Mario + Rabbids Kingdom Battle Review

Το Mario + Rabbits αποτελεί ένα απ τα σπάνια crossover που είναι τόσο απρόσμενα, όσο και ταιριαστα. Τα rabbids με τον κόσμο του Mario είναι ένα και ένα, ακόμα και αν η υλοποίηση δεν γίνεται και με τον πιο φινετσάτο τρόπο. Όπως και να ‘χει, και μόνο το γεγονός ότι το Mario + Rabbids Kingdom Battle υπάρχει είναι καλό.

Αν αναρωτιέστε πως έρχονται τα rabbids στο μανιταροβασίλειο, η ιστορία του παιχνιδιού το εξηγεί. Μια νεαρή εφευρέτης,

που είναι και θαυμάστρια του κόσμου του Mario, φτιάχνει ένα ζευγάρι γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που της επιτρέπει να παίρνει δύο αντικείμενα και να τα συνδυάζει, ονόματι supamerge. Μετά από μια σειρά από αποτυχημένα πειράματα, αποκαρδιώνεται και αφήνει για λίγο την δουλειά για να πιει ένα τσάι. Με το που φεύγει, τα rabbids εμφανίζονται στο υπόγειό της με το time washing machine και αρχίζουν να κάνουν άνω-κάτω το υπόγειο με τις εφευρέσεις. Κάποιο από τα λαγούδια αποφασίζει να παίξει με τo supamerge, δημιουργώντας διάφορα αστεία πράγματα όπως η Rabbid Peach, ένα ζωντανό ηλίανθο και άλλα ωραία. Το κακό δεν αργεί να γίνει και ένα από τα αντικείμενα που προσπαθεί να ενώσει είναι το time washing machine, το οποίο εν τέλει ρουφάει όλα τα λαγούδια μαζί με το supamerge και τους οδηγεί στον κόσμο του Mariο. Εκεί το vortex που φέρνει τα rabbids προκαλεί την καταστροφή. Πρώτα σπέρνει τεράστια αντικείμενα σε όλο το βασίλειο και δεύτερον το γεμίζει με κακόβουλα rabbids τα οποία κάνουν διάφορες καφρίλες. Η μόνη λύση είναι να βρούνε το αρχικό λαγούδι που έχει το supamerge και να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη πριν το ανακαλύψει ο Bowser και καταστρέψει τα πάντα.

Το ίδιο το παιχνίδι είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Αντί για ένα ακόμα platformer γεμάτο με “καμώματα”, έχουμε ένα turn-based strategy το οποίο παίρνει την φόρμουλα του Xcom και της δίνει περισσότερες ελευθερίες στα διάφορα στοιχεία της. Οι χαρακτήρες έχουν αρκετά πιο ελεύθερη κίνηση, με το team jump να τους δίνει ακόμα περισσότερη απόσταση αλλά και να τους επιτρέπει να ανεβαίνουν σε υψηλότερα σημεία. Μπορείτε να εκτελείτε όλα τα actions με όποια σειρά θέλετε, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα όπλα ή τις ειδικές δυνατότητες κάθε χαρακτήρα με οποιαδήποτε σειρά κατά την διάρκεια του γύρου σας, ακόμα και εναλλάσσοντας τους χαρακτήρες στο party σας.

Υπάρχουν μάχες με μερικούς άσχημους καλεσμένους, όπως αυτό το chain chomp.

Στο battle HQ βρίσκετε τα skill trees με τα οποία μπορείτε να χτίζετε όπως θέλετε τους χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας orbs που παίρνετε από τις μάχες ή από μυστικά. από τα skill tree μπορείτε να αποκτάτε νέες κινήσεις για τους χαρακτήρες, να αυξάνετε το damage κάποιων κινήσεων ή συγκεκριμένων όπλων, να αυξάνετε τις πιθανότητες να πάρετε νομίσματα από ηττημένους εχθρούς, να έχετε περισσότερα block κίνησης και άλλα πολλά. Μπορείτε επίσης, αν θεωρείτε ότι ο χαρακτήρας σας δεν έχει χτιστεί σωστά, να επαναφέρετε το skill tree του και να αναδιανέμετε τα orbs όπως εσείς θέλετε χωρίς να έχετε μάλιστα κάποια τιμωρία γι αυτό. Τα όπλα χωρίζονται σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα και οι χαρακτήρες έχουν διάφορα είδη όπλων στην διάθεσή τους. Για παράδειγμα η Princess Peach έχει στην διάθεσή της μια καραμπίνα που κάνει τρομερή ζημιά από κοντά. Ο Rabbid Luigi έχει ως δευτερεύον ένα τεράστιο μπαζούκα. Μπορείτε να αγοράζετε νέα δευτερεύοντα και πρωτεύοντα όπλα απ το battle HQ, αναβαθμίζοντας την ζημιά που κάνουν, ειδικές επιθέσεις και άλλα καλούδια. Τα όπλα τα αγοράζετε με coins και εδώ είναι το πρώτο αρνητικό του παιχνιδιού.

Πρέπει να κάνετε αρκετό grinding για να πάρετε τα νομίσματα που χρειάζεστε για να αγοράσετε τα όπλα. Πολλές φορές βρίσκετε σειρές νομισμάτων κατά την διάρκεια της εξερεύνησης ή τα παίρνετε κατά την διάρκεια των μαχών όταν καταστρέφετε κάποιο εμπόδιο ή νικάτε κάποιον εχθρό. Επίσης όσο καλύτερα πάτε στις μάχες, έχοντας όσα περισσότερα μέλη του party σας χωρίς KO, παίρνετε και το ανάλογο ποσό σε νομίσματα. Το δεύτερο αρνητικό είναι οι περιορισμοί στην επιλογή του party. Έχετε ένα μάξιμουμ τεσσάρων χαρακτήρων που μπορείτε να επιλέξετε για να συμμετέχουν στις μάχες και εκτός αυτών, μπορείτε να αλλάξετε την σύσταση της ομάδας. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να έχετε πάντα τον Mario ως leader και ένα rabbid χαρακτήρα. Που σημαίνει ότι δύο από τους χαρακτήρες σας (η μισή σας ομάδα δηλαδή) περιορίζεται σε συγκεκριμένους χαρακτήρες. Έχοντας υπόψη ότι κάποιοι χαρακτήρες έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, ίσως να θέλατε μια διαφορετική προσέγγιση για το ποιους θα έχετε στην ομάδα σας.

Τα γραφικά είναι εκπληκτικά.

Το άλλο βασικό μέρος του παιχνιδιού είναι η εξερεύνηση, η οποία είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος να πηγαίνετε από μία μάχη στην άλλη. Βρίσκετε αρκετά παζλ στον δρόμο σας για να λύσετε, μυστικά να ανακαλύψετε και άλλα καλούδια, ενώ υπάρχουν και περιστάσεις όπου ο Beep-0 (ένα ρομποτάκι που σας συνοδεύει) πετάει μερικές επικές ατάκες σε κάποια καμώματα των λαγών. Πολλά πράγματα που βρίσκετε στα μυστικά, όπως 3D μοντέλα χαρακτήρων και εχθρών και μουσική, μπορείτε να τα βλέπετε στο μουσείο. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να βρείτε και όπλα, ειδικές κινήσεις και orbs, κάτι που σας σας μια καλή δικαιολογία να αποκλίνετε από το κατά τ' άλλα γραμμικό μονοπάτι.

Το μεγαλύτερο παράπονο αφορά το περιεχόμενο του παιχνιδιού ή μάλλον την έλλειψη περιεχομένου. Ναι, μπορείτε να παίζετε το campaign, πουείναι αρκετά δύσκολο και να δοκιμάζετε τις αντοχές σας στις περιοχές που έχετε ήδη ολοκληρώσει μέσω των challenges. Όταν όμως έχετε προχωρήσει και με τους χαρακτήρες σας πολύ πιο δυνατούς, η επιστροφή σε προηγούμενες περιοχές απλά γίνεται παιχνιδάκι. Υπάρχει και μια πολύ ωραία επιλογή local co-op για δύο παίκτες, όπου μπορείτε να παίζετε ένα μικρό campaign μαζί με έναν φίλο, χρησιμοποιώντας ο καθένας από ένα Joy-Con. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογη για δύο διαφορετικά Switch, αλλά ούτε και online, πράγμα που είναι λίγο απογοητευτικό.

Μοιάζει με καθαρόαιμο παιχνίδι της Nintendo, παρόλο που είναι από τη Ubisoft.

Το Mario + Rabbids Kingdom Battle χρησιμοποιεί τη Snowdrop της Ubisoft που έχει και το The Division. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μηχανή έχει τρομερή απόδοση στο Switch παρά το πιο αδύναμο hardware της κονσόλας. Το παιχνίδι δείχνει εκπληκτικό και τα χρώματα είναι φανταχτερά, όπως αρμόζει σε Mario game. Το animation και το οπτικό χιούμορ είναι επίσης υψηλού επιπέδου, τόσο ώστε να γελάτε ελαφρώς με το toilet humor που τόσο χρειαζόταν το κατά τ' άλλα family friendly στιλ των παιχνιδιών Mario. Τo frame rate είναι σταθερό, τόσο όταν το Switch είναι docked, όσο και portable. Ίσως να δείτε μερικά χαμένα frames κατά την διάρκεια της μάχης και ειδικά όταν η κάμερα κινείται κοντά στους χαρακτήρες για να δώσει έναν πιο δραματικό τόνο. Ο ηχητικός τομέας επίσης ικανοποιεί, με την μουσική να είναι από τον Grant Kirkhope, συνθέτη των Banjo Kazooie και Goldeneye 64. Πράγμα που σημαίνει ότι ακούτε μερικά πολύ ωραία κομμάτια, πέρα από τις επανεκτελέσεις κλασικών κομματιών.

Ας είμαστε ρεαλιστές: το Mario + Rabbids: Kingdom Battle δεν είναι για όλους. Για την ακρίβεια, απευθύνεται σε αυτούς που αρέσκονται σε πιο αργά και μεθοδικά παιχνίδια. Η δυσκολία του τίτλου είναι αρκετά μεγάλη, ακόμα και στο easy, οπότε να έχετε υπόψη ότι το campaign παίρνει 20 με 25 ώρες, με τα challenges να παίρνουν άλλες 10 ώρες το πολύ. Προσωπικά θα ήθελα περισσότερο. Αυτό το παράπονο μαζί με τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω ελπίζω να τα δω διορθωμένα σε κάποιο μελλοντικό sequel. Στο μεταξύ όμως, το Mario + Rabbids: Kingdom Battle είναι άλλη μία πολύ καλή επιλογή για να απολαύσετε στο Switch σας.

Tactical gameplay στα πρότυπα του XcomΕλευθερία αποφάσεων και κινήσεων τόσο στην μάχη όσο και εκτός αυτήςΕξερεύνηση με πολλά μυστικάΑρκετά καλό local co-opΓραφικάΉχοςΑπουσία online co-op αλλά και co-op μεταξύ κονσολώνΧρειαζόταν λίγο παραπάνω περιεχόμενοGrinding για τα νομίσματαΠεριορισμός στην επιλογή χαρακτήρωνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft ParisΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Turn-based combat adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://rabbids.ubisoft.com/portal/en-us/games/mario-rabbids-kingdom-battle.aspxHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/8/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα