Final Fantasy 12: The Zodiac Age Review

10 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, τo Final Fantasy 12 επιστρέφει βελτιωμένο και ανανεωμένο ως HD remaster με όνομα Final Fantasy 12: The Zodiac Age.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο όπου μύθος (κάστρα, μαγεία, τέρατα) και ανεπτυγμένη τεχνολογία (αερόπλοια, όπλα, μηχανισμοί) συνυπάρχουν αρμονικά. Πιο συγκεκριμένα, στην Ivalice, εκατοντάδες χρόνια αφού έχουν ενοποιηθεί σε μια συμμαχία τα βασίλεια, ένας νέος πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει και αντιμαχόμενα

στρατόπεδα έρχονται σε σύγκρουση. Μέσα σε όλα αυτά, ένας καλόκαρδος και φιλόδοξος κλεφτάκος μπλέκει σε καταστάσεις πέραν των δυνατοτήτων του και καλείται να ωριμάσει γρήγορα για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες και να σώσει τους αγαπημένους του. Η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη και στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμική. Περιέχει αρκετά στοιχεία που βομβαρδίζουν τον παίκτη, ειδικά στις αρχικές ώρες, και η πλοκή αργεί να πάρει τα πάνω της και να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα ή ενδιαφέρον. Δεν είναι μια ξεχωριστή ιστορία, ούτε αξιομνημόνευτη, αλλά γενικά αποτελεί ένα ευχάριστο έργο αν και δεν είναι από τα καλύτερα δείγματα μυθοπλασίας που μπορούμε να βρούμε σε παιχνίδια Final Fantasy. Και οι έξι βασικοί χαρακτήρες έχουν αρκετή ανάπτυξη και ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες, ωστόσο και πάλι κανείς δεν ξεχωρίζει και οι περισσότεροι αποτελούν απλά κλασικά αρχέτυπα χαρακτήρων που έχετε συναντήσει ξανά και ξανά σε παιχνίδια και οι συγκεκριμένες εκδοχές τους δεν εμβαθύνουν ή διαφοροποιούν αρκετά τη φόρμουλα για να αφήσουν ανεξίτηλο στίγμα συνώνυμο με τη σειρά Final Fantasy.

Όπως περιμένουμε από παιχνίδια Final Fantasy, το gameplay του Final Fantasy 12 ακολουθεί μια συγκεκριμένη φόρμουλα, ωστόσο εισάγει και ορισμένες ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις. Προχωράτε στον κόσμο, που αποτελείται από μια σειρά εναλλασσόμενων μικρών και μεγάλων χαρτών, με την ομάδα των πρωταγωνιστών που αποτελούν (τελικά) έξι χαρακτήρες. Από αυτούς, τρεις μπορούν τη φορά να είναι διαθέσιμοι στη μάχη, ο καθένας με τις δικιές του ικανότητες και όπλα. Περιστασιακά μπορεί να έρθει και ένας guest χαρακτήρας ως τέταρτο μέλος στο party βέβαια. Οι χαρακτήρες μπορούν να πολεμούν με πολλά διαφορετικά όπλα, από σπαθιά και ακόντια μέχρι όπλα και ραβδιά, ενώ δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη μαγείας, ωφέλιμης για την ομάδα ή για να κατατροπώνουν τους εχθρούς. Υπάρχουν summons, θρυλικά τέρατα που μπορείτε να καλείτε στην μάχη προχωρώντας στην ιστορία, και limit breaks, που εδώ λέγονται quickenings και αποτελούν την ύστατη ειδική κίνηση που μπορεί να μάθει ο καθένας και επίσης μπορούν να χρησιμοποιούνται το ένα πίσω από το άλλο για καταστροφικά αποτελέσματα.

Μπορεί να μοιάζει τρομερός αντίπαλος, αλλά εύκολα κατατροπώνεται.

