Harmony The Fall of Reverie review

To Harmony: The Fall of Reverie είναι μια νέα ιδιαίτερη περιπέτεια από την γαλλική Don’t Nod (Life is Strange). Το στούντιο αφήνει στην άκρη για λίγο τα adventure τρίτου προσώπου που μας έχει συνηθίσει, για να δοκιμάσει κάτι με περισσότερη φαντασία, λιγότερη διαδραστικότητα και πολλές περισσότερες αποφάσεις.

Στο κοντινό μέλλον ενός φανταστικού κόσμου, η Polly επιστρέφει στον τόπο της μετά από χρόνια απουσίας για να αναζητήσει την μητέρα

της, Ursula, η οποία αγνοείται. Η Polly σύντομα αντιλαμβάνεται ότι η πόλη έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκε και βρίσκει τον εαυτό της να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μια μεγαλοεταιρεία, η ΜΚ, ελέγχει τα πάντα και χρησιμοποιεί την δύναμή της για να ελέγξει όλους τους κατοίκους. Σύντομα, η Polly αντιλαμβάνεται ότι έχει το χάρισμα της διορατικότητας που τη συνδέει με τον κόσμο του Reverie, που είναι μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου προσδοκίες όπως η δύναμη, η αλήθεια και το χάος έχουν ανθρώπινη μορφή. Η κάθε προσδοκία επηρεάζει την Polly με τον δικό της τρόπο, ενώ η ίδια συχνά διχάζεται και δυσκολεύεται να αποφασίσει για το καλύτερο. Θα καταφέρει η Polly να βρει τη μητέρα της; Πώς σχετίζονται οι προσδοκίες με την αναζήτησή της και τον κόσμο της «άλλης πλευράς»; Ποιοι είναι πραγματικοί σύμμαχοι και ποιοι παρακινούν τους άλλους μόνο και μόνο για να πετύχουν τους στόχους τους;

Η ιστορία ξεκινάει λίγο απότομα, με ελάχιστη εισαγωγή, χωρίς να γνωρίζετε πολλά για το ποιος είστε ή τον κόσμο στον οποίο βρίσκεστε. Το Codex είναι το μέρος όπου συλλέγονται όλες τις σημαντικές πληροφορίες, όπως ιστορικά γεγονότα και άτομα που συναντάτε. Η ανάγνωσή του βοηθάει με το να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας αλλά και να καταλάβετε καλύτερα τις πολύπλοκες σχέσεις των ανθρώπων που σας περιβάλλουν. Στο πλευρό σας έχετε μια πολυσύνθετη οικογένεια με πολύπλοκο παρελθόν αλλά και φίλους, τόσο παλιούς όσο και καινούριους, που πότε μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους και πότε τις ανησυχίες και τα προσωπικά τους προβλήματα. Ο καθένας, με το μοναδικό του υπόβαθρο, διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με ορισμένα να είναι κλισέ, όπως η δυναμική νεαρή δημοσιογράφος ή ο γοητευτικός μυστήριος τύπος που ξέρει περισσότερα από όσα λέει, και ορισμένα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον, κυρίως από πλευράς προσδοκιών, όπως το χάος και η δόξα. Επίσης, ακολουθώντας την μόδα της εποχής μας, κάποιοι ήρωες αναφέρονται στο παιχνίδι με την αντωνυμία «they» αντί για «he/her», επισημαίνοντας το πώς προσδιορίζουν τον εαυτό τους, με τις ανθρώπινες σχέσεις να μην περιορίζονται στις «παραδοσιακές».

Αρχικά, η ομάδα συνεργάζεται με κοινό στόχο το να βρεθεί η Ursula, με χαριτωμένες στιγμές και σχεδόν αφελείς ιδέες επίλυσης προβλημάτων, συχνά θυμίζοντας νεανικές σειρές. Ευτυχώς όμως οι ιδέες βελτιώνονται στην πορεία του παιχνιδιού και οι διάλογοι ωριμάζουν. Ένα άλλο συνηθισμένο στοιχείο στην ιστορία είναι πώς όλοι συνδέονται μέσω της κοινής τους αντιπάθειας για την ασταμάτητη και σατανική πολυεθνική ΜΚ στην οποία ανήκουν τα πάντα. Η ΜΚ ελέγχει τις επιχειρήσεις, τις διαφημίσεις και τη διασκέδαση, τη μισούν όλοι, όμως έχει καταφέρει να είναι παντού. Το χειρότερο όσον αφορά την ΜΚ είναι πως τα μαθαίνετε όλα αυτά μέσα από περιγραφές τρίτων, χωρίς να βλέπετε με τα μάτια σας αυτήν την πραγματικότητα. Πολλά λόγια, λίγες εικόνες. Ένα σημείο όπου το παιχνίδι «λάμπει», εκτός από τις επιλογές που θα δούμε παρακάτω, είναι η φαντασία. Η βουτιά της Polly στην μπανιέρα μετατρέπεται σε βουτιά στη θάλασσα. Μέσα σε μια άδεια πισίνα βρίσκεται ένα… σαλόνι. Τα παραδείγματα μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά μένουν στη μνήμη σας για καιρό μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός χωρίζεται μεταξύ του μενού αποφάσεων και της εξέλιξης της ιστορίας. Δεν αλληλοεπιδράτε άμεσα με άλλους χαρακτήρες, ούτε εξερευνάτε το περιβάλλον, ούτε συλλέγετε τίποτα. Πρόκειται για ένα visual novel με επίκεντρο την ιστορία και μόνο. Ως Polly, μετακινείστε μεταξύ δύο κόσμων, του «πραγματικού» και του Reverie, (των προσδοκιών), παίρνοντας αποφάσεις που αφορούν και τους δύο. Στην αρχή καλείστε να επιλέξετε μεταξύ δύο αποφάσεων, όπως «θάρρος» ή «αλήθεια», σταδιακά όμως οι αποφάσεις γίνονται πολύπλοκες και τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Καθώς η Polly έχει το χάρισμα της ενόρασης, βλέπει πιθανές μελλοντικές επιλογές, οι οποίες αντανακλώνται στο μενού και πολλές φορές δίνουν διαφορετικές ανταμοιβές. Πχ υποστηρίζοντας την αδερφή σας κερδίζετε έναν κρύσταλλο ευτυχίας, ενώ αν επιλέξετε να την προειδοποιήσετε κερδίζετε έναν κρύσταλλο δύναμης. Το ένα μονοπάτι αποκλείει το άλλο. Οι κρύσταλλοι που συλλέγετε επηρεάζουν επιλογές και πτυχές της ιστορίας, ενώ αν δεν μείνετε ευχαριστημένος με το τέλος κεφαλαίου μπορείτε να το επαναλάβετε.

Εφόσον πολλές από τις επιλογές εμφανίζουν την αντίστοιχη ανταμοιβή χωρίς να την ξεκλειδώσετε καν, οι ενέργειες της Polly δεν βασίζονται άμεσα στους διαλόγους αλλά στη στρατηγική που διαλέγετε από την αρχή του κάθε κεφαλαίου. Αν ο στόχος σας είναι η ευτυχία ή η αλήθεια, τότε κάνετε την αντίστοιχη επιλογή στο μενού, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνείτε με την ενέργεια που θα εκτελέσει ή με αυτό που θα πει η Polly, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε νοηματικά, ηθικά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο με αυτό. Παρόλα αυτά, τα πράγματα περιπλέκονται από τα μισά του παιχνιδιού και μετά, ενώ συχνά μπορεί να οδηγηθείτε σε αποτελέσματα διαφορετικά από αυτά που έχετε στο νου σας όταν κάνετε μια εμφανώς ξεκάθαρη επιλογή. Το φινάλε του παιχνιδιού -το οποίο έρχεται λίγο απότομα- συνδέεται άμεσα με όλα αυτά, πολλές φορές με αναπάντεχες συνέπειες. Ωστόσο, το γεγονός ότι κάθε φορά που αποφασίζετε για οτιδήποτε η ιστορία σταματάει για να μεταβείτε στην οθόνη του μενού επιλογών όχι μόνο σας βγάζει από το κλίμα αλλά μετά από ώρες παιχνιδιού γίνεται κουραστικό.

Η μετάβαση από τη μία τοποθεσία στην άλλη γίνεται αυτόματα, με ένα πανοραμικό πλάνο να παρουσιάζει την κάθε μία. Στατικά στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα μέρη που επισκέπτεστε αποτελούνται από όμορφα σχεδιασμένους κόσμους, με λίγη ζωντάνια, όπως πουλιά που πετούν, κεριά που τρεμοπαίζουν ή τραμ που διασχίζουν μια γέφυρα. Άλλοτε το φως μπαίνει εντυπωσιακά από ψηλά παράθυρα κι άλλοτε θαυμάζετε πολύχρωμες προσόψεις κτιρίων, όμως δυστυχώς δεν τις εξερευνάτε. Δεν περπατάτε προς κάποιο μέρος ούτε εμφανίζεται κάποιος χάρτης. Κατά τη διάρκεια των διαλόγων, εμφανίζονται τα κινούμενα πορτρέτα των ομιλητών αριστερά και δεξιά της οθόνης, με το πλαίσιο κειμένου στη μέση, με δυνατότητα αυτόματης προσπέλασης του κειμένου στο τέλος των ομιλιών. Κάθε τόσο, όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό στον κόσμο, εμφανίζονται cutscenes με έντονα χρώματα και ζωηρό animation σαν βγαλμένα από ταινίες καρτούν, όμως άλλες φορές συνταρακτικά γεγονότα αναφέρονται περιγραφικά από χαρακτήρες χωρίς να δίνεται καθόλου εικόνα.

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, οι σκέψεις και οι προσωπικές περιγραφές της πρωταγωνίστριας δεν έχουν ομιλία, αλλά όλοι οι χαρακτήρες έχουν φωνή. Στην πλειοψηφία τους, οι ομιλίες είναι φυσικές, με τους ηθοποιούς να μεταφέρουν στους ήρωες τις ανησυχίες τους προβληματισμούς ή την αναμελιά με τον τόνο τους. Η απαλή μουσική πιάνου, πότε μελαγχολική ή πιο ζωηρή όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, συντροφεύει τις περισσότερες σκηνές του παιχνιδιού, με βασικά ηχητικά εφέ, όπως γλάρων, κυμάτων, πόλης και άλλων, να κάνουν την παρουσία τους ανάλογα την περιοχή.

Με διάρκεια περίπου δέκα ώρες (χωρίς τυχόν επαναλήψεις κεφαλαίων ή επιπλέον playthrough), το Harmony: The Fall of Reverie «επενδύει» περισσότερο στην υπόθεση παρά στο gameplay. Μιλάει για το πώς συνδέονται έννοιες όπως η αλήθεια και η δύναμη, πώς η ευτυχία ενδεχομένως να υπερτερεί της δόξας, και για το πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί που δημιουργούμε με την οικογένεια και την κοινότητά μας. Ασχοληθείτε αν θέλετε να δείτε μια ιστορία αγώνα και συνεργασίας μεταξύ φιλοδοξιών και πώς αυτό επηρεάζει τον κόσμο που ζούμε.

Καλογραμμένοι διάλογοι και περιγραφέςΠληθώρα ουσιαστικών επιλογώνReplayabilityΌμορφα σχεδιασμένοι κόσμοι……αλλά στατικά περιβάλλονταΜόνο επιλογές στην ιστορία, όχι αλληλεπίδρασηΣυνεχείς εναλλαγές μεταξύ μενού και ιστορίαςΚάποιες σεναριακές αστοχίεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS5, Xbox Series X/S, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Don't NodΕΚΔΟΣΗ:Don't Nod

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα