Double Dragon Gaiden Rise of the Dragons review

13:03 5/9/2023 - Πηγή: Game 2.0

Η κλασική beat 'em up σειρά Double Dragon αποτελεί σταθερή παρουσία στο gaming εδώ και δεκαετίες, έχοντας προσφέρει μπόλικες ώρες διασκέδασης και ξυλοφορτώματος. Μπορεί κατά καιρούς να κάνει διάλειμμα, αλλά αργά ή γρήγορα πάντα επιστρέφει στο προσκήνιο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons,

το οποίο δεν είναι ακριβώς sequel, αλλά spin-off της σειράς.

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μία μετά-αποκαλυπτική Νέα Υόρκη, η οποία έχει καταστραφεί από πυρηνικό πόλεμο. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το έγκλημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και διάφορες συμμορίες έχουν πάρει τον έλεγχο των δρόμων της πόλης και τρομοκρατούν τους πολίτες που προσπαθούν απλά να επιβιώσουν. Πρωταγωνιστές για άλλη μία φορά είναι οι αδερφοί Lee: Ο Billy (ή «Bimmy» - όσοι ξέρουν, ξέρουν) και ο Jimmy, δεινοί μαχητές και μάστερ της πολεμικής τέχνης sou-setsu-ken. Οι αδερφοί αναλαμβάνουν δράση όταν μία μέρα τους επισκέπτεται ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος, μαζί με την τραυματισμένη Marian (που σε εδώ είναι παιδική φίλη των Lee και όχι κοπέλα του Billy, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται) και ζητάει την βοήθειά τους. Η αποστολή που τους αναθέτει είναι να καθαρίσουν την πόλη από τις τέσσερις πιο επικίνδυνες συμμορίες. Έτσι, ο Billy κι o Jimmy, μαζί με την Marian και τον θείο τους τον Matin, ξεκινάνε την μάχη για να πάρουν πίσω την πόλη από τους εγκληματίες. Όπως είναι το σύνηθες σε τέτοιου είδους παιχνίδια, η ιστορία είναι ελάχιστη και κυρίως υπάρχει για να δικαιολογήσει το ανελέητο ξυλίκι που ακολουθεί.

Ξεκινάτε επιλέγοντας τους δύο χαρακτήρες σας, και μετά επιλέγετε μία από τις τέσσερις διαθέσιμες πίστες. Η πρώτη πίστα που επιλέγετε είναι πάντα η πιο σύντομη και εύκολη. Όμως οι άλλες τρεις γίνονται πιο δύσκολες, με περισσότερες περιοχές και το boss τους είναι πιο ζόρικο. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη επιλογή πίστας, μέχρι να φτάσετε στην τελευταία, οπότε αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ή κάποιο boss που σας παιδεύει, μπορείτε να το επιλέξετε πρώτο και να ξεμπερδεύετε εύκολα. Όπως προαναφέρθηκε, διαλέγετε δύο χαρακτήρες, τους οποίους μπορείτε να εναλλάσσετε εφόσον έχετε γεμάτο τον special μετρητή σας. Αν πεθάνει ο πρώτος χαρακτήρας, τότε ο δεύτερος αναλαμβάνει να συνεχίσει το βρωμόξυλο. Ο ίδιος μετρητής ξοδεύεται και για τις ειδικές κινήσεις του κάθε χαρακτήρα. Αν καταφέρετε και σκοτώσετε τρεις ή περισσότερους εχθρούς με μία ειδική κίνηση, το παιχνίδι σας ανταμείβει με έξτρα χρήματα και φαγητό για να αναπληρώσετε την υγεία σας. Πέρα από τις ειδικές κινήσεις, έχετε στην διάθεση σας τις βασικές επιθέσεις σας και την δυνατότητα να κάνετε λαβές στους εχθρούς. Η κάθε συμμορία έχει τα δικά της φρικιά και ως συνήθως πολεμάτε από απλούς εχθρούς που είναι απλά εκεί για να τις φάνε, μέχρι πιο επικίνδυνους που είτε σας κάνουν ανελέητες λαβές, είτε είναι αρκετά δυνατοί για να σας αναγκάσουν να ξανασκεφτείτε το νόημα της ζωής. Φυσικά, όλο αυτό το συνάφι περιλαμβάνει και τα boss, το καθένα εκ των οποίων έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο μάχης (πέρα από τα τσιράκια τους που ανελλιπώς σας περικυκλώνουν). Μάλιστα ίσως δείτε και κάποια γνώριμα πρόσωπα από παλιότερα παιχνίδια.

Τα χρήματα που μαζεύετε από τους εξοντωμένους εχθρούς, από τα αντικείμενα που μπορείτε να σπάσετε ή από τα special KO που γίνονται από τις ειδικές κινήσεις και τις επιθέσεις με όπλα, μπορούν να ξοδευτούν με δύο βασικούς τρόπους. Στο τέλος κάθε επιπέδου, μπορείτε να επιλέξετε ένα από κάποια τυχαία upgrades για τον κάθε χαρακτήρα, τα οποία ποικίλλουν από πιο δυνατές επιθέσεις, πιο γρήγορο γέμισμα του special μετρητή, μέχρι και απλά έξτρα χρήματα. Ο άλλος τρόπος να ξοδέψετε τα λεφτά σας είναι να τα ανταλλάξετε με tokens στο τέλος κάθε run, τα οποία σας επιτρέπουν να ξεκλειδώσετε έξτρα χαρακτήρες (όπως mini-boss και τα κανονικά boss), μουσική, concept art ή hints για το πώς να παίξετε καλύτερα. Αυτό είναι μία ευχάριστη ψεύδο-roguelike προσθήκη που αυξάνει λίγο το replayability, καθώς το παιχνίδι είναι αρκετά σύντομο σε διάρκεια. Να πούμε επίσης πως πριν ξεκινήσετε κάθε run σας, μπορείτε να αλλάξετε διάφορες παραμέτρους δυσκολίας. Ανάλογα με το τί και πόσο αλλάζετε, παίρνετε λιγότερα ή περισσότερα tokens για τα λεφτά που δίνετε, με τα πιο υψηλά επίπεδα δυσκολίας να δίνουν τα περισσότερα tokens.

Πρέπει να ομολογήσω πως το σύστημα μάχης δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Οι χαρακτήρες κινούνται βαριά, οι εναέριες κινήσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Επίσης, επειδή το παιχνίδι σας δίνει φαγητό αν σκοτώστε τρεις ή παραπάνω εχθρούς με μία ειδική κίνηση όπως προαναφέρθηκε, είναι σαν να σας προτρέπει να παίξετε αρκετά αμυντικά και να περιμένετε να γεμίσει ο μετρητής special και να φέρετε τους εχθρούς σε τέτοιο σημείο όπου να μπορείτε να τους σκοτώσετε μαζικά. Ναι μεν μπορεί οι επιθέσεις σας να δίνουν την αίσθηση ότι είναι δυνατές και με αντίκτυπο, αλλά αν περιμένετε την ταχύτητα, την αμεσότητα και τα εντυπωσιακά combos που έχουμε δει σε παρόμοιους τίτλους όπως το TMNT Shredder's Revenge, το Streets of Rage 4 ή το Young Souls, τότε δυστυχώς σας περιμένει απογοήτευση. Φυσικά, το co-op δεν μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο παιχνίδι και η αλήθεια είναι πως πάντα έχει περισσότερη πλάκα να μοιράζεις σφαλιάρες παρέα με έναν φίλο στον καναπέ σου. Δυστυχώς όμως εδώ δεν υποστηρίζονται τέσσερις παίκτες, ούτε online παρα μόνο local.

Οπτικά, το παιχνίδι διαθέτει πολύ όμορφο 2D pixel art, με ρευστά animations και δυνατά, φανταχτερά χρώματα. Η αισθητική των χαρακτήρων όμως ίσως ξενίσει, αφού φαίνονται λίγο πιο «παιδικοί» και chibi αντί να δείχνουν πιο «σοβαροί» και «ενήλικες». Οι διάφορες τοποθεσίες της πόλης είναι καλοσχεδιασμένες, με ωραία backgrounds και η κάθε πίστα ξεχωρίζει στην παρουσίασή της. Το soundtrack αποτελείται κυρίως από remix κομματιών από παλιότερα παιχνίδια Double Dragon και εκτός του ότι συνοδεύει μία χαρά τις φάπες που πέφτουν, είναι αρκετά ευχάριστο με την γεμάτη ενέργεια, old-school arcade αίσθηση που βγάζει. Όσο για το voice acting, αυτό είναι ελάχιστο και περιορίζεται κυρίως σε κραυγές οργής και πόνου.

Το Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons αποτελεί μεν μία τίμια επιστροφή στην δράση για τους αδερφούς Lee (και σίγουρα ξεπερνάει το απογοητευτικό Double Dragon 4), όμως όχι το δυναμικό comeback που θα μπορούσε (και έπρεπε) να είναι. Αν είστε φαν της σειράς Double Dragon ή των beat 'em up γενικότερα, δεν θα περάσετε άσχημα με αυτό, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια στην ίδια κατηγορία.

Το tag σύστημαΜικρά roguelike στοιχείαΗ επιλογή πιστών και το πώς επηρεάζει την δυσκολίαSoundtrackΌμορφο στιλ γραφικών......όμως η αισθητική των χαρακτήρων ίσως ξενίσειΤο σύστημα μάχης σε αναγκάζει να παίξεις με συγκεκριμένο τρόποΤο co-op δεν υποστηρίζει τέσσερις παίκτες, ούτε onlineΜικρή διάρκειαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Secret BaseΕΚΔΟΣΗ:Modus Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα