερ. Είναι σοβαρό πρόβλημα, αφού σαν αποτέλεσμα βλέπετε πολύ συχνά παρόμοια γκολ από τέτοιες αναμπουμπούλες. Πολύ καλοί και στο φετινό παιχνίδι είναι οι διαιτητές οι οποίοι διαβάζουν εξαιρετικά τις φάσεις και δίνουν κάρτες όταν πρέπει.

Σημάδια φρεσκάδας υπάρχουν και στην παρουσίαση των αγώνων, ιδιαίτερα στις επίσημες ομάδες, αφού βλέπετε τους παίκτες μέσα από την φισούνα των αποδυτηρίων να ετοιμάζονται να μπουν στον αγώνα κλπ. Οι λήψεις της κάμερας που δείχνουν τον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες θυμίζουν πραγματική μετάδοση αγώνα, όπως και τα replay στα οποία η κάμερα δεν είναι στατική και είναι σαφώς πιο χορταστικά. Επιπλέον, στο PES 2018 κατά την διάρκεια του ματς βλέπετε και στατιστικά στοιχεία των παικτών που αφορούν τις επιδόσεις τους μέσα στον αγώνα (πετυχημένες πάσες, αναχαιτίσεις κλπ), όπως και στατιστικά στοιχεία της ομάδας καθώς τρέχει το παιχνίδι.

Η παρουσίαση και τα replay θυμίζουν πραγματική τηλεοπτική μετάδοση.

Και ενώ παικτικά το PES 2018 είναι πραγματικά μια καταπληκτική εμπειρία, η κλασική έλλειψη αδειών και τα απαρχαιωμένα βασικά modes έρχονται να μειώσουν την απόλαυση που προσφέρει το παιχνίδι. Στο θέμα των αδειών η Konami έχει αφήσει τα πράγματα στην μοίρα τους, αφού δεν υπάρχει καμία νέα προσθήκη, πέρα από λίγες μεμονωμένες ομάδες που παίζουν σε λιγότερο εμπορικά πρωταθλήματα. Έτσι, για άλλη μια φορά στο ισπανικό και το αγγλικό πρωτάθλημα βλέπετε παράξενα ονόματα ομάδων τα οποία χαλάνε το κλίμα. Ευτυχώς υπάρχουν οι τέσσερις μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ και τα επίσημα στάδια είναι περισσότερα (19 έναντι 14 του περσινού PES). Τουλάχιστον το patch για τις μεταγραφές έφτασε σύντομα, οπότε μπορείτε να παίζετε με όλες τις καλοκαιρινές μεταγραφές, ενώ και τα patch από άλλους βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση με τις επίσημες άδειες, οπότε το πρόβλημα αυτό λύνεται.

Αυτό που δεν έχει γιατρειά είναι τα τρία βασικά modes, δηλαδή το Master League, το myClub και το Become a Legend, τα οποία δεν έχουν το απαραίτητο βάθος και την αληθοφάνεια για να υποστηρίξουν την εξαιρετική δουλειά που γίνει στους υπόλοιπους τομείς. Τα μενού του Master League έγιναν πιο απλά, τα νέα σε καθημερινή βάση περισσότερα, ενώ και το σύστημα των μεταγραφών έχει υποστεί κάποιο λίφτινγκ που όμως δεν είναι αρκετό. Πλέον μπορείτε να αυξομειώνετε την πρόταση που κάνετε στον κάθε παίκτη τόσο σε συμβόλαιο, όσο και στα χρήματα που δίνετε στην ομάδα του, αλλά αφού κάνετε αρχική αυτοματοποιημένη πρόταση και χάσετε πολύτιμες μέρες! Σημαντική είναι πλέον η ύπαρξη ρήτρας στο συμβόλαιο των παικτών, όπως ισχύει και στην πραγματικότητα, αλλά η αληθοφάνεια σταματάει εκεί. Η αγοραστική αξία των παικτών στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει εκτός πραγματικότητας κι έτσι μπορείτε να πουλάτε παίκτες που είναι ένα βήμα πριν την σύνταξη με εξωπραγματικά χρήματα και να φτιάχνετε εύκολα ομάδα. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν ο τίμιος αλλά 40χρονος πλέον Storari να παίρνει μεταγραφή 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά ούτε στην Κίνα.

