PES 2013 Review

Προτού ξεκινήσω την κριτική του PES 2013, έκατσα να διαβάσω εντυπώσεις σε sites και forums τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του PES 2012. Κλασικά λοιπόν, διάβασα αρκετούς διθυράμβους για ένα εκπληκτικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, που κατάφερε να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς κλπ. Όσο δε για την βαθμολογία που έβαλα πέρσι στο PES 2012,

είχα ακούσει πολλά και διάφορα: “πόσα πήρες για να του βάλεις 6.5”, “δεν ξέρεις να παίζεις”, “είναι απείρως καλύτερο από πέρσι”, “τα replays που τραβάς είναι μούφες, δεν ξέρεις να χειρίζεσαι τους παίκτες”, κλπ κλπ. Ε λοιπόν, έναν χρόνο μετά κι όλοι λένε ότι το PES 2012 τελικά ήταν πατάτα. Πώς γίνεται λοιπόν κάθε χρόνο να λένε τα χ άτομα ένα παιχνίδι τέλειο και στη συνέχεια να αυτοαναιρούνται; Πώς γίνεται να υπάρχει απαίτηση για υψηλότερη βαθμολογία όταν το παιχνίδι δεν αξίζει κάτι παραπάνω; Κάτι μου λέει ότι το ίδιο θα συμβεί και με το PES 2013. Ας παραμερίσουμε τα taboo περί Pro κι ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν, έτσι για αλλαγή.

Ας ξεκινήσω λίγο τυπικά. Το νέο Pro έρχεται με πάρα πολλές υποσχέσεις και ένα demo που άφησε καλές εντυπώσεις. Κάτι ανάλογο βέβαια είχε γίνει και με το PES 2012, αλλά το φετινό παιχνίδι φαινόταν καλό. Όπως είχα γράψει και στο κείμενο για το demo: “Βέβαια γι αυτό ίσως ευθύνονται κι οι ομάδες τις οποίες διάλεξαν προσεκτικά οι Ιάπωνες να συμπεριλάβουν στο demo. Αν είχε καμιά Ελλάδα ας πούμε, τότε θα βλέπαμε αν και κατά πόσο μπορούν τα τραγελαφικά bugs (που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και τέσσερις συνεχείς χρονιές) να επηρεάσουν την έκβαση ενός αγώνα” και “Τολμώ να πω ότι η Konami κάνει επιτέλους βήματα προς τα μπρος. Βέβαια, κρατάω μια πισινή γιατί στις μικρές ομάδες είναι που κάνουν μπαμ τα bugs του παιχνιδιού, οπότε ανυπομονώ να δω τί θα γίνεται στην τελική έκδοση.” Ε ίσως τελικά έπρεπε να είχα παίξει κάνα Τζόκερ, καθότι η Konami επιβεβαίωσε τις υποψίες μου.

Η χαρά είναι όλη δική μου παιδί μου. Τράβα τώρα να μου φέρεις έναν καφέ κι ένα ντόνατ.

Για να μην ακουστώ και εντελώς αχάριστος όμως, οφείλω να πω και να παραδεχτώ ότι η Konami προσπάθησε στο PES 2013 να βελτιώσει κάποια στοιχεία της προβληματικής της σειράς, και ως έναν βαθμό τα κατάφερε. Το σύστημα άμυνας έχει ανανεωθεί. Ένα νέο Training mode σας καλωσορίζει την πρώτη φορά που τρέχετε το παιχνίδι και σας προτείνει να το δοκιμάσετε ώστε να μάθετε, αλλά και να συνηθίσετε τις νέες κινήσεις που έχουν προστεθεί. Οι manual πάσες/σουτ σας σώζουν από τις λανθασμένες επιλογές που γίνονται από την ΑΙ, ενώ οι τερματοφύλακες είναι ελαφρώς καλύτεροι. Το μενού του Master League είναι εκπληκτικό και απείρως καλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε αφενός να πηδάτε εύκολα από την μια επιλογή στην άλλη, αφετέρου να σας ανοίγει η όρεξη ώστε να ψάξετε και τις παραμικρές λεπτομέρειες. Το matchmaking του οnline είναι καλύτερο από πέρσι, ενώ πλέον μπορείτε στο ημίχρονο (των online αγώνων) να κάνετε quit.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Konami προσπάθησε να σουλουπώσει κάπως

Keywords
Τυχαία Θέματα