Οι εχθροί βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη, δεν υπάρχουν random encounters όπως σε άλλα Final Fantasy και η ροή της εξερεύνησης δεν διακόπτεται για να ξεκινήσει η μάχη. Νικώντας εχθρούς οι χαρακτήρες αποκτούν experience points, με τα οποία ανεβαίνουν levell και βελτιώνουν τα στατιστικά τους, όπως defense, HP κλπ, και επίσης αποκτούν license points τα οποία μπορείτε να ξοδεύετε στο license board του καθενός.

Το license board είναι ταυτόχρονα το skill tree και το job/class system του παιχνιδιού. Για τον κάθε χαρακτήρα μπορείτε να επιλέξετε από 12 διαφορετικά licenses, με το το καθένα να αντιπροσωπεύεται από ένα ζωδιακό σύμβολο (εξ’ ου και το όνομα του παιχνιδιού), το οποίο καθορίζει τί όπλα και ικανότητες μπορεί να χειρίζεται ο κάθε χαρακτήρας. Υπάρχει δυνατότητα ο καθένας να έχει έως και δύο ενεργά licenses τη φορά. Από κει και πέρα, μόλις έχει γίνει η αρχική επιλογή, τα license points ξοδεύονται στο εκάστοτε license board ξεκλειδώνοντας licenses, δηλαδή “άδειες”, όπως για παράδειγμα για τη χρήση σπαθιών ενός ή του άλλου τύπου, μαγικών ενός ή του άλλου τύπου ή συγκεκριμένης πανοπλίας, πάντα εφάμιλλα με το class/job. Έπειτα, οποιοδήποτε όπλο/μαγικό/πανοπλία έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιείτε μπορείτε να το αγοράζετε από τους πωλητές στο παιχνίδι. Το σύστημα αυτό είναι αρκετά καλοδουλεμένο και προσφέρει έναν προσβάσιμο και διασκεδαστικό στρατηγικό τρόπο επιλογής του ρόλου του καθενός μέσα στην ομάδα, ώστε όλοι να κάνουν αυτό που ακριβώς θέλετε και να νικάτε τις μάχες με ακριβώς το σχέδιο που έχετε κατά νου.

Οι χαρακτήρες "ζωντανεύουν" ωραία μέσα από τις ιστορίες τους.

Η πραγματική καινοτομία του παιχνιδιού βρίσκεται στα επονομαζόμενα gambits. Λίγες ώρες μετά την αρχή, έχετε πρόσβαση σε αυτό το σύστημα που επιτρέπει με πολύ απλό και εύκολο τρόπο να δημιουργήσετε μια λίστα εντολών και αντιδράσεων σε καταστάσεις για τον κάθε χαρακτήρα, τις οποίες εκτελεί αυτόματα μέσα στη μάχη. Για παράδειγμα, να επιτίθεται στον πιο κοντινό εχθρό ή να δίνει potion σε μέλος της ομάδας με μειωμένα HP. Φτιάχνοντας μια σειρά λογικών αλληλουχιών για το πώς θέλετε να δρα ο κάθε χαρακτήρας, μπορείτε ουσιαστικά να αφήσετε το παιχνίδι να προχωρήσει μόνο του. Δεν είναι δύσκολο με μερικές απλές εντολές να νικήσετε όλες τις μάχες και τα bosses χωρίς ανησυχία, σε σημείο που το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να κινείτε τον χαρακτήρα από το ένα μέρος στο άλλο και οι μάχες αρχίζουν και τελειώνουν μόνες τους. Προφανώς τα οφέλη από ένα τέτοιο σύστημα είναι πολλά, σπάει η μονοτονία να βάζετε συνεχώς εντολές για τον καθένα ξεχωριστά και ορίζετε απλά από πριν το σχέδιο μάχης, διευκολύνεται η εξερεύνηση και επιταχύνεται η πρόοδος της ιστορίας. Ωστόσο, η αυτοματοποίηση αφαιρεί το ρίσκο της στιγμής, δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και ενστικτώδεις επιλογές μέσα στην μάχη που ίσως οδηγούσαν σε game over, αλλά αν έπιαναν τόσο περισσότερο απολαυστικό θα ήταν. Βάζοντας το παιχνίδι στον αυτόματο πιλότο είναι εύκολη λύση, αν και παραδόξως δεν καταντάει ποτέ κουραστικό να βλέπετε τις μάχες να εκτυλίσσονται μόνες τους, αλλά απομακρύνεστε κάπως από τη δράση.

Ακόμη κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι με το πάτημα ενός κουμπιού να βάλετε το παιχνίδι σε 2x ή 4x fast forward. Αυτό ονομάζεται turbo speed mode και απλά αλλάζει την ταχύτητα στα animations, τις μάχες, το περπάτημα, στα πάντα εκτός διαλόγων και μουσικής. Προσφέρει τον τρόπο για ένα γρήγορο πέρασμα και σε συνδυασμό με το gambit system μπορείτε εύκολα να αυτοματοποιήσετε και να επιταχύνετε τόσο το παιχνίδι, ώστε απλά να κουνάτε τον μοχλό πηγαίνοντας χωρίς ανησυχία από το ένα μέρος στο άλλο, ακολουθώντας μόνο την ιστορία και τα cutscenes. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε να μην το κάνετε αυτό, αλλά καθώς το περιβάλλον δεν προσφέρει και τόσα εικαστικά μετά από λίγο, είναι θεμιτό να συνηθίσετε το παιχνίδι σε fast forward και να πορευτείτε με όσο πιο προσεγμένα gambits μπορείτε για μια πιο ξεκούραστη εμπειρία, η οποία δεν υστερεί από το να παίζατε “κανονικά”.

Tα gambits είναι απλό και αποτελεσματικό σύστημα.

Αν και πρόκειται για remaster παιχνιδιού δεκαετίας, τα γραφικά μάλλον είναι κατώτερα απ’ ότι περίμενα. Η περισσότερη και καλύτερη δουλειά αισθητικής αναβάθμισης έχει γίνει στα μοντέλα των χαρακτήρων και ειδικά στις εκφράσεις των προσώπων, αλλά τα προσκήνια και τα textures μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου για PS4 (ακόμα και για HD Remaster). Τουλάχιστον δεν υπάρχουν bugs/glitches και τα loading times είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η ηχητική επένδυση είναι αρκετά καλή, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο αρχικό και νέο soundtrack. Και τα δύο είναι εξαιρετικά και περιβάλλουν ωραία την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Το voice acting είναι επίσης ικανοποιητικό, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ιαπωνικά και αγγλικά, αν και μερικές φορές μοιάζει υποτονικό (σε αυτό βέβαια περισσότερο φταίει το lip sync και τα μοντέλα των χαρακτήρων, όχι οι ηθοποιοί). Αντίθετα, απογοητεύουν τα ηχητικά εφέ των μαχών, της μαγείας, των σπαθιών κλπ, τα οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτα ή σε αναντιστοιχία με τον χαμό που γίνεται στην οθόνη.

Το Final Fantasy 12: The Zodiac Age δείχνει να απευθύνεται κυρίως σε νοσταλγούς του αρχικού παιχνιδιού και φαν της σειράς Final Fantasy. Αν ψάχνετε να ασχοληθείτε με ένα πολύωρο RPG, σίγουρα δεν θα περάσετε άσχημα. Όμως με την πληθώρα επιλογών που υπάρχει σήμερα και με τη σειρά Final Fantasy να έχει καλύτερα παρόμοια παιχνίδια, πιθανότατα μπορείτε να βρείτε κάτι άλλο που αξίζει περισσότερο το χρόνο και το χρήμα σας.

Πλούσιος κόσμος και ιστορίαΔύο εξαιρετικά soundtracksΤα gambits είναι ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ιδέα αλλά......η ευκολία της αυτοματοποίησης ζημιώνει το παιχνίδιΥπερβολικό backtracking ή εξερεύνηση παρόμοιων τοπίων σε ορισμένα σημείαΤα γραφικά, αν και βελτιωμένα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτεροΗ πλοκή αργεί να πάρει μπροςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Square EnixΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.finalfantasyxii.com/home/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/7/2017PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα