Fe Review

To Fe είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που μας έρχεται από την Zoink Games με την υποστήριξη της EA. Πρόκειται για platformer, όπου το μοναδικό σας όπλο είναι η φωνή σας και στόχος σας είναι να προστατεύσετε το δάσος όπου βρίσκεστε. Δηλαδή, εκτός από χαλαρό gameplay, το Fe έχει και ένα απαραίτητο κοινωνικό μήνυμα.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, ένα μυστηριώδες δάσος απλώνεται μπροστά μας. Διαφέρει αρκετά από αυτά που έχουμε συνηθίσει και η φύση του μοιάζει να είναι από άλλον πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτό, όπως

και για το Fe, το πλάσμα που χειρίζεστε, το οποίο μοιάζει αρκετά με ένα μικρό αλεπουδάκι. Ενώ με μια πρώτη ματιά το δάσος δείχνει ειρηνικό, σύντομα συναντάτε μια απειλή: ανθρωπόμορφα μηχανικά όντα έχουν διασκορπιστεί στο δάσος ταράζοντας την ηρεμία του και φυλακίζοντας τους κατοίκους του. Άμεσα γίνεται κατανοητό ότι σκοπός σας είναι να βοηθήσετε τους κάτοικους του δάσους ανακαλύπτοντας την πηγή αυτής της απειλής ώστε να την απομακρύνετε.

Χρησιμοποιώντας τη φωνή του Fe, μπορείτε να τραγουδήσετε με τα υπόλοιπα ζώα και να μάθετε την γλώσσα τους, κάτι που σας είναι απαραίτητο ώστε να προχωρήσετε στο παιχνίδι ανοίγοντας νέους δρόμους. Ασκώντας την κατάλληλη πίεση στο σχετικό κουμπί συντονίζετε τη φωνή σας με αυτήν ενός άλλου πλάσματος και έτσι μαθαίνετε την απαραίτητη φωνή που με τη χρήση της μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες του δάσους, πχ να τραγουδήσετε σε ένα λουλούδι και ανάλογα με το είδος του αυτό να σας βοηθήσει να πηδήξετε ψηλότερα ή με τη χρήση της αιώρησης να σας στείλει σε ένα απόμακρο σημείο.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Στα υπόλοιπα μέρη του το παιχνίδι λειτουργεί ως platformer, κάτι που σημαίνει ότι σας περιμένει αρκετό σκαρφάλωμα σε δέντρα και άλματα από ένα σημείο στο άλλο. Αν και είναι αρκετά κατανοητό το πού πρέπει να πάτε, εκτός από το σημάδι στον χάρτη υπάρχει και ένα πουλάκι όπου μπορείτε να καλέσετε για να σας δείξει τον δρόμο. Πολλές φορές αυτό γίνεται δύσκολο καθώς το άλμα από ένα δέντρο σε ένα άλλο ή η προσπάθεια να προσγειωθείτε στο κατάλληλο σημείο απαιτεί ακρίβεια που μπορεί να εκνευρίσει αν αποτύχετε και βρεθείτε στο αρχικό σημείο όπου ξεκινήσατε την προσπάθεια σας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μερικοί απλοϊκοί γρίφοι όπως το να πάτε σε ένα ζώο που σας κλείνει τον δρόμο τον αγαπημένο του μεζέ για να του αποσπάσετε την προσοχή. Yπάρχει και ακόμα πιο απλοϊκό stealth για να αποφεύγετε τους τεράστιους σε σχέση με εσάς αντιπάλους σας. Το stealth δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά σας, απλά πάτε γύρω γύρω και κρύβεστε σε χορτάρια για να μην σας δουν. Η αντίπαλη νοημοσύνη δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού ακόμα και να σας δει κάποιος την ώρα που κρύβεστε σε μια φυλλωσιά δεν θα ασχοληθεί μαζί σας όταν το καταφέρετε ακόμα κι αν είστε μπροστά του. Δεδομένης της φύσης του παιχνιδιού και του γεγονότος ότι δεν χειρίζεστε όπλα σε ριψοκίνδυνες αποστολές, δεν μπορούμε να πούμε ότι το stealth είναι αρνητικό στοιχείο. Στόχος του Fe είναι να σας προσφέρει μια ευχάριστη, ατμοσφαιρική περιπλάνηση και να τονίσει την ανάγκη για επικοινωνία και την προστασία των δασών, κάτι που καταφέρνει πολύ καλά στις πέντε περίπου ώρες που διαρκεί (ενδεχομένως να σας πάρει παραπάνω αν εξερευνήσετε την κάθε του γωνιά).

Oι Silent Ones είναι οι μόνοι πραγματικοί εχθροί, τα άλλα μεγαλύτερα ζώα σας βλέπουν απλώς σαν μεζέ.

Στα ζωγραφιστά γραφικά του Fe κυριαρχεί το μωβ και το μαύρο χρώμα, ένας γλυκός συνδυασμός για το μάτι που συνάμα παρέχει και ένα έντονο οπτικό αποτέλεσμα που δεν περνάει απαρατήρητο. Στην ατμόσφαιρα συμβάλλει θετικά και η μελαγχολική μουσική που δένει τέλεια με την κατάσταση που βιώνετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα μουγκρητά των ζώων δεν υπάρχουν άλλοι διάλογοι, κάτι που κάνει ακόμα πιο πειστική την ατμόσφαιρα, ενώ η έλλειψη αφηγητή θα έλεγα ότι βοηθάει στην απορρόφηση στον κόσμο του παιχνιδιού. Θα μπορούσαν να υπάρξουν παράπονα για τα πανομοιότυπα περιβάλλοντα και τα δέντρα που είναι όλα ίδια, άλλα δεδομένης της μικρής διάρκειας του παιχνιδιού δεν μπορώ να πω ότι πρόλαβα να τα βαρεθώ.

Το Fe είναι ένα αξιόλογο indie που θα ικανοποιήσει όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Αν είστε λάτρεις των platformers αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

Κοινωνικό μήνυμα για την προστασία των δασώνΥπέροχη ατμόσφαιραΕξαιρετική μουσικήΤο platforming εκνευρίζει μερικές φορέςΜικρή διάρκειαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Zoink GamesΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.ea.com/games/feHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:16/2/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0