Το ίδιο απαρχαιωμένο φαντάζει και το myClub, ειδικά συγκρινόμενο με το Ultimate Team του FIFA. Αντί να δίνεται έμφαση στους παίκτες για να φτιάχνετε την ομάδα των ονείρων σας, δίνεται στους σκάουτερ και τους ειδικούς μάνατζερ. Αντί να υπάρχει ένα auction house για αγοραπωλησίες παικτών, υπάρχει auction house για αγοραπωλησίες... σκάουτερ! Μα είναι δυνατόν; Θέλετε δεξί χαφ και αναγκαστικά χρησιμοποιείτε έναν μάνατζερ που σας φέρνει έναν μέσο, οπότε κάνετε τον σταυρό σας να μην σας τύχει αμυντικό χαφ ή δεκάρι γιατί πάλι κάνετε μια τρύπα στο νερό. Ο συνδυασμός σκάουτερ είναι μία λύση στο πρόβλημα για να βρίσκετε συγκεκριμένους παίκτες, αλλά η πιθανότητα να σας τύχουν τρεις πολύ καλοί σκάουτερ και ένας να ειδικεύεται στη θέση που έχετε ανάγκη είναι μηδαμινή.

Η Fox Engine και πάλι κάνει θαύματα.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία να φτιάξετε το σύστημά σας όπως θέλετε κι έτσι “παντρεύεστε” τα συστήματα του προπονητή που διαλέγετε. Τι κι αν δεν υπάρχει προπονητής που παίζει με 4-2-4 όπως θα ήθελα να παίζω εγώ; Τι κι αν κανένας προπονητής που παίζει το σύστημα που θέλετε δεν επιτίθεται από τον άξονα ή δεν παίζει με την άμυνα ψηλά; Εσείς πρέπει να παίζετε σαν καλός στρατιώτης με τον τρόπο που θέλει ο κάθε προπονητής. Πραγματικά ανεπίτρεπτα πράγματα που θάβουν ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως προβληματικό mode. Τέλος, το ίδιο στάσιμο εδώ και χρόνια παραμένει το Become a Legend, που ξεκίνησε σαν μία ωραία προσθήκη στη σειρά, αλλά έχει αφεθεί στην μοίρα του χωρίς κανείς να ασχολείται με αυτό.

Η online εμπειρία του PES 2018 είναι ικανοποιητική, αν και ο χρόνος απόκρισης των εντολών σας παραμένει ένα κλικ πιο αργός σε σχέση με το offline, κάτι που όμως είναι θέμα συνήθειας και δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Πέρα από το myClub, όπου μπορείτε να παίζετε με άλλους, υπάρχει και το Online Divisions όπου προσπαθείτε να ανεβείτε από τις χαμηλότερες κατηγορίες στην πρώτη κερδίζοντας online αγώνες. Mπορείτε να παίζετε και τρεις εναντίον τριών σε ματς που απαιτούν απόλυτο συγχρονισμό με τους συμπαίκτες σας προκειμένου να φτάσετε στην νίκη. Ένα παρόμοιο υποmode υπάρχει και στο myClub, όπου μπορείτε με δύο ακόμη φίλους σας να παίζετε με την ομάδα σας ενάντια σε άλλους αντιπάλους. Τέλος, όπως και σε κάθε Pro έτσι και στο φετινό μπορείτε να φτιάχνετε και τα δικά σας πρωταθλήματα για να παίζετε με φίλους ή να παίζετε στην ίδια κονσόλα τα δικά σας τουρνουά.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, για μία ακόμη χρονιά η Fox Engine είναι ακαταμάχητη, με πολύ ρεαλιστικά μοντέλα παικτών και αληθοφανή πρόσωπα, ιδιαίτερα σε επίσημες ομάδες, όπου πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει σε αυτούς τους παίκτες είναι εξωπραγματική. Λεπτομέρειες όπως ο τρόπος που στέκεται η φανέλα στα σώματα των παικτών, αλλά και ο ιδρώτας που κυλάει στο μέτωπο των παικτών κάνουν την διαφορά. Σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκονται και οι φωτοσκιάσεις, ιδιαίτερα σε αγώνες που διαδραματίζονται μέρα, αλλά και οι λεπτομέρειες στον αγωνιστικό χώρο, αφού για παράδειγμα μένουν λακκούβες όταν ο καιρός είναι βροχερός κλπ.

Τα επίσημα γήπεδα είναι λίγα αλλά καλοσχεδιασμένα.

Στο θέμα της περιγραφής του αγώνα, το δίδυμο Σωτηρακόπουλου - Θαναηλάκη επιστρέφει για άλλη μια χρονιά και προς μεγάλη μου έκπληξη είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον οι δύο σχολιαστές διαβάζουν καλύτερα τις φάσεις , έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο και δεν λένε άσχετες ατάκες που προκαλούν εκνευρισμό. Μικρά προβλήματα υπάρχουν ακόμα, αφού πολλές φορές πχ το δοκάρι το αντιλαμβάνονται σαν σώμα αντιπάλου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο ένας μιλάει πάνω στον άλλο, γεγονός που χαλάει λίγο την βελτίωση που υπάρχει. Όσον αφορά τα ηχητικά εφέ εντός γηπέδου, το κοινό είναι ζωντανό και αντιδράει με αληθοφάνεια σε δυνατά μαρκαρίσματα, στην επίτευξη ενός γκολ κλπ βάζοντας σας στο κλίμα του παιχνιδιού. Τέλος, μάλλον αδιάφορα και επαναλαμβανόμενα είναι τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στα μενού, τα οποία είναι κατά βάση pop και rock ακούσματα.

Το PES 2018 εντυπωσιάζει παικτικά, με εξόφθαλμες βελτιώσεις που το καθιστούν εύκολα το πιο απολαυστικό παιχνίδι της σειράς. Δυστυχώς οι χρόνιες ασθένειες, όπως η έλλειψη αδειών και τα απαρχαιωμένα modes, χαλάνε την καλή εικόνα, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να εμποδίζουν την απόλαυσή του. Αν είστε λάτρεις της στρογγυλής θεάς, το PES 2018 δεν θα σας απογοητεύσει.

Παικτικά το καλύτερο PES μέχρι τώραΠιο αληθοφανής ρυθμός αγώναΕξαιρετική νοημοσύνη συμπαικτών και αντιπάλωνΗ φυσική της μπάλας και των μαρκαρισμάτωνΤίμιοι διαιτητέςΓραφικάΒελτιωμένος ελληνικός σχολιασμόςΤερματοφύλακες με πολύ καλές εξόδους και αντιδράσεις στα τετ α τετ......αλλά έχουν σοβαρό πρόβλημα στην προστασία της κλειστής τους γωνίαςΑπαρχαιωμένο Master League με αντιρεαλιστικές μεταγραφέςΤο myClub θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχήΗ κλασική έλλειψη επίσημων αδειώνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:KonamiΕΚΔΟΣΗ:KonamiΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:ΠοδόσφαιροΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.konami.com/wepes/2018/us/en-us/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/9/2017PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
pes, pes, xbox one, xbox 360, pro, evolution, soccer, animation, συγκεκριμένο, legend, υφίσταται, γκολ, replay, konami, νέα, patch, master, league, ultimate, team, fifa, house, χαφ, λύση, fox, engine, online, offline, καιρος, pop, rock, ps4, xbox, ps3, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, δυνατα, βημα, γηπεδα, γωνια, δουλεια, θαυματα, θεμα, καθημερινη, κινα, ονοματα, παιχνιδια, πιεση, ρυθμος, τα νεα, φυσικη, ps3, ultimate, xbox 360, αγωνες, αδυναμια, αμυνα, απλα, αργος, ασθενειες, ασυλο, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, δοκαρι, διδυμο, εφε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ερχεται, ερχονται, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, ηχητικα, εικονα, ισπανικο, ισορροπια, κλιμα, λεξιλογιο, λεπτομερειες, ληψεις, λύση, λιφτινγκ, λογο, μοιρα, μοντελα, μπορειτε, νερο, νικη, νοημοσυνη, νωτα, ομαδα, παντα, οντας, παρουσιαση, ροη, προβληματα, ποναει, σεντρα, συγκεκριμένο, συντομα, συνταξη, σειρα, σωμα, τουρτα, τρειλερ, τρια, φορα, χαφ, χρονος, χτισιμο, animation, βηματα, engine, εμφαση, evolution, fifa, fox, house, ιδιαιτερα, ιδρωτας, κομματι, konami, league, legend, μια φορα, μπροστα, master, offline, ομαδες, patch, παιχνιδι, player, pop, rock, replay, pro, site, single, soccer, σωματα, σωστο, team, online, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα