Murdered: Soul Suspect Review

Το Murdered: Soul Suspect από τη στιγμή που ανακοινώθηκε κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω του ιδιότυπου σεναρίου του που δεν συναντάμε συχνά στα video games. Άραγε πόσες φορές έχετε συναντήσει παιχνίδι το οποίο ξεκινάει με τον θάνατο του πρωταγωνιστή; Προσωπικά δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο. Δυστυχώς όμως, πέρα από κάποιες καλές ιδέες και μία συμπαθητική αφηγηματική πλοκή, το Murdered: Soul Suspect δεν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και δύσκολα θα κρατήσει το ενδιαφέρον

σας κατά τη σύντομη είναι η αλήθεια διάρκειά του μέχρι τους τίτλους τέλους.

Το παιχνίδι εξελίσσεται στο Σάλεμ, μέρος ιδιαίτερα γνωστό για το κυνήγι μαγισσών στον μεσαίωνα. Ο αστυνομικός Ronan O’ Connor, στην προσπάθειά του να συλλάβει έναν κατά συρροή δολοφόνο ονόματι Bell Killer βρίσκει τραγικό θάνατο και κείτεται νεκρός στην μέση του δρόμου. Η ψυχή του όμως δεν μπορεί να αναπαυτεί αν δεν ξεσκεπαστούν τα μυστικά που υποκινούν τον δολοφόνο να διαπράξει όλα αυτά τα εγκλήματα. Έτσι, ο συμπαθής Ronan, όντας φάντασμα πλέον, κινούμενος σε έναν ενδιάμεσο κόσμο στο μεταίχμιο των κόσμων των ζωντανών και των νεκρών, ψάχνει να βρει τον τρόπο να κατατροπώσει τον άνθρωπο που του στέρησε τη ζωή. Βοηθός του Ronan σε αυτήν την παράξενη περιπέτεια είναι η Joy, ένα κορίτσι του οποίου η μητέρα εμπλέκεται έμμεσα με τον Bell Killer.

To σεναριακό υπόβαθρο έχει αρκετό ενδιαφέρον, ενώ και οι πρώτες σας στιγμές στο παιχνίδι είναι σχετικά ενθαρρυντικές. Ο κύριος πυρήνας του gameplay του Murdered: Soul Suspect βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο Ronan συλλέγει στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σταδιακά στα βήματα του δολοφόνου. Έτσι, μπορείτε να διαβάζετε τις σκέψεις των ανθρώπων για να ανακαλύπτετε αλήθειες από μάρτυρες, μπορείτε να βλέπετε μέσα από τα μάτια τους, διαβάζοντας αυτά που βλέπουν στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον υπολογιστή ή ακόμη και να επηρεάζετε τον τρόπο που σκέφτονται. Συλλέγοντας στοιχεία και ξεκαθαρίζοντας ποια από αυτά είναι σημαντικά κάθε φορά, οδηγείστε σε κάποιο συμπέρασμα για το πώς γίνονται σταδιακά τα γεγονότα, μέσα από πολυπληθείς αλλά καλοσκηνοθετημένες cutscenes. Η ιδέα της αλληλεπίδρασης του φαντάσματος του ήρωα με τους ζωντανούς χαρακτήρες είναι αρκετά έξυπνη, αλλά είναι κρίμα που το gameplay δεν εξελίσσεται και παραμένει στάσιμο μέχρι το τέλος της ιστορίας.

Είναι λίγο ασυνήθιστο να βλέπετε τον εαυτό σας νεκρό...

Οι μηχανισμοί του Murdered: Soul Suspect και ο αργός ρυθμός του, θυμίζουν περισσότερο adventure παρά action game. Αυτό θα ήταν θετικό αν δεν υπήρχε τόση μεγάλη επανάληψη στα πράγματα που κάνετε, αν το παιχνίδι δεν είχε τόσο γραμμικό gameplay ή αν πρόσφερε έστω μία σχετική πρόκληση με κάποιους ιδιαίτερους γρίφους, οι οποίοι λάμπουν δια της απουσίας τους. Έτσι αναλώνεστε να ψάχνετε συνεχώς τους γύρω χώρους για να βρείτε κάποιο στοιχείο και να αλληλεπιδράτε με τους ζωντανούς με τους προαναφερθέντες τρόπους για να μπορέσετε να προχωρήσετε το παιχνίδι, πράγμα που καταντάει σύντομα κουραστικό. Οι καλογραμμένοι διάλογοι και η άρτια παρουσίαση του κόσμου των νεκρών που βρίσκεται μέσα στο κόσμο των ζωντανών σώζουν το gameplay από βέβαιη κατρακύλα.

Πέρα από την αναγκαιότητα να βρίσκετε στοιχεία που θα σας οδηγήσουν στον δολοφόνο, ένα μεγάλο μέρος του Murdered: Soul Suspect στηρίζεται στο stealth gameplay, είτε για να κρύβεστε από τους δαίμονες που υπάρχουν στον ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ ζωντανών και νεκρών, είτε για να αποσπάτε την προσοχή των ανθρώπων ώστε να μπορεί να κινείται η σύμμαχος του Ronan χωρίς να την ανακαλύπτουν. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των δαιμόνων, αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας εκτοπλάσματα για να κρύβεστε από αυτούς, ενώ όταν βρίσκετε την ευκαιρία, τους εξολοθρεύετε μέσα από QTE μάχες που απογοητεύουν. Την προσοχή των υπόλοιπων ανθρώπων (κυρίως άλλων αστυνομικών) την αποσπάτε βάζοντας σε λειτουργία εκτυπωτικές μηχανές, ανοίγοντας τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.

Οι QTE μάχες με τους δαίμονες είναι απογοητευτικές.

Το πόσο γραμμικό είναι το stealth του τίτλου, μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από δύο απλά παραδείγματα περιπτώσεων που μου έτυχαν αρκετές φορές στο παιχνίδι. Αν παραλείψετε να μιλήσετε στη σύμμαχο του Ronan και να ενεργοποιηθεί η cutscene και προχωρήσετε σε ένα γραφείο γεμάτο αστυνομικούς, ανοίγοντας οθόνες, πετώντας χαρτιά, ενεργοποιώντας τον ανεμιστήρα κλπ, κανένας δεν δίνει σημασία! Όταν όμως της μίλησετε και αμέσως μετά τη cutscene, όλα γίνονται φυσιολογικά και οι αστυνομικοί κινούνται στα αντικείμενα με τα οποία αλληλεπιδράσατε. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπου αν παραλείψετε κάτι, η Joy δεν το κούναει ρούπι από την γωνιά της, ακόμα και αν έχετε απενεργοποιήσει την κάμερα ασφαλείας.

Πέρα από τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του, το Murdered: Soul Suspect δυστυχώς απογοητεύει και με την μικρή διάρκειά του, η οποία δεν ξεπερνάει τις έξι-επτά ώρες, ακόμη κι αν ασχοληθείτε με το μεγαλύτερο μέρος των υποαποστολών, μέσα από τις οποίες προσπαθείτε να διαλευκάνετε το θάνατο ψυχών που συναντάτε για να ξεκλειδώσετε απλά τα αντίστοιχα achievements. Οι δημιουργοί, στην προσπάθειά τους να “τραβήξουν” τη διάρκεια του παιχνιδιού, έχουν αραδιάσει ένα σωρό αντικείμενα προς συλλογή, με τα οποία ξεκλειδώνετε κάποιες cutscenes που αφορούν βασικούς χαρακτήρες. Αν μπείτε στη διαδικασία να ψάξετε κάθε ένα από τα 242 διαφορετικά collectibles η διάρκεια του παιχνιδιού διπλασιάζεται, αλλά φαντάζομαι ότι ελάχιστοι θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Συλλέγοντας στοιχεία με τη Joy.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Murdered: Soul Suspect σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τίτλο κονσόλας νέας γενιάς και υστερεί ακόμα και σε σχέση με τίτλους της προηγούμενης γενιάς όπως το Alan Wake. Κάποια όμορφα φωτορεαλιστικά εφέ δεν μπορούν να κρύψουν την προχειροδουλειά που έχει γίνει στον οπτικό τομέα, με θολές υφές, ψεύτικα πρόσωπα και κακοσχεδιασμένους δαίμονες. Τα μουσικά θέματα του τίτλου είναι εξίσου μέτρια και περνούν απαρατήρητα, σε αντίθεση με τις ταιριαστές ερμηνείες που στην πλειονότητά τους εξυπηρετούν το σκοπό τους.

Συνοπτικά το Murdered: Soul Suspect αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαμε πριν κυκλοφορήσει. Αν και το παιχνίδι τα πάει καλά σε αφηγηματική πλοκή και ύφος, είναι τόσο αργό, επαναλαμβανόμενο και μικρό που θα ευχαριστήσει μόνο όσους αρέσκονται σε σύντομα adventure χωρίς γρίφους. Για τους υπόλοιπους προτείνεται ανεπιφύλαχτα να αφήσετε τον Ronan νεκρό στη μέση του δρόμου και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο…

Ευρηματικό σενάριοΚαλογραμμένοι διάλογοιΙκανοποιητικές ερμηνείεςΕπαναλαμβανόμενο και βαρετό gameplayΠροχειροφτιαγμένο stealthΓραφικά προηγούμενης γενιάςΑπογοητευτικές QTE μάχεςΜηδαμινή πρόκλησηΜικρόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:AirtightΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://murdered.comHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/6/2014PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα