Hi-Fi Rush review

Είναι μερικά πράγματα στο gaming που λες πως είναι αδύνατον να συμβούν. Πχ το γεγονός πως ένα παιχνίδι σαν το Hi-Fi Rush, της Tango Gameworks (The Evil Within), βγαίνει στη σημερινή εποχή και μάλιστα με ξαφνική κυκλοφορία. Το Hi-Fi Rush είναι ρυθμικό actioner τρίτου προσώπου, αλλά όχι με την στενή έννοια του όρου. Θυμίζει περισσότερο hack and slash,

αλλά το ξύλο συμβαίνει κυριολεκτικά μετά μουσικής. Με μια απίστευτα όμορφη καρτουνίστικη αισθητική, μάλλον είναι κάτι που θα περιμέναμε από μια ανεξάρτητη ομάδα, όχι στούντιο της Microsoft/Bethesda. Και όμως, από το πουθενά έχουμε στα χέρια μας ίσως ένα από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά παιχνίδια της γενιάς μέχρι τώρα.

Ο ήρωάς του Hi-Fi Rush, ονόματι Chai (συνηθίστε τα ονόματα από βότανα, φαγητά και αφέψημα), αποφασίζει να πάει στο νησί Vandelay ώστε να λάβει ρομποτικές βελτιώσεις από την ομώνυμη εταιρία-κολοσσό της ρομποτικής. Καταλήγει με ένα iPod κολλημένο στο στήθος και ένα ρομποτικό χέρι που μαγνητίζει μεταλλικά σκουπίδια που σχηματίζουν μια μεταλλική κιθάρα με την οποία φροντίζει να στραπατσάρει την εξίσου μεταλλική μούρη των εχθρών. Το music player του όμως έχει ένα περίεργο εφέ στον κόσμο, καθώς τα πάντα κινούνται με ρυθμό. Οι μάχες, το περιβάλλον, το τρέξιμο του χαρακτήρα, το γενικότερο ντεκόρ, πλατφόρμες κτλ, όλα ακολουθούν τον ρυθμό. Με τους διευθυντάδες τη Vandelay Industry πλέον να τον κυνηγάνε ως ελαττωματικό υποπροϊόν, ο Chai συναντάει την Peppermint και ένα ρομποτικό γατί ονόματι 808 που τον πληροφορούν για το ύποπτο AI Spectra. Σιγά-σιγά κι άλλοι χαρακτήρες έρχονται στην ομάδα για να σταματήσουν τα σχέδια του Kale, CEO της εταιρίας. Όμως πριν φτάσουν σε αυτόν, ο ήρως και η παρέα του πρέπει να δείρουν μετά μουσικής και τα άλλα στελέχη. Τόσο ο Chai όσο και οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι πραγματικά εξαιρετικοί και θα τους λατρέψετε όλους, τον καθένα για διαφορετικό λόγο.

Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε το παιχνίδι σε δύο μέρη, αυτά είναι platforming και μάχες. Αν έχετε παίξει οτιδήποτε σε Ratchet and Clank, ή Devil May Cry θα νιώσετε ακριβώς σαν στο σπίτι σας. Κατά την διάρκεια του platforming λοιπόν, εξερευνάτε τις πολύχρωμες περιοχές, μιλάτε σε χαρακτήρες και μαζεύετε γρανάζια από κουτιά ή τα βρίσκετε διάσπαρτα μόνα τους στις περιοχές. Έχετε στην διάθεσή σας άλματα, διπλά άλματα αλλά και dash. Αργότερα λαμβάνετε και το μαγνητικό grapple με το οποίο αποκτάτε πρόσβαση σε συγκεκριμένες πλατφόρμες. Μερικές φορές βέβαια, κάποιες περιοχές το παρακάνουν με το platforming, καταντώντας λίγο βαρετές. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορα πράγματα εδώ κι εκεί για να τεστάρουν τον ρυθμό σας όπως κινούμενες πλατφόρμες και μικρά challenges (πχ να διορθώσετε μερικές γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος με την δύναμη της ρυθμικής φάπας).

Μιλώντας για φάπες, ας περάσουμε στις μάχες. Η κλωτσοπατινάδα του παιχνιδιού έχει κάτι από Devil May Cry και Bayonetta. Πολλά χαρακτηριστικά εδώ είναι ίδια όπως πχ τα upgrades που παίρνετε μαζεύοντας γρανάζια, ενώ μπορείτε να μάθετε νέες επιθέσεις και να αποκτήσετε μόνιμα περισσότερη υγεία. Υπάρχουν οι ελαφριές και οι βαριές επιθέσεις καθώς και οι ειδικές επιθέσεις που γίνονται διαθέσιμες όταν ο μετρητής reverb γεμίσει αρκετά. Όμως με το παιχνίδι να είναι rhythm action, πολλά από τα combo που κάνετε βασίζονται στο πόσο καλά καταφέρνετε να τα εκτελέσετε με τον ρυθμό. Τόσο οι εχθροί όσο και εσείς επιτίθεστε on-beat, που σημαίνει πως όποια στιγμή και αν πατήσετε το κουμπί, η επίθεση ολοκληρώνεται κανονικά πάνω στο beat της μουσικής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χτυπήματα των εχθρών. Η διαφορά είναι πως πατώντας και τα κουμπιά στον ρυθμό, πέραν του ότι αρχίζετε να κάνετε combo το ένα πίσω από το άλλο, οι επιθέσεις σας γίνονται πολλαπλώς πιο αποτελεσματικές και επίσης παίρνετε και περισσότερους πόντους στο τέλος κάθε μάχης.

Μαζί με τον Chai είναι και το γατί το οποίο όχι μόνο σας βοηθάει να κρατάτε τον ρυθμό με το να αναβοσβήνει, αλλά μέσω αυτού εκτελείτε και finishers στο τέλος κάθε combo. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι αδύναμες επιθέσεις γίνονται on-beat και οι βαριές επιθέσεις σε κάθε δεύτερο beat. Αφήνοντας ένα beat μεταξύ των επιθέσεων, μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο combo μόλις ακούσετε ήχο από ντέφι, κάτι που κάνει τις μάχες αρκετά πιο ενδιαφέρουσες από το να πατάτε ένα κουμπί κάθε φορά με τον ρυθμό μέχρι να κερδίσετε. Ταυτόχρονα, το μαγνητικό grapple σας φέρνει κοντά στους εχθρούς για να μην χάνετε ποτέ το combo, ενώ όσο γεμίζει ο μετρητής reverb μπορείτε να εκτελείτε ειδικές κινήσεις.

Να σημειώσουμε εδώ πως το παιχνίδι δεν σας αφήνει στην μοίρα σας και εξαιρετικά προσβάσιμο ακόμα κι αν δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία από ρυθμικούς τίτλους. Με την λάμψη του 808, όλο το περιβάλλον, ακόμα και με ηχητικά σήματα όπως επευφημίες και ήχους από κρουστά, σας βοηθάει να μείνετε στον ρυθμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γραμμή μετρονόμου, σαν αυτή που υπάρχει σε άλλα παιχνίδια όπως το Metal Hellsinger ή το Cadence of Hyrule για την οπτικοποίηση του beat. Αργότερα στο παιχνίδι και όσο προστίθενται περισσότερα μέλη στην παρέα σας, μπορείτε να τους καλέσετε στην μάχη για λίγο ώστε ο καθένας τους να κάνει μια ειδική κίνηση (πχ η Peppermint μπορεί να εξουδετερώσει ασπίδες εχθρών με τα πιστόλια της).

Όταν βρίσκεστε στο κρησφύγετό σας μπορείτε να «αγοράσετε» καινούρια combo, να αγοράσετε ειδικές κινήσεις αλλά και να κάνετε μόνιμες αναβαθμίσεις στον Chai. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε logs που μαζεύετε κατά την διάρκεια της περιπέτειας ή να συμπληρώσετε μια τεράστια τοιχογραφία κάνοντας διάφορα επιτεύγματα όπως να τερματίσετε κάποιο κεφάλαιο με S-rank ή να κάνετε όλο το platforming και τις μάχες με ρυθμό, κάτι που σας προσφέρει γρανάζια για αγορές. Φυσικά, μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του Chai και του 808. Η κεντρική ιστορία δεν είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί στο normal mode, οπότε αν είστε «δυνατός» παίκτης μπορείτε να δοκιμάσετε και την πιο μεγάλη δυσκολία. Όμως εκεί που δοκιμάζεται πραγματικά το τσαγανό σας είναι στο Rhythm Tower, που σας επιτρέπει να τελειώσετε την τοιχογραφία στο κρησφύγετο και να ξεκλειδώσετε περισσότερα μουσικά κομμάτια, επιθέσεις και άλλα καλούδια.

Οπτικοακουστικά το παιχνίδι είναι ότι πιο φαντασμαγορικό έχουμε δει/ακούσει εδώ και καιρό. Σίγουρα δεν υπάρχει φωτορεαλισμός και περίπλοκες τεχνικές απεικόνισης εδώ. Όμως το καρτουνίστικο στιλ γραφικών του παιχνιδιού είναι πραγματικά από άλλο πλανήτη. Σχεδόν μοιάζει με Jet Set Radio όπως αυτό θα φτιαχνόταν αν κυκλοφορούσε σήμερα. To animation σε χαρακτήρες και εχθρούς είναι εξαιρετικό και σε συνδυασμό με το εξίσου καλό voice acting προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το χιούμορ είναι πανέξυπνο και απολαυστικό, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και σε οπτικό, χωρίς να γίνεται φτηνό ή να χρησιμοποιούνται τα ίδια κλισέ αστεία. Μάλιστα, αν ξέρετε πού να κοιτάξετε, υπάρχουν και πολλά easter eggs και αναφορές σε άλλα παιχνίδια και ποπ κουλτούρα, κάτι που δείχνει πως ο τίτλος σχεδιάστηκε με πραγματική αγάπη για το μέσο. Η δράση διαδραματίζεται σε έναν πολύχρωμο και γεμάτο «προσωπικότητα» κόσμο, παρόλο που αυτός είναι στην ουσία ένα τεράστιο βιομηχανοποιημένο νησί. Φανταχτερά χρώματα, θεοπάλαβες κατασκευές και ρομποτικές high-tech λεπτομέρειες που πάλλονται στον ρυθμό της μουσικής. Όχι μόνο είναι μια εκπληκτική πινελιά, αλλά όπως προαναφέρθηκε το ίδιο το περιβάλλον αποτελεί βοήθημα για να κρατήσετε τον ρυθμό.

Φυσικά, το soundtrack αποτελεί βασικό συστατικό του Hi-Fi Rush. Από κομμάτια καλλιτεχνών όπως Black Keys, Prodigy και πολλών άλλων, μέχρι αυτά που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για το παιχνίδι, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα game soundtracks των τελευταίων ετών. Σε αυτήν την μουσική πανδαισία προστίθενται όλοι οι υπόλοιποι ήχοι που συμβάλλουν στον ρυθμό ή στις αρμονίες των μουσικών κομματιών, από τα βήματα και τα ηλεκτρονικά του 808, μέχρι το σπάσιμο των ρομπότ, το βιομηχανικό περιβάλλον και τις επευφημίες που ακούγονται όταν κάθε φορά καταφέρνετε να ολοκληρώνετε ένα combo στον ρυθμό της μουσικής.

Το Hi-Fi Rush είναι μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2023 (και όχι μόνο). Ερωτεύσιμο μέχρι θανάτου, ακόμα κι αν απεχθάνεστε τα παιχνίδια ρυθμού μπορεί να σας να αλλάξει γνώμη. Εφόσον υπάρχει μόνιμα στο Game Pass, δεν έχετε δικαιολογία. Κατεβάστε το άμεσα και… rock on!

Τρομερά στιλάτο με εξαιρετικό animationH μουσική είναι έρωταςΦοβεροί χαρακτήρες και χιούμορΕνδιαφέρουσες μάχες και χρήση του ρυθμούΊσως υπερβολικό platforming σε ορισμένες περιπτώσειςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox Series X/S, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Tango GameworksΕΚΔΟΣΗ:Bethesda/MicrosoftΔΙΑΘΕΣΗ:Ave

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
rush, rush, devil may cry, tango, hack, slash, ipod, music, player, ceo, devil, rhythm, σημαίνει, εμφάνιση, jet, set, radio, animation, voice, easter, ποπ, δραση, black, keys, prodigy, game, rock, xbox, series, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, βοτανα, γνωμη, κιθαρα, μουσικη, νησι, ξυλο, ονοματα, παιχνιδια, σηματα, σημερινη, υγεια, χρωματα, ceo, game, music, radio, slash, αγαπη, αισθητικη, απιστευτα, αστεια, ασυλο, βγαινει, φαγητα, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δειχνει, εφε, υπαρχει, εννοια, εμφάνιση, εποχη, ερχονται, εταιρια, ετων, εχθροι, ιδια, ιδιο, ηχητικα, ηχοι, θυμιζει, ηχο, κατασκευες, κεφαλαιο, κινηση, λαμψη, λεπτομερειες, λογο, μοιρα, μπορειτε, μονα, ξερετε, ομαδα, παντα, ομορφη, ουσια, περιβαλλον, πιστολια, πλατφορμες, ποπ, ρομποτ, σιγουρα, σπιτι, σχεδια, τρεξιμο, τιτλος, φαπες, φυσικα, φορα, χερι, χιουμορ, αγορες, animation, βηματα, black, devil, devil may cry, easter, hack, ηρωας, ηλεκτρονικα, jet, keys, μοιαζει, παιχνιδι, player, prodigy, rock, rhythm, series, set, σημαίνει, tango, tech, χερια, voice
Τυχαία Θέματα