Have a Nice Death review

Το Have a Nice Death είναι ένα χαριτωμένο 2D roguealike που βγήκε μέσα στο 2023 σταδιακά σε όλες τις πλατφόρμες. Ας δούμε αν καταφέρνει να ξεχωρίσει από το σωρό και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον στην εν λόγω κατηγορία παιχνιδιών.

Στο Have a Nice Death αναλαμβάνετε το ρόλο του Χάρου, ο οποίος έχει κουραστεί να θερίζει ψυχές, οπότε αναθέτει αυτή τη δουλειά

στους βοηθούς του, ενώ ο ίδιος αναλώνεται σε πιο γραφειοκρατικές δουλειές, βάζοντας απλά σφραγίδα για κάθε θάνατο. Το πρόβλημα δεν αργεί να φανεί καθώς οι βοηθοί του το παρακάνουν και θερίζουν κόσμο αβέρτα, οπότε ο Χάρος παίρνει το δρεπάνι του και αναλαμβάνει δράση για να φέρει ξανά ισορροπία. Το σενάριο προφανώς είναι χιουμοριστικό και δεν διστάζει να καυτηριάσει εύστοχα και πιο σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τις επαγγελματικές ανασφάλειες των εργαζομένων, τις συνθήκες δουλείας που πολλές φορές παρουσιάζονται σε διάφορα επαγγέλματα κτλ. Το πικρόχολο χιούμορ, αλλά και η εμφάνιση του Χάρου, θυμίζουν αποσπασματικά το Grim Fandago (χωρίς βέβαια το παιχνίδι να φτάνει το επίπεδο ποιότητας της γραφής στο αριστουργηματικό adventure). Ευχάριστο είναι ότι σε κάθε run ακούτε διαφορετικά πράγματα από τους εργαζόμενους στο γραφείο σας, οπότε πάντα υπάρχει κάτι για να ψάξετε και να γελάσετε.

Σε κάθε run στόχος σας είναι να επισκεφτείτε διαφορετικά τμήματα χρησιμοποιώντας τον ανελκυστήρα κάθε τμήματος και ανεβαίνοντας σταδιακά μέχρι τον τελευταίο όροφο όπου συναντάτε και το boss του τμήματος. Τα κάθε τμήμα-κόσμος του παιχνιδιού αντιστοιχεί και σε κάποιο αίτιο θανάτου της ανθρωπότητας, όπως βιομηχανική μόλυνση, κατανάλωση γρήγορου φαγητού, τμήμα με ψυχικές ασθένειες κτλ. Μάλιστα το περιβάλλον, οι εχθροί αλλά και οι παγίδες που υπάρχουν σε κάθε κόσμο ταιριάζουν πλήρως με το εκάστοτε θέμα και προσδίδουν μια ωραία ποικιλομορφία στο παιχνίδι. Όπως προαναφέρθηκε, για να περιπλανηθείτε στα επιμέρους επίπεδα του κάθε τμήματος χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα και διαλέγετε εσείς συνήθως μέσα από δύο ή τρεις επιλογές σε ποιο επίπεδο θα πάτε κάθε φορά. Η επιλογή είναι στρατηγικής σημασίας για την επιβίωσή σας αφού ξέρετε εξαρχής ότι στο ένα επίπεδο υπάρχει πχ mini-boss, σε άλλο επίπεδο υπάρχει μπόλικος εξοπλισμός, ή σε ένα τρίτο επίπεδο υπάρχουν συμπληρώματα ενέργειας. Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον βαθμό που θέλετε να ρισκάρετε ακολουθείτε την πορεία που θέλετε. Όπως και στα περισσότερα roguelike που σέβονται τον εαυτό τους, έτσι και εδώ όσο πιο μεγάλο ρίσκο παίρνετε τόσο πιο μεγάλη ανταμοιβή λαμβάνετε.

Οι μηχανισμοί έχουν το απαιτούμενο βάθος ώστε να σας εθίσουν και να σας βάλουν στην διαδικασία να πάτε αμέσως στο επόμενο run μετά τον κάθε σας θάνατο. Πέρα από το βασικό σας όπλο που είναι το δρεπάνι, υπάρχουν θέσεις για ένα ακόμη όπλο μακρινής εμβέλειας και μία μαγεία που κουμπώνουν σε διαφορετικά κουμπιά. Η ποικιλία σε όπλα και μαγείες είναι αξιομνημόνευτη, αφού επιλέγετε ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά δρεπάνια, ενώ τα όπλα μακρινής εμβέλειας και τις μαγείες τις αποκτάτε τυχαία καθώς επισκέπτεστε τα τυχαιοποιημένα επίπεδα του παιχνιδιού. Κάθε όπλο ή μαγεία ξεχωρίζει και από το χρώμα, οπότε εσείς ευελπιστείτε να σας πέσουν όπλα ή μαγείες μοβ ή γαλάζιου χρώματος ώστε να έχετε μια δυνατή παρακαταθήκη για να μπορέσετε να βγάλετε το run με επιτυχία. Όταν χάνετε, αυτομάτως χάνετε και όλα τα όπλα που έχετε βρει, αλλά και τα soulary και prismium που έχετε μαζέψει και σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε τα όπλα σας, να αγοράσετε κάτι από το κατάστημα του εκάστοτε τμήματος κτλ.

Αυτό που σας μένει είναι τα ingots, με τα οποία ξεκλειδώνετε νέα όπλα και βοηθήματα για την ενέργεια και το mana σας, ενώ με το τέλος κάθε αποτυχημένου run κερδίζετε πόντους εμπειρίας και αυξάνετε το level σας, κάνοντας έτσι την ζωή σας λίγο πιο εύκολη για το επόμενο run. Πχ σας δίνεται η δυνατότητα να παρακάμψετε όλους τους ορόφους του πρώτου τμήματος και να πάτε κατευθείαν στο boss ή να έχετε περισσότερα anima για να μπορείτε να αναπληρώνετε τη χαμένη σας ζωή κτλ. Ένα πρόβλημα στο ξεκλείδωμα των νέων όπλων είναι ότι δεν ξέρετε πραγματικά αν αυτά είναι ισχυρά ή όχι, αφού απλά σας δίνεται μία απλή περιγραφή πριν τα ξεκλειδώσετε. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί παγίδα, καθώς αν ξεκλειδώσετε πολλά αχρείαστα όπλα, τότε μειώνονται οι ελπίδες σας να σας τύχει κάτι πραγματικά καλό στο run που θα κάνετε, οπότε χρειάζεται λίγη φειδώ ως προς το ξεκλείδωμα των όπλων.

Πέρα όμως από τα διαφορετικά όπλα και την δυνατότητα εξέλιξης των όπλων αυτών μέσα σε συγκεκριμένο όροφο κάθε τμήματος-κόσμου του παιχνιδιού, σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή σας παίζουν οι κάρτες που εμφανίζονται τυχαία στους ορόφους κάθε τμήματος ή όταν νικήσετε κάποιο boss ή mini-boss. Μέσα από αυτές τις κάρτες μπορείτε να αναπτύξετε την μαγεία σας, το όπλο μακρινής εμβέλειας ή το δρεπάνι σας. Kάποιες όμως έχουν κάποια κατάρα όπως να μην μπορείτε να βλέπετε πόσο υγεία και mana σας έχει απομείνει, να δέχεστε πιο ισχυρά χτυπήματα κτλ. Συνήθως οι κάρτες με κατάρα είναι ταυτόχρονα και κάρτες που μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο του παιχνιδιού σας, οπότε είναι πραγματικά ρισκαδόρικο το τί θα κάνετε κάθε φορά.

Πέρα από τους περίπλοκους και στρατηγικούς μηχανισμούς του, το παιχνίδι διαθέτει επίσης ωραίο platforming και εθιστικό σύστημα μάχης που στηρίζεται πολύ στα αντανακλαστικά σας, στο σωστό timing όταν κάνετε roll και άλματα, αλλά και στη σωστή χρήση της μαγείας και των όπλων μακρινής εμβέλειας που χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα ώστε να μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε. Όλο το flow της κίνησης που είναι ζωτικής σημασίας σε roguelike ή metroidvania παιχνίδια είναι άρτιο και χαίρεστε να κινείστε στις πίστες διαλύοντας τους εχθρούς σας. Αν και οι εχθροί διαφέρουν σε κάθε τμήμα- κόσμο, μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία, αφού στην πραγματικότητα αντιμετωπίζετε τρία-τέσσερα είδη εχθρών σε κάθε κόσμο, κάτι που μειώνει λίγο την ευχαρίστηση του παιχνιδιού. Οι μάχες με τα boss πάντως δεν αφήνουν περιθώριο για παράπονα. Τα boss έχουν πολύπλοκα μοτίβα κινήσεων και μπορούν πραγματικά να σας δυσκολέψουν, οπότε πρέπει να κάνετε τρομερές χορογραφίες και σωστή χρήση ότι όπλων έχετε για να τα βγάλετε πέρα.

Δυστυχώς το Have a Nice Death έχει κάποιες μικρές «ανορθογραφίες» που το κρατάνε πίσω. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η χαμηλή δυσκολία των μαχών με τους απλούς εχθρούς σε κάθε όροφο. Αν και οι μάχες με τα boss είναι δύσκολες, αποτελούν μόλις το 20% του παιχνιδιού, ενώ το υπόλοιπο 80% είναι κάπως ανιαρό, ακόμη κι αν δεν έχετε ξεκλειδώσει όπλα της προκοπής. Σε αυτό δεν βοηθάει και το μέτριο level design των περιοχών, που καθιστά την εξερεύνηση ολίγον αγγαρεία, αφού λείπουν οι πολύπλοκοι διάδρομοι ή κάτι αξιομνημόνευτο σε κάθε τμήμα του παιχνιδιού. Προφανώς και αυτό το κοινότυπο αποτέλεσμα προκύπτει από το γεγονός ότι οι πίστες είναι τυχαιοποιημένες, αλλά με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να καμουφλαριστεί λίγο ο σχεδιασμός τους για πιο ευχάριστη περιήγηση.

Το παιχνίδι διαθέτει ιδιαίτερο εικαστικό που μοιάζει σα να ξεπήδησε από τα κάποιο έργο του Tim Burton, με τα περιβάλλονται να είναι μπολιασμένα με μια σκοτεινή παλέτα χρωμάτων απολύτως ταιριαστή με τον κόσμο του. Τόσο ο χαρακτήρας σας, όσο και οι εχθροί και τα boss είναι καλοσχεδιασμένα. Επίσης τα εφέ από τις μαγείες σας είναι άρτια εκτελεσμένα. Ενδεχομένως να σας κουράσουν τα μουντά χρώματα στα περιβάλλοντα, αλλά προσωπικά τα βρίσκω πλήρως εναρμονισμένα με το στιλ του παιχνιδιού. Στον τομέα του ήχου δεν συναντάμε κάτι αξιοσημείωτο, Η δράση συνοδεύεται από ένα μουσικό χαλί που περνά απαρατήρητο, ενώ τα ηχητικά εφέ των χτυπημάτων και των ξορκιών απλά κάνουν την δουλειά τους. Τέλος, δεν υπάρχει voice acting, κάτι που ίσως ξενίσει, αν και προσωπικά νομίζω ότι δεν θα προσέθετε κάτι παραπάνω σε ένα παιχνίδι που ούτως ή αλλως δεν ξεχωρίζει για την αφήγηση αλλά για τους μηχανισμούς στο gameplay.

Το Have a Nice Death έχει όλα τα απαραίτητα δομικά συστατικά που χρειάζεται ένα σωστό roguelike παιχνίδι, όπως η γρήγορη ροή της κίνησης του χαρακτήρα, η εντύπωση ότι κάνετε πρόοδο παρά το χαμένο run, αλλά και οι περίπλοκοι μηχανισμοί που σας ωθούν να παίξετε ένα ακόμη run για να τα πάτε καλύτερα. Αν οι μάχες με τους απλούς εχθρούς είχαν έστω λίγη από την δυναμική που έχουν οι μάχες με τα boss, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο εθιστικό. Ακόμη κι έτσι πάντως το Have a Nice Death είναι εξαιρετική επιλογή αν σας αρέσει το είδος.

Ιδιαίτερο εικαστικόΈξυπνο χιούμορΜηχανισμοί με βάθος που σε ωθούν σε ένα νέο runΆρτιο platformingΠολύ ωραίες μάχες με bossΜέτριο level designΟι μάχες με τους απλούς εχθρούς παραείναι διεκπαιρεωτικέςΜικρή ποικιλία εχθρών σε κάθε τμήμα-κόσμοΑπουσία voice acting που ίσως ξενίσει κάποιουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Magic Design StudiosΕΚΔΟΣΗ:Gearbox Publishing

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα