FIFA 15 Review

Συνεπής στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της με τους ποδοσφαιρόφιλους gamers, η EA κυκλοφορεί το FIFA 15, με στόχο να “χτίσει” πάνω στο πολύ καλό ξεκίνημα που έκανε στη νέα γενιά με το FIFA 14. Είναι όμως το FIFA 15 σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με τον προκάτοχό του ή οι όποιες βελτιώσεις έρχονται με το σταγονόμετρο;

Παραδοσιακά τα FIFA

στον τομέα των επίσημων αδειών παίζουν χωρίς αντίπαλο με εκατοντάδες επίσημες ομάδες, επίσημα πρωταθλήματα, στάδια, φανέλες κλπ, κάτι που δεν θα μπορούσε να λείψει και από το FIFA 15. Συγκεκριμένα, τα 35 επίσημα πρωταθλήματα, οι περισσότερες από 600 ομάδες, τα 41 επίσημα στάδια και οι περισσότεροι από 40.000 παίκτες είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Μοναδικό ψεγάδι είναι η απουσία της επίσημης διοργάνωσης του Champions League. Η πληθώρα των modes είναι το δεύτερο δυνατό χαρτί της σειράς, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Στο FIFA 15 όλα τα modes παρουσιάζονται βελτιωμένα, χωρίς πάντως οι αλλαγές να είναι τόσο ριζικές και χωρίς να υπάρχει κάποια προσθήκη που ταράζει τα νερά. Συγκεκριμένα, τα βασικά modes του παιχνιδιού είναι και φέτος το career mode, το ultimate team, το new tournament, το τοπικό multiplayer για να παίζετε με φίλους στην ίδια κονσόλα, και για online multiplayer τα seasons, co-op seasons, pro clubs και online friendlies.

Στο career επιλέγετε τη διαχείριση της ομάδας της αρεσκείας σας ή σόλο καριέρα ποδοσφαιριστή. Οι βελτιώσεις που γίνονται αντιληπτές εδώ αφορούν κυρίως τις τακτικές, καθώς πλέον μπορείτε να ορίζετε για κάθε παίκτη συγκεκριμένες οδηγίες μέσα στο γήπεδο και να επιλέγετε μέχρι και έξι διαφορετικές έτοιμες τακτικές ομάδων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμη βελτιώσεις παρουσιάζουν οι υποδείξεις των scouters, καθώς σας προτείνουν παίκτες σε θέσεις που έχετε δηλώσει ότι τους έχετε ανάγκη, ενώ αρκετά ρεαλιστικά είναι και τα νούμερα που αφορούν την αξία των παικτών. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, ενδεχόμενα αποτυχημένα αποτελέσματα οδηγούν στην απομάκρυνσή σας και στην αναζήτηση νέας ομάδας. Και αυτή τη φορά μπορείτε παράλληλα να διαχειρίζεστε και κάποια εθνική ομάδα σε περίπτωση που σας προσεγγίσει για συμβόλαιο.

H καταπληκτική τηλεοπτική παρουσίαση σας βάζει στο κλίμα του αγώνα.

Όπως και στο career, έτσι και στο ultimate team οι αλλαγές είναι λίγες. Για όσους δεν είχαν ποτέ επαφή με το ultimate team, να αναφέρω επιγραμματικά ότι στο συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού δημιουργείτε ομάδα από το μηδέν μέσα από ένα τυχαίο σετ καρτών-ποδοσφαιριστών που σας δινει το παιχνίδι για αρχή, με τον κάθε ποδοσφαιριστή να μπορεί να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο αριθμό αγώνων. Κερδίζοντας παιχνίδια αποκτάτε νέα σετ καρτών που προσθέτουν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ σας, ανανεώσεις συμβολαίων, στάδια, εμβλήματα, ενώ μπορείτε να πουλάτε ή να αγοράζετε παίκτες, συμβόλαια κλπ μέσα από πληστειριασμούς ποδοσφαιριστών που πουλάνε άλλοι παίκτες. Πολύ σημαντικό μέρος της προσπάθειά σας να φτιάξετε ομάδα, είναι η σωστή χημεία που αναπτύσεται αν η ενδεκάδα σας απαρτίζεται από παίκτες ίδιας εθνικότητας, από κοινά πρωταθλήματα κλπ.

Η νέα τρανταχτή προσθήκη στο ultimate team είναι η ύπαρξη δανεικών παικτών που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για περιορισμένο αριθμό αγώνων, χωρίς να μπορείτε να ανανεώσετε το συμβόλαιό τους. Ενδιαφέρον έχει και η λειτουργία concept squads όπου μπορείτε να σχεδιάσετε συγκεκριμένους παίκτες πριν ακόμη έχετε τα χρήματα να αγοράσετε, ώστε να βγάλετε συμπεράσματα για το πόσο ταιριάζουν στη χημεία της ομάδας σας. Πέρα από single-player παιχνίδι, στο ultimate team μπορείτε να αναμετρηθείτε με τις ομάδες άλλων παικτών online, κερδίζοντας χρήματα με τη συμμετοχή σας σε πρωταθλήματα με σκοπό την εκ νέου βελτίωση της ομάδας σας.

Το animation είναι καλύτερο από ποτέ.

Τέλος για όσους αρέσκονται σε κλασικές online ποδοσφαιρικές μονομαχίες, επιστρέφει το seasons, όπου πρέπει να νικάτε άλλους παίκτες με στόχο να ανεβείτε κατηγορίες. Στο co-op seasons εσείς και κάποιος φίλος ελέγχετε μία ομάδα και αντιμετωπίζετε ομάδες που ελέγχονται από δύο άλλους παίκτες, σε αναμετρήσεις δύο εναντίον δύο. Δεν λείπουν επίσης το γνωστό pro clubs όπου παίζετε σε αγώνες 11 εναντίον 11, και τα online φιλικά τα οποία πλέον μπορείτε να παίζετε μόνο με φίλους και όχι με άγνωστους παίκτες. Η εμπειρία που αποκομίζετε ασφαλώς επηρεάζεται από το επίπεδο των παικτών που συναγωνίζεστε. Δύο πράγματα που μπορούν να επισημανθούν είναι αφενός το συχνό lag, όχι ευτυχώς σε σημείο να μην μπορείτε να παίξετε, και αφετέρου ότι το σκορ είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει όταν οι παίκτες χρησιμοποιούν σωστά τις προσποιήσεις και τις ντρίπλες οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να ανακοπούν.

Πέρα από τις επιλογές και το περιεχόμενο, η αξία κάθε ποδοσφαιρικού παιχνιδιού κρίνεται στο... γήπεδο, δηλαδή στο gameplay και την παρουσίαση, τομείς στους οποίους το FIFA 15 διακρίνεται χωρίς να αριστεύει. Στο θέμα της παρουσίασης οι βελτιώσεις είναι οφθαλμοφανείς, με το γήπεδο, τα πανοραμικά πλάνα, το πλήθος και την τηλεοπτική εισαγωγή των αγώνων να είναι το καλύτερο προεόρτιο γι αυτά που ακολουθούν. Στο gameplay εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν τρανταχτές αλλαγές σε σχέση με το FIFA 14 νέας γενιάς, αλλά στην πορεία διαπιστώνετε διαφοροποιήσεις. Η ρευστότητα των κινήσεων και ο πιο ρεαλιστικός ρυθμός αγώνα συνοδεύονται από ακόμα πιο ρεαλιστικά animation στις προσποιήσεις και στα μαρκαρίσματα. Αντίθετα το animation στις κεφαλιές είναι άτσαλο και απέχει ακόμη αρκετά από την πραγματικότητα. Μια σημαντική αλλαγή αρκετά διακριτή εντοπίζεται στη φυσική της μπάλας, η οποία έχει τη δική της οντότητα υπακούοντας στις τεχνικές αρετές κάθε ποδοσφαιριστή με διαφορετικό τρόπο, επηρεάζεται πιο έντονα από τη θέση του σώματος όταν αυτός πασάρει ή σουτάρει κλπ. Το στοιχείο αυτό σίγουρα αυξάνει τον ρεαλισμό, αλλά συνάμα σας δυσκολεύει αν χειρίζεστε χαμηλής ικανότητας παίκτες και ο έλεγχος της μπάλας μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση.

Η νοημοσύνη των τερματοφυλάκων έχει βελτιωθεί, αλλά δεν είναι τέλεια.

Εμφανώς βελτιωμένη είναι και η νοημοσύνη συμπαικτών και αντιπάλων, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί παλιές ασθένειες. Οι συμπαίκτες σας κινούνται έξυπνα στο χώρο για να υποδεχτούν την μπάλα, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχετε θέσει μέσα από τη βελτιωμένη οθόνη τακτικων. Εξίσου υψηλού επιπέδου είναι και η νοημοσύνη των αντιπάλων στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας, καθώς σας μαρκάρουν επιθετικά, καλύπτουν τους κενούς χώρους, πιέζουν αφόρητα όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ και αμύνονται μαζικά όταν προηγούνται. Το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η εκνευριστική κατοχή της μπάλας από τους αντιπάλους σας στις ανώτερες δυσκολίες, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζετε μικρομεσαίες ομάδες. Μάλιστα στο FIFA 15 βλέπετε τους αντιπάλους σας συνεχώς να σας κάνουν τρίπλες και προσποιήσεις χωρίς να μπορείτε να τους ανακόψετε εύκολα, σε σημείο που εκνευρίζει. Αρκετά “αντιρεαλιστικό” είναι και το γεγονός ότι αν οι αντίπαλοί σας προηγούνται ακόμη και με δύο γκολ διαφορά, τους βλέπετε από το 80 να κάνουν καθυστερήσεις στο σημείο του κόρνερ, κάτι που μάλλον είναι υπερβολικό.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τη βελτιωμένη νοημοσύνη των τερματοφυλάκων, κάτι που όμως ισχύει εν μέρει. Οι τερματοφύλακες βγαίνουν σωστά πολλές φορές ακόμη και σαν λίμπερο για να διώξουν την μπάλα, έχουν σταθερές εξόδους, χωρίς να απουσιάζουν κάποιες αδράνειες, αλλά αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα και δεν μειώνει το ρεαλισμό. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το πρόβλημα με τους τερματοφύλακες εντοπίζεται στα αντανακλαστικά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τερματοφύλακες αντί να πιάνουν εύκολα σουτ, τα αποκρούουν με αποτέλεσμα να σκοράρετε ή να δέχεστε γκολ από ριμπάουντ, στοιχείο που αφαιρεί πόντους από τον ρεαλισμό του παιχνιδιού. Όσο για τους διαιτητές, διαβάζουν σωστά τις φάσεις, αλλά παραείναι εύκολοι στον καταλογισμό πέναλτι, καθώς σχεδόν η παραμικρή επαφή τιμωρείται αυστηρά.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα replay που είναι πλήρως εναρμονισμένα με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων στην πραγματικότητα. Ιδιαίτερα το απολαυστικό replay στο τέλος με τις καλύτερες στιγμές του αγώνα είναι ένα από τα highlight του παιχνιδιού. Αντίθετα, η κάλυψη των offside πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική, ενώ στις κίτρινες/κόκκινες κάρτες ο διαιτητής για κάποιο λόγο δεν παρουσιάζεται στο ίδιο πλάνο με τον παίκτη που τιμωρείται. Πολλές φορές δεν βλέπετε καν τον διαιτητή να σας τιμωρεί με κάρτα και κατά τη διάρκεια του ματς συνειδητοποιείτε ότι κάποιος παίκτης έχει κιτρινιστεί! Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που γίνεται κάποιο σκληρό μαρκάρισμα, ο διαιτητής αφήνει το πλεονέκτημα, αλλά αμέσως μετά συμβαίνει κάτι σημαντικό όπως η επίτευξη κάποιου γκολ ή η λήξη του ημιχρόνου. Εδώ έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή, ώστε τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις να μην κιτρινίζεται ο παίκτης εν αγνοία σας. Λεπτομέρειες, αλλά παιχνίδια όπως τα FIFA κρίνονται και γι αυτές.

Τα replay είναι απολαυστικά.

Στα γραφικά η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή, με λεπτομερή μοντέλα παικτών που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε κάθε παίκτη, ρεαλιστικό γρασίδι που αναπαρίσταται εξαιρετικά ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, ενώ φαίνονται και τα σημάδια που αφήνουν τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών. Άριστη είναι και η απόδοση της βροχής και του χιονιού που μάλιστα επηρεάζει και τις κινήσεις των παικτών, αφού ο αγωνιστικός χώρος γίνεται πιο βαρύς. Το aliasing είναι σχεδόν μηδενικό, καθώς εμφανίζεται σποραδικα μόνο σε κάποια πλάνα. Κάποια παράπονα μπορούν να εκφραστούν για τα πρόσωπα των παικτών, όχι τόσο των μεγάλων αστέρων, όσο των λιγότερο γνωστών παικτών, που μοιάζουν κάπως ψεύτικα και πλαστικά. Αντίθετα ο ηχητικός τομέας δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, καθώς ότι ήχοι ακούτε σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, από τα συνθήματα των οπαδών, μέχρι τα μεγάφωνα που ανακοινώνουν αλλαγές κλπ είναι εδώ και “ζωντανεύουν” τη δράση επί της οθόνης. Οι σχολιαστές Martin Tyler και Alan Smith για άλλη μια φορά κάνουν καλή δουλειά και αναφέρουν διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα τραγούδια που παίζουν στα μενού του παιχνιδιού παρουσιάζουν αρκετή ποικιλία και ικανοποιούν διάφορες μουσικές προτιμήσεις.

Στο δια ταύτα, το FIFA 15 είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης στους ποδοσφαιρόφιλους gamers. Aπλά μην περιμένετε κραυγαλέες διαφορές σε σχέση με το FIFA 14. Όπως οι μεγάλες ομάδες, η σειρά FIFA πλέον έχει αποκτήσει “βαριά φανέλα” και αυτό αρκεί για να κερδίζει ακόμα και με σβηστές μηχανές, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η γνωστή ποιότητα FIFA στο gameplayΓραφικά/animation και ήχοςΠληθώρα από modesΒελτιωμένη οθόνη τακτικήςΩραία “τηλεοπτικά” replayΑυθεντική αναπαράσταση της Premier LeagueΔεν έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το FIFA 14H AI των τερματοφυλάκων είναι δίκοπο μαχαίριΛάθη σε σημεία στην κάλυψη του αγώναΣυχνό lag στο onlineΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:EAΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ΠοδόσφαιροΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.easports.com/uk/fifaHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/9/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fifa, fifa, champions league, xbox one, xbox 360, νέα, league, ultimate, team, online, pro, συγκεκριμένο, σετ, συμμετοχή, animation, lag, υφίσταται, γκολ, replay, offside, επηρεάζει, δραση, tyler, smith, ps4, xbox, ps3, site, http, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αξια, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, βγαινουν, οψεως, βημα, γωνια, δουλεια, εθνικη, θεμα, καριερα, παιχνιδια, ρυθμος, τραγουδια, φυσικη, χημεια, ps3, ultimate, xbox 360, αγνοια, αγωνες, ασθενειες, ασυλο, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, δευτερο, δικη, δοθει, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εν μερει, εξι, επηρεάζει, επρεπε, ερχονται, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, μηχανες, ηχοι, κλιμα, λειτουργια, λεπτομερειες, λειψει, ληξη, λογο, μηδεν, μοντελα, μπορειτε, νεα γενια, νοημοσυνη, ξεκινημα, ομαδα, οθονη, παπουτσια, παρουσιαση, ποιοτητα, πλαστικα, ραντεβου, σετ, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, συνθηματα, φαινονται, φορα, ψευτικα, ωρες, animation, εξυπνα, ιδιαιτερα, lag, league, μια φορα, offside, ομαδες, παιχνιδι, player, πληροφοριες, replay, pro, site, single, smith, team, online, tyler, θεσεις
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0