LittleBigPlanet Karting Review

Το LittleBigPlanet Karting είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομα του: ένα κλασικό LittleBigPlanet, μόνο που αντί να κάνουν platforming, το Sackboy και η παρέα του γκαζώνουν, ντριφτάρουν και χτυπάνε με εξωφρενικά όπλα τους αντιπάλους, σε αγώνες ταχύτητας με καρτ. Η αλήθεια είναι πως η Sony μάλλον άργησε να εκμεταλλευτεί την πέραση του LBP και να βγάλει και άλλoυ είδους παιχνίδια, πέρα από platformers, βασισμένα πάνω του. Προς τιμήν της, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ολοκαίνουρια σειρά για

να χτυπήσει την αυτοκρατορία του Mario Kart, το Modnation Racers, που όμως δεν τα πήγε τόσο καλά. Έτσι, έχουμε την αναμενόμενη, δαρβινική σχεδόν, εξέλιξη του LittleBigPlanet σε kart racer.

Όπως σε κάθε LBP, έτσι και εδώ το παιχνίδι κατηγοριοποιεί τα πάντα σε πλανήτες, ενώ εσείς κινείστε ενδιάμεσα τους με τη βοήθεια του pod, του χάρτινου διαστημοπλοίου σας δηλαδή. Τα κλασικά στοιχεία όπως το popit επιστρέφουν, μόνο που αυτή τη φορά, πέρα από το Sackboy, μπορείτε να παραμετροποιείτε και το καρτ. Χοβερκραφτ, μόνστερ, νταλίκα, όλες οι τρελές επιλογές είναι εδώ, ενώ μπορείτε να πειράξετε ακόμα και τις ρόδες και το τιμόνι του καρτ, πάντα με τις πανέξυπνες και διασκεδαστικές επεμβάσεις ενός LBP. Όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι να έχετε λάστιχα και αλλιώς νομίσματα αντί για ρόδες. Βέβαια, καμμία επιλογή δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό στο gameplay, στο πώς χειρίζεστε το καρτ δηλαδή, όλες είναι καθαρά διακοσμητικές. Ό,τι και να πειράξετε στο μονοθέσιο, ό,τι και να του φορτώσετε, όπως και να το στολίσετε, έχει την ίδια και απαράλλαχτη συμπεριφορά.

Η οποία είναι αρκετά στείρα και ανέμπνευστη για παιχνίδι που υποτίθεται πως πρέπει να με κάνει να χαμογελάω κάθε φορά που οδηγώ. Τα καρτ διατηρούν αυτή τη δυσκίνητη απόκριση των υπόλοιπων παιχνιδιών LBP, ενώ εκείνο το καταραμένο άλμα που γίνεται λες και το καρτ βρίσκεται μέσα σε νερό επιστρέφει. Turbo δεν υπάρχει, με το μηχανισμό να αναπληρώνεται από τις κλασικές περιστροφές στον αέρα που δίνουν έξτρα ώθηση κατά την προσγείωση, και την ώθηση που δίνει το drifting, εφόσον καταφέρετε να το διατηρήσετε για αρκετή ώρα. Τα pads για turbo πάνω στο δρόμο αντικαθίστανται από jetpacks για το Sackboy-οδηγό, ενώ πέρα από τα pads που οδηγούν σε μεγάλα άλματα, το μόνο στοιχείο από τα κανονικά LBP που επιστρέφει είναι o γάντζος, που σας χρησιμεύει σε πολύ λίγες και πολύ προκαθορισμένες στιγμές. Ενώ θα μπορούσε να είναι ένα πρώτης τάξεως αναλώσιμο για να πιάνεστε από τους άλλους και να τους φτάνετε, ή κάτι αντίστοιχο, χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο σε κάποια συγκεκριμένα και τεράστια άλματα.

Υπάρχει ακόμα και mini-game για αγώνες με τηλεκατευθυνόμενα.

Τα όπλα είναι αρκετά διασκεδαστικά. Πέρα από τα αναμενόμενα πυρομαχικά, τύπου ηλεκτρισμός και διαφόρων ειδών ρουκέτες, υπάρχουν και κάποια που δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί σε παιχνίδι με καρτ. Το αγαπημένο μου είναι το όπλο fast-forward, το οποίο απλά με προχωράει στην πίστα, και συνήθως, και στην κατάταξη. Ελαφρώς απογοητευτικό είναι το γεγονός πως η μόνη άμυνα που έχετε εναντίον των όπλων των άλλων είναι το δικό σας, αν έχετε φυσικά κάποιο πρόχειρο. Με ένα συνδυασμό πλήκτρων το χρησιμοποιείτε ως ασπίδα, αν και ο μηχανισμός δε μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πυρομαχικό των εχθρών. Πχ το ηλεκτρικό πεδίο, που μπορεί να πετάξει κάποιος αν τον πλησιάσετε αρκετά, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το respawning στην πίστα πάντως δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού γίνεται με λογική και σε βολικές θέσεις.

