Knack Review

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το Knack, ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να δω τί εστί αυτό το παιχνίδι, από τα χέρια του αρχιτέκτονα του PS4, Mark Cerny. Εξαρχής υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια πως, παρά την ανάμιξη του Cerny, πρόκειται για ένα πολύ μέτριο τίτλο... αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, έτσι δεν είναι; Πλέον, όχι μόνο έχει πεθάνει, αλλά τη θέση της έχουν πάρει νεύρα και πολλά, πολλά χασμουρητά.

Το Knack διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συνεχή ανταρτοπόλεμο με μία φυλή orcs. Τα orcs δεν αποτελούν

ιδιαίτερη απειλή για τον πολιτισμό των ανθρώπων, μέχρις ότου επιτίθενται με εξελιγμένα οπλικά συστήματα, οπότε και οργανώνεται μία μυστική αποστολή για να ανακαλυφθεί πώς αυτά τα άξεστα πλάσματα απέκτησαν τέτοια τεχνολογία. Η ομάδα της αποστολής αποτελείται από τον κλασικό μεγιστάνα των πολυεθνικών, έναν Indiana Jones, έναν γιατρό-επιστήμονα και τον Knack. Ποιός όμως είναι ο Knack; Ή, πιο σωστά, τί είναι ο Knack; Είναι ένα μυστηριώδες πλάσμα που αποτελείται από αρχαία relics και έρχεται στη ζωή με τη βοήθεια του γιατρού (το παιχνίδι ποτέ δεν ενδιαφέρεται να ενημερώσει για το όνομα του).

Τα relics αυτά δεν είναι κάτι συγκλονιστικά σπάνιο στον κόσμο του παιχνιδιού, για την ακρίβεια είναι το πιο κοινό καύσιμο. Τα πάντα κινούνται με τη βοήθεια των relics, τα οποία οι άνθρωποι αντλούν από βαθιά ορυχεία, κάτι που κάνει τον Knack ακόμα πιο ιδιαίτερο. Πώς και γιατί υπάρχει αυτή η οντότητα; Κανείς δεν ξέρει. Στις cutscenes βλέπετε πώς τυχαίνει και ο γιατρός ανακαλύπτει τον παράξενο ήρωα, αλλά ποτέ, ούτε στο τελευταίο κεφάλαιο, δεν εξηγείται κάτι παραπάνω γι' αυτόν. Απλά υπάρχει. Υπάρχει, και έχει και μια πολύ συγκεκριμένη ικανότητα: μέσω “απόκρυφων δυνάμεων” (έτσι ονομάζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) μπορεί να προσελκύει πάνω του περισσότερα relics, μεγαλώνοντας έτσι σε μέγεθος. Από τοσοδούλι πλασματάκι, ο Knack μπορεί να μεταμορφώνεται σε ένα τέρας ύψους πενταόροφης πολυκατοικίας.

Ικανότητα που ουσιαστικά αποτελεί και τον άξονα, τόσο του σεναρίου, όσο και του gameplay. Το πρώτο φαντάζει απλά ως η ιστορία μιας μέτριας, animated ταινίας από κάποιο άγνωστο studio. Υπάρχουν όλοι οι χαρακτηριστικοί ήρωες και όλα τα αναμενόμενα κλισέ (χαμένος έρωτας, ο απαραίτητος κακός που αρχικά ήταν σύμμαχος κλπ), και, ενώ οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστές κάνουν παραδόξως πολύ καλή δουλειά, η όλη προσπάθεια για την παρουσίαση μίας ενδιαφέρουσας ιστορίας πέφτει στο κενό κάπου στα μισά του τίτλου. Το πιο κακό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, ο ίδιος ο Knack. Ένας αδιάφορος ήρωας, χωρίς ίχνος προσωπικότητας. Δεν έχει το comic relief που του Crash, δε βγάζει ποτέ εκείνο το αξιαγάπητο του Sackboy, παραμένει καθόλη τη διάρκεια του παιχνδιού ένα εργαλείο του γιατρού. Κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Knack με τη φράση “doctor is doing the planning, I execute”.

Ένας ξύλινος Knack.

Ναι, ο Knack μπορεί και μιλάει, παρουσιάζοντας ακόμα ένα σφάλμα. Με την ικανότητα του να μπορεί να γιγαντωθεί ανά πάσα στιγμή (θεωρητικά τουλάχιστον, αφού πραγματικός τιτάνας στο παιχνίδι γίνεται αρκετά σπάνια), έπρεπε να βρεθεί ένας συμβιβασμός στη φωνή του. Δε μπορεί ένα θηρίο να έχει τη φωνή ενός πλάσματος ύψους ενός μέτρου, και ούτε φυσικά το ανάποδο, αυτό θα ήταν απλά γελοίο. Οι δημιουργοί αποφάσισαν λοιπόν, όταν ο Knack είναι στην πιο απλή του μορφή (που συμβαίνει στην αρχή κάθε επιπέδου), απλά να μη μιλάει καθόλου, συνεισφέροντας στη συνολική, απρόσωπη προσωπικότητα του ήρωα. Μπορεί η παρατήρηση αυτή να μη σας φαίνεται σπουδαία, αλλά στην πράξη αφαιρεί από τον Knack κάθε πιθανότητα που είχε να γίνει ένας ακόμα αγαπητός ήρωας της Sony. Καταλήγει να είναι μια αδιάφορη φιγούρα, την οποία ούτε θα συμπαθήσετε ιδιαίτερα, ούτε θα σας λείψει μετά το τέλος του τίτλου.

Στα του gameplay, η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη. Μεταξύ platforming και combat, υπάρχει μια σαφής κλίση προς τις μάχες, δηλαδή πολύ πιο συχνά πολεμάτε διάφορους εχθρούς απ' ότι πηδάτε από τη μία πλατφόρμα στην άλλη. Το ίδιο το platforming είναι πανεύκολο, αφού το παιχνίδι σπάνια ζητάει ακριβείς κινήσεις όπως κάποια άλλα τρισδιάστατα platformers, ή ανεβάζει ρυθμούς στα επίπεδα των Crash. Όχι, εδώ αντιμετωπίζετε πιο ήρεμες καταστάσεις. Δεν υπάρχουν γρίφοι να λύσετε, ούτε έχει ιδιαίτερες κινήσεις ο Knack. Απλά πηδάτε στα πιο υπερυψωμένα επίπεδα και συνεχίζετε κύριοι την πορεία σας, ενώ μόλις στα τελευταία επίπεδα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν πεθαίνετε ποτέ από κακή, αργή ή αποτυχημένη κίνηση εκτός των μαχών.

Οι μάχες τώρα είναι άλλο θέμα. Είναι δύσκολες, είναι εκνευριστικές και αφάνταστα επαναλαμβανόμενες. Ο Knack, καταρχάς, σε όποιο μέγεθος και αν βρίσκεται, έχει μόλις τρεις βασικές κινήσεις, που εκτελούνται απλώς πατώντας το ίδιο πλήκτρο τρεις φορές (εν είδει combo δηλαδή), αλλά ως εκεί. Δεν υπάρχουν πιο σύνθετες αλυσίδες, προφανώς γιατί το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μικρής ηλικίας κοινό, οπότε εκτελείτε τα ίδια και τα ίδια στις 10-11 ώρες που διαρκεί. Το ύψος του ήρωα καθορίζει και τη δύναμη του, αλλά σπάνια βρίσκεστε εκτός του μεγέθους που θέλει το παιχνίδι να σας έχει. Τα relics που μαζεύει ο Knack είναι μοιρασμένα στον κόσμο του παιχνιδιού με τέτοιον τρόπο που, θέλετε δε θέλετε, έχετε πάντα ένα προμελετημένο ύψος. Μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που ενώ έχετε φουλ ζωή και έχετε μαζέψει relics, κάτι που υποτίθεται σας μεγαλώνει, το παιχνίδι αγνοεί τις όποιες απαραίτητες αλλαγές έπρεπε να προσδώσει στον ήρωα του.

Οι μάχες είναι απλοϊκές, βαρετές και επαναλαμβανόμενες.

Πέρα από τα κανονικά relics, που όπως ανέφερα καθορίζουν τη ζωή και το μέγεθος του Knack, ο ιδιότυπος πρωταγωνιστής μπορεί να μαζεύει τα λεγόμενα sunstones, που ξεκλειδώνουν κάποιες ειδικές και πολύ δυνατές κινήσεις (τρεις στο πλήθος) και αντικείμενα διαφόρων τύπων, που χρησιμοποιούνται ως κάποιου είδους ασπίδα. Λόγου χάρη, σε κάποιο σημείο, μαζεύετε παγωμένα κρύσταλλα, δίνοντας έτσι στον Knack έξτρα ζωή και μέγεθος. Αν τα χάσετε όλα όμως, δεν τελείωσε και ο κόσμος, αφού ο Knack επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν μαζέψει το έξτρα υλικό. Τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν αρκετές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι όμως παροδικές και δεν επηρεάζουν τρομερά το gameplay. Βλέπετε τον ήρωα να μεταμορφώνεται σε παγοκωλώνα, να γίνεται ξύλινος ή μεταλλικός, ή απλά αόρατος με το προσωνύμιο stealth. Stealth ο Θεός να το κάνει, αφού ακόμα και αόρατο, οι εχθροί εντοπίζουν άμεσα τον Knack. Το μόνο που σας προσφέρει αυτή η μεταμόρφωση είναι να περνάτε από ακτίνες λέιζερ χωρίς να σας καίνε.

Οι εχθροί που συναντάτε εντωμεταξύ ανακυκλώνονται επικίνδυνα πολύ για ένα παιχνίδι αυτής της διάρκειας, και πολλοί από αυτούς, αν και έχουν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό, καταλήγουν να επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, το παιχνίδι έχει την τάση να σας τοποθετεί απλά σε μια κλειστή αρένα με ένα σωρό από εχθρούς να σας περιτριγυρίζουν, και, αφού δεν υπάρχει σοβαρό combo ούτε για δείγμα, πρέπει να πηδάτε σαν το κατσίκι από τον έναν εχθρό στον άλλον και φυσικά να αποφεύγετε τις επιθέσεις τους στην πορεία άμα θέλετε να επιβιώσετε. Και θέλετε να επιβιώσετε, όχι για κανέναν άλλον λόγο, απλά επειδή το σύστημα των checkpoints είναι με μια λέξη άθλιο. Με autosave σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, αν τύχει και πεθάνετε σε μια αρένα, το παιχνίδι είναι ικανό να σας βγάλει αρκετά πίσω στην πίστα μετά το continue, και ακόμη χειρότερα, επαναφέρει και όλους τους εχθρούς που νικήσατε πριν πεθάνετε. Καλωσορίσατε στο PS4, με παιχνίδια νοοτροπίας PS1.

Τα επίπεδα συνθέτουν μια αφάνταστα γραμμική περιπέτεια, όχι κουραστική, απλά απογοητευτική και αδιάφορη. Οι στιγμές που το παιχνίδι σας στέλνει σε πραγματικά ιδιαίτερες τοποθεσίες είναι λίγες, και ως επί το πλείστον περιπλανιέστε σε πόλεις, ορυχεία, δάση και λοιπά. Η γραμμικότητα των πιστών δε δίνει πάτημα για ευφάνταστες επιλογές στον σχεδιασμό τους βέβαια, αλλά και εικαστικά, δε λένε και πολλά πράγματα. Τα περισσότερα περιβάλλοντα είναι αδιάφορα, ενώ, τα μυστικά σεντούκια που κρύβονται εδώ και εκεί, και που δίνουν στον Knack ιδιαίτερες δυνατότητες (όπως το να μαζεύει sunstones και από τους εχθρούς), τα ανακαλύπτετε πανεύκολα. Υπάρχει και τοπικό co-op για δύο, με τον δεύτερο παίκτη να αναλαμβάνει το ρόλο του μεταλλικού Robo-Knack (η ύπαρξή του επίσης δεν εξηγείται ποτέ). Ο Robo-Knack έχει ίδιες κινήσεις, αλλά μπορεί να δίνει relics στον Knack όταν η ζωή του εξαντλείται.

Οι πίστες είναι μια αφάνταστα γραμμική υπόθεση.

