Far Cry Primal Review

Η σειρά Far Cry αριθμεί περισσότερα από 10 χρόνια ζωής και έχει καταφέρει να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, παρά κάποιους επαναλμβανόμενους μηχανισμούς από παιχνίδι σε παιχνίδι. Το Far Cry Primal έχει φρέσκια θεματολογία, όμως του αρκεί αυτό για να προσφέρει μια νέα εμπειρία ή αποτελεί απλά ξαναζεσταμένο φαγητό με προϊστορική γαρνιτούρα;

H ιστορία του Far Cry Primal σας μεταφέρει στο 10.000 π.Χ, στις απαρχές της μεσολιθικής περιόδου και στην περιοχή του Oros που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη. Αναλαμβάνετε τον

ρόλο του Takkar, ο οποίος ανήκει στην φυλή των wenja και έχει στόχο να κατακτήσει με την φυλή του το Oros, ξεπαστρέφοντας ταυτόχρονα και τις φυλές των udam και izila που είναι ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. H ιστορία του Far Cry Primal είναι τετριμμένη, κάτι που εν μέρει δικαιολογείται από την ίδια τη θεματολογία του. Προφανώς δεν θα μπορούσαν να μπουν στοιχεία δολοπλοκίας, προδοσίας ή σοβαρών ανατροπών τη στιγμή που οι προϊστορικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού έχουν χαμηλό επίπεδο νόησης. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η μηδενική κλιμάκωση και η απουσία κορυφώσεων που σας κάνουν να μην παίρνετε στα σοβαρά την ιστορία του παιχνιδιού.

Το πραγματικό ενδιαφέρον σας να εξερευνήσετε τον προϊστορικό κόσμο του παιχνιδιού βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες που τον απαρτίζουν και εδώ η Ubisoft παραδίδει μαθήματα σχεδιασμού. Στιγμές όπως να σημαδεύετε το θήραμά σας και να βγαίνει απότομα από το ποτάμι ένας κροκόδειλος και να το κατασπαράζει ή να βλέπετε από μακριά μία αγέλη μαμούθ να διακόπτει την μάχη μεταξύ δύο αντιμαχόμενων φυλών και να τρομάζει τους λύκους που ξεροστάλιαζαν λίγα μέτρα μακριά για να φάνε τα πτώματα της μάχης, είναι ο πιο σημαντικός λόγος να εξερευνήσετε το Oros. H πιστότητα αυτών των στιγμών και η ποικιλομορφία της ευρύτερης περιοχής είναι σαφέστατα τα πιο δυνατά σημεία του Far Cry Primal. Στην αληθοφανή καταγραφή του προϊστορικού κόσμου του παιχνιδιού συνυπολογίζεται και η δουλειά ειδικών γλωσσολόγων, οι οποίοι με βάση τα δεδομένα της προϊστορίας δημιούργησαν μία νέα διάλεκτο για να μιλούν οι χαρακτήρες!

Η αίσθηση του τόξου είναι απολαυστική.

Ένα ακόμη πολύ δυνατό σημείο του Far Cry Primal είναι αναμφίβολα η δυνατότητα να εξημερώνετε τα άγρια θηρία της περιοχής και να τα χρησιμοποιείτε προς όφελος σας. Η δυνατότητα αυτή σας δίνει διαφορετικές επιλογές στην προσέγγιση κάθε μάχης. Το πρώτο ζώο που εξημερώνετε είναι μία κουκουβάγια, την οποία την χρησιμοποείτε ως ιχνηλάτη για να βλέπετε με λεπτομέρεια το πεδίο της μάχης και τις επιλογές σας. Στη συνέχεια και εξελίσσοντας τα αντίστοιχα skills μπορείτε να εξημερώνετε λιοντάρια, αρκούδες, μαχαιρόδοντες, λύκους και άλλα, που μπορούν να αποτελούν φονικές μηχανές στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η εξαιρετική νοημοσύνη των ζώων-συντρόφων σας, που αντιδρούν ακαριαία στους κινδύνους που αντιμετωπίζετε. Ακόμα και η αντιμετώπιση των εχθρικών ζώων που συναντάτε διαφέρει, ανάλογα με το ζώο που σας συντροφεύει. Για παράδειγμα αν σας συντροφεύει ένας μαχαιρόδοντας ή μία αρκούδα, τότε η αγέλη των λύκων που συναντάτε το βάζει στα πόδια κτλ. Τα είδη ζώων που συναντάτε στο Oros έχουν αξιοσέβαστη ποικιλία, ενώ ανάλογα μεγάλος είναι και ο αριθμός των θηρίων που μπορείτε να εξημερώνετε.

Η δομή και οι μηχανισμοί του Far Cry Primal είναι ενδεδειγμένα για ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, αλλά δεν διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από την δομή των άλλων Far Cry. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, υπάρχουν βασικές και προαιρετικές αποστολές, η εκπλήρωση των οποίων σας αποφέροει πόντους εμπειρίας και πρόσθετα skills για να ξεκλειδώνετε σταδιακά το skill tree σας που είναι πιο πλούσιο σε δυνατότητες από ποτέ. Αυτό που διαφέρει ως ένα βαθμό σε σχέση με το βασικό μοντέλο των Far Cry είναι η έμφαση που δίνεται στη συλλογή πρώτων υλών, οι οποίες χρησιμεύουν τόσο για να φτιάχνετε τον εξοπλισμό και τα όπλα σας, όσο και για να αναβαθμίζετε τις καλύβες σημαντικών χαρακτήρων στον καταυλισμό σας. Με την αναβάθμιση σε αυτές τις καλύβες ξεκλειδώνονται νέα skills, ενώ για να γίνει εφικτή η κάθε αναβάθμιση πρέπει να έχετε συγκεκριμένο πληθυσμό ανθρώπων της φυλής σας στον καταυλισμό σας. Η αύξηση του πληθυσμού πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση βασικών και προαιρετικών αποστολών, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός, τόσο περισσότερες είναι και οι πρώτες ύλες που εμφανίζονται αυτόματα στην παρακαταθήκη σας. Τέλος, όπως και στα άλλα Far Cry, υπάρχουν outposts και bonfires που πρέπει να καταλαμβάνετε για να μπορείτε να μεταφέρεστε γρήγορα από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο.

Η εξημέρωση και η χρήση των άγριων ζώων στις μάχες είναι το Α και το Ω.

Οι βασικές αποστολές του Far Cry Primal δεν έχουν την απαιτούμενη ποικιλία και ευρηματικότητα και αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την ποιότητα του παιχνιδιού. Οι βασικές αποστολές αναλώνονται είτε στο να κατακτήσετε το αρχηγείο κάποιας αντίπαλης φυλής, είτε στο να μαζέψετε πρώτες ύλες που σας ζητάει κάποιος βασικός χαρακτήρας του καταυλισμού σας. Η απουσία πολυπλοκότητας στις αποστολές μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τη θεματολογία του παιχνιδιού, αλλά μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες νέες ιδέες που θα του ταίριαζαν γάντι. Από την άλλη, οι αποστολές στις οποίες είστε ύπο την επήρεια των ματζουνιών που σας δίνει ο σαμανός της φυλής και παίζετε τα οράματα του Takkar που βοηθούν στο ξετύλιγμα της ιστορίας, είναι ωραίες πινελιές, αν και τις έχουμε ξαναδεί στη σειρά.

Πέρα από τις βασικές αποστολές, το παιχνίδι είναι γεμάτο από παράπλευρες δραστηριότητες, κάποιες εκ των οποίων έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, ενώ κάποιες άλλες είναι αναμάσημα παλιότερων ιδεών. Στα highlight είναι το κυνήγι και η ανακάλυψη προϊστορικών θηρίων στο Oros, αλλά και η ανακάλυψη κρυμμένων σπηλαίων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χάρτη. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται πολύ επιτυχημένα το hunting sense (το οποίο είναι παραλλαγή του eagle vision των Assasin’s Creed) για να μπορείτε να διακρίνετε τα ίχνη του ζώου και να το εντοπίζετε. Σε γενικότερο πλαίσιο όσον αφορά τις αποστολές του παιχνιδιού, η Ubisoft επενδύει για ακόμη μία φορά στην ποσότητα και στην πεπατημένη οδό, παρά στην ποιότητα και το νεωτερισμό. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί χαμένη ευκαιρία, καθώς η θεματολογία προσφέρεται για περισσότερο ρίσκο και πιο φρέσκες ιδέες από αυτές που εν τέλει υλοποιούνται.

Η εξερεύνηση της αχανούς έκτασης του Oros γίνεται κυρίως χρησιμοποιώντας τα πόδια σας, αφού λόγω εποχής δεν υπάρχουν οχήματα. Ευτυχώς μπορείτε να καβαλάτε το ζώο που σας συντροφεύει, αρκεί να έχετε ξεκλειδώσει το αντίστοιχο skill, οπότε μπορείτε να πηγαίνετε πολύ πιο γρήγορα από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο. Επιπλέον, έχετε στην κατοχή σας γάντζο, με τον οποίο ανεβαίνετε και κατεβαίνετε απότομες πλαγιές και βράχους. Ο χειρισμός στη χρήση του γάντζου είναι ο ενδεδειγμένος, χωρίς προβλήματα με την κάμερα κτλ.

Τέτοιες τυχαίες καταστάσεις αποτελούν το "αλατοπίπερο" της εμπειρίας του παιχνιδιού.

Στον τομέα των μαχών, οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα Far Cry είναι σοβαρές, αφού τα όπλα στο Far Cry Primal δεν έχουν καμία σχέση με τον σύγχρονο οπλισμό και αλλάζουν ακόμη και το είδος του παιχνιδιού αφού δύσκολα κατατάσσεται στα παραδοσιακά FPS. Τα είδη των όπλων λόγω εποχής είναι περιορισμένα, αλλά υπάρχει κάποια ποικιλία και έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε διαφορετικά όπλα για κάθε είδος. Έτσι υπάρχουν τόξα για μεγάλη και μικρή απόσταση, ρόπαλα και κοντάρια για τις μάχες σώμα με σώμα, και δευτερεύοντα όπλα όπως σφεντόνα, τα shards που δηλητηριάζουν ή μπερδεύουν τους εχθρούς στρέφοντας τον ένα εναντίον του άλλου (βλ. Assasin’s Creed), αλλά και “προϊστορικές” βόμβες που ρίχνετε στους εχθρούς χρησιμοποιώντας την κουκουβάγια. Μάλιστα, μπορείτε να προσθέτετε φωτιά στα περισσότερα όπλα σας, είτε χρησιμοποιώντας κάποια εστία φωτιάς, είτε καίγοντας το λίπος των ζώων που έχετε σφάξει, ώστε να κάνετε πιο μεγάλη ζημιά στους εχθρούς, αρκεί βέβαια να μην τυλιχτείτε στις φλόγες από την πυργκαγιά που ενδέχεται να προκαλέσετε.

Η αίσθηση των όπλων χρησιμοποιώντας τα τόξα, αλλά και όταν ρίχνετε τα κοντάρια και τα shards, είναι απολαυστική. Δυστυχώς το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για την αίσθηση που έχετε όταν κοπανάτε τους εχθρούς με το ρόπαλο ή το ακόντιο σε μάχες σώμα με σώμα, αφού λείπει η ακρίβεια και σας δίνεται η αίσθηση ότι τα όπλα σας δεν έχουν επαφή με το σώμα των εχθρών, ενώ και το animation των εχθρών που δέχονται τα χτυπήματά είναι σε σημεία τραγελαφικό. Πέρα από τα όπλα, μπορείτε κάλλιστα να ακολουθείτε stealth προσέγγιση, ιχνηλατώντας αρχικά το χώρο και ξεπαστρεύοντας τους εχθρούς σας προσεκτικά με takedowns, μια τακτική συνηθισμένη στα Far Cry. Η μετριότατη νοημοσύνη των εχθρών κάνει τη ζωή σας ακόμη πιο εύκολη, αφού δύσκολα αντιλαμβάνονται τα τεκταινόμενα στο χώρο πριν δουν τα ραδύκια ανάποδα. Το γεγονός αυτό, αλλά και η βοήθεια που σας προσφέρει το θηρίο που σας συντροφεύει και το τεράστιο απόθεμα κρέατος που μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας για να ανανεώνετε την ενέργειά σας, κάνουν το παιχνίδι εξαιρετικά εύκολο στο normal επίπεδο δυσκολίας, οπότε το hard ή το expert είναι μονόδρομος για να έχετε την καλύτερη εμπειρία.

Μία ακόμα σημαντική αδυναμία του Far Cry Primal είναι η απουσία οποιασδήποτε μορφής multiplayer και ιδιαίτερα ενός co-op mode είτε τοπικά, είτε online. Είναι δεδομένο ότι το co-op θα ήταν απολαυστικό λόγω της προϊστορικής θεματολογίας και η απουσία του προφανώς οφείλεται στη βιασύνη της Ubisoft να κυκλοφορήσει το παιχνίδι νωρίς. Στην περίπτωση του Far Cry Primal δεν μιλάμε για ένα μικρό Far Cry χαμηλού κόστους όπως το Blood Dragon, αλλά για βαρβάτο παιχνίδι, οπότε η έλλειψη multiplayer είναι αδικαιολόγητη.

H εξερεύνηση των σπηλαίων είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Τα γραφικά του Far Cry Primal είναι εξαιρετικά, με την μηχανή γραφικών, παρά την ηλικία της να παράγει εντυπωσιακές φωτοσκιάσεις, καταπληκτικά μοντέλα χαρακτήρων και ζώων με υψηλής ανάλυσης υφές, ωραίες εναλλαγές μέρας-νύχτας και μεγάλο draw distance. Στον αντίποδα, “ανορθογραφίες” παρατηρούνται στα εφέ του νερού και σε κάποιες θολές υφές στα περιβάλλοντα, ενώ δεν υπάρχει δυναμικός καιρός που σίγουρα θα έδινε άλλη αίσθηση στο παιχνίδι. Οι cutscenes είναι όμορφα σκηνοθετημένες, με τις εκφράσεις των προσώπων των χαρακτήρων να είναι χάρμα οφθαλμών. Εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες, καθώς παρά την ακαταλαβίστικη διάλεκτο, οι χαρακτήρες προσπαθούν να περάσουν στον παίκτη αυτά που θέλουν να πουν χρησιμοποιώντας και την γλώσσα του σώματος. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα ηχητικά εφέ, από τους ήχους των ζώων μέχρι τις ιαχές των εχθρών. Η μουσική, όπου υπάρχει, είναι απολύτως ταιριαστή με τη δράση στην οθόνη.

Το Far Cry Primal αλλάζει τη συνταγή της σειράς, χωρίς όμως να αλλάζει ριζικά το αποτέλεσμα. Η καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στην αναπαράσταση της μεσολιθικής περιόδου, κρατιέται πίσω από διάφορες αδυναμίες. Το Far Cry Primal είναι ποιοτικός τίτλος, αλλά ταυτόχρονα είναι και χαμένη ευκαιρία αφού μπορούσε να προσφέρει μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία. Αν σας αρέσει η σειρά ή/και η συγκεκριμένη θεματολογία, θα απολαύσετε τις 15 και πλέον ώρες προϊστορικής δράσης του Far Cry Primal.

Τρομερή αναπαράσταση της μεσολιθικής περιόδουΟι τυχαίες καταστάσεις που συναντάτε στον κόσμοΗ νοημοσύνη και η χρήση των ζώωνΤο κυνήγι σπάνιων ζώων και η εξερεύνηση κρυμμένων σπηλαίωνΕξαιρετικά γραφικάΥψηλού επιπέδου cutscenes και ερμηνείεςΈλλειψη ρίσκου και φρέσκων ιδεών στους βασικούς μηχανισμούςΒασικές αποστολές που αποτελούν παραλλαγές αποστολών άλλων Far CryΟι μάχες με τσεκούρια και ρόπαλαΗ προβληματική νοημοσύνη των εχθρικών φυλώνΑπουσία co-opΙστορία χωρίς κορυφώσειςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://far-cry.ubisoft.com/primal/en-GB/home/index.aspxHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/3/2016PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, νέα, ubisoft, tree, συγκεκριμένο, επήρεια, eagle, vision, πηγαίνετε, fps, animation, expert, online, οφείλεται, blood, dragon, draw, καιρος, δραση, ps4, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, γλωσσα του σωματος, δουλεια, θηριο, ιχνη, μουσικη, παιχνιδια, πλαισιο, σφεντονα, fps, ubisoft, αδυναμια, αυξηση, απλα, αρκουδα, ασυλο, πηγαίνετε, βγαινει, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δυνατοτητα, δυστυχως, δομη, εφε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, ειπωθει, εκφρασεις, ελλειψη, ενεργεια, εν μερει, επήρεια, εστια, ευρωπη, ζημια, ζωη, ζωης, ζωων, ζωο, ιδεες, ειδη ζωων, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, μηχανες, ηχητικα, κυνηγι, λεπτομερειες, λειπει, λιονταρια, μακρια, μαμουθ, μικρο, μοντελα, μπορειτε, νοημοσυνη, οθονη, οραματα, οφελος, οφείλεται, οχηματα, πεδιο, ποιοτητα, προβληματα, ρισκο, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συνταγη, σωμα, συγχρονο, τοξα, τιτλος, φοβος, φορα, ομορφα, ωρες, ανηκει, animation, blood, dragon, draw, eagle, ειδη, εμφαση, ιδιαιτερα, λιπος, μια φορα, παιχνιδι, ποδια, ροπαλο, ροπαλα, site, σωμα με σωμα, online, tree, θηραμα, vision
Τυχαία Θέματα