LittleBigPlanet 3 Review

Το LittleBigPlanet, μία από τις κορυφαίες σειρές της προηγούμενης γενιάς, κάνει ντεμπούτο στο PS4 με το LittleBigPlanet 3 της Sumo Digital. Όμως με την αίσθηση της καινοτομίας και το ενδιαφέρον των παικτών να έχουν μειωθεί πλέον, η αποστολή του LittleBigPlanet 3 κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Η ιστορία του LittleBigPlanet 3 έχει να κάνει με το σώσιμο του Bunkum από τον Newtοn, έναν αποτυχημένο εφευρέτη (στον οποίο δίνει τη φωνή του ο Hugh Laurie) που ξυπνάει (με τη βοήθειά σας) τους τιτάνες

και απειλεί να ρουφήξει την δημιουργικότητα από όλους τους κατοίκους του Bunkum. Το LittleBigPlanet 3 δίνει περισσότερη έμφαση στην ιστορία, αλλά μην περιμένετε κάτι “βαρύ” ή επικό, αφού δεν ταιριάζει στο ύφος του τίτλου. Όμως η γνώριμη φωνή του Stephen Fry και η λιτή αφήγηση δένουν καλά με το παιχνίδι, όντας μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Σε αυτή την περιπέτεια το sackboy δεν είναι μόνο του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντάτε και άλλα... πλεκτά πλάσματα. O Oddsock είναι ένας τετράποδος φίλος που μπορεί να σκαρφαλώνει και να αναπηδάει σε τοίχους, ο Toggle μπορεί να αλλάζει το βάρος του από πολύ βαρύς σε πάρα πολύ ελαφρύς και ο Swoop είναι στην ουσία ένα πουλί που μπορεί να πετάει και να μεταφέρει αντικείμενα. Δυστυχώς, οι νέοι χαρακτήρες, παρόλο που έχουν όλη την δυναμική να αλλάξουν το παιχνίδι, δεν το κάνουν. Χρησιμοποιούνται ελάχιστα στην ιστορία, πέρα από κάποιες co-op και προαιρετικές αποστολές και οι πίστες όπου τους βλέπετε είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι κρίμα γιατί μετά από τόση διαφήμιση του LittleBigPlanet 3 με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες φάτσα κάρτα, περιμέναμε κάτι παραπάνω από απλούς κομπάρσους.

Από τοίχο σε τοίχο.

Παρόλα αυτά το Sackboy έχει και άλλα εργαλεία που τον βοηθάνε στην αποστολή του. Το LittleBigPlanet 3 εισάγει το sackpocket, μια τσέπη στην οποία έχετε διάφορες συσκευές που σας βοηθούν στις πίστες. Συσκευές όπως το pumpinator που φυσάει ή ρουφάει πράγματα, το blink ball που ουσιαστικά αποτελεί ένα portal gun που δουλεύει πετώντας μια μπάλα σε συγκεκριμένα γυαλιστερά σημεία της πίστας και σας τηλεμεταφέρει εκεί, το hook hat που σας επιτρέπει να τσουλάτε σε ράγες και τα boost boots που σας επιτρέπουν διπλά άλματα. Το illuminator, που δεν το παίρνετε με τον ίδιο άμεσο τρόπο όπως τα άλλα γκατζετάκια, είναι στην ουσία ένας φακός που μπορεί να αποκαλύπτει μυστικά ή να κάνει την ζωή σας πιο εύκολη στις πιο σκοτεινές πίστες.

Το LittleBigPlanet 3 έχει άθικτα τα περίεργα physics που κάποιοι αγαπούν και κάποιοι μισούν. Το sackboy έχει ακόμα αυτόν τον χειρισμό που είναι λίγο “ελαφρύς”, κάνοντας την κίνηση δύσκολη, ενώ η μηχανή φυσικής του παιχνιδιού εμφανίζει μερικά περίεργα bugs που ευτυχώς διορθώνονται με patch. Παρόλα αυτά, το platforming στις πίστες είναι αρκετά καλό και χορταστικό. Πλέον οι πίστες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους κι έτσι μέσα σε κάποια πίστα μπορείτε να βρείτε άλλες μικρότερες με κάποιο challenge. Επίσης σημαντικό είναι το ότι σε αυτά τα challenges καλείστε να χτίσετε κάτι χρησιμοποιώντας λίγο το build mode. Αυτά τα κομμάτια του παιχνιδιού είναι φανταστικά γιατί σας μαθαίνουν να χρησιμοποιείτε την πληθώρα εργαλείων του creative mode χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσετε ατέρμονα εκπαιδευτικά “μαθήματα”. Σε συνδυασμό με τα popit puzzles, το παιχνίδι σας δίνει ένα πλήρες μάθημα χρήσης των εργαλείων δημιουργίας που διαθέτει και παράλληλα σας δίνει και την αίσθηση ότι καταφέρνετε κάτι, αφού λύνετε διάφορα πρακτικά προβλήματα και γρίφους.

Τα παιδιά τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά.

Το creative mode δεν έχει μεγάλες αλλαγές, αφού ότι χρειάζεται υπάρχει ήδη από το LittleBigPlanet 2. Όμως οι προσθήκες είναι αρκετά βαρβάτες. Πρώτα απ' όλα, πλέον μπορείτε να δημιουργείτε σε 16 διαφορετικά layers, προσθέτοντας μεγάλο βάθος στις πίστες σας, ενώ με το blaster handle μπορείτε να δημιουργείτε τα δικά σας power-ups. Υπάρχει το popit academy που κάνει ότι και τα popit puzzles αλλά σε 12 πίστες που επικεντρώνονται ακόμα περισσότερο στο να σας μάθουν τη χρήση των εργαλείων δημιουργίας καθώς παίζετε και λύνετε γρίφους. Μπορείτε επίσης να παίζετε εκατοντάδες πίστες φτιαγμένες από μερακλήδες παίκτες, τόσο που ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναγυρίσετε στο story mode αφότου το ολοκληρώσετε. Φυσικά μπορείτε κι εσείς να μοιράζεστε τις πίστες που φτιάχνετε αν πιάνουν τα... δάκτυλά σας. Μπορείτε να ορίζετε επίσης αν οι άλλοι παίκτες μπορούν να παίζουν με το sackboy ή και τους άλλους χαρακτήρες, που σε αντίθεση με το υπόλοιπο παιχνίδι, εδώ σας δίνεται το ελεύθερο να τους χρησιμοποιείτε όπως θέλετε.

Το co-op του LittleBigPlanet 3 λειτουργεί λίγο πολύ όπως στα προηγούμενα LBP, ίσως με λίγα παραπάνω bugs στον online κώδικα που θα διορθωθούν. Μπορείτε να παίζετε με άλλους παίκτες όλες τις πίστες του story mode (δυστυχώς στις περισσότερες όλοι αναγκαστικά έχουν sackboys), ενώ τα power-ups του sackpocket αλλάζουν λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού. Το co-op του LittleBigPlanet 3 δεν έχει ούτε μεγάλα προβλήματα ούτε σημαντικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν και παραμένει ο προτιμότερος τρόπος να απολαμβάνετε το παιχνίδι.

Η αισθητική του LittleBigPlanet 3 έχει αλλάξει ελαφρώς. Αντίθετα με την καθαρά μηχανική/τεχνολογική φύση του LBP2, το LittleBigPlanet 3 επικεντρώνεται σε πιο νοσταλγικές καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών με μεγάλη δόση ρομαντισμού. Συναντάτε πίστες που μοιάζουν με παλιά αμερικάνικα diners της δεκαετίας του '70, παλιές διαστημικές ταινίες ή φολκλορικά σπίτια, μάρκες και τραπουλόχαρτα από καζίνο και άλλα τέτοια αντικείμενα πολύ πιο “γήινα” και πιο “ζεστά”. Όχι ότι λείπει το τεχνολογικό στοιχείο, αφού τα λέιζερ και τα νέον φώτα υπάρχουν, απλά είναι λιγότερο τονισμένα. Από τεχνικής άποψης όμως μην περιμένετε πολλά. Τα γραφικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τα LBP του PS3, εκτός από κάποια εφέ και την ανάλυση 1080p. Το frame rate πέφτει λόγω κάποιον bugs δεξιά κι αριστερά, ενώ οι χρόνοι φόρτωσης εξακολουθούν να είναι υπερβολικά μεγάλοι σε σημείο αγανάκτησης.

Φάε ένα σνίκερς γιατί κάνεις σαν θυμωμένη λάμπα όταν πεινάς.

Η μουσική για άλλη μια φορά δίνει ρέστα. Προφανώς η Sony όταν θέλει να προωθήσει κάποιους καλλιτέχνες της τους βάζει στα LBP. Υπάρχει μια πιο ξεκούραστη παλέτα ήχων, ενώ δεν λείπει και η ρετρό διάθεση. Έτσι έχουμε κομμάτια που θυμίζουν Chordettes (παίζει κάπου και το original Mr. Sandman) και πιο χαρωπούς τόνους, χωρίς την καθαρά alternative pop διάθεση των LBP2 και LBP PSP. Στο story mode, όλοι οι χαρακτήρες (πλην του Sackboy) έχουν φωνή και μάλιστα με πολύ καλές ερμηνείες, γεγονός που τους δίνει προσωπικότητα.

Είναι τελικά το LittleBigPlanet 3 άξιος συνεχιστής της σειράς LBP; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Από την μία το παιχνίδι έχει κάποια νέα στοιχεία όπως οι χαρακτήρες, τα gadgets του sackpocket και τον συνδυασμό creative και play mode. Aπό την άλλη, τίποτα από αυτά δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ώστε να εκπληρώσει την δυναμική του πλήρως. Αυτό κάνει το LittleBigPlanet 3 περισσότερο ένα μικρό βήμα παρά ένα μεγάλο άλμα για τη σειρά. Μικρομέγαλο θα έλεγα, όπως το όνομά του.

Το story modeΤο sackpocket και τα gadgets του που αλλάζουν λίγο το gameplayΗ φιλοσοφία Play-Create-Share παραμένει αυτούσιαΟι νέοι χαρακτήρες......που όμως χρησιμοποιούνται ελάχισταΓραφικά επιπέδου PS3 (αν και το στιλ τους είναι αξεπέραστο)Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσηςΔιάφορα bugsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), PS3ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sumo DigitalΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:Puzzle platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://littlebigplanet.playstation.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/11/2014PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα