FIFA 17 Review

Τα τελευταία χρόνια η σειρά FIFA κατά γενική ομολογία είχε επαναπαυτεί στις δάφνες της, με αποτέλεσμα τα πρόσφατα παιχνίδια FIFA να είναι μεν καλά, αλλά με τις αλλαγές να γίνονται με το σταγονόμετρο και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το FIFA 17 έρχεται να αλλάξει το τοπίο, με νέα μηχανή γραφικών, αναβαθμισμένο Ultimate

Team, το ολοκαίνουριο The Journey και κάποιες όχι κραυγαλέες αλλά θετικές προσθήκες στο gameplay.

Ξεκινώντας με το gameplay του FIFA 17, στην πρώτη επαφή ενδέχεται να μην δείτε σοβαρές αλλαγές, αλλά παίζοντας ανακαλύπτετε όλο και περισσότερες. Πρώτα απ’ όλα, στο FIFA 17 επιτυγχάνεται η απόλυτη ισορροπία όσον αφορά το ρυθμό του ματς, ώστε να μην είναι ούτε το πανηγύρι της ντρίπλας του FIFA 15, αλλά ούτε και το πολύ αργό τέμπο του FIFA 16. Έτσι, από την μία πλευρά είναι δύσκολο να αποφύγετε τον αντίπαλο με ντρίπλα τουλάχιστον στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας, αλλά οι εναλλαγές της μπάλας με πάσες και προωθημένες είναι ένα κλικ πιο άμεσες σε σχέση με το FIFA 16, οπότε εύλογα ανεβαίνει και ο ρυθμός του ματς. Σε γενικές γραμμές και ο χειρισμός των παικτών παραμένει στιβαρός όπως και στα προηγούμενα FIFA, με το βάρος των παικτών να είναι tο ενδεδειγμένο. Η δε προσθήκη της στοχευμένης προωθημένης πάσας, πέρα από την στοχευμένη συρτή πάσα του FIFA 16, δίνει ακόμη περισσότερες στρατηγικές επιλογές στο παιχνίδι.

Η νέα μηχανή γραφικών του FIFA 17, η Frostbite engine, πέρα από την οπτική αναβάθμιση, φέρνει αρκετές αλλαγές και στη φυσική του παιχνιδιού, τόσο στην αλληλεπίδραση του παίκτη με την μπάλα, όσο και στην αλληλεπίδραση των παικτών μεταξύ τους. Έτσι, έχουμε πιο ρεαλιστικά animation στα κοντρόλ της μπάλας, στις πάσες με την μία, αλλά και πιο ρεαλιστικά τάκλιν και τζαρτζαρίσματα μεταξύ των παικτών. Κάποια παράπονα μπορούν να ειπωθούν για την φυσική της μπάλας όταν εξαπολύετε σουτ, ειδικά από πλάγια θέση, η τροχιά της οποίας κάποιες φορές ξεφεύγει λίγο από τα ρεαλιστικά πλαίσια και μοιάζει σαν να κλοτσάτε αερόμπαλα. Πάντως αυτό είναι πταίσμα μπροστά στη συνολικά καλή δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Η φυσική στην αλληλεπίδραση παικτών και μπάλας είναι η ενδεδειγμένη.

Μεγάλος ντόρος έγινε για τη συμπεριφορά των διαιτητών στο FIFA 16 και όχι άδικα, καθώς τα λάθη τους έγραψαν ιστορία (απλά δείτε σχετικά βιντεάκια στο Youtube). Ευτυχώς στο FIFA 17 οι διαιτητές είναι εμφανώς βελτιωμένοι, αφήνουν σωστά το πλεονέκτημα, σφυρίζουν σωστά περιπτώσεις πέναλτι, αν και η αλήθεια είναι ότι και φέτος δίνουν κίτρινες κάρτες ευκολότερα απ’ ότι θα έπρεπε. Σε καλό επίπεδο βρίσκεται και η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων (οι οποίοι είχαν βελτιωθεί αρκετά και στο FIFA 16), αφού δεν δέχονται γκολ στη γωνία τους και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν σωστές εξόδους σε στημένες φάσεις.

Αισθητά βελτιωμένη εμφανίζεται και η συμπεριφορά των συμπαικτών σας στον αγωνιστικό χώρο. Δεν σταματούν να κινούνται και να ξεμαρκάρονται, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εκάστοτε συστήματος που έχετε επιλέξει, σε αντίθεση με τον περσινό τίτλο, όπου πολλές φορές έμεναν ακίνητοι στις θέσεις τους χωρίς να μπορείτε να παράγετε εύκολα φάσεις. Αυτό όμως πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν έχει κοντρολαριστεί αντίστοιχα ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού. Ακόμα και στο legendary βγάζετε πολύ εύκολα φάσεις για γκολ μέσα από συνεργασίες με αποτέλεσμα το FIFA 17 να είναι πιο εύκολο από τους προκατόχους του. Το πρόβλημα ενδέχεται να διορθωθεί με κάποιο patch, ώστε οι αντίπαλοι να μην είναι μόνο αποτελεσματικοί στα τάκλιν στο ένας εναντίον ενός, αλλά να προβλέπουν και να προλαμβάνουν τις κινήσεις των παικτών σας για να είναι πιο ανταγωνιστικό το παιχνίδι όταν παίζετε μόνοι σας. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο που επαναλαμβάνεται είναι ότι η συμπεριφορά των αντιπάλων, είτε έχουν πανίσχυρη ομάδα, είτε ομάδα χαμηλής δυναμικότητας, παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια, δηλαδή πρεσάρουν και έχουν κατοχή της μπάλας. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς οι χαμηλότερου επιπέδου ομάδες κυνηγάνε περισσότερο την κόντρα και δίνουν χώρο, πράγμα που δεν βλέπετε να συμβαίνει ποτέ.

Παράπονα υπάρχουν και για κάποιες αργές αποκρίσεις των εντολών που δίνετε. Όταν για παράδειγμα θέλετε να διώξετε την μπάλα μακριά από την περιοχή σας σε κάποια αναμπουμπούλα, αλλά ο παίκτης σας καθυστερεί δραματικά και ενδέχεται να σας την κλέψουν προτού προλάβετε να διώξετε. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μόνο όταν θέλετε να διώξετε την μπάλα, αφού αντίθετα αν επιλέξετε να κάνετε συρτή πάσα σε κοντινό σας συμπαίκτη η πάσα γίνεται άμεσα.

To The Journey είναι καλοφτιαγμένο και ήρθε για να μείνει.

Πλήρως αναβαθμισμένες είναι και όλες οι στημένες φάσεις στο FIFA 17 (φάουλ, πέναλτι, κόρνερ) και είναι θέμα συνήθειας και εξάσκησης ώστε να γίνουν κτήμα σας. Στα φάουλ μπορείτε να έχετε πανοραμική κάμερα ώστε να στείλετε με ακρίβεια σέντρα προς την μεγάλη περιοχή. Στα κόρνερ μπορείτε με ακρίβεια να υποδείξετε το σημείο που θέλετε να πάει η μπάλα, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγχετε και έναν παίκτη για να κινηθεί προς την πορεία που στέλνετε την μπάλα. Πολύ καλύτερη είναι και η αίσθηση της εκτέλεσης των πέναλτι, αφού πρέπει με ακρίβεια να υποδείξετε τόσο την δύναμη όσο και το σημείο που θα στείλετε την μπάλα χρησιμοποιώντας τον δεξιό αναλογικό μοχλό.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ολοκαίνουριο mode σε παιχνίδι FIFA, οπότε το ενδιαφέρον μας για το The Journey ήταν εύλογο. Το The Journey είναι ένα mode με ξεκάθαρες επιρροές από το My Career της σειράς NBA 2K. Σε αυτό υποδύεστε τον Alex Hunter, έναν παίκτη που ξεκινά από τις ακαδημίες της αγγλικής ομάδας που επιλέγετε και κατόπιν παίρνει μεταγραφή σε ομάδα της Premier League επίσης της αρεσκείας σας, μέχρι να φτάσει στην απόλυτη καταξίωση μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν. Το The Journey έχει προκαθορισμένο σενάριο και ιστορία η οποία εξελίσσεται μέσα από άψογες κινηματογραφικές cutscenes που μεταδίδουν εκπληκτικά τον ενθουσιασμό του παίκτη όταν από τα αλώνια πάει στα σαλόνια της Premier Legaue, την απογοήτευσή του σε κάποιο σημείο της χρονιάς, τον τρόπο που εξελίσσεται η σχέση του με τον παιδικό φίλο με τον οποίο που ξεκίνησαν από την ίδια ομάδα κλπ. Οι εκφράσεις των προσώπων είναι καταπληκτικές, τα βίντεο έχουν τη σωστή διάρκεια χωρίς να κουράζουν, ενώ και η ιστορία αν και γεμάτη κλισέ, κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της 15ωρης ενασχόλησής σας με το εν λόγω mode.

Πέρα όμως από ιστορία και cutscenes, με τον παίκτη σας παίζετε αγώνες στους οποίους μπορείτε να ελέγχετε όλη την ομάδα ή μόνο τον Hunter, προσπαθώντας να επιτύχετε τους στόχους που σας βάζει σε κάθε αγώνα ο προπονητής σας. Επίσης κάνετε προπονήσεις παίρνοντας μέρος σε training drills, η επιτυχημένη ολοκλήρωση των οποίων σας ανεβάζει τα στατιστικά, αλλά και σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσετε βασικός στο επόμενο ματς. Γενικότερα ο συνδυασμός cuscenes, προπονήσεις και αγώνα, λειτουργεί αρμονικά και δεν κουράζει. Σχετική ποικιλία δίνει και η δυνατότητα να απαντάτε ή να αντιδράτε σε κάποιο γεγονός με μία από τρεις επιλογές, οι οποίες λειτουργούν θετικά είτε στο να ανεβαίνετε στην εκτίμηση των οπαδών, είτε στην εκτίμηση του προπονητή σας. Το μεγαλύτερο αγκάθι του The Journey και το σημείο όπου πρέπει να βελτιωθεί στο μέλλον, είναι το γεγονός ότι η ιστορία είναι σε γενικές γραμμές προκαθορισμένη και ολοκληρώνεται σε μόλις μία αγωνιστική σεζόν. Πάντως είναι μια πολύ καλή αρχή για νέο mode.

To animation των παικτών είναι πιο ομαλό και ρεαλιστικό.

Πέρα όμως από το The Journey, αρκετές αλλαγές έχουν γίνει και στο Ultimate Team, με την προσθήκη των squad building challenges και του FUT champions. Στα squad building challenges μπορείτε να ανταλλάζετε κάρτες ποδοσφαιριστών που δεν χρειάζεστε κάνοντας challenges, όπως για παράδειγμα να δώσετε τρεις κάρτες ποδοσφαιριστών συγκεκριμένης χώρας για να ανοίξετε ένα card pack κλπ. Το εν λόγω υποmode βοηθάει κυρίως στο να παίρνετε ανταποδοτικά οφέλη από κάρτες που δεν έχουν αγοραστική αξία στο auction house του Ultimate Team και σας βοηθάει να ξεσκαρτάρετε κάρτες ποδοσφαιριστών που δεν έχετε ανάγκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το FUT champions, το οποίο είναι τουρνουά που διοργανώνεται κάθε εβδομάδα και έχει την μορφή κυπέλων, αφού συναγωνίζεστε αντίπαλους παίκτες στη φάση των προημιτελικών, ημιτελικών κλπ και έχετε πολλά ανταποδοτικά οφέλη σε κάρτες, πόντους κλπ. Στο Career mode έχουν γίνει λιγότερες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως τον τομέα των διαπραγματεύσεων στις μεταγραφές, αλλά και αλλαγές εικαστικού χαρακτήρα στα μενού.

Πέρα από τα single player modes αλλά και το Ultimate Team που παίζεται και online, υπάρχουν αμιγώς online modes για να παίζετε με άλλους παίκτες. Στο κλασικό Seasons προσπαθείτε να ανεβείτε κατηγορίες κερδίζοντας άλλους παίκτες και στο Pro Clubs συμμετέχετε σε αγώνες 11 εναντίον 11. Στις επιλογές σας βρίσκονται και φιλικές αναμετρήσεις online, αλλά και τα φιλικά ή τουρνούα με φίλους τοπικά στην ίδια κονσόλα. Η εμπειρία στο online είναι σε γενικές γραμμές ομαλή, χωρίς lag, εκτός και αν πετύχετε κάποιον αντίπαλο με σοβαρά προβλήματα σύνδεσης. Ο ρυθμός στα online ματς είναι αισθητά πιο ψηλός, αφού προσπαθείτε να κάνετε περισσότερες ντρίπλες για να αποφύγετε τον αντίπαλο και παίζετε πιο γρήγορα και λιγότερο τακτικά σε σχέση με το single-player που θέλει μεγαλύτερη υπομονή.

Όπως κάθε FIFA, έτσι και το FIFA 17 είναι υπερπλήρες, με πολλές επίσημες ομάδες (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ), διοργανώσεις και γήπεδα, που του επιτρέπουν να έχει εξασφαλισμένη την πρωτοκαθεδρία έναντι του ανταγωνισμού σε αυτό τον τομέα. Στο φετινό παιχνίδι έχει προστεθεί και το ιαπωνικό πρωτάθλημα, γεγονός που περνάει μάλλον απαρατήρητο. Συγκεκριμένα υπάρχουν 70 γήπεδα, 49 εκ των οποίων είναι με πλήρη δικαιώματα, ενώ με πλήρη δικαιώματα είναι τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως η Premier League. Στον τομέα της παρουσίασης το FIFA 17 κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πανέμορφα πανοραμικά πλάνα του αγωνιστικού χώρου, όμορφα replay και ζωντανές εξέδρες με πραγματικούς ύμνους ομάδων, στοιχείο που γίνεται ακόμη πιο έντονο στο The Journey όπου νιώθετε πραγματικά σα να είστε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σημαντικό στοιχείο που δίνει ακόμη περισσότερους πόντους στην παρουσίαση είναι η εμφάνιση των πραγματικών προπονητών της Premier League, στους οποίους εστιάζει η κάμερα σε κάποια διακοπή του παιχνιδιού για πλάγιο άουτ κλπ.

Θετικές αλλαγές παρατηρούνται σε όλα τα στημένα.

Στον οπτικό τομέα, η Frostbite κάνει δουλειά, με πολύ πιο λεπτομερή μοντέλα ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, καλοσχεδιασμένα πρόσωπα γεμάτα λεπτομέρειες στους γνωστούς ποδοσφαιριστές και προπονητές, ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στον τομέα των φωτοσκιάσεων κατά την διάρκεια της ημέρας. Παρατηρούνται όμως και ανορθογραφίες όσον αφορά τα πρόσωπα των πιο άσημων παικτών, τα οποία όχι μόνο δεν μοιάζουν με τους πραγματικούς, αλλά είναι πολύ καρτουνίστικα και ψεύτικα. Υπάρχει επίσης μία “γύμνια” στις φωτοσκιάσεις όταν παίζετε νύχτα με αποτέλεσμα να βλέπετε χειρότερης ποιότητας γραφικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο σχολιασμός του παιχνιδιού από τους Martin Tyler και Alan Smith παραμένει εγγύηση, με πάρα πολλές φράσεις και αρκετά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον εκάστοτε αγώνα. Αρκετή ποικιλία σε μουσικά είδη υπάρχουν και στα menu του παιχνιδιού, ώστε να μην γίνονται γρήγορα επαναλαμβανόμενα.

Αντίθετα με τους πρόσφατους προκατόχους του, το FIFA 17 αποτελεί σημαντικό βήμα εμπρός για τη σειρά FIFA, με νέα μηχανή γραφικών, το ολοκαίνουριο The Journey και αρκετές αλλαγές στο Ultimate Team. Αν είστε φίλοι της στρογγυλής θεάς, σπεύστε να το απολαύσετε.

Απόλυτη ισορροπία στον ρυθμό του παιχνιδιούΚαλύτερα γραφικά με τη FrostbiteΒελτιωμένη φυσικήΒελτιωμένες στημένες φάσειςΤο The JourneyΠλούσιο περιεχόμενο σε offline και online modesΥψηλού επιπέδου παρουσίαση και σχολιασμόςΕπιτέλους καλοί διαιτητέςΕξαιρετική συμπεριφορά των συμπαικτών που κινούνται συνέχεια στον χώρο......αλλά κάνουν το παιχνίδι ευκολότερο ακόμη και στο legendaryΑργή απόκριση όταν θέλετε να διώξετε την μπάλα από την περιοχήΗ αντίπαλη νοημοσύνη συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως ομάδαςΤα πρόσωπα των άσημων παικτών είναι πολύ ψεύτικαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA SportsΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco HellasΕΙΔΟΣ:ΠοδόσφαιροΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.easports.com/fifaHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/9/2016PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fifa, fifa, premier league, εν λόγω, xbox one, xbox 360, νέα, ultimate, team, journey, engine, animation, συγκεκριμένο, youtube, γκολ, patch, nba, hunter, league, building, house, single, player, online, αμιγώς, pro, lag, ολυμπιακος, παναθηναικος, ΠΑΟΚ, replay, εμφάνιση, tyler, smith, offline, ps4, xbox, ps3, namco, site, https, τελη κυκλοφοριας, αξια, στημενα, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βιντεο, βημα, γηπεδα, γωνια, δουλεια, θεμα, κοντρα, παιχνιδια, ρυθμος, φρασεις, φυσικη, hunter, nba, ps3, ultimate, xbox 360, αγωνες, αμιγώς, ασυλο, βρισκεται, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, εγινε, εγγυηση, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκτιμηση, εκφρασεις, εβδομαδα, εν λόγω, εμφάνιση, επρεπε, ερχεται, ιδια, ιδιο, υπομονη, ισορροπια, κτημα, λαθη, λεπτομερειες, μακρια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νυχτα, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, πασας, παρουσιαση, πιθανοτητες, προβληματα, πταισμα, σαλονια, σεζον, σεντρα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συρτη, φαουλ, ψευτικα, ψηλος, ομορφα, animation, building, δαφνες, δικαιωματα, ειδη, engine, φιλοι, house, journey, lag, league, μεινει, μοιαζει, μπροστα, namco, offline, ομαδες, patch, παιχνιδι, player, premier league, replay, pro, site, single, smith, team, online, tyler, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0