Οι ίδιοι οι αγώνες του LBP Karting είναι μια ιστορία από μόνοι τους. Καταρχήν, δεν υπάρχει κάποιου είδους τουρνουά, αφού για άλλη μία φορά οι άνθρωποι της United Front Games επηρεάστηκαν υπερβολικά πολύ από τα υπόλοιπα LittleBigPlanet. Οι αγώνες ξεκλειδώνονται με σειρά βέβαια, αλλά αυτή η σειρά έχει πιο πολύ να κάνει με την απολύτως τυπική ιστορία του παιχνιδιού, παρά με λογική kart racer. Οι πίστες που προσφέρονται είναι αρκετές (δύο μέρες παιχνιδιού για τον μέσο παίκτη) και παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Από μία απλή χάρτινη πραγματικότητα, μέχρι ένα ζαχαροπλαστείο, και από αερόπλοια-αρένες μέχρι πίστες σαφέστατα εμπνευσμένες από τα WipeOut. Η δομή τους είναι ενδιαφέρουσα και σπάνια θα βαρεθείτε από μονότονες καταστάσεις. Ούτως ή άλλως, στο παιχνίδι θα βρείτε και άλλα είδη αγώνων πέρα από τα παραδοσιακά, όπως πίστες στις οποίες πρέπει να μαζέψετε τα περισσότερα hits, και πίστες όπου μετράει το πόση ώρα σερνετε μαζί σας μια μπάλα. Υπάρχουν και κάποια mini-games, πέρα για πέρα ξεκάρφωτα, όπως αυτό που μετατρέπει το παιχνίδι σε simulator και σας ζητάει να κάνετε τον καλύτερο χρόνο σε μια αρκετά δύσκολη πίστα. Προφανώς, αποτυγχάνει να είναι διασκεδαστικό.

Πέρα από τις single-player πίστες και την απίστευτα επιθετική AI που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν και οι πίστες που προσφέρονται για online και γενικά multiplayer παιχνίδι, που είναι παρόμοιες με τις υπόλοιπες. Υπάρχει φυσικά και ο περίφημος editor, που σας δίνει κάθε δυνατή επιλογή για τη δημιουργία των δικών σας πιστών. Στα δημιουργήματα άλλων παικτών, ξεχώρισα τις κλασικές αντιγραφές του Mario Kart, πίστες εμπνευσμένες από τους κόσμους των God of War, Donkey Kong και λοιπά, ενώ ακόμα και οι διαδρομές που δεν αποτελούν ωδή σε κάποιο παιχνίδι, είναι απολαυστικές, με μεράκι και φαντασία. Ο editor, δηλαδή, του LBP Karting, καταφέρνει να βοηθήσει στη δημιουργία μερικών πολύ ωραίων αγώνων, και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί για δαύτον. Τόσο στις πίστες που δημιουργήθηκαν μέσω του editor, όσο και στις υπόλοιπες που προορίζονται για online παιχνίδι, δεν παρατήρησα καθόλου lag ή παρόμοια προβλήματα. Πέρα από τους μεγάλους χρόνους φόρτωσης, τα πάντα τρέχουν ομαλά, σε σταθερό frame rate, ενώ τα εφέ από τα όπλα είναι ιδιαίτερα όμορφα. Κλασική αξία των LittleBigPlanet, ο ήχος του παιχνιδιού είναι κορυφή, τόσο ως μουσική, όσο και ως διαφόρων ειδών εφέ.

Το online είναι απροβλημάτιστο.

Τελικά, το LittleBigPlanet Karting, η δεύτερη προσπάθεια της United Front Games στο είδος των kart racers, δεν είναι κάτι το φοβερό. Τα χαρακτηριστικά του LittleBigPlanet δεν μεταφράζονται με απόλυτη επιτυχία, ενώ, όσο και να προσπαθεί, το παιχνίδι δεν ξεφεύγει από τη σκιά του βασιλιά της κατηγορίας Mario Kart. Αν σας αρέσουν τόσο πολύ οι περιπέτειες του Sackboy και λατρεύετε να περνάτε ώρες δημιουργώντας πράγματα στα LittleBigPlanet, τότε δοκιμάστε το LBP Karting. Ειδάλλως, αφήστε το.

+ Ποικιλία πιστών
+ Καλός editor
+ Απροβλημάτιστο online

- Δεν είναι πάντα διασκεδαστικό
- Παράξενα και παράταιρα mini-games
- Ίσως φανεί μικρό σε αυτούς που “ρουφάνε μονομιάς” τα παιχνίδια

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: PS3
Ανάπτυξη: United Front
Έκδοση: Sony
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Kart racer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.littlebigplanet.com/games/littlebigplanet-karting
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/11/2012
PEGI: 7

Keywords
Τυχαία Θέματα