FEZ Review

Το FEZ ήταν υπό ανάπτυξη πέντε χρόνια. Πέντε! Παίζει να είναι το indie που πέρασε στην σφαίρα του vaporware και επέστρεψε αλώβητο και μάλιστα με όλη την πλούσια γεύση της μακράς ωρίμανσης. Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για ένα παιχνίδι που άξιζε τα χρόνια αναμονής.

Στο FEZ παίζετε ένα λευκό πλασματάκι, τον Gomez. Ο Gomez ζει ανέμελος στο 2D χωριουδάκι του, με τους 2D κατοίκους και με την άγνοια της τρίτης διάστασης. Μια μέρα ένα χρυσό τετράεδρο κάνει την εμφάνισή του και εντελώς αναπάντεχα

σκάει σε πολλά μικρά κομμάτια. Ο Gomez παίρνει ένα μικρό φέσι (εξού και το όνομα FEZ) και ξαφνικά καταφέρνει το ακατόρθωτο: να περιηγηθεί στην τρίτη διάσταση. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να επαναφέρει το χρυσό τετράεδρο, μαζεύοντας τα κομμάτια του από τον κόσμο του FEZ.

Το μυαλό του Gomez παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε 3D. Γι αυτό περιηγείστε πάντα σε μία όψη του κόσμου και απλά γυρνάτε τον κόσμο στον κάθετο άξονά του για να μπορείτε να τον δείτε απ΄ όλες τις πλευρές. Αυτή είναι η κύρια ιδέα του παιχνιδιού. Γυρνώντας τον κόσμο, έχετε μια διαφορετική 2D εκδοχή του. Αυτό σημαίνει ότι πολλές πλατφόρμες έρχονται πιο κοντά αν τις δείτε από άλλη οπτική γωνία, αποκαλύπτονται σκάλες και περβάζια που πριν δεν φαίνονταν, ενώ χάσματα μπορούν να γίνουν απλά κενά που μπορείτε να περάσετε με ένα απλό άλμα. Είναι απλό, θυμίζει λίγο το C.R.U.S.H., αλλά στο FEZ το level design αγγίζει τα όρια της ιδιοφυίας και θα περάσετε άφθονο χρόνο εξερευνώντας τον κόσμο του.

Μια νέα oπτική, χιλιάδες πιθανότητες.

Μιλώντας για εξερεύνηση, το FEZ επαναφέρει ένα feeling που είχε χαθεί ελαφρώς στα games. Προσφέρει άφθονη εξερεύνηση σε έναν κόσμο με άπλετη την αίσθηση του μυστηρίου. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να ανακαλύψει κάποιος στο FEZ εξερευνώντας δωμάτια, περίεργες τοποθεσίες, ακόμα και glitch-αρισμένα κομμάτια του κόσμου. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, θα βρείτε πολλά μα πολλά puzzles που είναι εντελώς μυστήρια, όπως σύμβολα που πρέπει να αποκρυπτογραφήσετε. Το παιχνίδι ξεφεύγει από τους συμβατικούς γρίφους και φτάνει στο σημείο να σας κάνει να σημειώνετε, να ψάχνετε στα διάφορα δωμάτια για πληροφορίες -oι οποίες υπάρχουν σε μορφή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε τοίχους και επιγραφές- να προσέχετε τις δονήσεις στο χειριστήριο, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και QR codes που πρέπει να σκανάρετε με κάποιο smartphone για να σας αποκαλυφθεί η λύση.

Το FEZ χρησιμοποιεί σχεδόν τα πάντα, απ’ όσα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να κάνει τον παίκτη να σκεφτεί και να λύσει τα μυστήρια του κόσμου του σαν να ζούσε σε αυτόν. Με την λύση του κάθε γρίφου σας δίνεται ένα cube piece, ενώ cube shards υπάρχουν διάσπαρτα στον κόσμο. Υπάρχουν συνολικά 32 cube pieces και 32 negative cube pieces. Μπορείτε να ολοκληρώσετεε το παιχνίδι μαζεύοντας μόνο 32 -είτε negative είτε κανονικά- σε λίγες ώρες. Όμως αν θέλετε να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία, μπορείτε να μαζέψετε και τα 64 κομμάτια, κάτι που θα σας πάρει πολύ

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0