Guacamelee! Review

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η προϊστορία μου σαν gamer, δείχνει πως τα platformers δεν έχουν κύρια θέση στην καρδιά μου. Είναι προφανές πως δεν αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το είδος παιχνιδιών. Είναι όμως ακόμα πιο προφανές ότι δεν είχα παίξει κάποιο παιχνίδι σαν το Guacamelee!.

Δεν θα γράψω πολλά για την ιστορία του παιχνιδιού, για να μην σας την χαλάσω. Απλά θα αναφέρω πως χειρίζεστε τον Juan Aguacate, έναν όχι και τόσο πετυχημένο νεαρό Μεξικανό, ο οποίος μπλέκει σε μια περιπέτεια για να σώσει την γυναίκα που αγαπά από τον Carlos Calaca, περνώντας μέχρι και από την διάσταση των νεκρών

και των ζωντανών. Το Guacamelee! διαδραματίζεται σε μια μικρή, γραφική και γεμάτη περίεργους χαρακτήρες πόλη του Μεξικού. Και εάν είστε έστω και λίγο νοσταλγοί της ατμόσφαιρας του "Grim Fandango", θα το ερωτευτείτε αμέσως.

Χειρίζεστε λοιπόν τον χαρακτήρα, σε έναν κόσμο δύο διαστάσεων, όπως των παλιών Metroid, και με μια πέρα για πέρα εθιστική μέθοδο μάχης, μοιράζετε ξύλο στους αντιπάλους σας. Ο έλεγχος του Juan είναι κάτι περισσότερο από λειτουργικός, κάτι που κάνει το παιχνίδι απολαυστικό ακόμα και για κάποιον με μικρή εμπειρία. Φυσικά δεν λείπουν τα combo κατά την διάρκεια των μαχών, τα οποία όταν ολοκληρώνετε, πατώντας τους αντίστοιχους συνδυασμούς κουμπιών, σας αφήνουν μια γλυκιά γεύση ικανοποίησης. Όχι γιατί είναι δύσκολα, αλλά γιατί είναι απολαυστικά στην εκτέλεση, και στο γυμναστήριο όπου μπορείτε να τα κάνετε προπόνηση, αλλά και όταν τα εφαρμόζετε πάνω στους αντιπάλους σας. Aκολουθείτε μια ιστορία χωρισμένη σε quests και objectives, που μπορεί στην αρχή να φαντάζουν λίγο γραμμικά, όμως αυτό θα το ξεχάσετε όταν προχωρήσετε στη συνέχεια του τίτλου. Φυσικά υπάρχουν και μερικά side-quests, που όταν τα ολοκληρώσετε σας ανταμείβουν με χρυσά κέρματα, τα οποία χρησιμοποιείτε στα checkpoints για να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας με health, stamina, περισσότερες κινήσεις κτλ.

Τα checkpoints κάτω και οι δράκοι πάνω.

Οι αντίπαλοι στην αρχή του παιχνιδιού, είναι λίγοι και αρκετά εύκολοι. Ακολουθώντας την καμπύλη εκμάθησης, πληθαίνουν και δυσκολεύουν, με αποκορύφωμα τους επικών διαστάσεων αρχηγούς που συναντάτε κατά την διάρκεια της περιπέτειας. Για να μπορέσετε να βγείτε αλώβητοι από τις αναμετρήσεις, πρέπει να είστε αρκετά εξοικειωμένοι με το σύστημα μάχης. Στην αρχή ίσως σας φανεί περίπλοκο, αλλά όταν το συνηθίσετε, κάθε φορά που συναντάτε αντιπάλους, θα θέλετε να πέσετε με τα μούτρα πάνω τους. Πρέπει εδώ να σημειώσω πως κάποιοι από τους αρχηγούς, ειδικά από τα μέσα του παιχνιδιού και μετά, είναι αρκετά δύσκολοι στο hard και αναγκάστηκα να παίξω αρκετές φορές μέχρι να τους βγάλω από την μέση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στο χιούμορ που κυριαρχεί από το πρώτο κιόλας λεπτό. Από τους διαλόγους των χαρακτήρων που είναι ξεκαρδιστικοί, μέχρι τις πινακίδες με troll-memes βγαλμένα από το internet που έχουν έρθει στα μέτρα του Μεξικού. Φυσικά οφείλω να αναφέρω και τις άπειρες κότες που συναντάτε και μπορείτε να τις κοπανάτε μέχρι να κουραστούν τα δάχτυλά σας.

Το ιδιαίτερα ευχάριστο στο Guacamelee!, είναι η ύπαρξη co-op στην ίδια κονσόλα, που δίνει νέο αέρα στο παιχνίδι και ανεβάζει κατακόρυφα την αξία επανάληψης. Παίζεται ευχάριστα και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Το δοκίμασα με έναν φίλο τις προάλλες και, αν και έπαιζα ξανά τις ίδιες πίστες που είχα βγάλει λίγες ημέρες πριν, δεν μου κακοφάνηκε ούτε μια στιγμή. Προσθέστε το hard mode που υπάρχει στις επιλογές δυσκολίας, τα trophies του PSN και έρχεται και δένει για αρκετό καιρό.

Όταν μιλάμε για επικά bosses, εννοούμε ΕΠΙΚΑ.

Πάμε τώρα στα γραφικά του Guacamelee!. Ναι μεν δεν αποτελούνται από χιλιάδες πολύγωνα, αλλά χαρακτηρίζονται από υψηλή ευκρίνεια και έντονους χρωματισμούς, που συνθέτουν ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη αποτέλεσμα. Είναι ταχύτατα, εντυπωσιακά και πέρα για πέρα απαλά στα μάτια και ολοκληρώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Εντύπωση επίσης, μου έκαναν οι χαρακτήρες που απαρτίζουν το καστ. Είναι λεπτομερέστατα σχεδιασμένοι και το μόνο που τους λείπει είναι η... φωνή. Δυστυχώς αυτό με ξένισε αρκετά. Όλοι όσοι έχουν ενεργό ρόλο στην ιστορία του Guacamelee!, περιορίζονται στα λόγια μέσω bubbles, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μπορεί σε κάποια άλλα παιχνίδια αυτό να είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά πιστεύω πως εάν οι δημιουργοί είχαν φροντίσει να δώσουν φωνές στους χαρακτήρες, θα μιλούσαμε για το καλύτερο action platformer της χρονιάς. Παρόλα αυτά, η μουσική επένδυση του παιχνιδιού είναι άψογη και σας μεταφέρει την μεξικάνικη ατμόσφαιρα από τα πρώτα λεπτά.

Ο Juan Aguacate σε όλο του το μεγαλείο.

Είτε είστε old-school gamers, είτε νέοι στο είδος, το Guacamelee! έχει τα φόντα και τον τρόπο να σας κάνει να κολλήσετε για αρκετές ώρες μαζί του. Είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που η DrinkBox Studios έφτιαξε με καλαισθησία και μεράκι. Με την τιμή που έχει στο PSN (διαθέσιμο για PS3 και PS Vita με cross-buy) είναι μια ευκαιρία που οφείλετε να αρπάξετε. Αλλά γιατί λέω ευκαιρία? Αυτό είναι εμπειρία! Viva La Resurrección!

Εξαιρετικά, ζωντανά γραφικάΕθιστικό σύστημα μάχηςΕλάχιστο loadingΧιούμορ και ξανά χιούμορΈλλειψη φωνών στους χαρακτήρεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:Drinkbox StudiosΕΚΔΟΣΗ:Drinkbox StudiosΔΙΑΘΕΣΗ:PSNΕΙΔΟΣ:Platformer, beat 'em upΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.guacamelee.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:10/4/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα