Miasma Chronicles review

13:50 8/6/2023 - Πηγή: Game 2.0

Το Miasma Chronicles αποτελεί το νέο πόνημα της The Bearded Ladies (Mutant Year Zero: Road to Eden). Πρόκειται για ένα turn-based tactical RPG που αντλεί έμπνευση από τη σειρά Xcom και δίνει έμφαση στην προσεκτική, μεθοδική προσέγγιση και την ορθή τακτική κατά τη διάρκεια της μάχης. Ενώ το Mutant Year Zero βασίστηκε σε υπάρχον

όνομα, το Miasma Chronicles είναι ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο φιλοδοξεί να πάει το όχι και τόσο mainstream είδος του ένα βήμα μπροστά. Ας δούμε αν τα καταφέρνει.

Το Miasma Chronicles λαμβάνει χώρα σε μια δυστοπική, μετα-αποκαλυπτική Αμερική (το τρίτο παιχνίδι στη σειρά του εν λόγω στούντιο με τέτοιου είδους κόσμο), όπου το χάσμα μεταξύ πληβείων και πατρικίων έχει αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα. Μπορεί κάμποσα χρόνια πριν ο κόσμος να είχε φτάσει στο απόλυτο επίπεδο ηρεμίας, γαλήνης, τεχνολογικής επίτευξης και παγκόσμιας ειρήνης, ωστόσο το όλο οικοδόμημα απεδείχθη κίβδηλο και κατέρρευσε με την έλευση του Μιάσματος, μιας μεταλλικής σκοτεινής ουσίας, η οποία μαγαρίζει ό,τι αγγίζει. Πλέον, οι πάλαι ποτέ κραταιές Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνώνται από την Πρώτη Οικογένεια, μια πανίσχυρη, αδίστακτη ελίτ η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες των μεγαλοεταιρειών ανά τον κόσμο, αμέσως μετά την κατάρρευση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Πρώτη Οικογένεια έχτισε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πόλεων εξόρυξης, προς εκμετάλλευση των άφθονων πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, μια εκμετάλλευση που σαφώς κράτησε για τον εαυτό της και μόνον. Κι αν η όλη φάση σας θυμίζει μεσαιωνική φεουδαρχία, δεν πέφτετε και πολύ έξω καθώς είναι ακριβώς αυτό.

Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Elvis, ενός νεαρού μηχανικού που ζει παρέα με τον ρομποτικό του φίλο Diggs σε μια μετα-αποκαλυπτική πόλη εξόρυξης του Kentucky. Ο Elvis βρίσκεται στα ίχνη της χαμένης του μητέρας, προκειμένου όμως να τα ακολουθήσει, θα πρέπει να βρει τρόπο να περάσει από τον τοίχο Μιάσματος που του κόβει τον δρόμο. Πέραν του Diggs, στην αναζήτησή του αυτή τον βοηθά και ένα γάντι μυστήριας τεχνολογίας, τη λειτουργία του οποίου δεν έχει εξακριβώσει ακόμη. Η πλοκή και ο αφηγηματικός κορμός του Miasma Chronicles είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του. Όσο προχωράτε πιο βαθιά στην ιστορία το μυστήριο πυκνώνει, όσο ανακαλύπτετε στοιχεία γύρω από την σκοτεινή ουσία που μαστίζει την υφήλιο, αλλά και στοιχεία που αφορούν τον πρωταγωνιστή και τη μητέρα του, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά η πλοκή και θέλετε να συνεχίσετε για να δείτε πού οδηγεί. Τούτου λεχθέντος, η ποιότητα της γραφής χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια, σε σημείο που καταντά κουραστική. Στις κακές της στιγμές βυθίζεται κάτω του μετρίου, ενώ ακόμη και στις καλές της στιγμές, δεν καταφέρνει δυστυχώς να εντυπωσιάσει.

Περνώντας στα του gameplay, όπως προαναφέρθηκε το Miasma Chronicles είναι turn-based tactical RPG, με ισομετρική προοπτική. Περιηγείστε εντός σχετικά μικρών, αυτοτελών περιοχών, τις οποίες εξερευνάτε είτε για να προχωρήσετε την ιστορία, είτε προς εύρεση εξοπλισμού και πόρων. Το παιχνίδι φροντίζει να ανταμείψει την (ποικιλόμορφη παρά την σχετικά περιορισμένη της κλίμακα) εξερεύνηση, καθώς μέσω αυτής βρίσκετε τα καλύτερα όπλα, γεγονός που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε πιο ορθολογικά τα χρήματά σας στους διάφορους πωλητές αγαθών που συναντάτε. Πέραν τούτου, βρίσκετε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το lore και την εν γένει ιστορία του δυστοπικού και χιλιοταλαιπωρημένου τούτου τόπου, προσδίδοντας έτσι βάθος στην αφήγηση. Σε ό,τι αφορά τη μάχη κάθε αυτή, το παιχνίδι δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη του είδους, ό,τι κάνει, όμως, το κάνει καλά. Ο ήρωάς σας και τα τρία συντρόφια του έχουν από δύο action points έκαστος. Αυτά τα χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε τους χαρακτήρες, να τους προσφέρετε κάλυψη, να επιτεθείτε ή/και να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα items (acid bombs, napalm bombs, healing items κτλ) και abilities που σας παρέχονται. Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες καταναλώνει action points, με το πέρας των οποίων προχωράμε στον επόμενο χαρακτήρα και ούτω καθεξής.

Εκεί που το Miasma Chronicles ξεχωρίζει, είναι στην προετοιμασία της μάχης. Έχετε την επιλογή για μια πιο stealth προσέγγιση, όπου με την προσεκτική τοποθέτηση των χαρακτήρων μπορείτε να βγάλετε από τη μέση κάμποσους εχθρούς αθόρυβα και αποτελεσματικά. Μπορείτε, επίσης, να τους στήσετε ενέδρα και να τους συντρίψετε κατόπιν. Φυσικά, ο κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστές ικανότητες, τις οποίες χρησιμοποιείτε συνδυαστικά. Το όλο αυτό τελετουργικό πριν από την έναρξη της μάχης είναι άκρως εθιστικό, καθώς προσφέρει μια έντονη ικανοποίηση κάθε φορά που ένα πολύπλοκο σχέδιο τελεσφορεί και το βλέπετε να εξελίσσεται ακριβώς όπως το είχατε υπολογίσει. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτά τα παιχνίδια, η μάχη μοιάζει με ένα γιγαντιαίο παζλ που καλείστε κάθε φορά να λύσετε έχοντας μια ποικιλία εργαλείων που σας βοηθούν. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο το παιχνίδι, όταν λειτουργεί όπως πρέπει, το αξιοποιεί στο έπακρο. Στον αντίποδα βρίσκεται το γεγονός πως οι stealth επιλογές θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες, παράλογες αυξομειώσεις στην δυσκολία, ενώ οι μάχες καθίστανται αρκετές φορές πάρα πολύ αργές. Η ποικιλία των εχθρών, τέλος, θα μπορούσε να είναι λίγο πιο διανθισμένη, καθώς πέραν των μιασματικών τεράτων, ανθρωπόμορφων βατράχων, ρομπότ και ανθρώπων, δεν προσφέρει και πολλά πράγματα.

Μπορείτε να αναβαθμίσετε τους χαρακτήρες σας, όπως επίσης και να ξεκλειδώσετε νέες δεξιότητες για καθέναν από αυτούς. Με κάθε level-up, το HP σας αυξάνεται και ανοίγει, επιπλέον, μια νέα δεξιότητα προς αναβάθμιση. Να σημειωθεί εδώ πως οι μάχες καθαυτές δεν δίνουν και τόσο πολύ XP, όσο η εύρεση «θησαυρών» (συνολικά 17 στον αριθμό) και η ολοκλήρωση αποστολών (κύριων και δευτερευουσών). Το δέντρο δεξιοτήτων του κάθε χαρακτήρα είναι αρκετά διαφορετικό, ώστε να προσφέρει την απαραίτητη ετερογένεια σε ό,τι αφορά την προσέγγιση στη μάχη, αλλά και την εξερεύνηση. Πέραν των παραπάνω, η εύρεση εξοπλισμού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, δεδομένου πως επηρεάζει σφόδρα τον τρόπο που επιτίθεστε, το damage που κάνετε, καθώς επίσης και τις πιθανότητες που έχει το κάθε χτύπημα να βρει τον στόχο του. Τα περισσότερα όπλα είναι ακριβώς ό,τι θα περιμένατε από ένα τέτοιο παιχνίδι (shotguns, snipers, πιστόλια, τυφέκια εφόδου κτλ). Υπάρχουν, επιπλέον, mods που σας επιτρέπουν να παραμετροποιήσετε τα όπλα σας (αυξάνοντας το damage τους, μειώνοντας τον θόρυβο που παράγουν κτλ), όπως και τα λεγόμενα power cores, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τον χαρακτήρα σας, κυρίως αμυντικά. Τέλος, υπάρχουν τα λεγόμενα miasma powers, που λειτουργούν πάνω-κάτω ως ένας συνδυασμός των mods και των power cores, και δεν προσφέρουν κάτι το δραστικά διαφορετικό (με ορισμένες ευχάριστες εξαιρέσεις ωστόσο).

Το όλο σύστημα αναβάθμισης και παραμετροποίησης, λειτουργεί μεν επαρκώς, διέπεται δε από κάμποσα προβλήματα. Καταρχάς, η ποικιλία που προσφέρει δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Κάνει δηλαδή τα βασικά, αλλά δεν κάνει το βήμα παραπάνω. Επιπλέον, ο ρυθμός που αναβαθμίζετε τους χαρακτήρες σας είναι αρκετά αργός (ιδίως δεδομένου του πολύ μικρού XP που λαμβάνετε από τις μάχες) και ολλές φορές χρειάζεται να περάσουν αρκετές ώρες προτού να είστε σε θέση να ξεκλειδώσετε ένα νέο ability. Τα cooldown των δεξιοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι θα έπρεπε, και γενικά, το παιχνίδι δείχνει μια φοβία ως προς την χρηση των διάφορων εργαλείων και δυνατοτήτων που προσφέρει – με την έννοια πως παραείναι φειδωλό. Εάν συνδυαστούν αυτά με την έλλειψη ισορροπίας και λογικής συνέπειας σε ό,τι αφορά τη δυσκολία στις μάχες, καταλαβαίνετε πως η εμπειρία, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποβαθμίζεται σημαντικά.

Περνώντας στα γραφικά, το Miasma Chronicles είναι ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι, για τα δεδομένα του είδους. Οι καλαίσθητοι αρμονικοί χρωματισμοί, όπως επίσης και οι εκπληκτικές φωτοσκιάσεις ξεχωρίζουν. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι φτιαγμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ ο σχεδιασμός τους χαρακτηρίζεται από την απαραίτητη ποικιλομορφία. Τα animations θα μπορούσαν να είναι (αρκετά) καλύτερα, η εν λόγω αστοχία όμως, για ένα τέτοιο παιχνίδι, κρίνεται ασήμαντη. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στη μεσοανατολική πολιτεία του Kentucky, η οποία φυσικά βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Επισκέπτεστε μετα-αποκαλυπτικές πόλεις, δάση, ερείπια ενός πάλαι ποτέ κραταιού πολιτισμού, ετοιμόρροπα εργοστάσια κτλ. Στα τεχνικά, προσωπικά δεν συνάντησα κάποιο σοβαρό bug στο PS5, συνάντησα ωστόσο αρκετά μικρά bugs, τα οποία από ένα σημείο κι έπειτα μου ήταν αδύνατον να αγνοήσω, κυρίως λόγω της συχνότητάς τους. Σε ό,τι αφορά τον ήχο, η δουλειά που έχει γίνει κρίνεται πολύ υψηλού επιπέδου. Τα εφέ των όπλων και του περιβάλλοντος είναι άκρως προσεγμένα και κρυστάλλινα, οι ερμηνείες των ηθοποιών ικανοποιητικές, ενώ η μουσική ακροβατεί μεταξύ ατμοσφαιρικών synth μελωδιών και αλλόκοσμων, ανατριχιαστικών industrial ήχων.

Το Miasma Chronicles προσφέρει μια ικανοποιητική tactical RPG εμπειρία, με ενδιαφέρουσα ιστορία και αρκετή ποικιλία μηχανισμών ώστε να διατηρεί το gameplay φρέσκο κατά τις 20 περίπου ώρες που διαρκεί. Στοχεύει σε μικρό, συγκεκριμένο κοινό, γνωρίζει τα γούστα και τις απαιτήσεις του και φροντίζει να τα ικανοποιήσει. Δεν ανακαλύπτει τον τροχό (κι ούτε χρειάζεται άλλωστε), ούτε αποτελεί σοβαρή αναβάθμιση σε σχέσει με το Mutant Year Zero: Road to Eden. Αν είστε φαν του είδους, σίγουρα θα περάσετε καλά με το Miasma Chronicles.

Ενδιαφέρουσα ιστορία, δυνατή αφήγηση και world buildingΆκρως εθιστική προετοιμασία και τακτική προσέγγιση μάχηςΑρκετή ποικιλία μηχανισμών gameplayΌμορφα γραφικάΚορυφαίος ήχοςΟι μηχανισμοί αναβάθμισηςΈντονες και παράλογες αυξομειώσεις δυσκολίαςΜέτρια και ποιοτικά ασυνεπής γραφήΟρισμένα τεχνικά θέματα (μέχρι να λυθούν)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:The Bearded LadiesΕΚΔΟΣΗ:505 Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα