Divinity: Original Sin Review

Η βελγική Larian είναι ένα στούντιο που έχει αποδείξει το ταλέντο της μέσω της σειράς Divinity. Μετά το πολύ καλό Dragon Commander, η Larian, με τη βοήθεια του Kickstarter, επιστρέφει με το Divinity: Original Sin και πέρα από μαθήματα ανεξάρτητης ανάπτυξης παραδίδει ένα από τα καλύτερα RPG των τελευταίων 15 ετών.

Η ιστορία, για άλλη μία φορά, σας βρίσκει στον μαγικό κόσμο του Rivellon.

Εκατοντάδες χρόνια μετά τα γεγονότα του Dragon Commander (και ίσως χιλιάδες πριν τα Divinity 1 και 2) ο κόσμος τρέμει από τον φόβο για την Source, μία απίθανη δύναμη που ωθεί στην τρέλα και σε κακούς σκοπούς όποιον έρθει σε επαφή μαζί της. Έτσι δημιουργήθηκε το τάγμα των Source Hunters, οι οποίοι είναι πολεμιστές εκπαιδευμένοι στη μάχη κατά των παρανοϊκών μάγων, ορκισμένοι να πατάξουν καθέναν που εξασκεί και προσπαθεί να δαμάσει την Source.

Η πλοκή ξεκινάει αρκετά απλά και μάλιστα περνάνε αρκετές ώρες μέχρι να αποκτήσει πραγματικό ενδιαφέρον, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στο gameplay. Οι δύο ήρωες του παιχνιδιού φτάνουν στην πολιορκημένη πόλη της Cyseal με σκοπό να ξεδιαλύνουν το φόνο ενός αξιωματούχου, που όλα δείχνουν πως σκοτώθηκε με μαγικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως το Divinity: Original Sin δεν έχει κάποια εξωπραγματική ιστορία που καθηλώνει με το βάθος της. Δεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο αίσθημα λύπης ή ενδιαφέροντος για τους χαρακτήρες. Όλα είναι αρκετά απλά, οι καλοί και οι κακοί ξεχωρίζουν εύκολα, οι ανατροπές είναι λίγες και καλές, ενώ οι διάλογοι είναι φανταστικοί, παραδοσιακά κωμικοί, αυτοσαρκαστικοί και παιχνιδιάρικοι, όπως σε όλα τα παιχνίδια της Larian. Αυτό που κάνει το Original Sin να ξεχωρίζει είναι η απόλυτη ελευθερία που προσφέρει. Τι και αν ο κεντρικός κορμός της ιστορίας είναι γραμμικός; Το gameplay επιτρέπει τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις μέσω εξερεύνησης, διαλόγων και γρίφων, που προσωπικά με κάνουν απόλυτα σίγουρο πως έχασα δεκάδες λεπτομέρειες και αρκετό υλικό στις 70 ώρες που χρειάστηκα για να ολοκληρώσω το παιχνίδι.

Τα γραφικά εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους.

Σε όλη τη διάρκεια του Divinity: Original Sin δεν έχετε καμία βοήθεια, κανέναν να σας πει πού να πάτε, ενώ τα quest markers λάμπουν δια της απουσίας τους. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε τί σας περιμένει παρακάτω είναι το προσεκτικό διάβασμα των διαλόγων και η προσοχή στον χώρο. Αν ένας φρουρός στην έξοδο της πόλης σας πει να μην βγείτε από την βόρεια πύλη επειδή κυκλοφορούν επικίνδυνοι νεκροζωντανοί, καλύτερα να ακούσετε τη συμβουλή του. Βασικό σας εργαλείο είναι το σημειωματάριο όπου καταγράφεται κάθε πληροφορία που λαμβάνετε για τις αποστολές σας, αλλά μην περιμένετε ακριβείς οδηγίες σε καμία περίπτωση. Όλη η μαγεία βρίσκεται στην εξερεύνηση και στον πειραματισμό.

Αυτός ο πειραματισμός στο gameplay είναι που κάνει το παιχνίδι τόσο ξεχωριστό, καθώς απαιτεί από τον παίκτη να στύψει το μυαλό του και να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει. Είναι τόσες οι λύσεις για κάθε πρόβλημα που συναντάτε που είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσετε ολόκληρες περιοχές, χαρακτήρες και αντικείμενα ανάλογα με τις επιλογές σας. Από την πιο απλή πόρτα που μπορεί να ανοίξει με το καλά κρυμμένο κλειδί, με ένα ειδικό ξόρκι, ρίχνοντας την μαγική πυραμίδα τηλεμεταφοράς από το παράθυρο ή απλά καταστρέφοντας την με ένα τσεκούρι, μέχρι το κατεστραμμένο μπουντρούμι πίσω από τον ψεύτικο τοίχο, το παιχνίδι προσφέρει αμέτρητες περιπτώσεις που σας προκαλεί να παίξετε με τους μηχανισμούς του και να σπάσετε τους κανόνες.

Ξεκινάτε δημιουργώντας δύο δικούς σας ήρωες. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνισή τους, τον χαρακτήρα τους, τη φωνή τους και φυσικά τις ικανότητές τους. Όπως και το Divinity 2, το Original Sin δεν σας περιορίζει ποτέ σε ότι αφορά την κλάση και τις δυνατότητες των χαρακτήρων σας. Πρέπει να επιλέξετε ορισμένα αρχικά skills και χαρακτηριστικά που σας βάζουν σε ένα μονοπάτι αλλά από εκεί και πέρα είστε ελεύθεροι να κάνετε ότι τραβάει η ψυχή σας. Ξεκινάτε με έναν paladin και μία μάγισσα φωτιάς; Μπορείτε να κάνετε τον paladin σας άριστο rogue ή ακόμα και νεκρομάντη με εξαιρετικό χάρισμα στα παζάρια, ενώ η μάγισσα μπορεί να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της με μπάλες φωτιάς, κρατώντας ένα πελώριο τσεκούρι και παράλληλα ξέρει να επιδιορθώνει όπλα και πανοπλίες. Ή ένας κατσούφης πολεμιστής με έφεση στη μαγειρική και την δημιουργία φίλτρων. Η ελευθερία είναι διάχυτη σε όλο το παιχνίδι και οι πρώτες ώρες ενασχόλησης μαζί του σίγουρα θα σας κάνουν να τα χάσετε, κυρίως λόγω των ατελείωτων στατιστικών και του πελώριου συστήματος inventory.

Κάθε αντικείμενο μπορεί να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Το inventory είναι αρκετά χαοτικό και δεν σταματάει ποτέ να είναι ένας μόνιμος βραχνάς. Δεν είναι απαραίτητα προβληματικό, απλά είναι τόσο μεγάλο και τα αντικείμενα που βρίσκετε τόσα πολλά, που κάνουν τη διαχείριση τους μεταξύ των (έως) τεσσάρων χαρακτήρων δύστροπη, καθώς οι ικανότητες του καθενός μπορούν να εκτελεστούν στο προσωπικό του inventory (φίλτρα, crafting, blacksmithing), τα αντικείμενα για αποστολές πάνε μόνο σε εκείνον που τα μαζεύει και ούτω καθεξής. Αυτό οφείλεται στην co-op φύση του Original Sin που αναλύω παρακάτω. Ίσως το inventory σας κουράσει ελαφρώς αλλά δεν αποτελεί σημαντικό θέμα.

Αυτό που κλέβει την παράσταση στο παιχνίδι είναι η αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Κάθε αντικείμενο, από το πιο μικρό βαζάκι μέχρι τεράστια κρασοβάρελα, μπορεί να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί στη μάχη. Αυτό οδηγεί σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις όπως το παγίδευμα ενός αφεντικού με βαρέλια δυναμίτη (ένα καλοζυγισμένο fireball και η μάχη τελειώνει πριν καν αρχίσει) και το ξάφρισμα κάθε σπιτιού από πολύτιμα και κάθε λογής αντικείμενα με τον έναν χαρακτήρα την ώρα που ο άλλος απασχολεί σε διάλογο τον ιδιοκτήτη. Μέχρι και στελθ υπάρχει, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, φαντασία και όρεξη για πειράματα να υπάρχει και οι δυνατότητες είναι αμέτρητες, καθώς κάθε skill σας είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντας σας να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία, να δαμάσετε τις δυνάμεις της φύσης ή απλά να προκαλέσετε πανικό.

Το ζουμί της υπόθεσης δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από τις μάχες φυσικά. Η Larian δημιούργησε ένα άψογο turn-based σύστημα, το οποίο θυμίζει αρκετά τα Fallout 2 και Temple of Elemental Evil, με δεκάδες νέες ιδέες και μηχανισμούς. Κάθε κίνηση και ικανότητα των χαρακτήρων σας καταναλώνει βαθμούς και εξαρτάται απόλυτα από τα στατιστικά τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος χαρακτήρας σας έχει υψηλό δείκτη πρωτοβουλίας, τότε μπορεί να κινηθεί πριν τον εχθρό, ενώ αν ένας μάγος σας έχει υψηλή θέληση τότε δύσκολα τρομοκρατείται ή δέχεται κατάρες. Η Larian πρωτοτυπεί με την κίνηση να είναι τελείως ελεύθερη σε ένα αόρατο grid που πιάνει ολόκληρο τον χάρτη, έτσι ο παίκτης μπορεί να οδηγήσει τη μάχη εκεί που θέλει.

Σημαντικότατος μηχανισμός στις μάχες είναι η εκμετάλλευση των στοιχείων της φύσης, κάτι που θα σας κάνει να απορείτε γιατί δεν το είχε κάνει κάποιος άλλος μέχρι τώρα. Στέκεται ο εχθρός σας σε νερά; Μία ριπή κεραυνού τον ακινητοποιεί για τρεις γύρους. Σας τσακίζουν οι τοξότες από μακριά; Δημιουργήστε καπνό συνδυάζοντας skills φωτιάς και νερού και αναγκάστε τους να έρθουν κοντά σας ή ανατινάξτε το εύφλεκτο αέριο δίπλα τους. Κακά τα ψέματα, τα skills των μάγων εντυπωσιάζουν πολύ περισσότερο από εκείνα των μαχητών, αλλά κανένα skill δεν είναι πιο χρήσιμο από κάποιο άλλο. Οι μάχες συνολικά είναι αρκετά απαιτητικές, με τους εχθρούς να είναι ικανοί και να χρησιμοποιούν τα ίδια skills με εσάς. Ορισμένες μάχες απαιτούν πολλή σκέψη και τακτική για να τις περάσετε αλώβητοι, όμως η αίσθηση της νίκης είναι απολαυστική.

Τα στοιχεία της φύσης είναι στο έλεός σας από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά το καλοδουλεμένο και θεότρελο co-op του Divinity: Original Sin. Όλο το campaign μπορεί να παιχθεί εξ αρχής ή οποιαδήποτε στιγμή από δύο άτομα που χειρίζονται από έναν χαρακτήρα (και τον βοηθό του). Ο οικοδεσπότης αποφασίζει ποιος αναλαμβάνει ποιον ή τους δημιουργούν μαζί στην αρχή του παιχνιδιού. Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί χαρακτήρας από το παιχνίδι του δεύτερου παίκτη, αν και κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ισορροπία του παιχνιδιού λόγω των αμέτρητων στατιστικών. Από εσείς και ο συμπαίκτης σας είστε απολύτως ελεύθεροι να κάνετε ότι θέλετε στο χάρτη, δεν υπάρχει καν ανάγκη να βρίσκεστε στο ίδιο σημείο. Ο καθένας αναλαμβάνει ότι αποστολή θέλει, μιλάει σε όποιον θέλει και εξερευνά όπου του κατέβει. Με έναν απλό μηχανισμό τηλεμεταφοράς μπορεί να βρεθεί στο πλάι του άλλου παίκτη σε περίπτωση ανάγκης. Αν το παιχνίδι είναι εργαστήριο πειραμάτων στο single-player, δεν φαντάζεστε τί μπορεί να συμβεί στο co-op. Η συνδεσιμότητα γίνεται μεταξύ φίλων στο Steam, μέσω LAN και μέσω IP αν το αγοράσετε σε δίσκο ή από GOG/LarianVault.

Ειδική αναφορά αξίζει το πανίσχυρο εργαλείο editor της Divinity Engine που σας επιτρέπει να αλλάξετε τα πάντα στο παιχνίδι ή να δημιουργήσετε δικές σας περιπέτειες. Η Larian υποστηρίζει πολύ το editor και προσπαθεί να μεγαλώσει την κοινότητά του, που ήδη έχει φτιάξει έξυπνα mods, όπως ένα που επιτρέπει co-op με τέσσερις παίκτες! Μακάρι να ασχοληθούν μαζί του οι ταλαντούχοι modders καθώς αποτελεί ένα φοβερό εργαλείο και έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τέτοιο editor σε CRPG.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Divinity: Original Sin είναι κουκλί αν και κάπως βαρύ, με μεγάλη όρεξη για RAM. Ο κόσμος είναι πανέμορφος, γεμάτος έντονα χρώματα και ζωντανούς χαρακτήρες. Οι υφές έχουν ικανοποιητική λεπτομέρεια, ειδικά για ισομετρικό τίτλο, τα animations λειτουργούν αρμονικά με τις κινήσεις στα skills και τα ξόρκια να κλέβουν την παράσταση, μαζί με τα εφέ που γεμίζουν την οθόνη και εντυπωσιάζουν. Οι ήρωες, οι άλλοι χαρακτήρες και τα τέρατα είναι αρκετά καλά σχεδιασμένοι, αν και λίγο χοντροκομμένοι. Κάτι τέτοιο δεν ενοχλεί ποτέ βέβαια και ούτε φαίνεται άσχημο. Ο χάρτης είναι σχεδιασμένος με απίστευτο γούστο, γεμάτος πράγματα να κάνετε, απίστευτες λεπτομέρειες σε κάθε γωνία και πηγές real-time φωτισμού να δημιουργούν μία μαγική ατμόσφαιρα. Η Larian δημιούργησε ολόκληρους λαβυρίνθους μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, δίνοντας έτσι την αίσθηση πως ο χάρτης είναι μεγαλύτερος από ότι στην πραγματικότητα και κάνοντας την εξερεύνηση ακόμα πιο απολαυστική. Η μεγάλη ανάγκη για RAM οφείλεται στο γεγονός πως το παιχνίδι φορτώνει όλο τον χάρτη (του κάθε κεφαλαίου) ταυτόχρονα και αυτό οδηγεί σε ορισμένους μεγάλους χρόνους φόρτωσης και κάμποσο lag σε κάποιες περιοχές. Ευτυχώς η Larian υποστηρίζει το παιχνίδι νύχτα μέρα με συχνά patches που διορθώνουν συνεχώς τις επιδόσεις και ότι πρόβλημα παρουσιαστεί.

Επιβάλλεται λίγη ξεκούραση στο φτωχικό σας.

Στην μουσική και τον ήχο το Divinity: Original Sin δεν υπήρχε περίπτωση να απογοητεύσει. Ο συνθέτης της σειράς Divinity, Kirill Pokrovsky, επιστρέφει με νέα και παλιά κομμάτια κορυφαίας ποιότητας. Οι μελωδίες που σας ακολουθούν είναι μαγικές, έντονες και πρωτότυπες όσο και κλασικές, απόλυτα ταιριαστές με το ανάλαφρο fantasy θέμα του παιχνιδιού. Από την πρώτη στιγμή που παίξετε δεν θα μπορείτε να βγάλετε το υπέροχο κεντρικό θέμα από το μυαλό σας. Πέρα από την μουσική, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στους διάφορους ήχους και φυσικά στα voice over. Οι ομιλίες, αν και λιγοστές (μόνο σε ορισμένες παρατηρήσεις των ηρώων και στις αναφωνήσεις των χαρακτήρων) είναι άρτια εκτελεσμένες, με παιχνιδιάρικες προφορές και ξεκαρδιστικό ύφος. Η ποιότητα ήταν αναμενόμενη αφού τα ανέλαβε το ίδιο στούντιο που είχε αναλάβει τα απίστευτα voice over του Dragon Commander. Ένα μικρό παράπονο έχει να κάνει με την ασταμάτητη επανάληψη φράσεων από ορισμένους χαρακτήρες.

Η αναμονή για το Divinity: Original Sin άξιζε και με το παραπάνω, αφού το παιχνίδι είναι πολύ καλύτερο από ότι φανταζόμασταν. Η Larian καταφέρνει να συνδυάσει ότι αγαπήσαμε στους παλιούς τίτλους της Infinity Engine, παίρνει όλα τα καλά των Ultima και τα ανανεώνει με τον δικό της τρόπο, δημιουργώντας ένα φανταστικό CRPG που ήδη θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων. Οι παλιοί δεν πρέπει να χάσετε το Divinity: Original Sin, ενώ οι νεότεροι που δεν είχατε την τύχη να παίξετε τα κλασικά CRPG, αν ξεπεράσετε τις πρώτες δύστροπες ώρες θα ανακαλύψετε κάτι που λείπει από πολλά παιχνίδια των τελευταίων ετών: ψυχή και μεράκι.

Απόλυτη ελευθερίαΩραία ιστορία χωρίς σάλτσεςΔύσκολο, δεν χαρίζεται και δεν βοηθάει ποτέΠανέμορφοΤο σύστημα μάχηςΑτελείωτο περιεχόμενο με τεράστια διάρκειαΘεότρελο co-opΠανίσχυρο editorΑξίζει να το παίξετε ξανά και ξανάΥπέροχη μουσική και ήχοςΚάπως βαρύ, πεινάει για RAMΤο σύστημα inventory θα πελαγώσει πολλούςΜικρά glitches και bugsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Larian StudiosΕΚΔΟΣΗ:Larian StudiosΔΙΑΘΕΣΗ:Δίσκος, ψηφιακόΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.divinityoriginalsin.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/6/2014PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
original, original, dragon, rpg, οφείλεται, quest, βγείτε, fallout, grid, steam, engine, ram, lag, νέα, voice, infinity, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βγείτε, γωνια, δουλεια, θεμα, μαγειρικη, μουσικη, ξορκια, παιχνιδια, πυλη, τυχη, χρωματα, ψεματα, ωρα, quest, ram, real, rpg, time, ελεος, αισθητικη, αξιζει, αξιζε, απιστευτο, απιστευτα, απλα, ασυλο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δυναμη, δυστυχως, εφε, ευκολα, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελευθερια, εμφάνιση, ετων, ευφλεκτο, εχθρος, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηρωες, υφος, θυμιζει, ισορροπια, ηχο, κινηση, κορμος, λεπτομερειες, λειπει, μαγεια, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νυχτα, ξεκουραση, παντα, οθονη, ολα τα παιχνιδια, οφείλεται, ποιοτητα, πορτα, ψυχη, ριπη, σιγουρα, σιγουρο, ταγμα, τουρτα, τρελα, υψηλη, φαντασια, φυση, φυσικα, φοβερο, φωνη, φορα, ψευτικο, ωρες, dragon, εξυπνα, engine, fallout, grid, ξορκι, lag, μια φορα, infinity, παιχνιδι, πηγες, player, site, single, steam, υλικο, υπεροχο, χαοτικο, voice
Τυχαία Θέματα