Little Nightmares Review

To Little Nightmares, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, έκλεψε τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο εικαστικό του, αλλά και τις ομοιότητες με τα αριστουργηματικά παιχνίδια της Playdead (Limbo, Inside). Είναι όμως ένας απλός κλώνος αυτών των παιχνιδιών ή προσφέρει μία πραγματικά νέα εμπειρία;

Το σενάριο του Little Nightmares είναι αφαιρετικό, όπως ακριβώς αφαιρετικός είναι ένας εφιάλτης που σε βυθίζει στο κόσμο του χωρίς να θυμάσαι πως έχεις βρεθεί μέσα σε αυτόν.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την ηρωίδα του Little Nightmares, η οποία είναι παγιδευμένη σε έναν αποτρόπαιο κόσμο περιτριγυρισμένο από αδηφάγους, τερατόμορφους εχθρούς με μακριά χέρια και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, που δεν διστάζουν να την καταδιώξουν όταν αντιληφθούν την παρουσία της στο χώρο. Σκοπός είναι να αποδράσετε από αυτόν τον παράξενο κόσμο, δίνοντας ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη.

Από τις πρώτες στιγμές σας με το Little Nightmares μένετε έκπληκτοι με το φοβερό εικαστικό του, το οποίο μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες του ανεπανάληπτου Neil Gaiman. Τα έντονα χρώματα του χαρακτήρα, αλλά και σε μερικά από τα περιβάλλοντα, συνδυάζονται εκπληκτικά με το σκοτάδι που πλημμυρίζει κάθε σπιθαμή του κόσμου, δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα και ένα αίσθημα ανασφάλειας σε κάθε σας βήμα. Σε αυτό συμβάλλουν τρομερά και τα επιβλητικά ηχητικά εφέ, όπως το τρίξιμο του ξύλινου δαπέδου καθώς περπατάτε, ο ήχος των σωλήνων κλπ τα οποία με τη σειρά τους συνδυάζονται με παράξενους ambient ήχους που προκαλούν ανατριχίλες.

Υπερβολικά απλοϊκό stealth.

Το Little Nightmares από την αρχή χτίζει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, αναβιώνοντας τους παιδικούς σας εφιάλτες. Αρχικά το παιχνίδι φέρνει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για επιβίωση, καθώς προσπαθείτε να μην γίνετε αντιληπτοί από τους σιχαμερούς εχθρούς, ενώ από την μέση της περιπέτειας και μετά, το παιχνίδι εκπλήσσει, καθώς διαφοροποιεί τα ερεθίσματα που θέλει να σας περάσει. Έτσι, από κάποια στιγμή και μετά δεν διστάζει να καυτηριάσει με αλληγορικό τρόπο τις συνήθειες της σημερινής κοινωνίας και τον χείριστο τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας. Μάλιστα κάποια από τα σκηνικά αυτής της αλληγορίας φέρνουν αποτρόπαιες και σκληρές εικόνες, αποφεύγοντας τα φτηνά splatter στοιχεία και χωρίς να υπάρχει ίχνος αίματος στις εικόνες αυτές. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε περαιτέρω στοιχεία προκειμένου να βιώσετε οι ίδιοι αυτή τη δυνατή εμπειρία.

Περνώντας στο καθαρό gameplay του Little Nightmares, πρόκειται για ένα puzzle platformer, με κάποιους απλοποιημένους μηχανισμούς stealth, θυμίζοντας παικτικά αρκετά τα Limbo και Inside. Η ηρωίδα δεν έχει κάποιο όπλο στην κατοχή της, παρά έναν αναπτήρα, με τον οποίο μπορεί να φωτίζει τα σκοτεινά σημεία του περιβάλλοντος. Κατά βάση το παιχνίδι στηρίζεται στη λύση απλών περιβαλλοντικών γρίφων, με το platforming να αναλώνεται κυρίως είτε στο να βρίσκετε κάποιο κλειδί που υπάρχει σε κάποιο ψηλότερο επίπεδο, είτε στο να πηδάτε σε ψηλότερες πλατφόρμες για να βγαίνετε πάνω από τους εχθρούς, χωρίς να σας καταλαβαίνουν. Δυστυχώς στο θέμα των γρίφων περιμέναμε λίγη περισσότερη φαντασία, καθώς στη πλειονότητά τους οι γρίφοι είναι τετριμμένοι, πέρα από δύο-τρεις που απαιτούν λίγη περισσότερη εξερεύνηση και αναδεικνύουν το καλοσχεδιασμένο level design του κόσμου. Αρκετά απλοποιημένοι και ως ένα βαθμό αφελείς είναι και οι stealth μηχανισμοί, αφού αρκεί να χώνεστε κάτω από κάποιο τραπέζι για να σας χάνει ο εχθρός, ακόμη κι αν κάνετε την κίνηση μπροστά στα μάτια του.

To εικαστικό είναι όλα τα λεφτά.

Οι platforming μηχανισμοί είναι στιβαροί και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι πέρα από το κουμπί του άλματος, πρέπει να χρησιμοποιείτε και τη σκανδάλη για να πιάνεστε από κάποια πλατφόρμα, δίνοντας μεγαλύτερο ρεαλισμό στη κίνηση. Μάλιστα, συχνά πυκνά κατά την διάρκεια της περιπέτειας, υπάρχουν σκηνές κυνηγητού, όπου κάποιο από τα σιχαμένα πλάσματα σας κυνηγάει κι εσείς πρέπει να τρέχετε και να αποφεύγετε τυχόν εμπόδια ή να πιάνεστε την τελευταία στιγμή από κάποιο περβάζι για να αποφύγετε τα χέρια του εχθρού, γεγονός που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Πέρα από την αρρωστημένη ατμόσφαιρα, τους ωραίους μηχανισμούς και το καθηλωτικό εικαστικό, το παιχνίδι εκπλήσσει και με την ποικιλία και την εφευρετικότητα των περιβαλλόντων. Δεν είναι λίγες οι φορές που το περιβάλλον αλλάζει ακαριαία όταν περνάτε απλά μία πόρτα ή πέφτετε σε μία τρύπα, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση ότι ζείτε έναν εφιάλτη σε έναν κόσμο χωρίς καμία λογική υπόσταση. Και εδώ δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω γιατί η ικανοποίηση έρχεται μέσα από αυτές τις στιγμές έκπληξης που βιώνετε στο παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο αγκάθι του Little Nightmares πηγάζει από την ίδια την υπόσταση του παιχνιδιού και είναι η μικρή διάρκειά του, η οποία δεν ξεπερνά τις τρεις ή το πολύ τις τέσσερις ώρες αν ψάχνετε ενδελεχώς και για τα collectables. Υπάρχουν παιχνίδια με ανάλογη διάρκεια που όμως δεν τραβάνε άλλο, αίσθηση που δεν αποκόμισα από το Little Nightmares, το οποίο κατά την προσωπική μου άποψη θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον δύο ώρες ακόμη gameplay χωρίς να κουράσει. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι και η μικρή δυσκολία του παιχνιδιού, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει λίγες περισσότερες συγκινήσεις αν ήταν πιο δύσκολο.

Προσεγμένο platforming.

Πέρα από το εκπληκτικό εικαστικό για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή του κειμένου, το Little Nightmares διακρίνεται για τα πανέμορφα φωτορεαλιστικά εφέ που αναδεικνύονται με τη χρήση του αναπτήρα στο σκοτάδι, αλλά και τους καλοσχεδιασμένους αποτρόπαιους χαρακτήρες που συναντάτε στο δρόμο σας. Παρομοίως, πέρα από τα εκπληκτικά ηχητικά εφέ και τους ταιριαστούς ambient ήχους, το παιχνίδι έχει μία από τις ωραιότερες μελωδίες που έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό, στην τελευταία σκηνή του η οποία προκαλεί ανατριχίλα.

Το Little Nightmares είναι ένα μικρό, ιδιόμορφο “διαμάντι” το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύ δυνατές συγκινήσεις παρά το γεγονός ότι ακολουθεί την πεπατημένη όσον αφορά τους gameplay μηχανισμούς του. Το ιδιαίτερο εικαστικό και η καθηλωτική του ατμόσφαιρα είναι σίγουρο ότι θα σας απορροφήσουν στον κόσμο του. Αν σας αρέσουν παιχνίδια όπως τα Limbo, Inside και γενικώς τα σκοτεινά παραμύθια, μην το χάσετε με τίποτα.

Καταπληκτικό εικαστικό και ατμόσφαιραΟι αλληγορικές προεκτάσεις τουΠοικιλία περιβαλλόντωνΣτιβαρό platformingΤο κυνηγητό προσφέρει δυνατές στιγμές αδρεναλίνηςΑνατριχιαστικά ηχητικά εφέ και ambient ήχοιΜικρή διάρκειαΟι γρίφοι δεν προσφέρουν κάτι νέοΥπερβολικά απλοϊκοί stealth μηχανισμοίΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:TarsierΕΚΔΟΣΗ:Bandai NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco HellasΕΙΔΟΣ:Puzzle platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.little-nightmares.com/en/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/4/2017PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα