Divinity: Dragon Commander Review

Με οκτώ μήνες καθυστέρηση έρχεται το review του Divinity: Dragon Commander, αλλά θα μας συγχωρέσετε επειδή είμαστε καλά παιδιά και κυρίως επειδή ο τίτλος αξίζει την προσοχή σας. Έχοντας αρκετή πείρα και τεράστιο ταλέντο στα RPG, η Larian Studios δοκιμάζει την τύχη της στο πιο ιδιαίτερο και ριψοκίνδυνο υβρίδιο που έχει δει το gaming εδώ και

χρόνια, προσπαθώντας να συνδυάσει RPG, TCG, RTS με action shooter και δράκους με jetpack ως κερασάκι στην τούρτα.

Η ιστορία του Divinity: Dragon Commander ξεκινάει με τον θάνατο του πατέρα σας, σωτήρα, ελευθερωτή, μονάρχη του Rivelon και δεινό εραστή αφού κατάφερε και έριξε την μητέρα σας, μία από τους πανίσχυρους και λιγοστούς δράκους του κόσμου. Δυστυχώς αυτό ενοχλεί πολύ κόσμο αφού σας θεωρούν μπάσταρδο γιο του μακαρίτη βασιλιά, ανάξιο για το θρόνο. Έλα όμως που τα αδέλφια σας είναι χειρότερες περιπτώσεις με δολοφονικές και τυραννικές διαθέσεις. Έτσι όταν ο αδερφικός φίλος του πατέρα σας, ο φοβερός μάγος Maxos τάσσεται με το μέρος σας και βρίσκει το μαγευτικό αεροσκάφος Raven, αρκετοί στρατηγοί και πρεσβευτές των άλλων λαών έρχονται να πάρουν μέρος στην εκστρατεία σας για την κατάκτηση του Rivelon και την εξόντωση των παλαβών αδελφιών σας. Στην πορεία της ιστορίας μαθαίνετε πολλές πληροφορίες για τις διάφορες φυλές και κυρίως αποκαλύπτεται το μυστικό του Maxos για την προέλευση του Raven και της τεχνολογίας που σας προσφέρει για τις μάχες σας. Χρονολογικά, μέσα στον μύθο των τίτλων της Larian, το παιχνίδι λαμβάνει χώρα χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα του κλασικού Divine Divinity και αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν το Divinity: Original Sin που αναμένεται φέτος.

To Divinity: Dragon Commander, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του που δανείζεται μηχανισμούς από ένα σωρό διαφορετικά είδη παιχνιδιών, χωρίζεται σε τρία μέρη και κατ' επέκταση σε γύρους. Το πρώτο μέρος είναι η περιήγηση στο πελώριο σκάφος σας και η συζήτηση με τα μέλη του πληρώματός σας. Στην αρχή λίγοι είναι αυτοί που σας δείχνουν συμπάθεια αλλά όσες περισσότερες νίκες κάνετε και όσο περισσότερο γνωρίζουν την κτηνώδη σας πλευρά ως δράκος τόσο πιο σύντομα σπάει ο πάγος. Το σκάφος είναι χωρισμένο σε δωμάτια και η μετάβαση από το ένα στο άλλο γίνεται μέσω εικονιδίων, αφού δυστυχώς δεν σας δίνεται ο έλεγχος του χαρακτήρα σας. Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετική χρήση (μηχανοστάσιο, γέφυρα, βασιλική κάμαρα κ.α.) και συναντάτε διαφορετικούς χαρακτήρες.

Οι μάχες είναι άκρως εντυπωσιακές.

Η Larian για άλλη μία φορά δεν απογοητεύει και παραδίδει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε όλους τους χαρακτήρες και ανάλογα με τα πιστεύω και τις ιδεολογίες σας πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τις επιλογές και τις αποφάσεις σας. Οι στρατηγοί σας έχουν απαιτήσεις σχετικά με τις κινήσεις σας και ορισμένοι έχουν έντονες πολιτικές βλέψεις, ενώ οι πρέσβεις σας αναφέρουν ασταμάτητα ότι συμβαίνει στις υπό την κατοχή σας περιοχές και απαιτούν να πάρετε αποφάσεις που τους συμφέρουν εις βάρος των άλλων. Είναι στην δική σας κρίση με ποιες από τις πέντε φυλές δημιουργείτε φιλικές σχέσεις, μέσω των οποίων έχετε κέρδη σε ειδικές μονάδες, κάρτες, ηθικό και φυσικά χρυσό. Οι πέντε φυλές του παιχνιδιού είναι τα φιλελεύθερα ξωτικά, οι βιομήχανοι νάνοι, οι παραδοσιακοί θρησκόληπτοι νεκροζωντανοί, οι σαύρες που συνήθως αντιπροσωπεύουν την απλή λογική και τα πολυμήχανα imps που έχουν στόχο ζωής να φτιάξουν την μεγαλύτερη βόμβα που έγινε ποτέ. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν καλείστε να διαλέξετε μία νύφη ως βασίλισσά σας, με τις επιλογές να μην έχουν τελειωμό!

Βασικό δωμάτιο του σκάφους σας είναι η γέφυρα όπου λαμβάνει χώρα όλο το δεύτερο μέρος του Divinity: Dragon Commander, το παιχνίδι τακτικής μέσω του χάρτη του Rivelon. Ο χάρτης αυτός θυμίζει το επιτραπέζιο Risk και τους παρόμοιους χάρτες τακτικής από τα Civilization και Total War, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο περίπλοκος και πλούσιος σε λεπτομέρειες. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ξεκινάτε με μία ή λιγοστές περιοχές με κεντρικό σημείο την πρωτεύουσά σας, την οποία και πρέπει να προστατέψετε. Μπορείτε να χτίσετε κτίρια στις περιοχές σας τα οποία σας δίνουν χρυσό, κάρτες και αυξάνουν τον πληθυσμό που χρειάζεστε για να κατασκευάσετε νέες μονάδες. Με τις μονάδες σας μπορείτε να εισβάλετε στα εδάφη που κατέχουν τα αδέρφια σας και να τα διεκδικήσετε. Ο χάρτης αποτελείται από μεγάλες ηπείρους, ωκεανούς και νησιά, οπότε αρκετές φορές οι μάχες γίνονται στη θάλασσα ή πρέπει μέσω καραβιών να μεταφέρετε τις μονάδες σας σε νησί. Η κίνηση των μονάδων σας είναι εξαιρετικά απλή και με όμορφη παρουσίαση αλλά απαιτεί αρκετή σκέψη ώστε να ξεγελάσετε την εχθρική ΑΙ ή τουλάχιστον να την ξαφνιάσετε ρίχνοντας μεγάλο αριθμό μονάδων σε αφύλακτες περιοχές, πάντα με προσοχή στη διαχείριση των πόρων σας. Η αλήθεια είναι πως είμαι άπειρος και κάκιστος στα παιχνίδια στρατηγικής οπότε δεν θα σας δώσω πολλές συμβουλές.

Σημαντικό μέρος του χάρτη τακτικής είναι οι κάρτες, τις οποίες κερδίζετε μέσω καλών σχέσεων με τους πρέσβεις που φιλοξενείτε στο σκάφος σας και μέσω των κτιρίων που χτίζετε στα εδάφη σας. Πρόκειται για έναν επίσης πολύ απλό μηχανισμό με buffs και debuffs που μπορείτε να κάνετε στα κράτη του εχθρού, ενίσχυση των μονάδων σας ή ακόμα καλύτερα την πρόσληψη μισθοφόρων που συνήθως έχουν πανίσχυρες μονάδες. Η ακινητοποίηση των πλοίων του εχθρού ή παύση εξόρυξης χρυσού για την πρωτεύουσα του για έναν γύρο μπορεί να μοιάζουν ασήμαντα πράγματα, αλλά σας δίνουν μία ανάσα στις περιπτώσεις που βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση.

Στο μπαρ του σκάφους σας βρίσκετε την ιδιαίτερη παρέα των στρατηγών σας.

Όπως έχω αναφέρει το παιχνίδι εξελίσσεται σε γύρους. Ένας γύρος λήγει μόλις ολοκληρώσετε τις κινήσεις σας στον χάρτη τακτικής και πάρετε αποφάσεις σε ότι έχει προκύψει στο σκάφος σας. Αφού πραγματοποιηθούν οι κινήσεις σας (πριν τη λήξη του γύρου μπορείτε να τις αλλάξετε όλες) παρακολουθείτε τις κινήσεις του εχθρού και το μόνο που μένει είναι οι μάχες. Ανάλογα με τον αριθμό των μονάδων και τις κάρτες σας υπολογίζεται ένα ποσοστό πιθανότητας για τη νίκη σε μία συγκεκριμένη μάχη. Το ποσοστό αυτό δεν είναι απόλυτο και είναι πιθανό να νικήσετε ενώ βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση ή να χάσετε ενώ δεν το περιμένατε. Στις μάχες αυτές μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους στρατηγούς σας για να οδηγήσει τα στρατεύματα σας στη μάχη ή να πάρετε μέρος ο ίδιος. Ως πελώριος δράκος με jetpack βέβαια, πως αλλιώς...

Τρίτο και τελευταίο μέρος του Divinity: Dragon Commander δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις RTS μάχες. Εδώ το παιχνίδι αφήνει πίσω κάθε ομοιότητα με τα Civ και Τotal War και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απλότητα του Starcraft κάνοντας την ακόμα πιο... απλή. Ξεκινάτε τη μάχη με τις μονάδες που έχετε στείλει μέσω του χάρτη τακτικής και πρέπει να κινηθείτε γρήγορα ώστε να καταλάβετε τα στρατηγικά σημεία του χάρτη όπου μπορείτε να χτίσετε τις βάσεις σας. Οι βάσεις χτίζονται σε προκαθορισμένα σημεία που πρέπει να κατακτήσετε με τις επίγειες μονάδες σας. Μέσω των διάφορων τύπων κτιρίων που μπορείτε να χτίσετε, είναι δυνατόν να κατασκευάσετε ελαφριές μονάδες, μεγάλες μηχανές καταστροφής, ιπτάμενα μαχητικά και ζέπελιν μέχρι πανίσχυρα πολεμικά σκάφη. Θα βρείτε όλους τους κλασικούς μηχανισμούς των RTS όπως αρίθμηση ομάδων, hotkeys κλπ, έστω και σε απλή μορφή. Η εχθρική ΑΙ είναι ικανοποιητικά ικανή και με δυσκόλεψε αρκετές φορές, αλλά όπως προανέφερα είμαι άσχετος με το είδος και κατέφευγα πολύ συχνά στο γνωστό “zerg rush”. Οι χάρτες είναι πανέμορφα σχεδιασμένοι, γεμάτοι στενά περάσματα, ποτάμια, κοιλάδες και βουνά, έχουν σχετικά καλή ποικιλία και προσφέρουν αρκετές επιλογές για να προσεγγίσετε τον αντίπαλο και να πετύχετε τη νίκη.

Καλά όλα αυτά, αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον δράκο. Κατά την διάρκεια των μαχών υποτίθεται πως παρακολουθείτε τη δράση από το ιπτάμενο σκάφος σας. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπαίνετε στη μάχη ως πελώριος δράκος που ξερνάει θάνατο και φτύνει ατομικές βόμβες στο πέρασμα του. Αν νομίζετε πως αυτό κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο, γελιέστε. Στις υψηλές δυσκολίες ως δράκος κάνετε τεράστια ζημιά στις εχθρικές μονάδες και κτίρια, αλλά είστε ανυπεράσπιστος στις επιθέσεις και τις άμυνες τους. Πέρα από τα επιθετικά ξόρκια και ικανότητες που έχετε, στο οπλοστάσιο σας υπάρχουν ικανότητες και buffs που ενισχύουν τη δύναμη των στρατευμάτων σας και η χρήση τους στη σωστή στιγμή μπορεί να σας ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη. Τα ξόρκια αυτά τα προμηθεύεστε από τον μάγο Maxos στο σκάφος σας και όπως όλα στο πόλεμο και την πολιτική, κοστίζουν. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε αν ο δράκος σας έχει επιθετικό ή αμυντικό ρόλο στις μάχες.

Ο χάρτης τακτικής είναι απλός αλλά εθιστικός.

Ο χειρισμός του δράκου είναι άριστος και δεν θα δυσκολευτείτε να τον συνηθίσετε. Μπορείτε να αποφεύγετε τα εχθρικά πυρά με γρήγορους ελιγμούς και φυσικά να βάλετε μπρός το γιγάντιο jetpack (πατέντα των imps) και να σκίσετε τον ουρανό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η αίσθηση που δίνει το παιχνίδι όταν πετάτε χαλαρά ανάμεσα στις μονάδες σας που ισοπεδώνουν την τελευταία αντίσταση του εχθρού είναι μαγευτική.

Εκτός από το τεράστιο και χορταστικό campaign, το Divinity: Dragon Commander προσφέρει πολλά ακόμη σε περιεχόμενο. Μπορείτε να στήσετε ένα δικό σας custom campaign και να πειράξετε όλες τις παραμέτρους για να το φέρετε στα μέτρα σας με έως τρεις αντιπάλους (που είναι επίσης δράκοι) ή να παίξετε ένα γρήγορο skirmish και να εξασκήσετε τις ικανότητες σας στη διαχείριση των μονάδων σε μεγάλη ποικιλία χαρτών. Δεν μπορούσε βέβαια να λείπει το multiplayer, σε LAN και online. Υπάρχουν όλες οι επιλογές από το custom campaign και μπορείτε να παίξετε με τρεις φίλους σας (όλοι δράκοι φυσικά) σε μεγάλους ειδικά διαμορφωμένους χάρτες. Αξίζει να αναφερθεί πως ο host έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το campaign της παρέας σας και να το συνεχίζετε όποτε επιθυμείτε.

Τα γραφικά του Divinity: Dragon Commander είναι πολύ ωραία αλλά όχι άριστα. Η Larian έφτιαξε τη δική της μηχανή γραφικών και η γενική αισθητική του τίτλου, που συνδυάζει κλασική φαντασία με steampunk, χαρίζει πολλές όμορφες σκηνές στα δωμάτια του σκάφους και το κάνει να ξεχωρίζει. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι γεμάτα λεπτομέρειες με αρκετά καλό lipsync, αλλά τα textures είναι λίγο πιο πάνω από το μέτριο και το clipping στις φορεσιές τους είναι συχνό, αν και όχι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Ο σχεδιασμός των μενού είναι απέριττος και λειτουργικός. Την παράσταση κλέβουν φυσικά οι RTS μάχες όπου οι καλοσχεδιασμένοι χάρτες γεμίζουν με τις όμορφες και λεπτομερείς μονάδες σας. Τα τρία διαθέσιμα μοντέλα Δράκων είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα και με επιβλητικό animation. Αν θα είχα ένα παράπονο αυτό αφορά τους μεγάλους χρόνους φόρτωσης και το γεγονός πως οι RTS μάχες ζόριζαν αισθητά το γέρικο μηχάνημά μου.

Επειδή μόνο μία εικόνα μάχης δεν είναι αρκετή...

Ο γνωστός συνθέτης της σειράς Divinity, Kirill Pokrovsky, επιστρέφει με υπέροχες μελωδίες που ντύνουν όλα τα στάδια του παιχνιδιού. Όλα τα κομμάτια δένουν αρμονικά με τις σχετικά ήρεμες στιγμές στο σκάφος, τις ατελείωτες ώρες σκέψης πάνω από τον χάρτη τακτικής και τις γεμάτες δράση και ένταση μάχες. Όσο για το voice acting, όλοι οι ηθοποιοί αποδίδουν άριστα τους ρόλους τους και ορισμένοι θα σας αφήσουν άφωνους με την πειστική ερμηνεία τους. Τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ και οι φωνές των μονάδων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς λάθη και προβλήματα. Ξεχωρίζουν οι βρυχηθμοί του δράκου και οι εκρήξεις του jetpack.

Όπως αντιλαμβάνεστε το Divinity Dragon Commander είναι ένα τεράστιο παιχνίδι, πλούσιο σε περιεχόμενο, που δεν διστάζει να δοκιμάσει νέα πράγματα. Δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα αφού μπορεί να περιέχει διαφορετικούς τύπους gameplay, όμως δεν εμβαθύνει σε κανέναν. Το RP μέρος είναι αρκετά περιορισμένο και παρόλο που συμβαίνουν πολλά γύρω σας, οι επιλογές είναι μετρημένες. Ο χάρτης τακτικής είναι εθιστικός και καλοφτιαγμένος, αλλά δεν πετυχαίνει να μεταφέρει την πολιτική ίντριγκα που παίζεται στα παρασκήνια και οι διαθέσιμες κινήσεις που επιτρέπονται είναι επίσης μετρημένες. Οι RTS μάχες είναι εντυπωσιακές και απολαυστικές, αλλά είμαι σίγουρος πως οι έμπειροι θα τις βρουν εύκολες και θα εκνευριστούν με τις προκαθορισμένες βάσεις. Ακόμα και έτσι όμως, το Divinity: Dragon Commander δεν παύει να είναι ένας καλοφτιαγμένος τίτλος. Θα μπορούσα να πω πως δίνει άλλο νόημα στην ανεξάρτητη παραγωγή παιχνιδιών, όπου έχει επικρατήσει η νοοτροπία πως indie σημαίνει 2D side-scrolling platformer και τίποτε άλλο. Αξίζει την προσοχή σας αν ψάχνετε κάτι (τελείως) διαφορετικό. Τέτοια πειράματα δύσκολα επαναλαμβάνονται.

Καλοφτιαγμένο υβρίδιο τριών διαφορετικών παιχνιδιώνΥπέροχη μουσικήΠλούσιο περιεχόμενοΆριστα γραμμένοι διάλογοι και χαρακτήρεςΑισθητικήΤεράστιος δράκος + jetpack = B.F.F.EΔεν έχει βάθοςΤα γραφικά ήθελαν περισσότερο “γυάλισμα”ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Larian StudiosΕΚΔΟΣΗ:Larian StudiosΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:Strategy RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.divinitydragoncommander.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/8/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
dragon, dragon, total war, rpg, studios, υβρίδιο, rts, raven, divine, original, risk, civilization, βασεις, δραση, custom, online, host, animation, voice, νέα, σημαίνει, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, υβρίδιο, ηθοποιοι, θαλασσα, μητερα, νησι, νησια, ξορκια, ξωτικα, παιχνιδια, τυχη, χαρτες, ωρα, rpg, rts, αισθητικη, αξιζει, απλα, απειρος, ασυλο, βουνα, βομβα, βομβες, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γεφυρα, γινεται, γινονται, γυρος, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δρακοι, δρακος, δωματια, εγινε, εφε, ευκολο, εκστρατεια, ερχεται, ερχονται, ζημια, ζωης, ειδος, μηχανες, ηχητικα, θυμιζει, ηθικο, εικονα, κινηση, κτιρια, λαθη, λεπτομερειες, λειπει, ληξη, μηνες, μυστικο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νικη, νυφη, νοημα, νοοτροπια, παντα, οκτω, ομορφη, παιδια, παρουσιαση, προβληματα, ρολο, σιγουρος, συζητηση, συντομα, σκαφη, σκηνες, τουρτα, τρια, τιτλος, φαντασια, φυσικα, φορα, ωρες, animation, civilization, custom, divine, δωματιο, ειδη, host, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, καμαρα, μια φορα, original, παιχνιδι, player, πληροφοριες, ποταμια, raven, risk, studios, σημαίνει, site, σωρο, της παρεας, online, total war, χαλαρα, voice
Τυχαία Θέματα