Αρχικά, είχα γράψει στις σημειώσεις πως τεχνικά το παιχνίδι είναι συνολικά ένα καλό πακέτο, με καθαρά, φωτεινά χρώματα, ομαλό animation και ικανοποιητικά εφέ, ειδικά αυτό που προκύπτει όταν κάποιος εχθρός διαλύει τον Knack και κάθε relic εκρήγνυται. Μέχρι που έφτασα στα μισά του τίτλου και κράσαρε ολοκληρωτικά το PS4. Και δε συνέβη μία φορά, αλλά και δεύτερη, και τρίτη, και τέταρτη, και πέμπτη, όλες κοντά στα μισά του τίτλου. Πέντε φορές μου κράσαρε το Knack, ένα όχι ιδιαίτερα απαιτητικό για την κονσόλα παιχνίδι (σημειωτέον ούτε το Killzone, ούτε το AC4 μου παρουσιάσαν παρόμοια προβλήματα). Δεν ξέρω τί πήγε στραβά στον προγραμματισμό του παιχνιδιού, αλλά αυτή η κατάσταση είναι αδικαιολόγητη. Προσπερνώντας τα θέματα αυτά, να σημειώσω απλά πως οι φωνές των ηρώων όπως ανέφερα παραπάνω είναι αρκετά καλές, ενώ η μουσική έχει τυπική παρουσία και δεν εντυπωσιάζει ποτέ.

Συνολικά, δεν έχω και πολλά καλά να σας πω για το Knack. Ναι, έχει έναν ενδιαφέροντα κεντρικό άξονα, την αυξομείωση του μεγέθος του ήρωα, αλλά ο ίδιος ο χαρακτήρας πέφτει στο κενό με τις περίεργες επιλογές των δημιουργών του παιχνιδιού. Η κατάσταση δε σώζεται ούτε με τις απλοϊκές και εν τέλει βαρετές μάχες, ούτε με το ανύπαρκτο platforming, ούτε με τον τεχνικό τομέα που έχει θέματα. Σέβομαι απόλυτα το γεγονός ότι κάθε gamer έχει διαφορετικά γούστα, και μπορεί πράγματι να υπάρχει κόσμος που θα βρει κάτι παραπάνω από μένα στο Knack, αλλά δε μπορώ να σας προτείνω το συγκεκριμένο παιχνίδι. Με άλλα λόγια, αν έχετε ή σκοπεύετε να πάρετε PS4, το Knack δεν αξίζει να είναι στις προτεραιότητες σας.

Η αυξομείωση του μεγέθους του Knack είναι ενδιαφέρουσα ιδέαΙκανοποιητική διάρκειαΤεχνικά θέματαΑνύπαρκτο platformingΟι μάχες είναι φοβερά απλοϊκές και καταντούν επαναλαμβανόμενες και βαρετέςΑφάνταστα γραμμικά επίπεδαΟ Knack είναι από τους χειρότερους ήρωες σε τέτοιου είδους παιχνίδιαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Studio JapanΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://gr.playstation.com/ps4/games/detail/item611323/KNACK%E2%84%A2/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/11/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
ps4, εξηγείται, studio, crash, sony, animation, συγκεκριμένο, site, http, playstation, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αμα, εξτρα, η ζωη, γριφοι, δουλεια, ηθοποιοι, θεμα, θηριο, ιχνος, μουσικη, παιχνιδια, υψος, χρωματα, ps4, sony, αξιζει, αορατος, απλα, ασπιδα, αρχαια, ασυλο, ακτινες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δειγμα, εφε, υπαρχει, ελπιδα, ενδιαφεροντα, εξηγείται, επρεπε, ερχεται, εχθρος, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, ηρωες, θεος, κεφαλαιο, κινηση, κλιση, λειζερ, λειψει, λογια, λογο, μορφη, μυστικα, νευρα, ομαδα, παντα, ονομα, ορυχεια, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεμπτη, πρωταγωνιστες, ρολο, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σημαδια, ταση, τι ειναι, τριτη, φυσικα, φωνη, φορα, χειροτερα, ωρες, αγνωστο, animation, crash, ηρωας, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κακος, μια φορα, πακετο, παιχνιδι, player, studio, site, σωρο, θεματα, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα